• AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2021-12-02 19:54:27 följande:
    Att översätta concern med panik blir ganska fel. 
    Misstänker att du varken har åror, roder, motor eller segel i din båt, och att sjön är isbelagd. 
    Det var precis det jag tänkte på - att folk nog kan ordet "concern" som något man behöver oroa sig över. Men det kan ju också betyda att det är något man vill ha lite koll på. 
  • AndreaBD
    AndreaBD skrev 2021-12-03 09:19:34 följande:
    Det var precis det jag tänkte på - att folk nog kan ordet "concern" som något man behöver oroa sig över. Men det kan ju också betyda att det är något man vill ha lite koll på. 
    Jag menade: Folk kan nog TOLKA ordet "concern".....
  • AndreaBD

    Hörde just att det uppenbarligen var en person med HIV som utvecklade omikron-varianten först. Tyske experten Hendrik Streeck berättade det och sa att det ju blir lite speciellt eftersom en HIV-positiv persons immunsystem inte kan försvara sig mot viruset på samma sätt och det är nog därför den har utvecklat ett 30-tal mutationer. 

    Och nu ska viruset odlas i labb och sen testas på blodprov av vaccinerade männniskor, så får vi förhoppningsvis veta om vaccinet har effekt på den varianten. 

  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2021-12-10 10:40:29 följande:
    Ja, jag kan förstå varför man är så oerhört försiktig med att nämna att det finns en del som indikerar att omikronvarianten jämfört med tidigare varianter ger lindrigare sjukdom.
    Nu minns jag inte exakt om det var Sara Byfors eller kanske statsministern som sa rakt ut att man inte vill avslöja det för tidigt om det nu inte är så farligt, för att man verkligen vill att folk ska fortsätta vara försiktiga. Eller om det nu rent av var tyska kanslern? Minns inte som sagt vem, men jag vet att jag har hört det av någon i ledande position. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-12-11 13:47:56 följande:
    FHM spekulerade väldigt vilt i början av pandemin, om hur den absoluta majoriteten av de smittade var asymptomatiska och att Sverige var på väg att uppnå flockimmunitet. Du tror inte att just precis de här spekulationerna har lett till att många i Sverige inte tar viruset på så stort allvar?
    Giesecke är inte längre anställd av FHM, han har gått i pension, redan före pandemin. Som pensionär uttrycker han förstås sin helt privata åsikt. Att han sedan hade något uppdrag ifrån FHM gör inte honom till en reguljär anställd och ännu mindre till FHMs språkrör.
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-12-11 20:54:37 följande:
    Vem det nu än är så måste FoHM vänta på det material som kommer från olika studier och sedan tillsammans med sina expertgrupper analysera vad detta material ger eller inte ger belägg för.  Det är den vanliga arbetsgången som jag förstått pressträffarna. Det är väl dessutom reglerat i lag att de varken får ropa att vargen kommer eller att det inte är någon fara förrän det finns belägg för det ena eller andra. 
    Samtidigt så är det ju alltid någon som yttrar sig. Tyske experten Christian Drosten har sammanfattat studien och sagt att man antar att omikron verkar ha lite svagare symptom, men sprider sig lite lättare också. Och att inte lika många är skyddade av vaccinationen, men det hjälper om man tar en tredje dos. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-12-12 00:06:24 följande:
    Att FoHM skulle undanhålla känd vetenskap går mot deras uppdrag.
    Nej, det är klart. Men det finns ju alltid ett visst tolkningsutrymme. Jag menar, man kan t.ex. säga att det inte är säkert än och att man väntar på mer data. En försiktig tolkning alltså.
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-12-12 16:56:06 följande:
    Vilken kritik mot FHM har varit befogad?

    FHM är en auktoritet, men kritiken mot dem är missriktad? Snubblade du inte lite nu? Vart ska man rikta sin kritik, om man vill kritisera FHM:s beslut och uttalanden, om inte till FHM?
    Ofta får FHM kritik om saker som inte är inom deras ansvarsområde, som inte ingår i deras arbetsbeskrivning. Och då är det förstås missriktat. Det är väl enkelt? 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-12-15 12:44:50 följande:
    Medicinska munskydd är också engångsskydd. Inom hälsovård- och sjukvården används CE-märkta munskydd med standarden EN 14683, Typ IIR skyddar bäst. I Finland kan man köpa den här typen av munskydd i vanliga butiker.

    hyvatyo.ttl.fi/sv/koronavirus/information-om-skydd-mot-coronavirusinfektion-ansiktsmasker-mun-och-nasskydd-och-andningsskydd

    Menar du verkligen att vanliga konsumenter i Sverige inte har tillgång till medicinska munskydd? Varför inte? Du får handla på nätet då.

    cdon.se/klader/kirurgiska-munskydd-type-iir-p71454992
    Jo, det finns i apotek, och i en rad andra affärer. Lidl, t.ex. Flera mataffärer har nog dem. Även byggmarknader eller liknande, Jula, Rusta, m.fl.
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-12-15 22:16:07 följande:
    Munskydd använder man för att minska på smittspridningen från sig själv, ifall man skulle vara smittad utan att veta om det. Om man vill skydda sig själv mot smitta, då använder man FFP2.
    Precis. När jag var utomlands nyss, där man fick använda munskydd nästan överallt, då använde jag de enkla. Men för att åka tunnelbana i Stockholm så kommer jag att använda FFP2 igen också. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin