Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Socialism - Vad är det?

    Missermajser skrev 2021-08-07 18:31:59 följande:

    Du kan ju aldrig komma ifrån att någon utesluter andra varianter gällande något begrepp. Se bara hur många olika liberaler det finns som inte erkänner varandras definition. 


    Du får naturligtvis definiera all socialism som nationalsocialism men du kommer nog inte att få medhåll av några andra än antisocialister. Jag ser nationalsocialismen som en nationalistisk ideologi som är influerade av alla tre huvudideologierna men den är huvudsakligen konservativ enligt min åsikt.


    De flesta brukar dock erkänna vetenskaplig socialism som "marxism" även om de inte delar ideologin. Det finns ju splittringar även mellan marxister på så vis att vissa tillämpar hans metod mer och tar hans politiska uttalanden mindre bokstavligt medan andra gör tvärsemot. Dessa läger kan mycket väl kalla varandra för kapitalister eller reformister. 


    Samma typ av motsättningar finns mellan olika konservativa samt mellan olika liberala. 


    Lånar man funktioner ur andra ideologier och tar bort vissa så blir det ju svårdefinierat. 


    Det är just här problemet finns som jag försöker att påtala... hur ska man kunna säga vad som är socialism och inte, om det inte finns en allmänt erkänd definition?
    AH såg sin politik som socialism eftersom han ville avskaffa klassamhället, men den var också baserad på nationalism och tesen 'ett folk - ett land', där rasbiologin och etnicitet avgjorde vilka som tillhörde det folk AH avsåg.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-08-07 20:30:42 följande:
    Nej, AH och nazisterna ville inte avskaffa klassamhället - var har du fått detta från?
    Boken 'Adolf Hitler' - av Bengt Liljegren

    När jag har tid ska jag skriva ett inlägg där jag citerar ur boken.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-08-07 20:30:42 följande:
    Det verkar som att du bygger  mycket av din argumentation på påståendet att det inte finns en allmänt erkänd definition av socialism (trots att fler ostensiva definitioner av socialism är gjorda i tråden)  Du avfärdar sedan argument med att du menar att det som tas upp inte är definierat.

    Trots detta kommer du nu själv med en definition - om klassamhällets avskaffande - och påstår att Hitler och nazisterna ville avskaffa klassamhället. Men i texten jag länkat till tidigare från intervjun med Hitler säger han:
    En gång för alla, JAG påstår inte att nazism= socialism. Däremot hävdar jag att AH hade många ideologiska tankar som vi brukar betrakta som att ligga till vänster.

    Texten du refererar till påvisar eller styrker inget av det du här avser.
    Padirac skrev 2021-08-07 20:30:42 följande:
    Till skillnad från marxister och andra socialister försökte inte Hitler och Nazisterna över huvud taget att avskaffa klassamhället eller omfördela privat egendom eller rikedom till de arbetade klasserna - Hitler säger ju att de produceranade klasserna skall få sin rättmätitga del genom solidaritet med rasen... inte genom att fördela om egendom eller rikedom. Tvärt om säger de att de fabrikörer och företagare som lyckats har gjort det pga som 'socialdarwinistiska överlägsenhet'  och därför har just desa förtjänat sin egenom och rikedom.

    Som jag ser det så hade inte AH tid för att genomdriva särskilt mycket alls, snarare väldigt lite av det han avsåg, innan kriget kom emellan, vilket för AH var prioriterat då det skulle skapa förutsättningarna för det stortyska samhälle han ville skapa.

    Du baserar dina slutsatser på en intervju, från 1923. AH var vid den tiden inte klar med sitt politiska manifest... det blev han nog aldrig.

    Enligt Michael Nilsson (vars debattartikel länkas till i tråden):
    "NSDAP:s partiprogram ? med tal om bland annat förstatligande av alla ?truster? , kommunalisering av ?stora varuhus? och så vidare. ? måste tolkas mot bakgrund av NSDAP:s antisemitism. Dessa termer hade alla en underförstådd antisemitisk innebörd och udd. Det gäller även punkt 18 och dess krav på dödsstraff för ?ockrare? och ?svartabörshajar?. Så kallade ?arier? hörde inte till dessa kategorier."

  • Tom Araya
    Missermajser skrev 2021-08-07 19:37:50 följande:

    Intressant! Jag har helt andra erfarenheter av diskussioner med just nynazister. Dessa brukar kritisera mig just för detta med "klasskamp" de brukar mena att vi istället ska ha klassamarbete för nationen. 


    "Den nationella staten vägrar i princip att exempelvis i ekonomiska frågor ta personer till råds som på grund av uppfostran och fallenhet inte förstår sådant. Den uppdelar därför på förhand sina representativa församlingar i po­litiska och yrkeskammare. [?] Varken i senaten eller i någon kammare äger någonsin en omröstning rum. Dessa församlingar är arbetsinsti­tutioner och inte omröstningsmaskiner. Den enskilde medlemmen har rådgivande rättighet, men aldrig beslutanderätt. Denna tillkommer uteslutande ordföranden.? (Adolf Hitler, Mein Kampf (ur Hansson 1969).)"


    Här framgår ju att han ser den personliga rätten förutbestämd utifrån den status en person har på förhand. 


    Det ligger väl i linje med det förra citatet jag postade av AH. Dvs att de dom som har ledande befattningar har bevisat sin status genom att besitta den. Dvs man avskaffar inga klassystem. 


    I fråga om klassamarbete kan du kanske däremot hitta några förespråkare bland utopiska socialister men förmodligen ingen bland revolutionära socialister som omöjligen kan bortse från motsättningen mellan klassintressen. Den motsättningen utgör ju grunden för marxismen och dess historiematerialistiska analys. 


