• Västsverige78

    Varför kräver kvinnor att män ska ha en perfekt personlighet?

    Män som saknar högre utbildning har svårt att hitta någon - medan kvinnor till och med kan vara arbetslösa utan att det är några problem.

    Kvinnor får vara ledsna, må dåligt och vilja bli tröstade av sin man - men om en man är ledsen saknar han självförtroende och betraktas som oattraktiv.

    Män måste ha humor och ha glimten i ögat - kvinnor behöver bara ha förmågan att skratta åt mannens skämt.

    Män ska ha en ordnad boendesituation - men för kvinnor är det inga problem om de flyttar runt i andra hand eller bor hos vänner.

    Män ska ha driv, ambitioner och ha en stor social umgängeskrets - kvinnor har inga sådana krav på sig.

    Varför är det rimligt att kvinnor har högre krav på mäns personligheter om vi verkligen menar allvar med att sträva efter jämställdhet på 2000-talet?

  • Svar på tråden Varför kräver kvinnor att män ska ha en perfekt personlighet?
  • ClumsySmurf
    Västsverige78 skrev 2022-12-30 02:31:33 följande:
    Om du hade läst trådstarten hade du vetat att jag tycker att man bara borde ställa såna krav som man själv lever upp till.
    Jag ser fram emot när du i rättvisans namn tar diskussionen med män gällande preferenser som skiljer mellan könen
    Tjäna mindre än en själv, ca 3 år yngre än en själv, snyggare än en själv
    Stora bröst och en jävel på att suga kuk är ett plus
  • AndreaBD
    ClumsySmurf skrev 2023-01-03 09:05:16 följande:
     
    1. Du svarade TS med exempel på mäns preferenser som du tycker beror på gammaldags ojämlikheter och då frågade jag dej om du ville ge exempel på kvinnors preferenser som också beror på gammaldags ojämlikheter.

    2. Det blir rörigt när du kritiserar från en generalisering, får en generalisering som svar men svarar med en icke generalisering.

    All den extra tiden kvinnor lägger ner, lite mer än en timme i veckan måste ju inte bero på det det där extra de vill göra så det kan ju bli några minuter varje dag som är helt orättvist men det är sällan det är enbart dessa minuter som ses som orättvist, du räknade själv bort det män gör mer av när du lyfte frågan.

    3. Det finns ju de som har svårt för kvinnliga chefer som t.e.x feministen Cissi Wallin, jag som är inte vad vid att ha en kvinnlig chef har ingen åsikt men jag har åsikter om hur vissa kvinnor känslostyrt projektleder i hemmet, kan det finnas ett samband?
    1. Låt nån annan ta dessa delar! Jag bidrog med en sak, jag måste inte ta med allt som man kan säga om ämnet. 

    2. Jo, jag vet. 
    Förstår inte vad du menar vad jag skulle ha räknat bort? Själv räknar jag med allt. Jag vet, jag ska inte utgå ifrån min situation bara - men bara för att visa att jag inte tänker så - om min man t.ex. reparerar saker så är det förstås bara rimligt att jag gör mer av städningen. Sedan tycker jag det är en bra idé om kvinnor gör dessa andra sysslor också och om män också tar ansvar för att det är snyggt hemma. Samtidigt - framför allt när man blir lite äldre - så orkar man kanske inte vara insatt i precis allt och delar upp vissa sysslor (sånt som hålla reda på el- och internetavtal, amortering, osv.). Man har onödigt mycket i huvud annars.

    3. Vissa kvinnor projektleder känslostyrt i hemmet??? Det där är verkligen en individuell upplevelse. Om du nu vill hävda att kvinnor har en annan ledningsstil än män - visst, det kan vara så. Skillnaden är inte jättestor, men den finns. Men även det kan vara positivt eller negativt - så som de flesta saker i livet. En mer finkänslig chef kan vara en fördel. Säger jag som själv inte gillar kvinnliga chefer, personligen. Men det är för att jag har haft en väldigt knepig morsa. 
  • AndreaBD
    ClumsySmurf skrev 2023-01-03 09:08:18 följande:
     
    Jag vet att du pratar om olika saker men det var inte ditt inlägg jag citerade.

