• kaffemamma

    Autism - länktips, behandlingsmetoder osv 5

    För dig som är ny rekommenderar jag alla bra länkar och tips på de tidigare trådarna med samma namn. Denna tråden är tänkt främst för att samla länktips och prata om olika behandlingsalternativ. För mer allmäna inlägg om våra barn med autism rekommenderar jag Autismtråden.

    Här är alla välkomna att berätta om sina erfarenheter och fråga om andras, ge lästips osv. B6, omega 3, Lövåås-metoden, kommunikativ ridning, DAN-läkare, syrgasbehandling, dieter, Son-Rise-programmet, pratdatorer, sensmotorisk träning - det är en djungel och personligen vill jag gärna ha så mycket information som möjligt för att se vad som passar oss. Alla inlägg är välkomna, och som vanligt är de flesta av oss inte experter utan var och en måste göra sin egen bedömning av vad som är värt att undersöka vidare.

    Den som är intresserad av att komma i kontakt med DAN-läkare, eller vill veta mer om biomedicinsk behandlingkan ta kontakt med BAN! (behandla autism nu) www.behandlaautism.nu Där finns även ett nystartat diskussionsforum.

    Välkomna gamla som nya!

  • Svar på tråden Autism - länktips, behandlingsmetoder osv 5
  • kaffemamma

    ja ja, heja, vi vill gärna vara med! Undrar också nyfiket om du hört något om dietstudierna... inte för att jag vet om jag kommer bry mig om resultatet: jag VET ju att det fungerat för vissa. Men om det fungerar för oss är jag osäker på. Fortsätter ett tag till iallafall.

  • cruz

    Kaffemamma: Har inte hört något mer om dietstudierna. Inget är publicerat ännu i alla fall.

  • SaramedM
    zelia skrev 2009-09-02 15:27:47 följande:
    Min kollegas sambo håller på (tillsammans med några andra) att starta ett projekt angående ridterapi och handikappade barn (framför allt autistiska barn om jag har förstått det hela rätt). Det kommer att vara ett slags forskningsprojekt och jag vet inte riktigt var själva ridningen kommer att ske, men jag vet att min jobbarkompis sambo varit ute i Järna på studiebesök. De söker anslag för detta projekt, vilket betyder att det är gratis för de barnen som deltar i studien. Tyvärr vet jag inte mer än så men jag ska ta reda på mer så fort jag kan. Återkommer.
    ja, vad spännande, här har du fler friviliga!

    M rider då och då men helt privat och lite för sällan egentligen men hon tycker väldigt mycket om det
    vi har valt bort grupper utan rider med min kusin på en liten ponny
    Första gången var hon väldigt tveksam och jag trodde inte hon skulle prova men sen vill hon inte gå av
    Numer travar hon som hon aldrig gjort annat( mycket motion för den som leder mao)
  • Busfrömamman

    Tack snälla för länken angående ridterapi. Hittade som tur var ett i Skåne som jag kontaktat, hoppas nu på snabbt svar och att de tar emot fyraåringar...

  • cruz

    Vad säger ni om riskerna med att ta Omega 3 under pågående influensaepidemi? Detta är nyligen publicerat i Läkartidningen:

    NYA RÖN

    Omega 3-tillskott bör sannolikt undvikas under influensapandemin
    Magnus Lindskog
    med dr, enheten för klinisk farmakologi, Uppsala universitet

    Ett tillräckligt intag av omega 3-fettsyror i vår kost är viktigt såväl för normal utveckling av det lilla barnets hjärna som för att bibehålla hälsan hos vuxna individer. Vetenskapliga studier har visat gynnsam effekt på flera normalfysiologiska funktioner såsom syn och minnesförmåga samt på hjärtats retledningssystem och blodfetter. Det finns även epidemiologiskt stöd för att ett högt omega 3-intag sannolikt skyddar mot uppkomst av vissa tumörsjukdomar. Studier talar dessutom för att omega 3-syror kan dämpa inflammatorisk aktivitet.

    På molekylär nivå medieras ome­ga 3-syrornas effekter sannolikt via flera mekanismer såsom genreglering och förändrad balans mellan prosta­glan­diner och leukotriener samt genom direkta effekter på cellmembranernas struktur och funktion. I vår diet är fet fisk från kalla hav särskilt rik på omega 3-syror.

