• Bast

    Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3

    www.pantley.com/elizabeth

    Vi som försöker få våra små att sova bättre, utan några gråtmetoder.

    De viktigaste punkterna i boken "Somna utan gråt"/"The no-cry sleep solution" av Elizabeth Pantley::

    * Tidigare läggningstid (ca 18.00-19.00)
    * Tydlig läggningsrutin, samma varje kväll
    * Införande av snuttefilt eller liknande
    * Göra sovplatsen mysig men inte rolig
    * Komma på en "sovfras" man säger när barnet ska sova
    * Förlänga/förbättra sovstunderna på dagen
    * Skilja dagvilorna från nattvilan
    * Förändra barnets sovassociationer om det exempelvis bara somnar vid amning

    Boken har nu även kommit ut på svenska!

    Tråd nr 1: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m12974267.html
    Tråd nr 2: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m15920264.html

    Kika gärna i de gamla trådarna, de är som ett helt bibliotek av sömntips!

    I dessa trådar har vi även blandat in en del från andra "sömnmetoder", då det viktigaste för oss är att barnen ska kunna somna utan att gråta och inte att följa en metod slaviskt.
    Ett par av dessa tips är:
    - "Wake to sleep", vilket är ett sätt att försöka få barnet att förlänga daglurarna. Man "stör" barnet strax innan det brukar vakna, genom att t.ex. smeka lite lätt på benet, stoppa in nappen eller liknande. Tanlen är att barnet ska "somna om" och på så sätt komma i en djupare sovfas igen innan det vaknar.
    - "Dream feed", vilket innebär att man ger barnet välling/ersättning i sömnen så att barnet inte vaknar och är lite småsugen/hungrig och tror att det måste äta för att kunna somna om.

  • Svar på tråden Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3
  • Tovaliten

    Hej Castle!

    Jag har svarat dig på någon annan tråd, så svarade därför inte här. Somna utan gråt kostar 129 kr på www.adlibris.se och är väldigt lättläst.

    Du kan ju börja med att läsa de avsnitt du behöver mest och sedan göra sömnplaner och listor när du får lite mer ork.

    Jag fick en del snabb hjälp av den här sidan, när vi hade lite sömnkris:

    www.familjeliv.se/Forum-11-269/m19237676.html

    Lägger inte på mage, men buffande funkar också i ryggläge.

    Jag tror att ni bara beöver vinna "striden" om att somna någon annanstans en eller två gånger innan ert barn förstår att det är säkert att somna också i sängen.

    Ligg nära bredvid en nyäten bebis. Lägg din egen kind intill hennes och andas lugnt och avspänt. Säg ssssch i långsam takt... Det funkar hos oss!

  • Castle

    TAck för råden. och hjälpen.

    Tovaliten: jag vet inte var du har svarat mig innan... jag har missat det i allafall. Men tack för hjälpen.

  • Tovaliten

    Hej igen, Castle!

    Jag svarade ganska kort ovan eftersom jag inte hade så mycket tid men om du läst i tråden ovan, kan du se att vi har/har haft ett liknade problem med en fyramånaders. Hon har sovit hur bra som helst fram till för ca två veckor sedan då vi fick en ny, besvärligare bebis. Hon har i princip aldrig gråtit vid läggning tidigare, men numera är det så varje gång...

    Jag tror att det har med utvecklingssprång att göra. I "Att växa och upptäcka världen" (finns i pocket) infaller en stormig period v. 14-19 (efter BF) då mycket händer i huvudet på barnen. Jag hoppas och tror att det är det, då är vi isf snart förbi.

    Tyvärr sade de på BVC till oss att sömnproblem inte försvinner av sig själv, utan att man måste jobba för att få bra rutiner.

    För er del måste ni få honom att somna på något annat sätt. Att bära runt på honom blir ju ohållbart i längden. Dessutom kommer han ju vakna till och inse att han är någon annanstans än där han somnade och kan då ha svårt att somna om.

    Välj att börja med daglurarna eller natten, inte båda på en gång - det kan bli för mycket. Välj ett/flera sätt som ni skulle vilja lära att somna på och börja vara ENVIS! (Vagna, buffa rumpa, sjung gonattvisa...)

    Om det är omöjligt, gör som vanligt och bär honom tills han nästan somnar och lägg honom alltså precis innan han somnar. Fortsätt gärna med någon ramsa eller något ljud som kan bli sovljud (Vi kör "sssch-nu ska Tova sova") säg ingenting annat under sövningen. Om han vaknar, upprepa proceduren. Kan behövas fem-sex gånger tills han somnar av sig själv, men det bör minska vid varje läggning.

    När han sedan somnar av sig själv, gör samma procedur för att vänja av med annat. Jag ligger nu hos Tova tills hon nästan somnar. Gör sovljud och backar försiktigt ut ur rummet. På så sätt somnar hon själv och bör alltså kunna somna om själv.

    En viktig sak som jag inte tänkt på är att inte plocka upp ett skrikande barn ur säng/ vagn. Då tror de att sovplatsen är farlig och vi räddar dem från den. Trösta istället på plats och plocka sedan upp. Om det är omöjligt plocka upp, trösta och lägg ned igen. Upprepa tills det funkar. (Se Anna Wahlgrens sida) Det kan kanske vara så att er son är otrygg i sängen? Och det klart, får man välja är förstås en famn den absolut mysigaste platsen att somna på...

    De flesta av tipsen ovan är från "Att somna utan gråt" som är bra, men det tar lite tid att komma igång.

  • Tovaliten

    Idag har jag fått Tova att sova 1,5 timmar, två gånger!

    Jag har förvisso legat hos henne mittenhalvtimmen (28 min - 65 min) för det är visst den som är oroligast och som inte funkar på annat sätt. Jag ska försöka göra så de närmaste fyra dagarna för att se om jag kan spåra in henne på att sova 1,5 timme istället för 0,5. Tror ni det kan funka? Hur många dagar ska jag göra så innan jag vågar försöka låta henne somna om på egen hand?

    /En glad och utsövd mamma!

  • Castle

    Tack tovaliten för ditt svar. I förrgår tittade hans första tand ut. Kanske kan bero på den att han är så "svår".

  • lundsabin

    Hej!
    Skrev här en del för några månader sedan, sedan hände en massa annat så det blev inte av att jag var här ngt, men nu...
    Min dotter är nu nästan 11 månader, och vill fortfarande amma ca 5-6 gånger per natt. Jag har funderat på SHN, NCSS (som jag i och för sig redan använder mig av, lite....) och baby whisperer för att komma tillrätta med det. Hon har sovit större delen av natten i min säng, men det räcker inte för mig, jag har ont i kroppen och är ständigt trött, och vill inte samsova mer. Eller nattamma mer!
    Inatt gjorde jag istället ett hopkok av diverse "metoder" och funderar nu på om det var så bra... Skulle bli jätteglad om jag kan få lite "input"!
    Först ammade jag henne, hon somnade inte i min famn utan jag la ner henne i hennes säng, hon rullade över och somnade. Så långt allt väl. Efter ca tre timmar vaknade hon, och jag tillämpade pick up put down, men BARA efter vad jag har läst här från de som kört baby whisperer, har alltså inte läst boken så vet inte om det egentligen var rätt.... tog i alla fall upp, lugnade, la ner... somnade relativt snabbt, kanske tjugo minuter.
    Men, sen, kl 1 började cirkusen. Helt förtvivlad, jag tog upp, lugnade, la ner, hon skrek, jag tog upp, lugnade, bar lite men stod mest still, la ner, osv... hon somnade till då och då i sängen men vaknade snabbt igen, ännu mer förtvivlad. Och så trött så trött! Efter två timmar tillslut somnade hon ordentligt och vaknade inte förrän efter ytterligare två timmar, då tog jag henne till min säng och hon fick sova där resten av natten.
    Så, det jag funderar på... GJORDE JAG RÄTT??? HElt enkelt... hålla på så länge utan att amma henne, fast hon var så ledsen? M en jag tröstade henne, var inte själv... skulle jag kanske inte tatt över henne till sängen?
    Någon som har några åsikter? JAg känner mig ganska slut idag, men ska göra det inatt igen om inte ngn kommer med bättre tips/invändningar...
    Tacksam för alla åsikter! (utom att jag ska fortsätta att samsova för det vill jag inte...)

  • milimina

    lundsabin,
    man får mer på fötterna gällande pick up put down om man läser boken, det går inte att komma undan. bl a så får man veta att en 11-månaders ska man t ex inte plocka upp utan bara lägga ner igen (förutsatt att de inte är helt hysteriska). men man kan få hålla på i två timmar osv, det är inte ovanligt. och det är okej om de är ledsna, de får bli både ledsna och arga, man ändrar ju på vanor och saker man alltid gjort och de är kanske inte alltid med på noterna. det är ju ganska trevligt att få tutta sej till sömns, så det är en vana de såklart gärna vill ha kvar. man får helt enkelt stålsätta sej och verkligen vilja ha en förändring, annars är man snart tillbaka i gamla vanor igen.

    enligt de flesta ska man hålla sej till en metod, men det har jag mer förstått som att de menar att man ska vara konsekvent och inte byta mellan olika metoder hela tiden eftersom det förvirrar barnet. det kan ta upp till två veckor att "sömnkura" (för att använda aw:s uttryck) ett barn enligt baby whisperer, och det är för att det är en snäll metod och en del barn väldigt envisa. så har du börjat med något, ska du köra med samma "svar" hela vägen ut oavsett vilken metod du valt att använda i en given situation. att blanda ncss osv spelar nog ingen roll, bara du gör samma sak varje gång.

    din dotter är gammal nog att vara utan mat på natten, så du behöver inte vara orolig för att hon ska gå hungrig. gissningsvis gör hon som junior gjorde, tog för sej när det fanns serverat. vaknade hon samma tid varje natt är det garanterat bara en vana, och hon vet helt enkelt inte hur man somnar utan tutte - det är det du måste visa henne att hon kan.

    jag tycker nog du kan köra på inatt igen, men kanske skulle du överväga att beställa boken. det finns mycket råd och tips att hämta från den och det är lite annorlunda att sömnkura ett äldre barn som har mer inrotade vanor. om inte annat så hjälper den verkligen till att man orkar hålla fast i det man börjat med då man slipper tvivlet på om man gör en sak rätt eller ej lycka till!!

  • lundsabin

    milimina, tack för jättesnabbt svar! startade just en "egen" tråd för säkerhetsskull, kanske inte behövs...
    Jo, det var ju boken jag funderade på också, glömde jag att fråga om, om det var idé att beställa, ska jag nog göra!
    Jag har läst in mig ganska mkt på SHN, men tror ärligt talat inte jag skulle klara av att köra den kuren just nu, både ncss och baby whisperer känns lite humanare (i alla fall för en blödig mamma).
    Jo, har hört det där om att man inte ska plocka upp äldre barn, men hon var faktiskt ganska förtvivlad, nääääästan hysterisk... tyckte jag då då, kl 2 inatt...
    håller helt med dig om att vara konsekvent, måste ju vara bäst att man gör samma sak hela tiden. Det jag kunde känna i natt var att det blev hattigt, upp, ner, lägga ner, upp igen, osv... kanske mer störande, borde kanske lägga ännu mer krut på att lugna henne i sängen? Men var svårt, jag försökte ju det också... sedan känns det så att hon faktiskt kan somna själv, händer ju då och då (hon ammar, blir trött, släpper taget, vänder sig om och somnar) men just amningen har en väldigt hög mysfaktor för henne och hon är inte beredd att välja bort det i första taget! Men storebror ammade jag i nästan två år (inkl nattamning) och det är jag INTE beredd att göra nu igen.
    Så, vad tror du om att jag tog henne till sängen kl 5 i morse? Då hade hon varit utan amning längre än hon någonsin har varit tidigare. Tvekar nämligen mellan att ta allt på en gång eller lite i taget, hade först tänkt att innan 3 skulle hon inte få amma, men precis då somnade hon ju om, så det blev kl 5 istället, vilket ju inte var dumt i och för sig.
    Ska in och beställa boken nu.. tack igen för dina synpunkter!

  • Bast

    Jag kan ju börja med att berätta att jag jobbar för fullt nu, så det är inte alltid jag hinner sätta mig och skriva, men jag läsar alltid!
    Milimina, du är klok! Hur många gånger har det inte hänt att jag tänkt svara så har jag läst ditt svar och insett att jag är överflödig! Men det är ju det som är det fina med den här tråden; att vi är flera som försöker hjälpa till att få våra små att sova utan att ta till gråtmetoder!

    lundsabin, jag tycker (självklart!) inte att du ska försöka få god sömn via SHN, utan jag håller med Milimina: använd dig av NCSS och Baby whisperer, men gör det konsekvent.
    Jag tror att du är på rätt väg. Har du bestämt dig för att sluta amma så håll fast vid det! Och ta DET som en första fight. Sen när det funkar kan du ge dig i kast med att få tillbaka din egen säng helt och fullt. På så sätt plockar du inte bort BÅDA tryggheterna på en gång!
    Har du någon snutte/trasa? Eller något annat som signalerar trygghet? Det viktigaste är ju förståss du. Det ÄR okej att hon gråter, bara hon inte behöver känna sig övergiven. Gråt är ju barnets sätt att protestera och det måste de ju få göra när det blir en förändring som de inte uppskattar.
    Annars tycker jag som Milimina: Trösta i sängen så långt det går, lyft inte upp om det inte är absolut kris!

    En annan sak du iofs skulle kunna testa är att ge en flaska välling i sömnen. Om hon tar den så VET du att hon inte är hungrig iallafall. Men det verkar inte som om det är det största problemet, utan att det är "inrotade vanor" som ställer till det!
    Kör på inatt med, för jag tror absolut att du är på rätt spår!

  • Bast
    Castle skrev 2007-07-03 19:32:07 följande:
    Tack tovaliten för ditt svar. I förrgår tittade hans första tand ut. Kanske kan bero på den att han är så "svår".
    Visst kan det bero på tanden! Jag har märkt på Noel att alla typer av förändringar kan påverka hans sömn. Noel är väldigt sen med tänderna, och just nu håller en kindtand på att titta fram, och han är extra gnällig.

    Trots att Noel har sovit HELA nätterna sedan i januari någon gång så känns det fortfarande oroligt när det strular till det här hemma. I natt hade han vaknat till 4-5 gånger..... (Min man är föräldraledig nu och jag jobbar, så jag slipper gå upp! ) Antagligen håller han på att bli förkyld, för det brukar strula till sig med sömnen då och jag hittade en kletig jättebobba i näsan i morse...
Svar på tråden Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3