    "Jag pratade om att män inte vill bli lärare och varför det kan vara så."

    Feminismen tycker att könssegregeringen på arbetsmarknaden är problematiskt och orättvis (förutom mansdominerade yrken som inte ger pengar, makt och status) så man verkar göra en hel del för att locka tjejer att satsa på teknik osv,  finns något liknande satsningar för att locka killar till kvinnodominerade yrken som inte ger pengar, makt och status?

    "Vad menar du med "när manliga lärare gör rätt"? Vem avgör vad som är rätt? "

    Det som funkar bättre avgör vad som blir mer rätt.

    Lyssna på podden jag länkade.
    Och jag är inte feminist, så du ska kanske inte utgå ifrån att jag tycker det. Personligen tycker jag att det blir fel när det är alltför könsuppdelat. Dvs. det stör mig inte om det 70 % kvinnor - 30 % män eller tvärtom. För mig behöver det inte vara 50-50.  Om det blir nästan inga kvinnor/män alls i vissa yrken, så är det en nackdel. Och då ska man satsa lite. Så var det med vissa tekniska jobb. Jag minns när min son gick teknikprogrammet på gymnasiet. De hade EN tjej i klassen. 

    Visst, just när det gäller läraryrket så vore det bra med fler män, särskilt på högstadiet och gymnasiet, där pojkarna behöver manliga identifikationspersoner. Fast - min erfarenhet från ungefär 6 högstadieskolor och ett gymnasium som jag jobbat på - andelen manliga lärare ligger nog runt 30 - 40 % män.  Och då är det ju inte samma krisläge. 

    Okej, det som funkar är rätt. Vad jag vet så har man inte upptäckt något specifikt modell/koncept som funkar bättre. Att enskilda lärare är särskilt populära, det är en annan sak. Där spelar ju lärarens personlighet in en hel del. Det brukar inte funka om någon annan försöker ta efter. 

    Grejen är ju också att man är låst i ett system. Lärarna kan inte skita i betygssystemet. Och då får inte heller dela upp i nivågrupper - vilket vi vet funkar utmärkt. Men vi får inte. Pga svenskt jämlikhetstänk. Jag har nämligen varit på en skola där vi har provat det utan att det märktes att det var nivågruppering. Det är svårt att göra så att det inte märks, men här gick det pga hur gruppen såg ut. Det har många fördelar om eleverna ligger på samma nivå. Självklart. Vi har också haft pojkar och flickor enskilt på vissa lektioner. Också bra resultat. Där kan man också lätt få kritik. 

    Jag ska lyssna på podden.
  • Västsverige78
    Anonym (Finns knappt riktiga män i Sverige längre) skrev 2023-01-03 10:43:09 följande:

    rje inlägg en gång.


    Män som inte kan få sex/relationer måste steppa upp sitt game Män som inte kan få sex/relationer måste steppa upp sitt game (familjeliv.se)
    Meningslös uppmaning, om du tror att alla inte redan förstår det som står i den länken.

    Vad menar du med att det knappt finns några riktiga män i Sverige längre?
  • Västsverige78
    Anonym (Maria) skrev 2023-01-03 01:28:52 följande:
    Vad pratar du om nu? Vadå från början? Närdå? Vad var i början?
    Anonym (Maria) skrev 2023-01-03 01:33:27 följande:
    Så enbart att en person är en kvinna och kanske att man gillar utseendet på kvinnan anser du är att se till vem personen är?

    Det är du som har skrivit att mannen väljer en kvinna bara för att få en kvinna. Och tidigare även att män väljer efter utseende. Är inte det att bli bedömd efter gamla könsnormer?

