• Anonym (X)
    Mon 29 Jun 2020 17:51
    8478 visningar
    208 svar
    208
    8478

    Hur mycket ansvar ska man ta för bonusbarn?

    Är på g att flytta ihop med min pojkvän. Han har tre barn sedan tidigare (6,8,9), och jag har ett (5).Jag kommer att plugga heltid på distans i höst. Vi har diskuterat lite kring detta med barnen. Han tycks ha antagit att alla hans barn ska komma hem vid 13 varje dag eftersom att jag är hemma. Och med mitt eget barn vet jag inte hur jag ska göra eftersom det är 9km till närmaste förskola och jag inte har bil/körkort för att kunna skjutsa henne. I worst case scenario kommer jag alltså ha min egen hemma på heltid + hans tre från kl13, samtidigt som jag ska plugga heltid. Det känns helt övermäktigt.

    Fick prova på för ett tag sen hur det skulle kunna vara, då jag var hemma hos honom och jobbade därifrån. Då hade jag två hemma hela dagen och alla fyra från kl13. Jag blev helt slut, fick avbryta mitt arbete titt som tätt, var tvungen att jobba över pga avbrotten, och var allmänt trött och utmattad resten av dagen. Orkade inte ens umgås med honom när han väl kom hem. Och då jobbade jag ändå bara halvtid. Har därför blivit lite avskräckt och rädd för hur det skulle kunna bli. Jag har väldigt svårt att säga nej, och lider istället i det tysta. Jag tycker också väldigt mycket om hans barn!! så jag vill ju inte behöva bli trött på dem eller känna dem som en börda som lämpat på mig. Jag vill inte att relationen till dem ska bli förstörd av det.

    Min pojkvän hävdar att hans barn klarar sig själva, och med de två äldre stämmer det nog, tror inte det blir så mycket problem om de kommer hem 13, men hans yngre behöver fortfarande aktiv passning, särskilt i kombo med mitt eget barn. Och det går ju inte riktigt ihop med mina studier.

    Det bästa scenariot känner jag är ifall hans yngsta gick på fritids, och att han kunde hjälpa mig med skjutsen till förskolan för mitt barn (vi har pratat om det men inte kommit fram till nåt där heller än) . Då har jag bara två barn som kommer hem kl13, och borde hinna/orka med mina studier, och också orka umgås efter att alla kommit hem.

    Flytten ska ske ganska snart så jag känner mig lite stressad att vi inte kommit fram till någonting än. Och som sagt har jag också svårt att säga till och säga ifrån. Är så rädd bara att jag ska hamna i en övermäktig situation och tröttna på allt. Eller att jag säger ifrån och då blir "elaka styvmodern som hatar sina bonusar" liksom. Vet inte riktigt hur mycket som är rimligt att ta ansvar för bonusbarn heller. Det verkar vara så olika. Och min pojkvän som sagt verkar ha antagit bara att jag ska ta hand om hans barn när de kommer hem eftersom jag ändå är hemma. Kanske är det något jag "borde" orka bara. Jag vet inte.

    Tips/råd/tankar tack

  • Svar på tråden Hur mycket ansvar ska man ta för bonusbarn?
  • Siden
    Mon 29 Jun 2020 19:09
    #31
    Anonym (X) skrev 2020-06-29 19:04:02 följande:

    Jag ska betala hälften har vi pratat om hyra, el, värme etc. Maten har vi inte diskuterat men jag har föreslagit att vi handlar och betalar varannan vecka. (förslagsvis betalar jag på barnfria veckan eftersom tre barn äter betydligt mer än ett).


    Tjänar ni lika mycket? Annars ska han betala mer i hyra, värme och el. Att han vill att du är barnvakt till hans barn på semestern är en STOR varningsklocka. Även att han är beredd att låta sin 6-åring sluta på fritids bara för att du flyttar in och på så sätt lämpa över ansvaret för 6-åringen på dig. Sätt stopp för det direkt. Vill han att du passar på och städar och diskar och så också eftersom du går hemma och pluggar? Det är mycket att städa efter tre extra barn...eftersom du flyttar in i hans inpinkade revir så är du i underläge redan från början. Att han dessutom bor öde och du inte har körkort gör dig helt beroende av honom. En situtmation som är som upplagd för att gå snett.
  • Miss Skywal­ker
    Mon 29 Jun 2020 19:11
    #32
    +1

    Fyfaaan vad fräckt att ta för givet att du ska vara gratis barnflicka dagtid och plugga på din fritid! Vad skulle han göra med barnen om inte du var hemma? Flytta inte ihop med den där egoisten vad du än gör!

  • Siden
    Mon 29 Jun 2020 19:14
    #33
    Anonym (X) skrev 2020-06-29 19:06:16 följande:

    Tack! Ja jag försöker. Jag vill verkligen inte bli utmattad och att mitt eget barn ska bli lidande. Vill heller inte att relationen till bonusarna ska förstöras pga att jag blir pådyvlad ansvar jag inte valt själv.


    Bra att du tänker så <3> Det är lätt att bli överkörd som ny styvmamma. Man vill så väl och gillar bonusbarnen. Och man är rädd att bli elaka styvmodern. Och man vill sin man allt gott. Jag vet. Tyvärr lägger vissa män över ett väldigt lass och rycker på axlarna och säger: vadå? Mina barn är ju självgående? Vadå? Du går ju bara hemma? Så svårt kan det väl inte vara? Och så drar dom och jobbar. Och kör med elaka styvmodern-kortet om man protesterar, dvs antyder att man inte tycker om bonusbarnen.
  • Anonym (Laura­)
    Mon 29 Jun 2020 19:19
    #34

    Jag tycker att "bonusföräldrar" enbart ska finnas där som en extra vuxen, kanske hoppa in någon gång om det skiter sig, men inte agera som barnens faktiska föräldrar 24/7. 

    Jag hade absolut inte flyttat ihop som det ser ut just nu. Han tar dig för givet och verkar inte bry sig om hur det går för dina studier eller ert förhållande om du måste springa efter barnen hela dagarna. Som andra redan sagt, hur mycket mer tid kommer ni få ihop om du ska plugga på kvällarna, när du hade kunnat få det gjort på dagtid?

    Det låter dessutom som en rätt dålig idé att flytta ut på vischan med dåliga bussförbindelser om du inte har körkort. Jag har själv bott ensligt (det gick en buss, en gång i veckan) och körkort och tillgång till bil är ett måste. Det kommer inte fungera i längden att bo så utan körkort, om din pojkvän dessutom bara sagt att han "eventuellt" skulle kunna skjutsa ditt barn till förskolan.

    Vänta med flytten. Fokusera på att plugga och skaffa körkort om du kan. Sen lägger ni upp en plan för hur ni ska kunna flytta ihop. Prata om vilka förväntningar ni har på varandra. Lägg upp en plan för hur ni ska kunna bo i hans hus om du inte har körkort. Skulle en flytt till ett nytt, gemensamt hem vara ett alternativ?

  • Mon 29 Jun 2020 19:26
    #35

    hans barn är hans ansvar. Säg ifrån för nej du kan inte plugga med 4 barn hemma nästan hela dagen. Hade varot så arg.

  • Mon 29 Jun 2020 19:34
    #36
    Anonym (X) skrev 2020-06-29 18:11:56 följande:
    Jag har sagt till honom att jag inte kommer att vara tillgänglig. Att jag är "i skolan" till ca16-17. Han tycker att jag kan plugga på kvällar etc men då försvinner ju all min fritid och återhämtning. Har varit/är fysiskt sjuk också vilket tar energi vilket gör mig ännu mer nervös. Vill inte stressa mig till en försämring.
    Hur funkar det med förskola 9km bort utan bil? Nu och när du ska jobba?
    Hur kommer dagarna att se ut om du gör som han vill? Plugg 9 till 13, med ditt eget barn där. Barnfokus 13 till 17 eller när han nu kommer hem. 17 till 19 mat, tvätt etc. Plugg 19 till 23. Koppla av 23 till 23.30, sen läggdags.
    Du, det funkar inte. Insisterar han på detta, flytta inte ihop innan studierna är klara. Hur ska du kunna jobba 9 till 23 med studier och barn, med lite avbrott för mat och städning? Låter totalt vansinnigt, fattar han inte vad det innebär att plugga? Hur skulle han ha gjort om du inte varit där? 
  • Mon 29 Jun 2020 19:45
    #37