    Är omega 3-syrorna då alltigenom nyttiga och sjukdomsförebyggande? Om man får tro hälsokosttillverkarna tycks det vara så. Under den nu allt snabbare accelererande influensapandemin kan det emellertid vara av vikt att belysa en potentiell hälsorisk med omega 3-syrorna.

    Jämfört med vanlig influensa karakteriseras den nya influensan (H1N1) bl a av att individer som insjuknar drabbas av mer uttalade skador på luftvägsslemhinnan, och de tycks ha högre risk för aggressivt förlöpande viral pneumoni.

    Det är i detta sammanhang relevant att sammanfatta en handfull vetenskapliga studier som talar för att infektionsförsvaret, i synnerhet det antivirala immunsvaret, tycks hämmas av omega 3-syror. Redan 1999 visades att möss som givits fiskolja och sedan infekterats med influensavirus hade signifikant högre virusnivåer, sänkt produktion av inter­feron-γ och försämrad produktion av specifika IgA- och IgG-antikroppar jämfört med djur som fått standarddiet [1]. Samma forskargrupp kunde senare visa att fiskolja försämrar cytotoxiciteten hos virusspecifika T-lymfocyter i möss [2].

    I en studie av friska unga män ledde omega 3-tillförsel (dokosahexaensyra) till signifikant reduktion av dels NK-cellsaktivitet, dels sekretion av cytokiner som IL-1β och TNFα [3]. I en kohortstude där födointaget hos 83 000 friska amerikanska kvinnor följdes prospektivt under tio år med hjälp av validerade enkäter fann man att ett högt intag av omega 3-syror ökade risken för samhällsförvärvad pneumoni med 24 procent jämfört med ett lågt intag [4].

    I juninumret av tidskriften Nutrition visar nu en forskargrupp från University of North Carolina att möss som under två veckor fått en diet berikad med omega 3-syror och sedan infekterats med in­fluensavirus (influensa A/Puerto Rico/8/34) uppvisade 40 procent högre mortalitet än möss som fått en kontrolldiet [5]. Författarna visar även att virusbördan i försöksdjurens lungor var 70 procent högre i omega 3-gruppen än i kontrollgruppen. Lungorna från försöksdjur som fått fiskolja hade signifikant färre CD8-positiva T-celler och ett minskat mRNA-uttryck av flera typer av interleukiner såsom TNFα och IL-6 än de djur som fått standarddiet. Av de försöksdjur som överlevde infektionen behövde möss som fått omega 3-berikat foder signifikant längre tid för återhämtning än kontrolldjuren.

    Sammanfattningsvis finns nu flera välgjorda försöksdjursstudier som samstämmigt talar för att omega 3-tillskott försämrar immunsvaret mot influensavirus. Studier på människa talar likaledes för att den antivirala immuniteten försämras av dessa populära kosttillskott. Även om större kliniska studier ännu saknas bör försiktighetsprincipen tillämpas. Med tanke på den rådande influensapandemin bör läkarkåren ta ansvar för att avråda från omega 3-tillskott i nuläget.

    1. Byleveld PM, et al. J Nutr. 1999;129:328-35.

    2. Byleveld M, et al. Clin Exp Immunol. 2000;119:287-92.

    3. Kelley DS, et al. Lipids. 1999;34:317-24.

    4. Alperovich M, et al. Nutrition. 2007;23:196-202.

    5. Schwerbrock NM, et al. J Nutr. 2009;139(8):1588-94.

  • SaramedM

    hm....

    Jag måste säga att jag nog inte kommer att fortsätta ge M omega 3 så länge influensan pågår


