• AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2021-12-26 13:39:51 följande:
    Nej, jag kan inte längre se någon skillnad i beteende mellan det fåtal som bär mask och vi som inte gör det. Vi är numer lika usla alla på att hålla distans.
    AndreaBD skrev 2021-12-26 13:14:58 följande:
    I kollektivtrafiken kan det förekomma att folk inte håller avstånd, ofta unga människor. Jo, att sjukvården måste hinna med är faktiskt väldigt viktigt. 

    Men problemet är också - det är svårt att säga hur många människor en stor affär "klarar av", dvs. vad händer om det finns flera hundra människor inne i en Maxi-stormarknad (som vi var inne på). Om då 10 % skulle ha en covid-infektion på gång och skulle kunna smitta (bara hypotetiskt), hur mycket virus finns det då i luften? Då spelar det inte heller så stor roll om man tar avstånd eller har mask, förutom om man kanske skulle råka komma nära nån som är smittad.

    Det är bara att hoppas att så pass många redan har fått sin tredje vaccindos alternativt varit sjuka i covid att trycket på sjukvården blir relativt lindrigt.

    För närvarande är det ungefär lika många som vårdas för influensa som covid på sjukhusen i Region Stockholm.
    Jo, det finns alltid fler med annat på IVA, och nog också på andra avdelningar. Det är klart, det är ju inte bra att det ökar samtidigt. 

    Jag håller faktiskt avstånd, särskilt när det är mycket smittspridning. Risken är ju betydligt större nu än vad det var för några månader sen. 

    Man får hoppas att inte allt för många skiter i tredje dosen, eftersom en del nu tycker att det inte verkar ge nåt. Men det gör det förstås - framför allt för de yngre. Men även några äldre. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-12-30 16:34:16 följande:
    För ett år sedan lade SVT ut en artikel med följande rubrik:

    SVT granskar: Hösten blev värre än Folkhälsomyndighetens värsta scenario

    Är den här artikeln politisk agenda eller saklig kritik? Ska man ens kritisera att alla beräkningar slog helt fel den gången? Eller är det kanske desinformation?

    www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-granskar-hosten-blev-varre-an-folkhalsomyndighetens-varsta-scenario-1
    Scenarion är INTE prognoser. Därför kan de inte heller vara fel. 
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2021-12-30 18:08:20 följande:
    Det är de felaktiga beräkningarna för scenariot som kritiseras.
    Och vad har du för belägg på att de skulle vara felaktigt beräknade? 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-12-30 20:30:52 följande:
    Om det inte gick så som man hade beräknat, så var det något antagande i beräkningarna som inte stämde.
    Och om det inte är en prognos, då BEHÖVER det inte stämma. Då är det bara exempel man kan utgå ifrån. Blir det dubbelt så många sjuka, så dubblar man bara antalet av annat man ska ha då - sjukhussängar eller vad det kan vara. 

    Och hur skulle man säkert kunna beräkna något sånt? Det finns ju alltid osäkra faktorer.
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2022-01-02 22:37:02 följande:
    Vad har det med covid att göra!

    Nej, den funkar i stort lika uselt som den gjort tidigare.
    Håller inte med det. Jag har upplevt att mina elever tyvärr kan få till ganska användbara översättningar där, utan att behöva göra något själva. Funkar förstås inte 100 %, men ändå mycket bättre än förr. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2022-01-05 00:17:41 följande:

    Det är nog all jävla cannabis de odlar där som skapar den omfattande korruptionen där.
    Jag har bara sett Albanien med egna ögonen, aldrig varit där och gått på deras mark.


    Cannabis? I Albanien? 

    Förresten, hur hamnade ni vid Albanien? Jag ser inte att de skulle ha några höga antal döda eller något annat ovanligt, samtidigt som jag ju inte skulle lita på officiella siffror heller.
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2022-01-05 00:45:58 följande:
    Albanien har poppat upp vid flera tillfällen i tråden, då som ett exempel på att välfärdslandet Sverige hanterar pandemin sämre än vad som brukar beskrivas som Europas fattigaste land. Precis som Norge hanterar smittan sämre än Haiti och Somalia, tror jag var det svar Vinbarens vänner fick då.

    Men nu senast var det Padirac som tog upp Albanien. Själv har jag en äldre kusin som var rättrogen marxistleninist på den tid då Kina och Albanien var alla rättrogna marxistleninisters förebilder. Han var med på en gruppresa till Albanien, först blev de tvungna att klippa sig eftersom den kommunistiska förebilden inte tolererade västerländsk dekadens och väl framme i Albanien så blev gruppen föremål för stenkastning från befolkningen som inte ville ha med de kapitalistiska inkräktarna att göra.

    Så kan det gåSkrattande
    Misstänkte det, med siffrorna. De lär ju inte stämma. Har också varit i Albanien för bara några år sedan. Det är väldigt fattigt och saker och ting verkar göras lite slumpmässigt där. Dvs. inte organiserat. Så det skulle förvåna mig om de klarar att testa folk och/eller att rapportera sifforna. 

    Tack alla som bidrog med info. :) 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2022-01-11 22:17:30 följande:
    Ja, är det relaterat eller är det inte relaterat? - finns det någonting som skiljer och finns det någonting som inte skiljer? Finns det saker som liknar och saker som inte liknar?

    Det finns säkert många olika perspektiv på Finlands val att i detta läge inte smittspåra eller isolera i delar av landet.

    Kanske kan tråddeltagare ge sin syn på just detta om de ser likheter och olikheter. 

    "Eftersom smittspridningen är så snabb slopas smittspårningen nästan helt i Österbotten, Borgå och många kommuner i huvudstadsregionen, uppger Yle.


    I Helsingfors kommer bara smittade på äldreboenden, vårdboenden och i sjukvården att smittspåras. Där slutar man även att försätta smittade i karantän."


    Precis vad jag har sagt till ABC hela tiden: Ni skulle inte heller kunna smittspåra om ni hade så hög smittspridning. Nu är vi där. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2022-01-12 00:05:09 följande:
    Ja, och nu är Finland där 

    - under något andra omständigheter, men det visar att olika strategier/åtgärder fyller olika funktioner och är möjliga under olika förutsättningar/ i olika situationer.  

    Strategier och åtgärder skiiljer sig inte så mycket åt från varandra i de olika länderna om situationerna är liknande - det är en begränsad verktygslåda som finns tillgänglig.
    Jo, jag syftade på Finland också. Precis, alla gör det de KAN göra, beroende på situation.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin