• Anonym (irriterad)

    Jag blir galen! Kollega säger att vi skyller på henne för att hon är mörkhyad.

    Ja, som rubriken säger, vad ska vi göra? Vi har talat med chefen som är konflikträdd och livrädd för att ses som rasist. 


    Problemet är en kvinna på mitt jobb som jag här kallar Anna. Anna är mörkhyad och en av få på vår arbetsplats som är det. Vi är totalt 43 personer som jobbar och bara 4 st har annat ursprung än svenskt. 


    Detta är inte uträknat på något vis, all rekrytering till företaget sker genom att en rekryteringsfirma läser igenom ansökningarna och sen får vi dem utan att veta kön, namn, härkomst eller något annat än vad referenserna säger och vad som står i CV:t. 

    Nåväl, den här kvinnan är ganska slarvig rätt ofta vilket gör att vi andra får rycka in och rätta till/slutföra hennes arbete. 


    Inte nog med det, hon är också väldigt ofta sjuk. Om det är på riktigt eller inte vet vi inte, men vi misstänker att hon tar sig en 'ledig' dag då och då för att det är skönt. Men det är bara en reflektion från vår sida och hon 'skärper' sig ett tag när hon varit inne på samtal om sina många och korta sjukskrivningar. 


    När vi påpekar att hon måste göra sitt eget arbete brister hon ut i tirader om att vi klankar ner på henne för att hon är svart (det är hon inte, hon är mörkhyad, men inte svart) och att svarta alltid får ta skiten oavsett vad. 


    Jag sa häromdagen, mycket stillsamt, inte alls argt eller med höjd röst: Vem ska jag skylla på då? Vi alla har ju individuella uppgifter som vi ska genomföra och du lämnar ifrån dig halvfärdiga uppgifter som vi andra fullföljer för att det ska gå att lämna ut till kund över huvud taget. 

    Detta resulterade i att hon stormade in till chefen och grinade och sa att vi mobbar henne för att hon är svart och att hon faktiskt mådde dåligt nu så hon behövde gå he,. 


    S, återigen fick vi andra göra klart hennes jobb. Vi har ett slutdatum på alla jobb och vi förlorar pengar om jobbet blir försenat. Chefen kallade till ett krismöte för att diskutera ur vi ska hantera detta och vi alla sa i princip unisont att hon måste skärpa sig och göra sitt jobb eller så måste hon få sparken. Chefen mesade och mumlade något om att det är svårt att få någon sparkad. 


    När chefen gick pratade vi andra vidare och sa att from nu så gr ingen klart hennes jobb, chefen får ta på sig att förklara för kunder varför vi inte levererar i tid. Då kanske de högre upp inser att detta är ohållbart och ger henne ultimatum


     


    Hur tycker ni vi skulle ha hanterat det? Just nu känns allt bara olustigt även om det var nödvändigt att göra något för att få i ordning på det. 

  • Svar på tråden Jag blir galen! Kollega säger att vi skyller på henne för att hon är mörkhyad.
  • Anonym (irriterad)
    Anonym (Djävulens advokat) skrev 2022-05-20 14:14:04 följande:

    Dels förstår jag er frustration men jag måste också få fråga hur ni löser den här typen av situation när personen inte är mörkhyad? Jag tänker att det ju måste hända annars också att någon blir sjuk och inte klarar en deadline. Är problemet här att hon så mycket oftare missar deadline än andra eller är problemet att ni inte gillar henne och därför är mindre benägna att vara positivt inställda till att hjälpa till?

    Jag har sett ett antal såna här situationer och gemensamt för dem är att vissa individer ges mycket hjälp ofta och gärna medans andra inte ges hjälp i samma utsträckning. Ofelbart uppstår konflikter enbart i den senare situationen. Över tid så är de som ges mindre hjälp också mindre benägna att ställa upp tillbaka (och får skit för det) och de är också betydligt mer drabbade av just korttidssjukskrivning etc. 

    Har hon från början dragit rastsitkortet och kännt sig mobbad, eller har det uppstått i och med att ni också verkar vara väldigt intresserade av att påpeka hennes hudfärg i samband med diskussioner kring hennes arbetskvalitet? Har ni tidigare valt att lägga ner att stötta upp sjuka kollegor i syfte att visa för chefen att kollegan är kass eller är det här första gången? I så fall, fundera ett tag över om hon är en överkänslig jävel eller om ni är äckliga mobbare...


    Åh just det, ang hjälp, hon är väldigt duktig egentligen. Hon började slarva pch sjukskriva sig när hon fått fast tjänst, innan det utförde hon alla uppdrag perfekt. 
  • Anonym (irriterad)
    Mrs Moneybags skrev 2022-05-20 15:08:35 följande:
    Ja, du det där är såna saker som ändrar sig lite då och då - ord och benämningar. För mig är en svart person en människa som har rötter i Afrika. Jag kallar alltså inte en mörk person från Indien eller Papua Nya Guinea för svart. Men det är jag, det. Det finns säkert andra som tycker något annat. 

    Precis som du har noterat finns det många svarta i diasporan som är uppblandade i olika grad och ändå är svarta. I USA är folk vana att se svarta i olika nyanser på ett annat sätt än man kanske är i Sverige. 

    Intressant ämne, även om det är lite off topic... förlåt TS! 
    Ingen fara! Det är som du säger ett mycket intressant ämne. Jag har haft definitionen som du, en svart person är en person med rötter i Afrika, men det har alltså inte denna kvinna. Hon använder det dessutom bara som sagt i situationer som den jag beskrev. Annars säger hon att hon är xx. Alltså, om någon frågar mig vilken nationalitet jag har så svarar jag svensk och på samma vis beskriver hon sig själv, men med sin egen nationalitet. 
  • Anonym (J)

    Självklart ska ni inte göra klart hennes jobb! Chefen får väl göra det då, om hen är så förbannat konflikträdd.

  • Anonym (irriterad)
    Anonym (roadrunner) skrev 2022-05-20 17:32:35 följande:

    Jag bryr mig inte om folk är vita, svarta, gröna eller polkagrisrandiga om så är,
    men dom ska bannemej leverera när det gäller om jag inte ska bita huvet av dom.

    Jag förstår din frustration TS, om det inte är så att ni omedvetet har gett personen sämre upplärning i jobbet än en "svensk" kollega hade fått eller något sånt.

    Om man inte gör klart för att man inte fattar hur man ska göra är ju ändå en annan sak än om man bara är slö?


    Precis, jag skiter i hudfärg, religion, politisk åskådning, frisyr osv. Gör ditt jobb så vi andra slipper dubbelarbeta. Vi är en rätt salig blandning, den yngsta är 23 har knallrosa hår just nu, den äldsta funderar på att gå i pension snart, hon är 68 och hon är klädd som en 'gammeldags tant'. Båda lika underbara och fantastiskt duktiga på sitt jobb. 


    Ingen skillnad i upplärning, v har en mall vi följer och Anna är väl utbildad för det hon ska göra här och skötte arbetet exemplariskt de första sex månaderna. Slarvet började strax efter att tjänsten övergick från provanställning till fast. 

  • Anonym (Larvigt)

    Låter som en dagis.Och sen skylla på sin hudfärg när hon inte gör sina uppgifter.Taskigt och omoget av kollegan.

  • flygrl

    Svårt hitta alla olika inlägg man vill besvara/kommentera när tråden hunnit bli 5 sidor. Meeen jag typ bakar ihop det i ett inlägg så får vi se om det når fram ändå.

    Först själva sakfrågan där tycker jag som flera andra i tråden ni är på rätt spår med att sluta täcka upp när kollegan missköter sina arbetsuppgifter så det blir tydligt var problemet ligger och chefen därmed inte längre kan ignorera det. Det är ju helt orimligt ni andra ska få jobba häcken av er pga en kollega inte gör det hon ska och sen dessutom beskyller er för rasism. :/


    Jag är själv svart och visst är jag väl medveten om det finns rasism MEN det finns helt klart också keffa individer som mer än gärna drar på offerkoftan i tid och otid. Jag stör mig som fan på sån attityd för den förgiftar relationer mellan människor och  sabbar för den som verkligen drabbas av rasism. Begreppet rasism blir helt jävla urvattnat och när människor sen orätt anklagas för va rasister spär det ju snarare på den verkliga rasismen i samhället. Polariseringen skenar ffs.

    Utöver det ni redan tänkt göra tycker jag ni ska försöka ignorera kollegans anklagelser så gott det går och tänka på henne som en misskötsam illojal kollega helt enkelt. Gör klart för henne det inte handlar om hennes hudfärg! Hon är en kollega som inte gör sitt jobb och ställer till det för er andra och företaget och det skulle va lika illa om hon va en vit person punkt.

    Sen det här med begreppen är det nog ändå så man med svart oftast brukar avse personer med afrikanskt sk subsahariskt ursprung. Det finns ju helt klart väldigt mörkhyade folk även i södra Asien och Australien men dom brukar vanligen inte räknas som svarta. 

    Så svart är inte en färgbeteckning för båda i Afrika och ännu mer i den afrikanska diasporan finns som Mrs Moneybags skrev stora variationer i hudton. Svarta i Las Americas aka Nord- och Sydamerika är ju ofta uppblandade med andra etniciteter vita inte minst. 

    Sen kan ju ens identitet bestå av flera delar. Är själv svart men född i Sverige som jag deffo ser som mitt hemland men med föräldrar från två olika länder i Latinamerika och längre tillbaka härstamning från dom afrikanska slavarna som fördes dit (afrolatinos dvs. svarta latinamerikaner). I första hand är jag däremot en unik individ. Liksom alla andra människor.

    På samma sätt som en etnisk svensk kan ha identitet som svensk, vit, europé, skandinav osv. Så att TS kollega presenterar sig som gambian, brasilianare eller kanske US-amerikan samtidigt som hon också kan säga hon är svart är inget konstigt i sig.

    Sorry för OT och att det blev lååångt som fan men kände jag ville reda ut begreppen lite. För den som orkar ta sig igenom.

  • Anonym (Ellen)
    flygrl skrev 2022-05-20 21:13:00 följande:

    Svårt hitta alla olika inlägg man vill besvara/kommentera när tråden hunnit bli 5 sidor. Meeen jag typ bakar ihop det i ett inlägg så får vi se om det når fram ändå.

    Först själva sakfrågan där tycker jag som flera andra i tråden ni är på rätt spår med att sluta täcka upp när kollegan missköter sina arbetsuppgifter så det blir tydligt var problemet ligger och chefen därmed inte längre kan ignorera det. Det är ju helt orimligt ni andra ska få jobba häcken av er pga en kollega inte gör det hon ska och sen dessutom beskyller er för rasism. :/


    Jag är själv svart och visst är jag väl medveten om det finns rasism MEN det finns helt klart också keffa individer som mer än gärna drar på offerkoftan i tid och otid. Jag stör mig som fan på sån attityd för den förgiftar relationer mellan människor och  sabbar för den som verkligen drabbas av rasism. Begreppet rasism blir helt jävla urvattnat och när människor sen orätt anklagas för va rasister spär det ju snarare på den verkliga rasismen i samhället. Polariseringen skenar ffs.

    Utöver det ni redan tänkt göra tycker jag ni ska försöka ignorera kollegans anklagelser så gott det går och tänka på henne som en misskötsam illojal kollega helt enkelt. Gör klart för henne det inte handlar om hennes hudfärg! Hon är en kollega som inte gör sitt jobb och ställer till det för er andra och företaget och det skulle va lika illa om hon va en vit person punkt.

    Sen det här med begreppen är det nog ändå så man med svart oftast brukar avse personer med afrikanskt sk subsahariskt ursprung. Det finns ju helt klart väldigt mörkhyade folk även i södra Asien och Australien men dom brukar vanligen inte räknas som svarta. 

    Så svart är inte en färgbeteckning för båda i Afrika och ännu mer i den afrikanska diasporan finns som Mrs Moneybags skrev stora variationer i hudton. Svarta i Las Americas aka Nord- och Sydamerika är ju ofta uppblandade med andra etniciteter vita inte minst. 

    Sen kan ju ens identitet bestå av flera delar. Är själv svart men född i Sverige som jag deffo ser som mitt hemland men med föräldrar från två olika länder i Latinamerika och längre tillbaka härstamning från dom afrikanska slavarna som fördes dit (afrolatinos dvs. svarta latinamerikaner). I första hand är jag däremot en unik individ. Liksom alla andra människor.

    På samma sätt som en etnisk svensk kan ha identitet som svensk, vit, europé, skandinav osv. Så att TS kollega presenterar sig som gambian, brasilianare eller kanske US-amerikan samtidigt som hon också kan säga hon är svart är inget konstigt i sig.

    Sorry för OT och att det blev lååångt som fan men kände jag ville reda ut begreppen lite. För den som orkar ta sig igenom.


    Så många kloka tankar!
    Just att människor som om man får säga så "drar rasistkortet" urvattnar begreppet rasism. Rasism finns, det är inte tu tal om det. Men här är det en fråga om arbetet, hur det utförs och hur man tar hänsyn till varandra och till kunden. Då är det nästan oförskämt. Väldigt märkligt också att dra ner på sin leverans efter att provanställningen gått ut. Varför inte bara jobba på?

    Och sen är det ju ett faktum att en person har en annan hudfärg. Ja jag är vit. Ja jag är tjock. Ja jag har valt att ha rakat huvud. Ja jag är från Sydamerika. Det är inte så att det "inte syns". Men det ska inte ha någon relevans för hur man bemöts och det ligger inte heller till grund för vilka kompetenser jag har eller förväntas ha. 
  • fornminne
    Anonym (irriterad) skrev 2022-05-20 18:20:34 följande:

    Den här situationen har aldrig tidigare uppstått nej. 


    Visst har vi alla varit sjuka då och då, och då tar den som fn har minst att göra tag i de arbetsuppgifterna. Precis som vi gjorde för henne då det hela började då vi trodde att hon var i en tillfällig svacka. 


    Det handlar inte om att vi får ta hennes arbetsuppgifter när hon är sjuk, då gör vi som för alla andra som blir sjuka. Hon är det dock två-tre ggr per månad, alltid fredag eller måndag. Det det handlar om är att hon lämnar sina halvfärdiga uppgifter så som klara och när de övriga som ingår i just den gruppen kollar igenom arbetet så är hennes inte färdigt eller så är det slarvigt utfört och då får vi andra göra klart eller ändra. 


    Vi har en informell förmån som innebär att på fredagar får vi gå från kl 14 om veckans uppdrag är klara och det inte finns något litet småuppdrag som väntar och som går fort. Större uppdrag som är schemalagda från måndagen veckan efter behöver vi inte börja på. 


    Vanligen kan vi alla gå omkring 15, då och då redan kl 14, mer sällan 16.30 som är den egentliga sluttiden. Anna däremot lämnar in sitt ofullständiga material och piper iväg vid 14 alltsom oftast. Och ingen av oss sitter ju och har vrålkoll på varandra på det viset så att vi ser när hon lämnar sitt material så vi kan kolla det direkt. 


    Vid ett tillfälle såg en kollega att hon lämnat sitt material och eftersom kollegan just då arbetade på samma uppdrag, men med en annan del så tog han det med sig för att samla ihop allt och då såg han att det var haftsigt utfört och gick mot hennes rum. Då hade hon klätt sig och var på väg att gå. Han sa att du måste göra klart det här, det kan inte lämnas ut till kund som det nu ser ut. 


    Det var första gången hon drog rasistkortet och stormade iväg. Min kollega blev så paff att han inte kom sig utan stod bara och gapade medan hon for iväg. Sen fick han slutföra det hela så det kunde lämnas ut till kund. 


     


    Där och då borde han ha gått till chefen. Direkt. Sagt att jag accepterar inte sånt här, såna här ogrundade anklagelser, samt att jag kan göra klart hennes del idag och ibland om hon behöver hjälp, men inte om hon sätter det i system.

    Sånt där måste kvävas i sin linda. Och ytterst är det chefens sak att lösa.

    Tyvärr låter det som ni har svalt för mycket? Inte ställt krav utan tigande gjort klart hennes arbetsuppgifter för att det inte ska bli bråk. Svensk konflikträdsla?

  • Anonym (X)

    Sluta täcka för henne.
    När hennes jobb inte avslutas får chefen delegera och faktiskt ta hand om det hon ställer till med.

  • Anonym (tvillingmamma)
    När chefen gick pratade vi andra vidare och sa att from nu så gr ingen klart hennes jobb, chefen får ta på sig att förklara för kunder varför vi inte levererar i tid. Då kanske de högre upp inser att detta är ohållbart och ger henne ultimatum
Svar på tråden Jag blir galen! Kollega säger att vi skyller på henne för att hon är mörkhyad.