    zelia skrev 2009-09-05 21:31:36 följande:
    Vad säger ni om riskerna med att ta Omega 3 under pågående influensaepidemi? Detta är nyligen publicerat i Läkartidningen:NYA RÖNOmega 3-tillskott bör sannolikt undvikas under influensapandeminMagnus Lindskogmed dr, enheten för klinisk farmakologi, Uppsala universitet Ett tillräckligt intag av omega 3-fettsyror i vår kost är viktigt såväl för normal utveckling av det lilla barnets hjärna som för att bibehålla hälsan hos vuxna individer. Vetenskapliga studier har visat gynnsam effekt på flera normalfysiologiska funktioner såsom syn och minnesförmåga samt på hjärtats retledningssystem och blodfetter. Det finns även epidemiologiskt stöd för att ett högt omega 3-intag sannolikt skyddar mot uppkomst av vissa tumörsjukdomar. Studier talar dessutom för att omega 3-syror kan dämpa inflammatorisk aktivitet. På molekylär nivå medieras ome­ga 3-syrornas effekter sannolikt via flera mekanismer såsom genreglering och förändrad balans mellan prosta­glan­diner och leukotriener samt genom direkta effekter på cellmembranernas struktur och funktion. I vår diet är fet fisk från kalla hav särskilt rik på omega 3-syror.Är omega 3-syrorna då alltigenom nyttiga och sjukdomsförebyggande? Om man får tro hälsokosttillverkarna tycks det vara så. Under den nu allt snabbare accelererande influensapandemin kan det emellertid vara av vikt att belysa en potentiell hälsorisk med omega 3-syrorna.Jämfört med vanlig influensa karakteriseras den nya influensan (H1N1) bl a av att individer som insjuknar drabbas av mer uttalade skador på luftvägsslemhinnan, och de tycks ha högre risk för aggressivt förlöpande viral pneumoni. Det är i detta sammanhang relevant att sammanfatta en handfull vetenskapliga studier som talar för att infektionsförsvaret, i synnerhet det antivirala immunsvaret, tycks hämmas av omega 3-syror. Redan 1999 visades att möss som givits fiskolja och sedan infekterats med influensavirus hade signifikant högre virusnivåer, sänkt produktion av inter­feron-γ och försämrad produktion av specifika IgA- och IgG-antikroppar jämfört med djur som fått standarddiet [1]. Samma forskargrupp kunde senare visa att fiskolja försämrar cytotoxiciteten hos virusspecifika T-lymfocyter i möss [2]. I en studie av friska unga män ledde omega 3-tillförsel (dokosahexaensyra) till signifikant reduktion av dels NK-cellsaktivitet, dels sekretion av cytokiner som IL-1β och TNFα [3]. I en kohortstude där födointaget hos 83 000 friska amerikanska kvinnor följdes prospektivt under tio år med hjälp av validerade enkäter fann man att ett högt intag av omega 3-syror ökade risken för samhällsförvärvad pneumoni med 24 procent jämfört med ett lågt intag [4]. I juninumret av tidskriften Nutrition visar nu en forskargrupp från University of North Carolina att möss som under två veckor fått en diet berikad med omega 3-syror och sedan infekterats med in­fluensavirus (influensa A/Puerto Rico/8/34) uppvisade 40 procent högre mortalitet än möss som fått en kontrolldiet [5]. Författarna visar även att virusbördan i försöksdjurens lungor var 70 procent högre i omega 3-gruppen än i kontrollgruppen. Lungorna från försöksdjur som fått fiskolja hade signifikant färre CD8-positiva T-celler och ett minskat mRNA-uttryck av flera typer av interleukiner såsom TNFα och IL-6 än de djur som fått standarddiet. Av de försöksdjur som överlevde infektionen behövde möss som fått omega 3-berikat foder signifikant längre tid för återhämtning än kontrolldjuren. Sammanfattningsvis finns nu flera välgjorda försöksdjursstudier som samstämmigt talar för att omega 3-tillskott försämrar immunsvaret mot influensavirus. Studier på människa talar likaledes för att den antivirala immuniteten försämras av dessa populära kosttillskott. Även om större kliniska studier ännu saknas bör försiktighetsprincipen tillämpas. Med tanke på den rådande influensapandemin bör läkarkåren ta ansvar för att avråda från omega 3-tillskott i nuläget.1. Byleveld PM, et al. J Nutr. 1999;129:328-35.2. Byleveld M, et al. Clin Exp Immunol. 2000;119:287-92.3. Kelley DS, et al. Lipids. 1999;34:317-24.4. Alperovich M, et al. Nutrition. 2007;23:196-202.5. Schwerbrock NM, et al. J Nutr. 2009;139(8):1588-94.
  • cruz

    SaramedM: Jag lutar nog också åt att låta bli att ge Omega3 så länge.

  • SaramedM
    zelia skrev 2009-09-05 22:41:20 följande:
    SaramedM: Jag lutar nog också åt att låta bli att ge Omega3 så länge.
    Jag vet alla fördelar men vågar inte riktigt riskera att dessa nackdelar finns just nu
  • kaffemamma

    Tack Zelia, det hade jag inte hört förut. Nä, då får man väl låta bli omegan ett tag då helt enkelt.

  • Krickeline

    TAckar också för informationen Zelia. Efter att ha läst ditt inlägg slutar vi tillfälligt med omega3-tillskottet.

Svar på tråden Autism - länktips, behandlingsmetoder osv 5