    Vad jag tycker är bra hör inte hit. Det vi diskuterar är vad du skrev om frihet och du äpåstå att kvinnor har frihet för att de slipper bli bedömda efter gamla könsnormer. 
    Längre tillbaka i tråden.

    Nej, det har ingenting med könsnormer att göra att män blir förälskade i kvinnor oavsett vad de har för position eller status i hierarkin. Det är så det borde fungera. Självklart kan en man inte bli förälskad i vem som helst. Det måste finnas en personlig kemi.

    Förr i tiden fick män gifta sig med kvinnor från rätt samhällsklass och så är det inte idag.
  • nihka
    Ingen har någonsin påstått att det inte finns några biologiska skillnader mellan män och kvinnor. Det som diskuteras är vilka skillnader i beteende som är biologiska och vilka som är socialt inlärda roller och i vilken mån skillnader är det ena eller det andra. På gruppnivå.
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • AndreaBD
    nihka skrev 2023-01-03 21:32:38 följande:
    Ingen har någonsin påstått att det inte finns några biologiska skillnader mellan män och kvinnor. Det som diskuteras är vilka skillnader i beteende som är biologiska och vilka som är socialt inlärda roller och i vilken mån skillnader är det ena eller det andra. På gruppnivå.
    Precis - och även om vi nu skulle kunna tycka att vi borde göra oss av med såna skillnader - det lär vi inte lyckas med på kort tid. Jag pratat om socialt inlärda saker nu förstås. Så länge som de har funnits  - då tar det också några generationen tills de kanske försvinner. Och vi kan inte påstskynda det särskilt mycket. 
  • Anonym (Lena)
    ClumsySmurf skrev 2023-01-03 09:08:18 följande:
     
    "Jag pratade om att män inte vill bli lärare och varför det kan vara så."

    Feminismen tycker att könssegregeringen på arbetsmarknaden är problematiskt och orättvis (förutom mansdominerade yrken som inte ger pengar, makt och status) så man verkar göra en hel del för att locka tjejer att satsa på teknik osv, finns något liknande satsningar för att locka killar till kvinnodominerande yrken som inte ger pengar, makt och status?

    "Vad menar du med "när manliga lärare gör rätt"? Vem avgör vad som är rätt? "

    Det som funkar bättre avgör vad som blir mer rätt.

    Högskolan i Dalarna genomförde 2001 ett projekt som syftade till att motverka könssegregeringen inom lärarutbildningen. En del i sittande regerings satsning. Resultatet redovisas utförligt i Fler män till skolan - en studie av ett försök att locka män till läraryrket - DiVA Portal. 


    Vi får besked om Vem är läraren i skolan? Svaret lyder föga förvånande mestadels en kvinna. SCB angav 2001 andelen män som exades som lärare skolår 1-7 var 12% och 4-9 29%. Siffrorna är som jag anser intressanta att jämföra med 1800-talets början när läraren mestadels var en man. Vilket enligt mig får förmodas korrelera med yrkets dåvarande höga status. 


    Under rubriken Vilken man vill bli lärare ges svar på frågor som: a) Finns det strukturer, värderingar eller praxis i grundskolan som håller män utestängda? b) Är grundskolans undervisning så könsbunden så att män inte passar in? osv. Sargent menar i en avhandling att frågorna svaras jakande på. Vidare ansåg männen i studien överraskande nog att man inte ska göra försök att rekrytera fler män till yrket; när det skulle kunna bli allmänt menligt för undervisningen och i synnerhet för männen villkor. Ett rätt så kontroversiellt svar anser jag (baserat på normer och fördomar?). Högskolan i Dalarna inledde emellertid sitt försök till att attrahera fler män till läraryrket 2001. I projektets redovisning finns ett par intresseväckande attityder i de manliga lärarstudenternas svar. I tabell 1 tar männen ställning till ex vis följande påståenden: 
    Lärare har låg lön pga kvinnodominans inom yrket. 