    Men avbryt flytten. Det är alldeles för många belastande och okända förändringar på en gång. Ska din femåring flytta än hit, än dit om det inte funkar? Han får lösa tillsynen av barnen längre än till 13 om det ska ha skuggan av en chans att gå vägen. Det är svårt nog att flytta ihop med fyra yngre barn varav en egen hemma på heltid plus heltidsstudier. Dessutom att du kommer sköta hushållet och vara beroende av skjuts eller åka mjölkturen med bussen som finns flera kilometer bort, som det låter. Hur genomtänkt och planerat är det hör? Är det mest ni vuxna som av förälskelse inte vill vara på distans och lite "snålheten bedrar visheten" med ett boende?


    #inteensamaldrigglömd
  • Anonym (Jenny­)
    Mon 29 Jun 2020 19:49
    #38
    +1

    Det låter som ett riktigt dåligt upplägg att försöka plugga som enda vuxen i ett hus fullt med barn - vems ansvar de än må vara.

    Hade jag varit du så hade jag tagit buss eller cyklat till mitt barns förskola och sedan satt mig på bibblan eller ett fik (som är justa mot studenter) eller någon annanstans och pluggat där fram tills det var dags för mig att hämta mitt barn och åka hem. Har du någon kursare eller någon kompis om pluggar kanske ni kan plugga ihop (du kan stå för kaffe och några lunchsallader som kompensation för att du får plugga hemma hos henne).
    Om du pluggar nära förskolan blir det också lite mer hanterbart att ta sig dit och hem en gång, istället för två gånger, per dag.

    Vill din blivande sambo att hans barns ska vara hemma så kan han passa dem själv eller skaffa barnflicka.

    Hade jag varit ledig och ändå hemma hade jag gärna varit med barnen på eftermiddagen (om de inte var superjobbiga). 

    Alternativt kan du föreslå att ni byter av barnpassning så att han tar barnen på morgnarna, kvällarna och helgerna under motsvarande timmar som du passar dem på eftermiddagarna. Du kan slippa många vilda läggningar och mycket morgonkaos  i utbyte mot några mysiga eftermiddagar.

  • Anonym (Erfar­en)
    Mon 29 Jun 2020 19:50
    #39
    pyssel skrev 2020-06-29 19:45:16 följande:

    Men avbryt flytten.  Är det mest ni vuxna som av förälskelse inte vill vara på distans och lite "snålheten bedrar visheten" med ett boende?


    Jag tror du har nailat det helt prefekt.

    Faktiskt så tror jag att de kommer få mindre kvalitetstid ihop när hon blivit en oavlönad barnpiga mitt ute i ingenstans.
  • Anonym (X) Trådstartaren
    Mon 29 Jun 2020 19:52
    #40
    Miss Skywalker skrev 2020-06-29 19:11:11 följande:

    Fyfaaan vad fräckt att ta för givet att du ska vara gratis barnflicka dagtid och plugga på din fritid! Vad skulle han göra med barnen om inte du var hemma? Flytta inte ihop med den där egoisten vad du än gör!


    De två äldre barnen har varit hemma efter skolan själva i ett år, så de verkar ju kunna sköta sig själva. Den yngre slutar förskolan nu och han vill alltså att också hon ska komma hem efter skolan och inte gå på fritids. Jag tror INTE att det skulle fungera om inte jag/annan vuxen var där. Hon är inte på långa vägar lika mogen som de äldre. Han brukar inte heller lämna henne själv nu om han åker iväg nånstans. Jag har frågat honom hur han hade tänkt sig om jag inte hade varit där, och han svarade att han inte visste. Jag kan lova att hon hade behövt vara på fritids då, för alla tre barnen själva utan vuxen skulle inte fungera. Jag har tillbringat tillräckligt med tid med dem för att se det.
Svar på tråden Hur mycket ansvar ska man ta för bonusbarn?