Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Socialism - Vad är det?

    Padirac skrev 2021-07-13 17:20:06 följande:
    Ok, så rasbiologin var lika socaildemokratisk som den var bodenförbundsk och liberal och Samlingspartistisk? Är det vad du säger?

    Ja eller Nej?
    I stort sett, ja.
  • Tom Araya
    AndreaBD skrev 2021-07-13 17:37:42 följande:
    Kan det vara så att militärdiktaturerna i Sydamerika ändå var lite mer inne på att främja överklassen och hålla arbetarklassen nere?  Egentligen behöver inte det vara fascistiskt - det kan vara royalistisk, om man nu har en kung eller liknande. Eller så kan det vara rent egoistiskt, om de som gör kuppen tillhör rik överklass.
    Eller också ett ultra-konservativt samhälle. 

    Både Mussolini och Franco verkar inte riktigt passa som auktoritära överklassledare. För att inte prata om Hitler. Jo, jag vet, folk då verkar ha tagit dem på allvar ändå. Men då var man inte så van vid att ifrågasätta sånt. 
    Här kan det vara på sin plats att tala om förhållandet mellan Mussolini och Hitler.
    Mussolini och hans fascistiska parti var jämte det gamla romarriket en stor inspirationskälla för Hitler.
    Med tiden blev deras förhållande mer ansträngt. Dels p.g.a. Italienarnas misslyckanden som allierad under kriget, men även p.g.a. Mussolinis frotterande med överklassen, något Hitler avskydde.
    Hitler ångrade även sitt engagemang och stöd för Francos fascister. "Hade jag veta bättre vad kampen handlade om hade jag lika gärna eller hellre stött den röda sidan, men det fanns en rädsla för att ett stöd för de röda också kunde vara ett stöd för bolsjevikerna" lär han ha uttryckt.
  • Tom Araya
    AndreaBD skrev 2021-07-13 17:25:23 följande:
    Med tanke på att Hitler själv har berättat att han bara tog med det i partinamnet för att det var det som folk ville ha, verkar det inte sannolikt att man skulle kunna räkna nationalsocialism bland socialism-former. Plus att kommunism var värsta fienden, politiskt-ideologiskt.

    Den historien har jag aldrig hört och då har jag nyligen läst en bok som enbart handlar om Hitler.

    Jag har aldrig hört att hans ideologiska vision för Tyskland på något sett skulle vara baserat på vad han trodde att folk ville, utan på vad han trodde att Tyskland och det tyska folket behövde.


     


    Hitler inledde sitt politiska engagemang som socialdemokrat, innan han gick med i det tyska arbetarpartiet, som så småningom omvandlades till NSDAP. Där finns en koppling till socialism.
    Hitler var en stark motståndare till både kommunism och kapitalism, vilket placerar hans ideologiska övertygelse någonstans mellan dessa.

  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-07-13 17:57:46 följande:
    Så om du säger att rabiologin var socialdemokratisk så utelämnar du den större delen av verklighetsbeskrivningen?
    Nja... jag utelämnar en del av verklighetsbeskrivningen, men det var ju fortfarande två representanter från s bakom motionen om ett rasbiologiskt institut och jag har bara kunnat hitta en representant från s bakom motionen om tvångssterilisering.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-07-13 18:12:41 följande:
    OK, är vi överens om att det inte är en med hela verkligheten överensstämmande beskrivning att utelämna en del av verklighetbeskrivningen  - om det utelämnade beskriver en del som inte framkommer om det utelämnas?
    Det kan jag hålla med om och där ingår i så fall det jag beskriv i mitt förra inlägg.
  • Tom Araya
    AndreaBD skrev 2021-07-13 18:28:01 följande:
    Du har läst EN bok om Hitler? Jag kommer inte ihåg hur många jag har läst, men några dussin är det. Jag har också läst "mein Kampf" (i alla fall 2/3 av den, sen orkade jag inte mer. Den är väldigt tråkig).

    Jag har försökt se om jag hittar det där om när och till vem HItler sa så, men det är svårt att hitta. Det kan ha varit i samtal med Göbbels.

    Du glömmer att hans parti faktiskt blev VALT. Självklart måste man då gå efter vad folk ville. Och jag anser inte heller att han tänkte särskilt mycket på folket, det handlade mest om hans egen makt och att han kan genomföra det han ville genomföra, dvs. utrota judarna. 

