Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Socialism - Vad är det?

    Missermajser skrev 2021-08-08 19:21:22 följande:

    Om vi lämnar det här med olika socialistiska definitioner. Du är själv någon form av konservativ antar jag?


     Nja...

    Jag har alltid tänkt mig som blå och har röstat blått, därför att jag delar uppfattning och åsikter med mitten/högern i de frågor jag mest har varit intresserad av.

    Jag är för lite mer av ordning och reda och mindre av flum och sociala experiment samt lite återhållsamhet i utgifterna och migration.

    Framförallt är det säkerhetsfrågor såsom försvaret och rättsväsendet som intresserat mig, samt utbildning, energipolitik och migration.
    Jag har inte ändrat åsikt i de frågorna.

    Däremot har jag under de senaste 5-15 åren mer och mer kommit fram till att jag ligger mer åt vänster vad det gäller det samhällsekonomiska systemet med välfärd, gemensam finansiering mm. Jag är exempelvis emot privatisering inom den offentliga sektorn.

    Slutsatsen har blivit att jag nog står den traditionella socialdemokratin närmast, men helst skulle jag se ett nytt parti som bättre kombinerar mina åsikter, inte minst då s inte längre verkar stå för vad de har gjort tidigare. Örebro-partiet gillar jag, men de verkar än så länge bara i Örebro.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-08-09 00:28:05 följande:
    Skriver Springare och Allard fortfarande för Fricks SD-vänliga Nyheter idag?  
    Inte vad jag vet. Allard hade det som extraknäck mellan andra jobb under en kortare tid.
    Frick har väl förövrigt nästan brutit med SD.
    Padirac skrev 2021-08-09 00:28:05 följande:
    Örebropartiet anges som ett höger och vänterpolulistisk parti enligt wikipedia - vilka ståndpunkter det handlar om kan jag bara gissa, men främlingsfientlighet och välfärd ligger väl inte långt bort - klassiska SD-marker rör de sig i alla fall på..

    Allard som gammal marxist har definitivt hjärtat till vänster. I eget parti låter han dock sig inte begränsas till enbart typiska vänsteråsikter, vilket får vissa att uppfatta honom som höger eller populistisk. Markus säger dock själv att han nog är populist (sannolikt den enda som vågar erkänna något sådant).


    Allard har bl.a. engagerat sig för äldreomsorg och färdtjänst, så långt att han erbjöd sig offra halva sin lön som fullmäktigeledamot.
    Andra frågor han engagerat sig i är bidrag till religiösa organisationer och slöseri med medel inom kommunen.

    En sak är rätt uppenbar med ÖP och Allard. Han skiter fullständigt i vad folk har för åsikter om honom och hans parti, utan försöker bara göra det han faktiskt tror på är bra.

    Jag tycker att man ska bilda sig en egen uppfattning istället.

    Jag anser att vi behöver nya partier som inte har de traditionella låsningarna i vad de får tycka, utan kan plocka som de vill från hela skalan utefter vad de anser är bäst för det samhälle de är utvalda att tjäna.

    Några YT-videos om/med ÖP/Allard som jag kan rekommendera att titta på:


















































  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-08-09 00:28:05 följande:
    Skriver Springare och Allard fortfarande för Fricks SD-vänliga Nyheter idag?  
    Ang Chang Frick och Nyheter idag.

    Lite jag fann på nätet som kan vara intressant att studera:

    Chang Frick i samtal med Stina Oscarson: Ha öppna gränser | SvD (tyvärr bakom betalvägg)









    Nyheter Idag värvar redaktionschef från Mittmedia - Resumé (resume.se)

