• Lällas

    V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7

    V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7!!!!

    Här kan man fråga om besvär o sjukdomar o läbbiga undersökningar som har med mag o tarmsystemet att göra, den samlade erfarenheten är stor.
    Välkommen!

    Här följer en lista på oss som brukar hänga i V.V.S trådarna. Saknas ditt namn skicka mig ett mail.

    CROHNS
    grådis
    LillTrulsa
    kahlua
    Dalkulla
    Tölander
    Calylite
    Itmorsan
    MaryJo

    ULCERÖS COLIT
    Nallatalla (opererat bort tjocktarm och har tillfällig stomi)
    mumlin (följdsjukd: primär skleroserande cholangit)
    Kusin Knase
    Linnann
    LoneStarState
    wonderwoman
    Tessi81
    MrsDream
    68:an (Följdsjukdom Ledproblem)
    AnnaKennyLea
    Mallansprallan
    Sandervig
    Storken78
    nea00
    willow82
    havsbris
    Prommis
    Lällas (opererat bort tjocktarm och har tillfällig stomi)
    vinterland
    Twentyfourhours
    Dist
    Nebulosa
    Blåbärspappa
    2äggmamma

    IBS
    Nebulosa
    68:an

    Väntar på diagnos?
    Hia
    Solrosen67
    Kexet79

    IBS samt gallsaltsmalabsobtion:
    mysis nr1

    ANHÖRIGA
    gmt för Lucas med Ulcerös Kolit
    Molle72 för Rebecca med Ulcerös Kolit
    Slj för Lucas med Ulcerös Kolit

    Länk till förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-5-95/m15622597.html

    Länk till gamla trådar: www.familjeliv.se/Forum-5-95/m12884634.html
    www.familjeliv.se/Forum-5-95/m10404966.html

    Länkar till lite annat tarmrelaterat:
    www.familjeliv.se/Forum-5-95/m7649472.html
    crohns.se/
    www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp
    netdoktor.passagen.se/default.ns
    www.magotarm.se/attleva.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-01 23:20:52:
    Fru U, Crohn (med hud,muskel och ledvärk) och stomi

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-10 21:09:58:
    UC:
    JajjaB

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-14 18:12:47:
    UC: Lilla Mimsan

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-17 16:24:04:
    Crohns:
    Nio

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-21 22:50:59:
    IBS:
    Vem är jag

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-21 22:51:58:
    Anhörig:
    Malvas Mam, mamma till Linnea som väntar på diagnos.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-22 22:51:52:
    Crohns:
    Skytten64

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-06-15 13:28:02:
    MaddeK: Crohns (och stomi opererad)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-06-21 13:57:10:
    UC: MissDisa

  • Svar på tråden V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7
  • Nallatalla

    Hej alla! Har inte varit hemma överhuvudtaget idag utan varit vid vår båt och fixat lite.
    Det var verkligen underbart att bara få vara och njuta av den underbara sommaren.Nu längtar jag ut en sväng i skärgården.
    Vi tänkte åka en sväng i morgon om vädret är bra och om det inte blåser alltför mkt eftersom vår lille son ska vara med.

    Lällas,bra att dina bandage verkar fungera bättre nu!
    Det är verkligen viktigt att de sitter bra och att man känner sig fullständigt trygg med dem. Det går inte att ständigt oroa sig för hur bandaget sitter och OM det sitter,eller hur?

    MaddeK,om jag inte minns fel så har Lill Trulsa erfarenhet av detta med graviditet och bandage.
    Hon kikar säkert in här snart och kan svara på dina funderingar kring detta.

    Dalkulla,trevlig helg på dig med! Hur mår Ni?
    Hur är det med magen,någon förbättring?
    Kram på dig se till att få njuta av bebistiden så gott det går!

    sorry att jag inte skriver mer just nu och svarar men jag har inte riktigt hunnit läsa ikapp!

    Kram på er alla och hoppas Ni får en trevlig kväll / Nalla

  • jajjaB

    Lällas, kul att det var kul igår! jag behöver inte gå ut och festa för att känna mig bakis: är trött, ont i huvet, dålig i magen, ja de där vanliga man får som bakis, fast jag är ju inte det skulle ge allt för att det bara var det...

    Mumlin, det du beskriver känner jag så väl igen mig i!
    jag känner mig som en fånge här hemma ibland, orkar/vågar/vill inte gå ut! eller göra så mycket mer för den skull heller.... vad trist det är att vara helt slutkörd att man knappt orkar med sitt barn! ångerstframkallande delux... hoppas att du känner dig piggare nu! jag gör det idag, igår var det jobbigare för mig.

    Fru U, jag kanske har missat ngt, vad ska du göra på måndag? är det absessen (eller vad det nu heter, glömmer så fort) som skulle spolas? nu kanske jag är helt ute och cyklar... men det är inte helt fel för jag har en ny väldigt fin cykel som står här hemma *L*

    ikväll gjorde jag ett misstag... jag hade köpt lammkorvar, och det stod inget om att de var starkt kryddade, så vi grillade på dem, och mumsade i oss dem, varpå det började fräsa så smått i munnen, aj då, tänkte jag, men hungrig som jag var så åt jag upp allt, och nu får jag il-springa på toan!!!!!! det rinner verkligen ur mig!!! mitt eget fel så klart... att man aldrig lär sig jag längtar efter att slippa det här skovet så jag oxå kan få äta vad jag vill och dricka vin hela natten lång!!

    kramar & fortsatt trevlig kväll önskar jag er

  • mallansprallan

    Blir så ledsen när jag hör att flera av er mår så dåligt! Önskar ni kunde få blir friska. Jag minns hur det var, jag sov, sov och sov och orkade inte ens tänka tanken på att göra något.

    Jag slutade ju med Flagyl för två veckor sedan men jag har börjat ta dem igen. Magen svällde upp hela tiden och jag fick springa på toa oftare. Jag blev inte dålig magen utan det körde bara på mer och jag såg ut att vara gravid i 5:e månaden typ. Har en så låg dos det går att ha men det hjälper i alla fall. Får väl försöka ta bort den senare i höst kanske.

    Det här är en seg helg. Det är min helg på Ica, är så trött på att jobba extra där. Jag funderar starkt på att bara jobba juli och augusti och sedan be dem plocka bort mig på schemat. Räcker ju med att jobba heltid Det har varit väldigt skönt med de pengarna nu när David har pluggat men iom att han börjar jobba i september så känns det som att jag kan unna mig att sluta där.

    Längtar så till semestern. Nu är det klart att vi kommer iväg i alla fall. Vi åker 1 eller 2juli och är borta tre veckor. Resrutten är klar nu också tror jag, Tjeckien-Ungern-Serbien-Kroatien-Italien. David har en vän vars familj har två hus i Serbien så vi tänkte passa på och hälsa på lite. Bo gratis är ju aldrig fel

    Kram Malin

  • MaddeK81

    68an: Resorb är vätskeersättning. Rekomenderas t.ex om man har diarré så man förlorar mycket vätska. Har man ingen tjocktarm fölrorar man ju mycket vätska bara av det, har man alla tarmar i behåll men dom är sjuka aå kan vätskeupptaget va försämrat (plus att man ju ofta har diarrér och förlorar mycket vätska så). Att huvudvärk skulle ha samband med mesn vet jag inget om, kan säkert finnas förklaringar till det!

    När jag får flimmer för ögonen så brukar jag beskriva det som att jag ser ett elektriskt flimmer i synfältet. Jättesvårt att förklara men jag får fläckar i synfältet där jag inte ser vad som är framför mig utan bara flimmer, om jag ändrar blicken och försöker kolla på annat så följer flimmret med på samma "blinda" fläck i synfältet! Alla har väl nån gång upplevt att man ställt sig upp för fort eller så och så ser man stjärnor, ungefär så är det fast det täcker bara en del av synfältet, som sagt. För mig har det helt klara samband med när jag har överansträngt mig fysiskt eller psykiskt, framför ALLT psykiskt! Har även starka samband med när jag haft skov eftersom det är då kroppen och psyket får ta emot mest påfrestning. Det frestar på att springa på toan många gånger dygnet runt, till slut är man slutkörd och för mig kommer total orkeslöshet och flimmer för ögonen då...

    "Skillnaden på chrons och u.c.
    Ulcerös kolit drabbar ändtarmen och/eller grovtarmen medan Crohns sjukdom kan drabba hela magtarmskanalen, alltså grovtarm och/eller tunntarmen."

    Crohns kan ju som sagt drabba hela magtarmkanalen, även munhåla, svalg, magsäck m.m. Jag har bl.a. ständiga problem med blåsor i munnen och det är är Crohns det beror på enligt min medicinläkare. Det va det första han kollade på mig när dom började misstänka att det va Crohns jag hade och inte U.C. Just nu har jag en blåsa innanför underläppen med en stor flik ovanför som ser helt onormalt ut! Känns inte så skönt heller...

  • MaddeK81

    mumlin: Känner så väl igen mig i hur du känner! Förra sommaren va jag jättesjuk och helt isolerad hemma. När min bästa kompis firade möhippa satt jag hemma och GRÄT (en dag och händelse som aldrig kommer igen, som aldrig kan ersättas med nåt annat), när min familj hade sin årliga sommarfest satt jag hemma och GRÄT, när jag låg inlagd på sjukan över midsommar så GRÄT jag! Man vill så gärna men det finns ingen chans att man skulle orka.

    Håller tummarna för att det ska vända för dig så du får tillbaka lite krafter!!!

    Lider med dig...

  • missingu

    Hej alla!
    Gör ett inhopp här, bruakr göra det ibland för ni har så mycket kunskap och kloka tankar. Behöver hjälp med min mage.
    Jag har sedan jag fick barn, (dvs 2år sedan) haft problem med min mage. Jag får kraftiga krampanfall med diarrer och ibland kräkningar. Första anfallen trodde jag faktiskt att jag skulle dö nästan, så ont gjorde det. Ibland är det kopplat till viss mat och ibland inte, ibland spelar det ingen roll vad jag äter och ibland kan jag nästan inte äta något alls så kommer det ut.
    Har haft blod och slem i avföringen men endast tre gånger under två år.

    Jag har gjort endoskopi, den visade inget, jag har ätit magsårsmedicin (omeprazol) blev inte bättre.
    Nu i veckan så fick jag feber och väldigt ont på höger sida strax nedanför revbenet, åkte in på akuten, hade först 38.2 och blod i urinet. En timme senare så hade jag 38.9 och var mycket sämre. Jag blev inskriven på kirurgen för de trodde att det var gallan eller blindtarmen. Jag har legat med dropp där i tre dagar, febern har stigit upp till 39.5 och ned och så även det magonda. Men de hittar inget fel! Jag blir knäpp snart! Har gjort ultraljud på gallblåsan och den såg bra, inga stenar och den såg inte inflammerad ut. Gjorde sedan en buköversikt och där syntes att alla körtlar var svullna vilket ökade läkarnas teorier om att jag har en infektion.
    Blev hemskickad med order om att vila och höra av mig igen om det blev sämre. Magen känns bättre av att ha fått dropp i tre dagar men inte bra. Åt mat igår kväll och den kom som vanligt ut efter ca två timmar. *suck*

    Jag börjar få panik nu, jag kan inte ha det såhär, det går ju inte att leva ett normalt liv! Jag ska börja jobba i höst och jag kan ju inte springa på toa hela tiden då.
    Vad kan det vara för fel på min mage? Någon som känner igen sig??

  • dalkulla26

    HEJ

    Lällas: vart det kul på festen?

    Nalla: här är det något bättre.. HURRA!!! har varit i falun och tittat på hästtävlingar

    Mumlin: kram till dig.. hoppas att du får känna dig bättre snart

    Lone star state: är du något bättre?

    Madde K: Jag har oxå mycket problem med blåsor i munnen. har alltid förklarat att det "kom från magen", men har aldrig vetat att det haft ett samband med crohns.

    Mallansprallan: vad skönt med semester resa.

    Grådis: hur har du det?

    Missingu: hoppas att du blir bättre. Var infektionsproverna höga?

    I slutet på Juli ska jag flyga för första gången, ska till Dublin några dagar så tills dess måste jag vara frisk. Någon som har tips på roliga saker i dublin?

    Min mage har varit bättre i helgen, känns skönt. Men i dag är jag trött och mår allmänt sämre.. hoppas att det bara är tillfälligt.

    Kram på er alla

  • Billy och Jag

    Dalkulla:Skönt att du mått bättre i helgen, hoppas det håller i sig!!

    Här är det värre än någonsin.. Det gör så ont så jag tror jag kommer att DÖ! Jag får som sendrag i hela ryggen och kan verkligen inte andas Försöker vänja mig vid tanken på att alltid ha det så här.. Men det känns inte alls kul.


    alis volat propriis - Hon flyger med egna vingar.
  • missingu

    dalkulla26: Nej, alla prover var bra förutom urinprovet och febern så infektionsproverna var inte höga tror jag, syns det på vanligt blodprov?

    Härligt med Dublin! Har aldrig vart där så jag kan tyvärr inte tipsa om något man akn göra där!!

Svar på tråden V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7