• Svar på tråden Synskadade barn del 2!!
  • cissi29

    Hej alla,
    Vi har varit hos ortoptisten nu och fått veta liiite mer om tjejerna och deras syn. Elise (som läkarna sa var praktiskt taget blind) ser ganska bra på ett öga och ganska dåligt på ett. Hon verkar klara sig bra med ett öga och kryper över hela rummet för att ta telefonen och annat intressant. Det blir nog lappträning för det sjuka ögat nu, de (och vi) vill ju se om det går att träna upp synen.. Milla ser perfekt med ena ögat och lite sämre på ett. Läkarna är lite förbryllade över vad som är fel men har aldrig sett barn som kan se med synnerver som ser ut som deras.. Elise har gjort en hjärnröntgen som visade att det inte fanns några signalbanor mellan synnerven och hjärnan.. Då är man ju blind och det är hon ju uppenbarligen inte!

    CJK: Ser din som inte alls eller kan han se lite? Har aldrig hört talas om DVM.. Hoppas det går bra och att ni får en tid för röntgen snart!

  • rosakaninen

    Använder era barn synen mest eller händer/mun när de undersöker saker? Använder de mest synen definieras de som synsvaga tydligen, vilket vår lilla tjej alltså är. De var här från Syncentralen idag och diskuterade förskola m.m.

  • CJK

    Hej. Vår son fixerar inte eller följer föremål med blicken och vi får inte heller någon ögonkontakt; han ser liksom rakt igenom oss. Dock reagerar han på starkt solljus.

  • rosakaninen

    Hej CJK! Han är ju ganska liten än. Vi tycker att dotterns syn har förbättrats senaste halvåret bara, hon blir 2 år i okt. Alla barns syn mognar under uppväxten, även de som ser väldigt dåligt. Vi hade också svårt att få ögonkontakt med Elin i den åldern, men hon tittade gärna mot lampor, öppna spisen, datorskärmen m.m.
    Tror läkarna att hans syn kommer att utvecklas eller?

  • CJK

    Hej Rosakaninen och tack för uppmuntran. Läkarna har konstaterat t vår son inte verkar se och de har undersökt själva ögonen utan att hitta något fel. Återstår att undersöka hjärnan med synbarken och bakre synbanor för att se om man kan hitta orsaken till att vår son inte ser. I början av sommaren trodde läkaren att det rör sig om DVM, men eftersom synen fortfarande inte har "kommit igång" vill man gå vidare med magnetröntgen.

  • rosakaninen

    fjärilen78: När var det sonen skulle skolas in på dagis? Har han börjat än? Nyfiken.....
    Hur reagerar era barn när det är stimmigt? Elin kan bli helt paralyserad och bara stå stilla bland alla skuttande springande barn. Om det blir för mycket blir hon rädd och ledsen. Men är det tyst och lugnt är hon en jättetuff och nyfiken tjej som drar runt och upptäcker allt på nära håll. Det är det som oroar mig ang. dagis, för där är det väl rätt högljutt.....

  • fjärilen78

    rosa kaninen: inte än 16 sept börjar vi skola in honom. här är sonen en av dom "stimmiga" inte så han är högljudd men däremot är han igång hela tiden,aldrig stilla!! sen har ju abbe 4 syskon varav en med damp så här kan det vara rätt så livat på barnen, så det är inget som stör honom på så sätt.

    ett dagis är rätt högljutt men det beror oxå på lite hur pass stora barngrupperna är!! här har dom en yttepyttegrupp på 4 barn som är 1-2 år gammla sen har dom en grupp till med 8 barn som alla är 2 år och där kan jag tänka mig att det kan bli livat värre emellanåt
    ett alt är väl dagmamma i såna fall!!!

  • rosakaninen

    fjärilen78: Jo vi har tänkt på dagmamma men tycker det är viktigt att hon får träffa sina blivande klasskamrater tidigt, så de vänjer sig vid hennes behov och tar det naturligt.
    Elin har ju också två storasyskon och är van med dem och deras kompisar, det är småbarnen som hon blir orolig av. Fast när vi varit på Öppis har det varit EXTREMT många barn och rörigt, värre än på dagis tror jag....

  • fjärilen78
    rosakaninen skrev 2008-09-08 08:40:54 följande:
    fjärilen78: Jo vi har tänkt på dagmamma men tycker det är viktigt att hon får träffa sina blivande klasskamrater tidigt, så de vänjer sig vid hennes behov och tar det naturligt.Elin har ju också två storasyskon och är van med dem och deras kompisar, det är småbarnen som hon blir orolig av. Fast när vi varit på Öppis har det varit EXTREMT många barn och rörigt, värre än på dagis tror jag....
    ok, vet du om du har samma tur som vi haft med abbe denna gången så kanske det finns lite mindre grupper som hon kan få börja i och sen kanske flyttas till en större grupp vartefter hon vänjer sig??

    öppna förskolan och dagis tycker jag är helt skilda saker öppnis är mer rörigt och livligt värre, visst dagis kan oxå vara livligt men jag tycker och tror ändå att personalen ser till att det inte blir för mycket på ett dagis och jag misstänker/ är nästan hundra på att innan er dotter ska börja på dagis så kommer ni få träffa berörda peroner på dagis som ska ha hand om henne och då får ni oxå chansen att berätta om henne och då ta upp detta så dom har det i tanken och kanske kan försöka anpassa så mycket det går för hennes skull!!
  • rosakaninen

    fjärilen78: Jo jag hoppas på att det kan planera lite efter hennes behov, tex dela upp barnen i mindre grupper när de ska göra saker. Själva barngruppen går inte att påverka eftersom vi bara har ett dagis här och det är fullt. Men de kanske gör en överinskrivning på Elin har de sagt.

Svar på tråden Synskadade barn del 2!!