• JA77

    Provrörsbarn är fejkbarn (?)

    Min kusin har haft svårt att få barn i flera år. Nyligen kom IVF & adoption på tal, och hon motsätter sig bestämt: Hon vägrar all form av IVF. "Det är ju bara fusk, man ska få sina egna barn, vad ska jag säga till barnet som stor? Att de inte blev tillverkade som sina vänner blev, nä, mamma & pappa KÖPTE dig, sedan blev du gjord i ett provrör"

    Likaså vägrar hon adoption, hon vill inte köpa sina barn.

    Vidare menar hon att jag inte ska ha någon åsikt som har egna barn...

    Har ni tänkt som min kusin?

  • Svar på tråden Provrörsbarn är fejkbarn (?)
  • klin

    Skogsbruden!

    Tror inte WHO har sagt något om att få barn tillhör mänskliga rättigheter...Jag ska inte säga att jag vet det säkert men det låter mycket underligt i mina öron...

    "De mänskliga rättigheterna reglerar förhållandet mellan statsmakten och enskilda människor. De utgör en begränsning av statens makt över individen och slår samtidigt fast vissa skyldigheter för staten gentemot individen".

  • Tuplan

    Jag kan förstå att man vill berätta för sitt barn om det är adopterat men varför måste barnet veta att man gjort IVF? Det är ju bara lite hjälp på vägen man får?!? Ingen skillnad om man blivit gravid av sig själv eller?

  • Mulle78
    Tuplan skrev 2008-09-24 19:14:31 följande:
    Jag kan förstå att man vill berätta för sitt barn om det är adopterat men varför måste barnet veta att man gjort IVF? Det är ju bara lite hjälp på vägen man får?!? Ingen skillnad om man blivit gravid av sig själv eller?
    Nej det är egentligen ingen skillnad. Jag kommer berätta för min son vad IVF är om det kommer på tal, jag tänker inte göra en grej av det.
  • Mysak

    Denna tråd tog en märklig vändning, jag börjar faktiskt också undra om denna kusin verkligen existerar.

    Vart tog JA77(ts)vägen?

  • Vilda musen

    Trådstartaren måste ha försökt skämta till det lite. Gud så fånigt.

    /VM

  • JA77
    Svar på #84
    Hej du Mysak, jag har ett arbete att sköta, varför jag bara loggar in här emellanåt!

    Vidare, så jag får inte ha en åsikt i frågan när så många kommenterar mitt inlägg? Så du tror att jag gör en fiktiv kusin för att provocera fram mina personliga åsikter? Skulle jag dessutom då lägga det i ett forum liknande detta? Herregud, internet är anonymt, jag hade ju lika gärna kunnat skriva det under ett annat alias istället, eller kanske göra det anonymt! Detta faller på sin egen orimlighet.

    Min kära kusin finns inte på Familjeliv, annars hade jag aldrig skrivit detta, då hon garanterat skulle förstå att detta var jag. Jag vill inte hänga ut henne på något sätt.

    För att sammanfatta; min kusin har aldrig lyckats att bli gravid. Vidare tycker hon att det känns olustigt att proppa i sig hormoner för att någon ska "fixa till det" (hennes ord) i ett provrör.Det känns olustigt att behöva kasta ut tiotusentals kronor på detta när "alla andra" gör det gratis i sovrummet. Hon känner sig okvinnlig som inte lyckas på ett naturligt sätt, så som hennes vänner, familj och arbetskamrater gjort. Jag har sagt att hon aldrig kan veta det säkert, men kusinen hävdar att om någon har problem med barnlöshet, så är man öppen med det, och det har ingen i hennes närhet varit. Kanske tänker hon att om inte hon själv fr barn, ska ingen annan heller göra det.

    Vidare är det MIN åsikt att jag tycker att IVF ska vara lika över landet, samt att landstinget bara skall stå för en liten del av kostnaden. Kanske var det klumpigt att säga det öppet bara...
  • Mysak

    Du får visst ha en åsikt, det var ju din kusin som sa att du inte skulle ha ngn åsikt eftersom du har barn (du har själv skrivit så i trådstarten).

