• Anonym (Splittrad)

    Är jag för gammal för att bli mamma???

    Jag är i chock. Jag behöver alla synpunkter, tips och råd jag kan få. Det som jag aldrig trodde skulle hända har hänt: jag har testat positivt på graviditetstest!!?? En del av mig är överlycklig, men en annan del är helt vettskrämd. Till saken hör nämligen att jag är gammal... jag fyller (och håll i er nu!) femti i dagarna! Jag har inga barn sen tidigare, och jag trodde att detta var nånting jag helt enkelt inte skulle få uppleva, men nu har jag kanske chansen! Samtidigt är det ju så mycket som kan gå fel när man är så gammal, och även om allt går bra så är ju frågan om det överhuvudtaget är "rätt" att skaffa barn när man är så här gammal? Vad tycker ni? Hur hade ni gjort? 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2021-04-15 11:46
    Jag vill verkligen tacka så väldigt, väldigt mycket för alla fina svar och allt pepp jag fått från er alla. Det värmer så otroligt. Jag insåg ju ganska snabbt att jag verkligen, verkligen ville detta, och ni hjälpte mig att ta bort tvivlen om att det var egoistiskt av mig att vilja behålla. Tyvärr löste naturen det på ett annat sätt. Jag började blöda i måndags, och igår fick jag göra ultraljud där de såg rester av en hinnsäck och inget mer.

  • Svar på tråden Är jag för gammal för att bli mamma???
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym skrev 2021-04-05 22:11:47 följande:

    Eftersom du inte har barn sedan tidigare så blir det här din enda chans i livet att få uppleva en graviditet och moderskap. Att få ta hand om ett barn.
    Ingen av oss har några garantier för att någonting ska gå bra.
    Läkarvetenskapen är avancerad och kan hjälpa oss med mycket.
    Jag hoppas allt går bra för dig!
    Lova att uppdatera oss om hur allt går


    Precis, det är ju precis så jag tänker också! Jag kan liksom inte bara säga nej till den här chansen...

    Jadå! Jag ska hålla er uppdaterade :)
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym skrev 2021-04-05 22:20:25 följande:
    Barnet är välkommet.
    Något mer behövs inte
    Alla föräldrar och barn går igenom svårigheter
    Ja, du har ju rätt i detta! Tack!
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Pricken...) skrev 2021-04-05 22:29:10 följande:

    Det beror ju helt på din hälsa o om du känner du kommer klara av det. Min sons pappas föräldrar fick han när dom va i slutet av 40- tidig 50-års åldern men för deras del var det helt klart värt det. Sen så är det ju mer risker med ändre graviditeter men absolut inget som är omöjligt. Det enda jag kan rekommendera äom du ska behålla och fullgå graviditeten är att du ser till att ha bra stöd och stabil omgivning som kan stötta dig om det blir problem under tiden. Och att du försöker undvika onödig stress då både väldigt stressfulla och äldre graviditeter har visat sig kunna tillföra vissa risker.


    Tack för bra synpunkter! Jag har väldigt bra stöd runt mig, med både familj och nära vänner som jag vet alla skulle välkomna det här barnet med öppna armar :) Och ja, jag får väl prata med chefen om att gå ned lite i arbetstid även under graviditeten, när jag väl är lite längre gången så jag vågar berätta för andra. (Om jag nu kommer så långt)
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Ida) skrev 2021-04-05 22:38:40 följande:

    Om du frågade alla världens människor vad de helst skulle välja - att inte födas alls eller att födas av en 50-åriga mamma så tror jag att majoriteten skulle välja att födas av en 50-årig mamma. Det finns barn vars föräldrar är kriminella, missbrukare, psykiskt sjuka, fattiga, våldsamma osv men de flesta växer ju ändå upp och blir bra människor. Tänk ditt barn om tjugo år, tror du hen önskar att hen aldrig fötts bara för att du är pensionär då?


    Det där var ju faktiskt ett väldigt bra sätt att se på det. Nä, det är nog inte många som hade sagt att de hellre inte hade fötts! Tack för en jättebra infallsvinkel!
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Behåll) skrev 2021-04-05 22:48:45 följande:

    Hade självklart behållit tänkt det var ödet


    Ja men visst känns det lite så? Jag menar, hur troligt är det att man blir gravid så här, när man trott att det var för sent en gång för alla? :) Jag känner mig som sagt mer och mer säker på att jag kommer att behålla, även om det ju kan gå fel av andra orsaker.
  • Anonym (Splittrad)
    Dethärärmittnamn skrev 2021-04-05 22:57:02 följande:

    Om du vill detta och det är din första graviditet-kör på det.

    Jag skulle betala för test (blodprov) för att säkerställa att allt är okej.

    Ingen har rätt att fälla någon åsikt i övrigt. Det här gäller bara dig och din familj.

    Lycka till!


    Tack! Antagligen en jättedum fråga, men vem går man till för såna test? Är det nåt som de kan hjälpa en med inom mödravården?
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Teddy) skrev 2021-04-05 23:01:19 följande:

    Självklart är det "rätt" om du och fadern tycker att det är rätt. Jag önskar er all lycka!


    Tack! <3 Pappan kommer troligtvis inte att finnas med i bilden, men jag har en stor och "tät" familj och nära vänner som jag vet kommer att finnas där för mig och barnet.
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Lovisa) skrev 2021-04-05 23:02:12 följande:

    Mina föräldrar var strax under 50 när mitt sladd-syskon föddes. Hen är nästan tonårig nu. Hittills har allt gått bra.


    Så härligt att höra! Tack!! <3
  • SabinaHermanssonHeterJag

    Nej då, du är absolut inte för gammal! Om jag var du så skulle jag köra på. Tänk så här: Du kommer antagligen bli äldre än 80 år, och då är barnet 30 år. Du kommer ju hinna uppfostra barnet, och kanske till och med träffa barnbarn! Du är i dina bästa år nu. Jag kan inte säga åt dig vad du ska göra, men lyssna gärna. Jag tycker att du bara ska njuta och kämpa på. Det kommer att gå utmärkt!

  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (XXX) skrev 2021-04-05 23:43:50 följande:

    Jag skulle inte råda någon kvinna att skaffa barn i den åldern (och det är snudd på för gammalt även för en man i dagens samhälle, där pappan förväntas vara med och passa och vårda barnet rent praktiskt), men nu är du ju redan gravid och det är som det är. Finns inget att diskutera. ANDRA människor har hur-eller-hur inte med det att göra.

    Men skriv in dig tidigt på MVC, eftersom du behöver gå i specialistmödravården. Din graviditet räknas nämligen som en riskgraviditet. Vidare har du tyvärr stor risk att få ett barn med DS eller annan kromosomrubbning, så dom testen bör du ta. Vare sig du i så fall skulle göra abort eller inte, så är det bra att VETA, att vara förberedd.

    Förlossningen kommer antagligen att bli tuff, så det är ännu viktigare för dig än för andra gravida att hålla dig i form, inte gå upp för mycket i vikt, äta hälsosamt - och se till att få några veckor hel-ledigt före BF, så att du slipper stress och hinner sova ut och vila ordentligt de sista veckorna av graviditeten. 


    Ja, jag har ju verkligen noll koll på det här, men jag tänker att jag kontaktar en barnmorska och frågar vad jag ska göra? Hon (eller han?? Finns det manliga barnmorskor??) borde ju i sin tur veta vart jag ska vända mig? Frågan är bara när, du skriver "tidigt", men vad är tidigt? Jag vill ju helst vänta lite till tills den där allra första missfallsrisken är förbi, men å andra sidan vet jag ju inte när det är... När skulle du rekommendera att man kontaktade barnmorska? (Eller om det är nån annan man ska kontakta???) Och ja, jag vill verkligen ta alla tester som går, jag förstod det även på ett tidigare inlägg som att man kan testa redan under graviditeten för t ex downs, och det är ju jättebra. Jag tror tyvärr inte att jag skulle våga behålla om barnet har nåt sånt, inte för att jag inte skulle älska det lika mycket, utan för att då blir det ju ännu viktigare att man kan räkna med att finnas där för barnet även sen barnet blivit vuxet.

    Jag håller mig i väldigt bra form som jag gör redan, så just den biten tror jag blir det minsta problemet :)
Svar på tråden Är jag för gammal för att bli mamma???