    Jag berättade vad jag läst nyligen.

    Nej, en vald politisk makt behöver inte följa någon folklig vilja, det finns ingen lag som tvingar dem till det, vilket du antagligen upplevt många exempel på inom svensk politik. Om man dessutom gör sig till diktator så kan man i än högre grad strunta i folkviljan.
    Förövrigt så fick NSDAP ingen majoritet egen genom val, utan makt fick de genom avtal och överenskommelser med andra partier.

  • Tom Araya
    Iarwain skrev 2021-07-13 18:54:17 följande:

    Socialism är väl så bred att den näppeligen låter sig beskrivas kortfattat som passar ett forum som detta.

    Den enda definitionen jag kan komma på är den väldigt breda och grundläggande:
    "All produktion ska ägas och drivas av kollektivet, för kollektivets bästa."
    Vad sedan kollektivet är, blir olika i olika inriktningar av socialism.

    Någon som protesterar mot denna definition?


    Enligt vem? Allmänt erkänt?
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-07-13 18:44:02 följande:
    Bakom motionen om sterilisering hittar jag ledamöter för S, L och Bundeförbundet.

    Sakliga skäl som framställs är företrädesvis sinnesslöhet eller epileptiker, sexualbrottslingar, inte samer eller romer.. 

    ..så den kopplig du framställer mellan S, rasbiologi och sterliliseringar verkar också vara av den arten att du utelämnar en del av verklighetsbeskrivniningen,

    Sommaren 2018 gjorde SD precis samma sak i sin 'bruna film'

    Jag sitter just nu och läser den omfattande avhandlingen 'Öppnandet av Statens institut för rasbiologi 1922 - Vägen mot tvångssteriliseringar'. Där nämns bara Alfred Petrén bakom motionen för tvångssteriliseringar.
    Hittar du kompletterande fakta så tar jag det till mig, men jag har i detta inte medvetet utelämnat något.

  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-07-13 19:23:14 följande:
    Från uppsatsen du läser

    "Daniel Dreydel

    Karlstads universitet fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Ämneslärarprogrammet inriktning historia 15hp Handledare Ulrika Lagerlöf Nilsson Examinator Martin Åberg VT-2019"

    "Förslaget till en ny steriliseringslag väcktes genom en motion i riksdagen skriven av Alfred Petrén. Alltså samme Alfred Petrén som året innan motionerat för ett införande av ett statligt rasbiologiskt institut. I motionen lade Alfred Petrén fram en rad argument om varför ett införande av en ny lagstiftning var nödvändig. Han ansåg att det införda äktenskapsförbudet ej var tillräckligt för att förhindra att mentalt svaga individer inte skulle föröka sig. Det var enligt Alfred Petrén ett stort samhällsproblem eftersom det enligt motionen var så att psykiskt sjuka individer verkade ha en större benägenhet att fortplanta sig. Det ansågs även vara en fara att låta psykiskt sjuka och svagbegåvade uppfostra barn, enligt motionen skulle dessa avkommors chans att växa upp till nyttiga samhällsmedborgare vara kraftigt begränsade.49 Det skall dock sägas att det bland många riksdagsmän fanns ett motstånd mot att införa dessa lagar. Det var framförallt en riksdagsman som tog spets mot att införa lagarna. Det var Socialdemokraternas Carl Lindhagen, som ansåg att de sociala skäl som togs upp i motionen ej skulle lösas med hjälp av sterilisering, utan med annan hjälp i den sociala sektorn50."
    Japp och Alfred Petrén var alltså socialdemokrat. 
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-07-13 19:49:29 följande:
    och resten av de som står bakom motionen?
    Tom Araya skrev 2021-07-13 18:09:27 följande:
    Nja... jag utelämnar en del av verklighetsbeskrivningen, men det var ju fortfarande två representanter från s bakom motionen om ett rasbiologiskt institut och jag har bara kunnat hitta en representant från s bakom motionen om tvångssterilisering.
    Tom Araya skrev 2021-07-13 18:16:53 följande:
    Det kan jag hålla med om och där ingår i så fall det jag beskriv i mitt förra inlägg.



    I fallet motion för ett rasbiologiskt institut så redogjorde jag för det i ett tidigare inlägg och vad det gäller tvångssterilisering så har jag ingen aning, det var ju du som hittade alla namn.
Svar på tråden Socialism - Vad är det?