    Kan förstå att din kusin tycker det låter skrämmande och olustigt att ta hormoner och genomföra ivf. Kanske skulle hon titta in här på FL så skulle hon se att det finns många som inte fixar detta gratis i sovrummet. Här skulle hon kunna få mycket stöd samt svar på ev frågor. Sedan tror jag inte alls att det är så många som är öppna med sin barnlöshet och vilken hjälp man fått.

  • Miracle Cats

    Visst känns det olustigt. Det gjorde det för mig. Det behövde inte bli ivf för oss, men jag slogs med alla möjliga känslor för att ens kunna förlika mig och gå vidare mot en remiss. Inte att det är fejkbarn, men varje fiber i kroppen skrek NEJ. Jag har bannat varje kvinna som bara tänker barn så blir det barn och helst inte önskat råd från "de". Men, när jag öppnade mig mer om vårt dilemma blev jag förvånad över hur många i vår närhet som faktiskt hade en kamp bakom sig och själv hade vi bara olycksfall i arbetet och första försökare nära oss, så det var lite svårt för oss att känna att vi fick förståelse och därför mörkade vi problemen än mer. Jag tror din kusin skulle kunna dra oerhörd nytta av att diskutera och prata av sig här, med de som är i samma situation, så hon släpper flera av tankarna hon har.

  • Hannas

    "Det är ingen rättighet att få barn"

    Hur kommer det sig att detta ALLTID tas upp i sammanhang där folk är ofrivilligt barnlösa, och ALLTID av folk som redan har barn? När det i själva verket är de som har svårt att få barn som VERKLIGEN tvingats bemöta frågan. Medan de som redan har barn oftast har sluppit bry sig om den problematiken helt och hållet.
    Jag vill bara spy över de orden. Vad betyder de egentligen? Jo: Jag vill inte betala för din sjukvård. Alla ska klara sig själva bäst de kan.
    Visst, välkommen Darwin. Låt de svagare falla ur bara. Då får vi det samhälle vi vill ha.

    Och kom inte till mig och be om hjälp när du inser att vi alla är svagare på något område.

  • Mulle78

    Vi kämpade i nästan 4 år innan vi berättade om vår barnlöshet. Det var oerhört kämpigt för vi hade precis som Miracle Cats folk omkring oss som fick barn till höger och vänster. Dessutom fick vi ofta frågan om när vi tänkte skaffa barn och det är oerhört smärtsamt när det är precis det man kämpar för. Det blev lättare när vi berättade, dock behöver man ju inte berätta vartända steg man tar i IVF processen om man inte vill för alla andra berättar ju inte precis hur deras bebis blev till i sänghalmen
    Jag berättade till och med på jobbet eftersom att jag skulle vara borta en del och jag fick jättemycket stöd av både min chef och mina arbetskamrater. Det är oerhört tufft när naturen kämpar mot en, speciellt eftersom man ständigt påminns om att det är livets mening att skaffa barn. Det känns som att man inte är något värd som människa om man inte kan skaffa barn. Det är ju självklart helt fel, det finns ju dom som inte ens vill ha barn och de är ju inte sämre människor för det och ofrivillgt barnlös är ju inget man väljer direkt. Jag är ju självklart världens lyckligaste som nu fått en underbar liten bebis men jag lärde mig på vägen (jag fick jobba mycket med det) att jag är jag och lika mycket värd som alla andra med eller utan barn.

    Kanske din kusin kan ta kontakt med en IVF klinik för att få mer info och därefter funderar på hur hon vill göra men hon är inte mindre kvinna vare sig hon väljer IVF eller väljer att låta bli och då kanske inte får några egna barn. Det kan ju vara så att det går på naturlig väg om det inte hittats något som är fel.

Svar på tråden Provrörsbarn är fejkbarn (?)