    Det du citerar hade kunnat komma från vilken diktatur som helst, varav flertalet är/har varit kommunistiska.
    Slutsats: Detta är ett resultat av diktatur, inte av att ideologin eller politiken i övrigt är höger eller vänster.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-08-07 21:58:57 följande:
    Nej, kriget kom inte mellan  - kriget och lebensraum var en av nazismens kärnor.
    Jo, kriget kom emellan för inrikespolitiken och samhällskapandet.
    "Lebensraum" var mycket riktigt kärnan i nazism och det samhälle man ville skapa. För detta var krig ett verktyg man ansåg sig behöva ta till under en begränsad tid. Det går inte att bygga samhällen och föra krig av den omfattningen samtidigt och det var nog alla nazister fullt medvetna om. Av fullt logiska skäl var det tvunget att ta dessa i tur och ordning.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-08-07 22:09:48 följande:
    Nazismen ( och fascismen) vill väl själva framställa sig som ett alternativ till höger och vänster  - de är ju inte ensamma om detta.

    Hur som helst finns det fler olika politisk skalor och berode på vilken av dess skalor du använder kommer du att hitta likheter och skillnader mellan många olika ideologier.  

    På en skala är frihetlighet i ena änden och auktoritära i andra änden.  PÅ den frihetliag änden finns då utopiska socialistiska och libertarianer  i den andra änden finns då marxism/kommunism/maosism...etc /fascism/nazism/militärjuntor och andra diktaturer/

    Andra skalor handlar om ekonomisk makt och då ser skalan annorlunda ut, sen finns gal/tan-skalan .. osv.
    Håller helt med.
    Padirac skrev 2021-08-07 22:09:48 följande:
    När Hitler och nazisterna menar att äkta socialism är nationell/ras-sammanhållning, ledarprincipen, krigsvurmandet och socialdarwinism så placerar sig nazismen längst till höger på den traditionella politiska skalan.
    Nej, dessa faktorer är inte avgörande för placering på den raka höger-/vänsterskalan. Rasbiologi, synen på sjukliga och handikappade, ledarprincipen och krigsvurmandet hittar du på flera andra håll också.

    Dock har ingen annan regim dragit det så långt i att skapa ett samhälle baserat på etnicitet och ras som AH/NSDAP/Nazityskland.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-08-07 22:31:52 följande:
    Så med samma typ av resonemang så är alltså inte välfärdssystem  - infördes av Bismarck -  som återfinns på fler andra håll inte uteslutande konservativt(!)
    Välfärdssystem betraktar jag som hemmahörande på vänstra delen av skalan.

    Sedan är det ju så att vissa partier blandar. De kan vara höger, vänster eller mitten i huvudsak, men samtidigt i enskilda frågor stå för något som betraktas höra hemma på en annan del av skalan.

    Sedan finns frågor som partierna färgar politiskt själva, utan att det egentligen finns en ideologisk logik i det. Kärnkraft är ett exempel på en sådan fråga. Det finns ingen ideologisk logik i uppdelningen i för/emot kärnkraft utefter höger-/vänster- eller blå-/röd-skalan.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-08-07 22:41:29 följande:
    Nej, inget annat system har dragit det så långt att det upprättats läger med industriella avrättnings/mord-mekanismer för vissa etniciteter.  Men nazityskland är inte det enda rasistiska systemet, du kan säkert lista några från nutids-historia
    Saudiarabien borde vara ett exempel. Det finns nog fler. Flera afrikanska länder har ett i praktiken etno-rasistiskt system, eller har haft i hyfsad närtid.
    Går vi tillbaka i tiden så har vi bl.a, Sydafrika.
    I Östeuropa är flera länder på väg åt det hållet.

    Sedan finns det långt fler länder där det inte har varit ett system, men ändå förekommit, i synnerhet om man tillåter sig att gå tillbaka till 1900-talets första hälft. Här finns ju även svenska exempel.
  • Tom Araya

    Det blev en otydlig uppdelning i inlägg #171, så detta inlägg ersätter det.


    Padirac skrev 2021-08-07 22:41:29 följande:
    Nej, inget annat system har dragit det så långt att det upprättats läger med industriella avrättnings/mord-mekanismer för vissa etniciteter.  
    Precis och det är det mest påtagligt särskiljande av nazism.
    Detta kan heller inte försvaras, oavsett om man betraktar eller kallar nazism höger eller vänster.
    Padirac skrev 2021-08-07 22:41:29 följande:
      Men nazityskland är inte det enda rasistiska systemet, du kan säkert lista några från nutids-historia
    Saudiarabien borde vara ett exempel. Det finns nog fler. Flera afrikanska länder har ett i praktiken etno-rasistiskt system, eller har haft i hyfsad närtid.
    Går vi tillbaka i tiden så har vi bl.a, Sydafrika.
    I Östeuropa är flera länder på väg åt det hållet.

    Sedan finns det långt fler länder där det inte har varit ett system, men ändå förekommit, i synnerhet om man tillåter sig att gå tillbaka till 1900-talets första hälft. Här finns ju även svenska exempel.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-08-07 23:27:39 följande:
    nutidshistoria ser jag som från andra halvan av 1800-talet och framåt

    J. Crow , apartheid är två exempel, kinas muslimer -  men konfilkter i tidigare kolonialiserade områden som kommer från att kolonialstaterna dragit nya landsgränser utifrån 'godtycke' utan hänsyn till tidigare samhällen finns också.. rwanda, kurder... listan kan göras lång men få kan jämföras med det industrialiserade massmördandet från nazisterna..
    Du har helt rätt.
    Balkan på 90-talet är ytterligare ett exempel.
Svar på tråden Socialism - Vad är det?