• AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-05-03 15:59:05 följande:
    Ja, just därför är det oerhört viktigt att det vaccin man slutligen får fram mot covid-19 är ordentligt testat och inte i panik och oprövat sätts in på stora befolkningsgrupper.

    Alltså, ett vaccin mot covid-19 skulle om det fungerar illa kunna innebära att vaccinmotståndet ökar ytterligare - men om det fungerar bra skulle det inte bara kunna ge immunitet mot covid-19 utan också indirekt immunitet mot påståenden från tokskallar som att vaccin i sig innebär att vi får autoimmuna sjukdomar eller att barn blir autistiska.
    Ja, så blir det säkert. 
  • AndreaBD
    TwoThousands skrev 2020-05-03 17:24:59 följande:
    Ingen häromkring på forumet är insatt i det här ämnet.. Kritisera fritt.
    Och vilken nytta gör det då??? Alla utgår ifrån fel förutsättningar? ;) 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-05-04 10:13:52 följande:

    Härligt att få tråden kapad av de som redan sitter i knät på varandra under rubriken "Hur Sverige hanterar Corona/Covid19".


    I båda trådar finns det de de som är kritiska mot regeringens strategi. VAD hindrar dig då att diskutera? Att inte ALLA håller med dig? Det blir ju ingen diskussion överhuvudtaget om alla har samma åsikt. 

    Att kapa en tråd skulle nog snarare innebära att man avviker ifrån ämnet, och det gör ju ingen. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-05-04 10:21:12 följande:
    Jag tycker våra grannländers ekonomier verkar klarat sig ganska bra och det tror jag det kommer göra i fortsättningen med och jag tror att när vi sen jämför de minimala skillnaderna i ekonomisk nedgång men en enorm skillnad i dödsfall så kommer vi framstå som ganska idiotiska, men det kommer vi såklart aldrig erkänna.
    Om pandemin blir långvarig, så har de bara valet att antigen skada sin ekonomi ganska hårt eller att ha fler dödsfall. 

    Om däremot allt löser sig inom någon månad eller två, då blir det som du säger. Men det är ju ganska osannolikt att det skulle gå så fort. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-05-04 11:02:19 följande:
    Jag tror inte någon förväntat sig att pandemin ska pågå i ett par månader. Jag tror snarare att alla förväntat sig ett maraton som kommer pågå länge. Det som skiljer är kanske hur mycket man värderar människoliv. Våra grannar verkar gjort sitt yttersta för att minska dödsfallen så mycket det går medan vi verkar tycka några tusen är acceptabelt.
    Men om det blir en maraton, då kommer man inte att kunna undvika att folk dör. Tänk själv - sjukhusen är inte överbelastade nu, man kan göra mycket med intensivvård och med annan vård också. Men några dör ändå.

    Om man bara lyckades sätta alla dem i karantän som är i riskgrupp och alla andra kan fortsätta som vanligt, så skulle det kunna funka.
    Problemet är nog att man inte kan veta tillräckligt exakt, vilka som är i riskzonen. Att alla skulle vara i karantän - det förstör inte bara ekonomin utan även välfärden och det kostar också liv. Så hur man är gör så blir det inte idealiskt. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-05-04 10:45:57 följande:
    Det är skillnad på 2500 under ett par månader och 2500 under 3 år. Om inte annat visar det hur bra kontroll man har på situationen. Vårt r-tal ligger ff betydligt högre än deras så troligen kommer vi även fortsättningsvis ha högre antal döda per dag än dem. Så nej jag tror inte alls att det kommer jämna ut sig.

    Men jag tvivlar inte en sekund på att man från Svenskt håll kommer göra sitt yttersta för att försöka trolla bort så många döda på så kort tid med kreativa beräkningar.
    Vårt R-tal låg väl på 0,85 senast? Jag läste det någonstans. Tycker dock att det verkar konstigt för Tyskland hade 0,96 för några dagar sedan, och de borde ju ändå ligga lite bättre till. 

    Och om det är på ett par månader eller under 3 år - jag tycker inte det gör någon skillnad om det är "extra" , alltså utöver de som brukar dö. Det är klart att t.ex. Norge och Danmark har haft ganska lite spridning under lock-down, men senast efter två månader öppnar de igen och då ökar smittspridningen och dödligheten, så att det borde jämna ut sig, bara pandemin pågår ett tag. 
  • AndreaBD
    TwoThousands skrev 2020-05-04 10:29:08 följande:
    Dom rensar ju ut gamla och sjukskrivna så ekonomin blir bättre för landet..

    Blir nog inte en så allvarlig ekonomisk motgång?
    Jag antar att du skojar.... Men jo, det skulle kunna innebära att hela välfärden raseras om man upprätthåller en karantän över mer än ungefär två månader. 
  • AndreaBD
    TwoThousands skrev 2020-05-04 11:49:46 följande:
    Du är medveten om att det är en gigantisk siffra på antalet som går/är i pension och är sjukskrivna i det här landet?

    Det stora glappet i befolkningen?
    Det är ingenting mot det antalet vi skulle ha sedan. Plus att staten helt enkelt inte skulle ha råd med det mest grundläggande. 
  • AndreaBD
    Anonym (sant) skrev 2020-05-04 11:55:25 följande:
    Kan du inte visa beräkningar på det, för jag håller inte med.
    Jag har hört flera ekonomer från olika länder säga det. Inget land klarar mer än två månaders shut-down, minns jag att en av dem sa. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-05-04 11:58:47 följande:
    Hm, i Ekot i morse intervjuade man en timanställd vikarie inom äldrevården i Stockholm. Hon berättade att hon inte har råd att vara sjuk men att hon hoppas att hon inte ska smitta någon.

    Är man panikslagen ger man sig ofta på fel nivå. Det är inte timvikariernas fel att de kan vara outbildade, att de kan kallas in via sms - det är politikena som är ansvariga, i detta fall i första hand den KD-politiker som är ansvarig för äldreomsorgen, i andra hand hans företrädare.
    Hela systemet med hemtjänst, vårdbiträden och undersköterskor bygger på lågutbildade kvinnor som jobbar för ganska lite lön. Plus timanställda, ofta studenter. Jag har också jobbat i hemtjänsten och som personlig assistent när jag pluggade. 

    Det systemet har förstås både för -och nackdelar. Vi har ett välutbyggt system med hemtjänst som andra länder knappt ens kan föreställa sig. Länder, där anhöriga tar hand om sina gamla eller på sin höjd kan de bo på ålderdomshem. Men nackdelen är just att man har outbildade unga människor - och invandrare som inte alla kan så bra svenska. Kanske vore det en lösning att ha några bättre utbildade som arbetsledare och vårdbiträden plus studenter som utför. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin