• Västsverige78

    Varför kräver kvinnor att män ska ha en perfekt personlighet?

    Män som saknar högre utbildning har svårt att hitta någon - medan kvinnor till och med kan vara arbetslösa utan att det är några problem.

    Kvinnor får vara ledsna, må dåligt och vilja bli tröstade av sin man - men om en man är ledsen saknar han självförtroende och betraktas som oattraktiv.

    Män måste ha humor och ha glimten i ögat - kvinnor behöver bara ha förmågan att skratta åt mannens skämt.

    Män ska ha en ordnad boendesituation - men för kvinnor är det inga problem om de flyttar runt i andra hand eller bor hos vänner.

    Män ska ha driv, ambitioner och ha en stor social umgängeskrets - kvinnor har inga sådana krav på sig.

    Varför är det rimligt att kvinnor har högre krav på mäns personligheter om vi verkligen menar allvar med att sträva efter jämställdhet på 2000-talet?

  • Svar på tråden Varför kräver kvinnor att män ska ha en perfekt personlighet?
  • ClumsySmurf
    AndreaBD skrev 2023-01-02 18:04:59 följande: #2935
    ClumsySmurf skrev 2023-01-02 17:50:41 följande:
     Det verkar främst bero på att skolverket fortfarande är dålig på att utgå från forskning, det går ju sämre även för manliga lärare när skolan misslyckades med de som jobbar på skolverket.
    ???  Jag förstår inte, kan du förklara närmare?
     tex så är mer självständigt arbete som man har i skolan idag sämre för tjejer också men är ännu sämre för killar, det sistnämnda är inte någon newsflash men när manliga lärare gör "rätt" går det ju inte bättre för dem än för kvinnor

    "killar har svårt att be om hjälp på grund av självdestruktiv maskulinitet" botas med "bättre hjälp"
  • AndreaBD
    ClumsySmurf skrev 2023-01-02 18:32:36 följande:
     
    "1. Ska jag ge exempel på något som TS har hittat på?"
    nepp, när du gav exempel på mäns ojämställda preferenser undrade jag om du kunde ge exempel på kvinnors preferenser som du tycker beror på gammaldags ojämlikheter.

    2. Jag antog att du menade på gruppnivå och inte hur du och din man har delat upp det.

    "Men det som retar mig, är när folk PÅSTÅR "men du tycker ju att det är roligt." "

    Att tycka det är roligt att ha ett välstädat hem och att välstäda sitt hem är inte ju riktigt samma sak, kan vara bra att kunna skilja på det.

    "Det sa min exman även när det gällde strykning och fönsterputsning."
    Var det han som var speciell?

    3. Vill du ge exempel på saker som gör det svårare för kvinnor?
    1. Som sagt, TS påstod att det inte fanns ojämställdheter som drabbar kvinnor, så jag bara gav exempel på att det finns. 

    2. Självklart. Jag ville bara påminna om att det är väldigt individuellt olika, eftersom du också verkade utgå ifrån att kvinnor inte gör dem andra sysslorna, så som renovering eller ekonomin. 

    3. Det handlar oftast helt enkelt om att man inte är van vid att ha en kvinnlig chef.  Antar jag. Man hör bara att vissa ställen är speciellt konservativa och att kvinnor har svårare att ens bjudas in på intervju även om de har lika bra eller bättre meriter än manliga ansökande. 
  • AndreaBD
    ClumsySmurf skrev 2023-01-02 18:46:00 följande:
     tex så är mer självständigt arbete som man har i skolan idag sämre för tjejer också men är ännu sämre för killar, det sistnämnda är inte någon newsflash men när manliga lärare gör "rätt" går det ju inte bättre för dem än för kvinnor

    "killar har svårt att be om hjälp på grund av självdestruktiv maskulinitet" botas med "bättre hjälp"
    Vänta nu, vi pratar om olika saker där. Jag pratade om att män inte vill bli lärare och varför det kan vara så. Du pratar om hur det går för manliga elever? 

    Vad menar du med "när manliga lärare gör rätt"? Vem avgör vad som är rätt? 

    Självständigt arbete? Det började väl för ganska länge sedan att man gick ifrån ren föreläsning-och -fakta-skolan till mer interaktiv skola. Förresten skulle jag vilja se hur man kör den sortens skola med dagens ungdomar. De är ju vana vid digital underhållning. Alla skulle flippa ut! Går inte.
  • Anonym (xxx)
    Västsverige78 skrev 2023-01-02 13:34:16 följande:
    Det beror på vem man pratar med och i vilket sammanhang. Det här är ett forum som är lämpligt för en sån här diskussion.

    Det är en ett problem för en växande grupp män och ett problem för kvinnor som får det svårare att träffa en man eftersom andelen män som tjänar mer än dem minskar för varje år. Du verkar förutsätta att kvinnor bara kan vara förälskade i män som har en högre inkomst än dem (och har en högre social status osv...). Jag tror tvärtom att de kan älska även andra män, men att de männen sållas bort på förhand och aldrig får en chans.

    Jag tror också att kvinnor kan älska män som inte tjänar så bra, eftersom jag sett exempel på detta i hela mitt liv. Och jag har också sett att kvinnor stannar hos männen, just för att dom älskar dom och relationen är sund. 

    Däremot tror jag inte att kvinnor överlag lämnar en man hon älskar pga hans lön. Hon lämnar av andra orsaker, t ex våld, brist på jämställdhet. 


     

  • Anonym (Maria)
    Västsverige78 skrev 2023-01-02 13:23:00 följande:
    Nej, från början var det tvärtom.
    Vad pratar du om nu? Vadå från början? Närdå? Vad var i början?
  • Anonym (Maria)
    Västsverige78 skrev 2023-01-02 13:25:52 följande:
    Är det att följa gammaldags könsnormer att inte se till vad en person har presterat utan vem personen är?

    Är det din uppfattning att det skulle vara bra om alla värderades efter vilken lön och karriär de har?
    Så enbart att en person är en kvinna och kanske att man gillar utseendet på kvinnan anser du är att se till vem personen är?

    Det är du som har skrivit att mannen väljer en kvinna bara för att få en kvinna. Och tidigare även att män väljer efter utseende. Är inte det att bli bedömd efter gamla könsnormer?

    Vad jag tycker är bra hör inte hit. Det vi diskuterar är vad du skrev om frihet och du äpåstå att kvinnor har frihet för att de slipper bli bedömda efter gamla könsnormer. 
  • ClumsySmurf
    nihka skrev 2022-12-16 10:13:44 följande: #2580
    Anonym (Luke) skrev 2022-12-15 19:37:41 följande:
    Det är det radikalfeminister hävdat i många år och det har inget med forskning att göra. Det är ett rent politiskt uttalande i stil med då liknande grupperingar hävdade att det inte finns några biologisk skillnader på män och kvinnor.

    Om målet är att skapa en bild av verkligheten som passar ens syften kan man komma fram till att verkligheten ser ut i princip hur som helst. Det har dessa grupperingar visat om och om igen.
    Ingen har någonsin påstått att det inte finns några biologiska skillnader mellan män och kvinnor. Det som diskuteras är vilka skillnader i beteende som är biologiska och vilka som är socialt inlärda roller. 
    Inom genusforskning forskar man enbart om genus, definitionen av genus är social konstruktion, typ en naturlig konsekvens att bara forska om genus och förklarar allt med genus är att man förklarar alla skillnader som sociala konstruktioner.

    Att män generellt gråter mindre beror ur genusperspektiv inte på mer testosteron och normer/kultur det beror enbart på normer/kultur.

    Om en pojke föredrar att leka med dockor men får inte för pappa så är det inte bara normen "pojkar ska inte leka med dockor" som är en social konstruktion, pojkens leksaks preferenser, det han helst vill leka med är också en social konstruktion.
    Gränsen mellan ska/får inte och vill/vill inte sudas ut helt och att påstå att pojkens leksaks preferenser, det han vill leka med är medfött ses som biologism,
    Föreställningar om att människor är styrda, eller till och med förutbestämda, av sin biologi brukar kallas biolo-gism.
    www.genus.se/wp-content/uploads/En_introduktion_till_genusvetenskapliga_begrepp.pdf
    när man ser allt som sociala konstruktioner så överskattar man också normer/könsroller och ser dem som mycket snävare än vad de är.

    Det finns liksom en orsak till att jag funnit ett nöje i att posta liknande i genustrådar:
    About five years ago, I asked my sister what my nephew might like as a present for his second birthday. "Anything with wheels on it," she said with resignation. "He's obsessed with cars and trucks." I had seen (and, let's be honest, pitied) stroller-pushing mothers standing at the edge of construction sites, their young sons excitedly tossing up their dimpled hands at the sight of a bulldozer, summoning the awe of an Egyptologist first beholding the Pyramids of Giza. But I dismissed this boys-like-cars trope as outdated, unfeminist cliché. If boys love trucks, I assumed, it's a learned behaviour, a general-and worse, a generalizing-social construct and bias. I concluded smugly (and, in retrospect, naively): if boys love trucks, it's because they are taught or encouraged to love them.

    So I rejected my sister's gift suggestion and bought my nephew a lovely tiny toy mouse from a Danish company-the mouse, petite and refined, came in a box (serving as his tiny bed) and slept on a pillow the size of a cotton ball. My nephew, I later heard, did love the mouse. But the love affair was (as they often are) brief. This one lasted about 45 seconds, at which point he tossed the mouse aside to play with his toy fire truck. Still, I persisted, with the superiority of the childless: surely my own offspring, regardless of sex, would favour a lovely Scandinavian toy over a Tonka.

    And then I had a son.

    www.todaysparent.com/family/parenting/i-thought-it-was-a-cliche-that-boys-like-cars-and-then-i-had-my-son/
    The Science of Gender and Science: Pinker vs. Spelke, a Debate | Edge.org

    Fifth, many of these differences emerge in early childhood. It is said that there is a technical term for people who believe that little boys and little girls are born indistinguishable and are molded into their natures by parental socialization. The term is "childless."

    www.edge.org/event/the-science-of-gender-and-science-pinker-vs-spelke-a-debate
    Likhetsfeminism ? Wikipedia

    Likhetsfeminism, likartsfeminism, är en gemensam benämning på de riktningar inom feminism som anser att skillnaderna mellan könen väsentligen är sociala konstruktioner och därmed kulturberoende. De sätter alltså miljön i centrum, i motsats till särartsfeministerna som sätter biologiska skillnader i centrum.


    Uppdelningen i särartsfeminism och likhetsfeminism kan ses som den mest grundläggande indelningen när det gäller olika feministiska åskådningar.[källa behövs] Dessa två huvudgrenar kan sedan delas in ytterligare i olika riktningar. Särartsfeminism har kopplingar till essentialism, medan likhetsfeminism hör samman med konstruktivism och postmodernism[källa behövs].


    Till likhetsfeminismen hör bland annat liberalfeminism, socialistisk feminism och radikalfeminism.


    I Sverige är i dag väsentligen hela den feministiska rörelsen likhetsfeministisk; särartsfeminismen är marginaliserad.


    sv.wikipedia.org/wiki/Likhetsfeminism
    En introduktion till genusvetenskapliga begrepp
    Nationella sekretariatet för genusforskning
    www.genus.se/wp-content/uploads/En_introduktion_till_genusvetenskapliga_begrepp.pdf

    Genus
    Ordet genus har varit viktigt i arbetet för att förstå kön, sexism och sexualitet. Genus har som begrepp kommit till Sverige via det engelska begreppet ?gender?, men härrör från latin där det betyder bland annat härkomst, slag, stam och kön (Gothlin 1999). Med inspiration från Si-mone de Beauvoirs (2002) välkända postulat att en föds inte till kvinna utan blir det, har feminister argumenterat mot kön som ett biologiskt öde och för genus som en social konstruktion för att visa att en ojämlik könsordning inte är given. Begreppet genus används ofta för att betona det relationella och föränderliga i maskulinitet och femininitet vad gäller estetik, kroppar och makt. 
  • ClumsySmurf
    nihka skrev 2022-12-24 10:11:17 följande: #2653
    Anonym (L) skrev 2022-12-23 23:05:12 följande:
    Varför dras radikalfeminism alltid upp numera på familjeliv? Vad är beröringspunkten till tråden egentligen?

    Förstår att det är dags för en googling på det...
    Det är ett symptom på att konspirationsteorier har fått en ökad spridning inte minst bland personer som anammat incelrörelsens tankegods.

    Exempelvis har Skolverket och hela utbildningssystemet för den delen enligt dessa internetkrigare gått från att ha varit infiltrerat av radikalfeminister till ett näst intill totalt maktövertagande.

    Det är bara att bänka sig med popcornen
     Du vet väl att intersektionell queerfeminism inte är radikalfeminism?

    Nedan är en påhittad diskussion mellan IncelSmurfen och internetkrigaren Yvonne Incel Hirdman som också anammat incelrörelsens tankegods.
    KlunsSmurfen skrev 2019-02-14 17:29:52 följande: #176
    Feministisk pedagogik:

    Utgångspunkt:
    Människor föds som blanka blad så tjejigt/kvinnligt & pojkigt/manligt är sociala konstruktioner. Pojkar kan bete sig som flickor och tvärt om .
    Tjej & killleksaker är könskodade, det är ett jättestort problem (och pojkar behöver klänning)

    - Elakt barn på dagis: Svante leker med dockor, Svante är en tjej, nä nä nä nä nä nä (denna ondska måste bekämpas med genuspedagogik Demon)
    - Ett annat elakt barn på dagis: Pelle grinar, Pelle är en tjej, nä nä nä nä nä nä (denna ondska måste också bekämpas med genuspedagogik)

    Slutsats:
    Vi har alldeles för snäva normer och vi måste behandla barn som individer så vi inte tvingar in dem i könsroller.

    Lösning:
    Genusideologi i förskolan
    Genus i förskolan

    En undersökning om hur man som pedagog kan arbeta i förskolan utifrån ett genusperspektiv
    [...]

    Ingegerd Tallberg Broman (2001) menar som Månsson (2000) och Gannerud (2001) när hon skriver i boken Genusperspektiv på förskola, skola och utbildning att begreppet genus handlar om relationen mellan könen. Det vill säga att flickors och pojkars beteende och egenskaper inte är biologiska utan skapade från det sociala och historiska. Hur människor utformar sin kvinnlighet eller manlighet är utifrån hur de socialt anpassar sig och vad det finns för socialt mönster som de ska anpassa sig till.

    [...]

    Olofsson (2007) menar att vi som pedagoger ska tillföra barnen något. Pojkarna ska tillföras känslor och flickorna ska tillföras mod och styrka.  
    www.diva-portal.org/smash/get/diva2:931/FULLTEXT01.pdf
    I fängelset som kallas kvinna - Kvartal
    Av Yvonne Hirdman
    6 juni 2021

    Det är mot dessa stereotyper, dessa ?könsroller? i sina enkla variationer som feminismen slagits, eftersom det är de som fått legitimera den ojämlika ordningen mellan kön, förklara att så ska det vara för det vill Gud, och sättas upp som ideal för unga flickor att forma sig efter. Vara beskedlig. Inte vilja just något. Att få rösta. Eller plugga matte. Och så vidare. Och det är just mot dem som feminismen slagits. I århundraden.

    kvartal.se/artiklar/i-fangelset-som-kallas-kvinna/
    KlunsSmurfen skrev 2019-02-14 17:29:52 följande: #176
    Vi könskodar beteenden efter en snäv norm så om det låter som en pojke, beter sig som en pojke är det antagligen en pojke i en flickas kropp. Helt plötsligt så ger man beteendet en könsidentitet precis som ett elakt barn på dagis

    - Snäll och genusmedveten pedagog på skola, trevlig farbror på BUP eller vän: Lisa leker med bilar, Lisa är en pojke, Lisa är trans FörvånadDetta dåliga socialt konstruerade beteendet att dissa tjejgrejor ska normalt bekämpas med genuspedagogik och könsneutral uppfostran om det är en pojke, men inte om det är en tjej,
     
    I fängelset som kallas kvinna - Kvartal
    Av Yvonne Hirdman
    6 juni 2021l

    Tillbaka på ruta ett

    När jag därför läser Kajsa Ekis Ekmans bok, Om könets existens. Tankar om den nya synen på kön (Polaris 2021), blir jag uppriktigt förvånad och nästan misstrogen. Men så här direkt enfaldigt kan det ju ändå inte vara? Efter alla dessa decennier av emancipation kan vi väl ändå inte vara tillbaka på ruta ett?


    Jo, det kan vi tydligen. Det absolut viktigaste i denna nya syn är axiomet att kroppen; könsorganen, könshormonerna, inte har något med kön att göra. Det kan ta ett tag att smälta detta, men så är det. Ingen vagina eller penis i världen kan definiera dig som kvinna eller man i denna nya syn på kön.
    [...]


    1. Sexualitetens intåg i genusforskningen och jämställdhetspolitik. Från föredrag om den trista genusordningen med sina stereotypa ?könsroller?- eller genusfigurer, om de otaliga berättelserna om underordning, underordning, förtryck fy fan ? till glada, klatschiga föredrag om ?queer?. Jämställdhetsansvariga i kommuner och landsting kunde nu erbjuda något roligare än trista genus. Nya begrepp letade sig in och klättrade mot toppen: ?Den heterosexuella matrisen? gled snabbt upp men överflyglades sedan med råge av ?normkritik?. Det är två begrepp som vrider till det mänskliga förnuftet och desarmerar det. En heterosexuell matris? Vad är det? Vem har byggt den? Varför? Det är nu som det där med reproduktionen liksom viftas bort, som något som inte har med sexualitet att göra. Varför denna matris, det är onekligen frågan. Inget svar. Här glappade det i analysen. Det glappar fortfarande. Och normkritik! Ett ord som dryper av radikalism. Av den goda viljan: vi ska leta efter, upptäcka de normer som kväver våra sanna jag. Utan att för ett ögonblick reflektera över vilka normer som styr normkritiken.

    kvartal.se/artiklar/i-fangelset-som-kallas-kvinna/
  • ClumsySmurf
    AndreaBD skrev 2023-01-02 19:24:57 följande: #2940
    ClumsySmurf skrev 2023-01-02 18:32:36 följande:
     
    "1. Ska jag ge exempel på något som TS har hittat på?"
    nepp, när du gav exempel på mäns ojämställda preferenser undrade jag om du kunde ge exempel på kvinnors preferenser som du tycker beror på gammaldags ojämlikheter.

    2. Jag antog att du menade på gruppnivå och inte hur du och din man har delat upp det.

    "Men det som retar mig, är när folk PÅSTÅR "men du tycker ju att det är roligt." "

    Att tycka det är roligt att ha ett välstädat hem och att välstäda sitt hem är inte ju riktigt samma sak, kan vara bra att kunna skilja på det.

    "Det sa min exman även när det gällde strykning och fönsterputsning."
    Var det han som var speciell?

    3. Vill du ge exempel på saker som gör det svårare för kvinnor?
    1. Som sagt, TS påstod att det inte fanns ojämställdheter som drabbar kvinnor, så jag bara gav exempel på att det finns. 

    2. Självklart. Jag ville bara påminna om att det är väldigt individuellt olika, eftersom du också verkade utgå ifrån att kvinnor inte gör dem andra sysslorna, så som renovering eller ekonomin. 

    3. Det handlar oftast helt enkelt om att man inte är van vid att ha en kvinnlig chef.  Antar jag. Man hör bara att vissa ställen är speciellt konservativa och att kvinnor har svårare att ens bjudas in på intervju även om de har lika bra eller bättre meriter än manliga ansökande. 
     
    1. Du svarade TS med exempel på mäns preferenser som du tycker beror på gammaldags ojämlikheter och då frågade jag dej om du ville ge exempel på kvinnors preferenser som också beror på gammaldags ojämlikheter.

    2. Det blir rörigt när du kritiserar från en generalisering, får en generalisering som svar men svarar med en icke generalisering.

    All den extra tiden kvinnor lägger ner, lite mer än en timme i veckan måste ju inte bero på det det där extra de vill göra så det kan ju bli några minuter varje dag som är helt orättvist men det är sällan det är enbart dessa minuter som ses som orättvist, du räknade själv bort det män gör mer av när du lyfte frågan.

    3. Det finns ju de som har svårt för kvinnliga chefer som t.e.x feministen Cissi Wallin, jag som är inte vad vid att ha en kvinnlig chef har ingen åsikt men jag har åsikter om hur vissa kvinnor känslostyrt projektleder i hemmet, kan det finnas ett samband?
  • ClumsySmurf
    AndreaBD skrev 2023-01-02 19:30:42 följande: #2941
    ClumsySmurf skrev 2023-01-02 18:46:00 följande:
     tex så är mer självständigt arbete som man har i skolan idag sämre för tjejer också men är ännu sämre för killar, det sistnämnda är inte någon newsflash men när manliga lärare gör "rätt" går det ju inte bättre för dem än för kvinnor

    "killar har svårt att be om hjälp på grund av självdestruktiv maskulinitet" botas med "bättre hjälp"
    Vänta nu, vi pratar om olika saker där. Jag pratade om att män inte vill bli lärare och varför det kan vara så. Du pratar om hur det går för manliga elever? 

    Vad menar du med "när manliga lärare gör rätt"? Vem avgör vad som är rätt? 

    Självständigt arbete? Det började väl för ganska länge sedan att man gick ifrån ren föreläsning-och -fakta-skolan till mer interaktiv skola. Förresten skulle jag vilja se hur man kör den sortens skola med dagens ungdomar. De är ju vana vid digital underhållning. Alla skulle flippa ut! Går inte.
     
    Jag vet att du pratar om olika saker men det var inte ditt inlägg jag citerade.

    "Jag pratade om att män inte vill bli lärare och varför det kan vara så."

    Feminismen tycker att könssegregeringen på arbetsmarknaden är problematiskt och orättvis (förutom mansdominerade yrken som inte ger pengar, makt och status) så man verkar göra en hel del för att locka tjejer att satsa på teknik osv,  finns något liknande satsningar för att locka killar till kvinnodominerade yrken som inte ger pengar, makt och status?

    "Vad menar du med "när manliga lärare gör rätt"? Vem avgör vad som är rätt? "

    Det som funkar bättre avgör vad som blir mer rätt.

    Lyssna på podden jag länkade.
Svar på tråden Varför kräver kvinnor att män ska ha en perfekt personlighet?