    31 av de 47 manliga respondenterna svarade instämmer helt eller delvis. 


    Lärarnas låga status gör att män ej söker till läraryrket. 


    19 av de 47 manliga respondenterna svarade instämmer helt eller delvis. 


    Lönenivån gör att män ej söker till läraryrket. 


    28 av de 47 manliga respondenterna svarade instämmer helt eller delvis. 


    Statistiken i projektet är synkad med mitt intryck uttryckt i mitt äldre inlägg.

  • Anonym (Lena)
    ClumsySmurf skrev 2023-01-03 09:08:18 följande:
     
    Jag pratade om att män inte vill bli lärare och varför det kan vara så. 

    Feminismen tycker att könssegregeringen på arbetsmarknaden är problematiskt och orättvis (förutom mansdominerade yrken som inte ger pengar, makt och status) så man verkar göra en hel del för att locka tjejer att satsa på teknik osv, finns något liknande satsningar för att locka killar till kvinnodominerade yrken som inte ger pengar, makt och status?

    "Vad menar du med "när manliga lärare gör rätt"? Vem avgör vad som är rätt? "

    Det som funkar bättre avgör vad som blir mer rätt.

    Komplettering: Svarade i mitt föregående inlägg mest på första frågan (ställd av dig till AndreaBD). Hoppas det är ok! 

    I poster längre bak föreslås ett par konkreta statushöjande satsningar (möjligen orealistiska ekonomiskt) inom skolväsendet och vården. Fler projekt med samma upplägg som vid Högskolan i Dalarna vore dessutom värdefulla.


    Anonym (Lena) skrev 2023-01-04 00:14:20 följande:

    Högskolan i Dalarna genomförde 2001 ett projekt som syftade till att motverka könssegregeringen inom lärarutbildningen. En del i sittande regerings satsning. Resultatet redovisas utförligt i Fler män till skolan - en studie av ett försök att locka män till läraryrket - DiVA Portal. 


    Vi får besked om Vem är läraren i skolan? Svaret lyder föga förvånande mestadels en kvinna. SCB angav 2001 andelen män som exades som lärare skolår 1-7 var 12% och 4-9 29%. Siffrorna är som jag anser intressanta att jämföra med 1800-talets början när läraren mestadels var en man. Vilket enligt mig får förmodas korrelera med yrkets dåvarande höga status. 


    Under rubriken Vilken man vill bli lärare ges svar på frågor som: a) Finns det strukturer, värderingar eller praxis i grundskolan som håller män utestängda? b) Är grundskolans undervisning så könsbunden så att män inte passar in? osv. Sargent menar i en avhandling att frågorna svaras jakande på. Vidare ansåg männen i studien överraskande nog att man inte ska göra försök att rekrytera fler män till yrket; när det skulle kunna bli allmänt menligt för undervisningen och i synnerhet för männen villkor. Ett rätt så kontroversiellt svar anser jag (baserat på normer och fördomar?). Högskolan i Dalarna inledde emellertid sitt försök till att attrahera fler män till läraryrket 2001. I projektets redovisning finns ett par intresseväckande attityder i de manliga lärarstudenternas svar. I tabell 1 tar männen ställning till ex vis följande påståenden: 

    Lärare har låg lön pga kvinnodominans inom yrket.
    31 av de 47 manliga respondenterna svarade instämmer helt eller delvis. 


    Lärarnas låga status gör att män ej söker till läraryrket. 
    19 av de 47 manliga respondenterna svarade instämmer helt eller delvis. 


    Lönenivån gör att män ej söker till läraryrket. 
    28 av de 47 manliga respondenterna svarade instämmer helt eller delvis. 


    Statistiken i projektet är synkad med mitt intryck uttryckt i mitt äldre inlägg.


     


     

Svar på tråden Varför kräver kvinnor att män ska ha en perfekt personlighet?