• JA77

    Provrörsbarn är fejkbarn (?)

    Min kusin har haft svårt att få barn i flera år. Nyligen kom IVF & adoption på tal, och hon motsätter sig bestämt: Hon vägrar all form av IVF. "Det är ju bara fusk, man ska få sina egna barn, vad ska jag säga till barnet som stor? Att de inte blev tillverkade som sina vänner blev, nä, mamma & pappa KÖPTE dig, sedan blev du gjord i ett provrör"

    Likaså vägrar hon adoption, hon vill inte köpa sina barn.

    Vidare menar hon att jag inte ska ha någon åsikt som har egna barn...

    Har ni tänkt som min kusin?

  • Svar på tråden Provrörsbarn är fejkbarn (?)
  • Chila

    Alla har rätt till sin egen åsikt och det är faktiskt upp till var och en ifall man väljer att bli sårad eller inte! Jo, det är faktiskt så att du kan välja det helt själv (vet att detta provocerar många, men fundera åtminstone på det - jag tror på det även om inte alltid så lätt att efterleva...). Har alltid varit en person med många åsikter men ju äldre jag blir desto mer står det klart för mig att jag utvecklas ständigt och åsikter som jag hade för ett år sedan kan förändras beroende på olika saker, t ex händelser och erfarenheter som skett under tiden. För att ta ett exempel. Innan jag träffade en man med barn tyckte jag att det verkade relativt enkelt det här med att ta till sig någon annans barn och såklart att jag aldrig skulle bli svartsjuk på dem etc etc. Sedan jag nu levt med man och flera bonusbarn i 10 år så vet jag att det är långt ifrån enkelt och att man ibland har förbjudna känslor och reagerar så som man aldrig trott att man skulle göra! Ett annat exempel var när vi började med vår "barnverkstad" och tiden gick och mensen kom klockrent varje månad. Läkaren frågade till slut om vi ville ha hjälp med insemination varpå jag slog från mig ganska kraftigt och både kände och sa att blir det inga barn på naturlig väg så får det vara! Jag har omvärderat detta... Vi är nu mitt uppe i vårt 2:a ivf-försök

    Det jag menar är bara att det är inte säkert att den åsikt man har står fast för alltid men många kanske kämpar för det och då hindrar man sig själv att utvecklas, tror jag. Jag tror att det var meningen att ni skulle ha den diskussionen. Kanske för att hon skulle få höra en annan syn på saken än sin egen. Tror nyttigt för henne att höra att det finns andra som inte tycker som hon och vars enda chans att få egna barn kanske är just genom ivf. Som sagt, man får tycka vad f-n man vill om ivf, för nog hjälper vi naturen på traven, men det blir ju definitivt ens eget barn, ens egna gener till 100%. Tror ändå att den enda som förlorar på detta i längden är hon själv för kanske kanske när det är för sent förstår hon vad ivf innebär och att hon kunde haft chansen att få ett alldeles eget barn om hon inte varit så kategoriskt negativ till olika alternativ. Eller så är det hennes åsikt att naturen skall ha sin gång och då är det helt ok det med - det är hon som ska leva med det, ingen annan. Nu blev det väldigt långt och har du orkat läsa ända hit så önskar jag dig en riktigt trevlig dag! Kram och tack för mig

  • entjej
    JA77 skrev 2008-09-22 20:06:14 följande:
    Svar på #58Du, "Snart är det vår tur"! Jag antar att min kusins åsikter provocerar, men hon är inte dum i huvudet för det. Varför får hon inte tycka att provrörsbarn är fejk? Hennes önskan är att få barn på naturlig väg, d.v.s. utan att behöva genomgå hormonella behandlingar. Det är en sorg att inte kunna få barn, men man skall inte häcklas över att man känner sig avståndstagande till konstgjord behandling.
    Så hon tycker verkligen att provrörsbarn är "fejk"? Skulle själva barnen vara "fejk"? Tyckte du skrev att du tagit i för att få reaktion. Men inte konstigt att du får många reaktioner.
  • Mulle78
    JA77 skrev 2008-09-22 20:06:14 följande:
    Svar på #58Du, "Snart är det vår tur"! Jag antar att min kusins åsikter provocerar, men hon är inte dum i huvudet för det. Varför får hon inte tycka att provrörsbarn är fejk? Hennes önskan är att få barn på naturlig väg, d.v.s. utan att behöva genomgå hormonella behandlingar. Det är en sorg att inte kunna få barn, men man skall inte häcklas över att man känner sig avståndstagande till konstgjord behandling.
    Det är klart att hon får tycka vad hon vill, men hon verkar ju inte respektera att andra gör sin val så varför ska hon respekteras. Dessutom tycker jag att benämna det som fejk är direkt felaktigt. Att hjälpa naturen på traven kan man säga och att det är till viss del konstgjord befruktning är också sant men att säga att det är fejkbarn då vet man inte vad man pratar om. Tror inte hon att det är allas (alla som vill ha barn) önskan att få bli gravida utan hormonell behandling? Och alla som gjort en IVF är väl medvetna om önskan att få ett barn och vissa tar emot hjälp för att få det efterlängtade barnet. Det är ett stort och jobbigt steg att inse att man behöver hjälp men att gå så långt att börja snacka om fejkbarn och att attackera folk som fått hjälp av IVF då är man både ouppfostrad, okänslig och omogen.
  • pp08

    Jag har inte läst några inlägg i denna tråd. Kan bara säga att barn som har kommit till genom IVF är VÄLDIGT ÖNSKADE, har alltså inte blivit till av en "slump".

    Samma sak gäller egentligen för adopterade barn, de är utvalda!

    Oftast tar det en lång tid innan man bestämmer sig för IVF eller adoption, det betyder också att föräldrarna har tänkt igenom framtiden väldigt noga och borde därför vara väldigt lämpliga som "blivande föräldrar". Hela processen innebär också mycket känslor som har ställt krav på förhållandet mellan föräldrarna; som kan stärkas deras relation i framtiden.

  • Arien

    Om man har den inställningen, vilket man givetvis har rätt att ha, så antar jag att man även tycker att det är fejk att exempelvis bli frisk från cancer via cellgifter. Det är ju också "fejk". Om man inte tycker att man ska ha barn om man inte kan göra dem själv, dvs. utan hjälp, så borde man ju heller inte tycka att det är ok att "ta hjälp" när man är sjuk. Det kroppen inte klarar naturligt ska man inte få hjälp med helt enkelt. Eller är det bara själva "köpandet" hon vänder sig emot? Jag kan i så fall inte se skillnaden mellan att samhället, dvs. vi alla, betalar för sjukvård/IVF eller liknande via skattsedeln eller att man själv gör det direkt ur plånboken. "Köp" som "köp". För egen del tycker jag att det är självklart att man ska få och ta emot hjälp både för barnlöshet och sjukdomar.

  • JA77
    Svar på #65
    Jag träffade min kusin här i veckan, och hennes främsta skäl är faktiskt ekonomin - vilket jag också, till viss del, delar med henne. Ett par försök kan man erbjudas, men sedan får man betala ur egen ficka. Barn är ingen rättighet, hur önskade de än mår vara.
  • Mulle78
    JA77 skrev 2008-09-23 14:58:32 följande:
    Svar på #65Jag träffade min kusin här i veckan, och hennes främsta skäl är faktiskt ekonomin - vilket jag också, till viss del, delar med henne. Ett par försök kan man erbjudas, men sedan får man betala ur egen ficka. Barn är ingen rättighet, hur önskade de än mår vara.
    Där håller jag med dig till 100%. Det är verkligen synd att vissa förblir barnlösa pga. ekonomin.
    Mitt råd till din kusin är i alla fall att ställa sig i landstingskön för det är lång kötid (i alla fall i stockholm) och om de ändrar sig har de en plats och i annat fall kan de ju tacka nej i såfall. Det kan ju lyckas på landstingsförsöken och då behöver det ju inte kosta mer än några tusen. Man får ju betala 1 800:- för medicinen innan högkostnadskortet tar vid och 900:- (tror jag det är) för besöken innan man får högkostnadskort där. Det kan ju faktiskt lyckas på landstingsförsöken, vi gjorde det i alla fall och har alltså sluppit att betala så mycket ur egen ficka.
  • Arien

    Fast då glömmer man bort att det samhällsekonomiskt är en vinst att hjälpa barnlösa par att få barn. I vart fall sa vår fert.läkare att en studie helt nyligen visat att de par som får hjälp "belastar" sjukvården mindre efter att de fått hjälp (och då bortser man från den direkta hjälpen med barnlösheten) + att de barn som föds generellt sett är mer välfungerande och därför belastar samhället mindre än ett "vanligt" barn.

  • Mysak

    Kusinen har sagt till ts att hon inte ska ha ngn åsikt för att hon har barn men vi ska respektera hennes (kusinens) åsikt om fejkbarn, märkligt. Alla har väl rätt till en åsikt oavsett om man har barn eller inte. Håller med Mulle78 om att det verkligen är synd att vissa förblir barnlösa pga ekonomin men då blir ju diskussionen en helt annan än att ivf barn skulle vara fejkbarn.

    I vissa fall behöver naturen hjälp på traven och jag ser inget konstgjort eller fejk med det.

  • Mulle78

    Håller med Mysak att diskussionen blir en annan och det är ju synd om hon känner att hon måste säga att det är fejkbarn för att hon egentligen inte har råd och vill ha något annat att skylla på, det sårar ju som sagt många.

Svar på tråden Provrörsbarn är fejkbarn (?)