    Själv läser jag väldigt lite av sk "alternativmedia". Jag håller mig fortfarande främst till de mer traditionella, som SVT, SR, SvD m.fl.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-08-09 02:17:52 följande:
    Zackrisson finns väl på Bulletin nuförtiden - har de högre kvalitet än Changs publicering?
    Bulletinen är något helt annat och jag skulle nog säga att kvaliteten är högre. Jag hoppas den blir något och växer.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-08-09 02:17:52 följande:
    Zackrisson finns väl på Bulletin nuförtiden - har de högre kvalitet än Changs publicering?
    Förövrigt älskar jag Navid Modiris videopodd där han har samtal med inbjudna gäster om allt möjligt.
    Så opretantiöst, öppet och viktigt för kommunikationen i vårt samhälle.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-08-09 17:30:50 följande:
    Det är kanske olika målgrupper i alla fall - Men jag har inte uppfattat att Frick skriker på de anställda som Tino gör..

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/56RlGe/storbrak-pa-nystartade-hogertidningen-bulletin-en-fars

    Men de vill nog båda 'sätta dit Mogge' - fast Frick vill dessutom sätta dit alla
    Ja, Frick blev även anklagad av NMR för att sätta dit några i SD's ledning... han är jude och gick judarnas ärenden hette det. Skrattande
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-08-09 18:56:01 följande:
    Jag raljerade över Toms påståenden om att nazism var att likställa med nationell marxism  - och sen kom så dennes sympatier fram för just en politiker som anser sig vara nationell marxist

    Jag toror säkert att det de som dras till de auktoritära massideologierna kan röra sig från det andra uppfattar som ena ytterligheten till den andra - för dessa är troligen inte steget långt utan det är höger och vänster fot marsch på stället.
    Jag hävdar att migrationspolitiken inte har en ideologisk koppling till inriktningarna på höger-/vänster-skalan, i alla fall inte en som faller samman med vad vi är vana vid från svensk politik.
    Det är sällsynt att från högerhåll se på migration ur en rent kapitalistisk synvinkeln och från vänsterhåll från arbetarklassens synvinkel.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-08-09 20:32:18 följande:
    OK, så du menar att asyl och flyktingmottagning inte är 'vänster'?  I alla fall inte i Sverige?

    Längst ut på högerkanten är det i alla fall så i Sverige och i många andra länder att synen på _migranterna_ har en ideologisk koppling. Med det inte sagt attt det finns främlingsfientlighet och rasism utspritt i alla läger.

     
    Vad jag menar är att den migrationspolitik man vill bedriva borde för vänstern gynna arbetarklassen och för högern kapitalism (företagandet) och mindre offentliga utgifter, om man ska följa en rent ideologisk logik.

    Med högre krav för arbetslinjen, svårare att leva på bidrag samt enkla instegsarbeten med låga löner borde kunna ge en migrationspositiv politik hos högern.

    Någon logik för vänstern till att vara positiva till hög immigration (generellt sett) kan jag inte se, då effekterna inte gynnar arbetarklassen, om det inte är specifik immigration för några särskilda behov.

    Även jämlikheten blir svårare att arbeta för och upprätthålla, om man har en betydande migration från länder där kulturen är mindre jämlik. Således något som vänster i högre grad än höger, liberala och konservativa borde se som ett problem.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-08-09 23:26:30 följande:
    Du kanske gör misstaget att tro att höger och vänster enbart är en fråga om ekonomi - tror du menade detta i ett tidigare inlägg.
    Ekonomi och vad som där hör till, eller socioekonomisk politik, främst ja.

    Du får gärna förklara annan politik efter samma logik.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-08-09 20:37:41 följande:
    Det var ju inte så att nazisterna har eller hade en 'migrationspolitiskt' syn som gjorde att de ansåg sig vara en högre stående ras och ett herrefolk som hade rätt att utrota eller förslava andra folk och mörda miljoner människor 
    Är det en fråga? Jag förstår inte vad du är ute efter.

    Jag skulle nog hävda att det var så som du beskriver, fast kanske i omvänd ordning; Att de ansåg sig stå högre, som sedan den migrationspolitiska synen grundade sig på.
Svar på tråden Socialism - Vad är det?