• Svar på tråden Synskadade barn del 2!!
  • fjärilen78

    då har vi varit på ett möte med dagis och dom var väldigt tillmötesgående och undrade hur man kunde anpassa miljön åt sonen,vad man bör tänka på osv så en del justeringar kommer göras och specialpedagogen ska fixa dit puzzel där bitarna är större än normalt med typ svarta markanta kanter som visar bitarna på ett tydligare sätt, även fixa lite andra färgglada leksaker och dom ska tänka på att ha mer lyse där han är, när det blir dags att t ex klippa i papper osv så ska dom se till att det är väl synliga kanter som han kan klippa efter osv.

    dessutom ska dom fixa svarta och vita bilder,enkla lättydliga som ska hjälpa sonen visa/tala om vad han vill då han inte pratar än (han bubblar ju på sitt sätt och vi förstår ju honom men andra kan ju ha svårt att veta) så istället för att stå där och vilja nånting,bli arg för att ingen förstår så ska man lära honom visa bilder

    sen kommer det väl mer undan för undan men till en början nu iaf så ska vi prova det här.

    rosa kaninen: nej ingen resurs eller assistent just nu iaf däremot får han komma dom dagar då dom har mest personal inne!!

    man pratade om teckenspråk men tror det kan bli för rörigt för sonen eftersom han har svårt att se!!

  • Minus

    Måste få fråga en sak. När är man synskadad och när har man bara dålig syn??
    Har en pojke som har ca 1% syn på ena ögat och kanske 50% på andra. Funderar ju nu på om han räknas som synskadad eller inte då jag ska söka vårdbidrag för hans adhd.

  • anna2001

    Minus: Tycker att du ska söka även för hans synnedsättning. Har du fått någon orsak till vad det beror på eller är det enbart synfel?
    Hur som helst innebär det ju merarbete kan jag tänka.
    Går du hos ögonläkare med honom?

  • Minus

    anna2001:
    jo han går ca varannan var tredje månad hos ögonläkare.
    Adhd:n gör att han gör sönder dem hela tiden, böjer dem utåinn skrapar dem i asfalten osv behöver byta dem varannan månad egentligen, sorgligt bara att vi faktiskt inte har råd med det

  • anna2001

    minus: be er läkare att skriva ett intyg åt er som du skickar med ansökan. Går han på "syn"rehab kan du ju be dom om ett intyg också.
    Förstår att det blir jättedyrt med nya glasögon hela tiden, det måste du ju kunna ta upp som extra kostnader och även annat som går sönder. Har du haft vårdbidrag tidigare?

  • Minus

    Nej jag har aldrig haft vårdbidrag, men nu känns det som om jag måste söka, har ju pojken på 5år adhd och flicka 7 år adhd flicka 1år mjölkproteinallergi och en man 42 år med adhd, allt detta har uppdagats sista året.

  • anna2001

    Ja då låter som att det är dags. Ett litet tips från mig som också har fler barn med funktionshinder, du söker för dom i klump så se till att alla intyg gäller lika länge. Går ett intyg ut tidigare än ett annat så får du börja om och söka på nytt. Smidigt va!?! Detta visste inte jag när jag sökte så det blev en hel del extra arbete.

  • marre 84

    Nu har syncentralen varit hem hos oss vi fick låna nått som
    kallas lilla rumet (jag kallar den för koja) och där ska man lägga olika leksaker i starka färger, jul kuler mm, och så sa hon att man kan hitta på själv och göra så som pringels burken
    att man lägger makaroner i den och klär den i olika starka färger.. vet ni nån mer ide` som man kan göra?
    hur har det gått för er? har ni fått nån tid än?

  • rosakaninen

    Minus: Det är svårt det där med benämningar. I Örebro sa de att Elin var synskadad men i Falun säger de "synsvag" (vilket låter mycket trevligare...). I läkarutlåtandet står det gravt synskadad på vänster öga och kraftig synnedsättning på det högra.

  • CJK

    Hej. Finns det någon här vars barn har fått diagnosen DVM (delayed visual maturation)? Min son är 7 månader och verkar inte se trots att själva ögonen, synnerven etc fungerar. Läkarna talade först om sen synmognad men vi väntar på magnetröntgen för att se om man kan hitta orsaken till att han inte ser.

Svar på tråden Synskadade barn del 2!!