• God cares

    Bakmaskinstråden 4

    Här diskuterar vi recept och tips & trix för bakmaskiner!

    Första tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m40520375.html

    Andra tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42811575.html

    Tredje tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m45263963.html

    Info och receptlänkar från tråden finns i bloggen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b114282.html

    Recepttråden:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42385064-1.html

    Glutenfria recept-tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42744750.html

    Välkomna!

  • Svar på tråden Bakmaskinstråden 4
  • MBert

    Då får vi se om frågorna och diskussionerna fortsätter här. Det har ju inte varit så väldigt aktivt på sistone.

  • Parenthood

    Ok, här en fråga från en som inte ens är nybörjare än, men som är en riktig sucker för nybakat.

    Vilken bakmaskin är bäst?
    Vilken ska jag köpa mig och varför?

  • MBert
    Parenthood skrev 2009-10-01 23:45:09 följande:
    Ok, här en fråga från en som inte ens är nybörjare än, men som är en riktig sucker för nybakat.Vilken bakmaskin är bäst? Vilken ska jag köpa mig och varför?
    Bra fråga! Det beror på egna värderingar, vad man har för krav.
    Jag håller på att sammanställa en jämförande tabell på de modeller jag stöter på för att kunna köpa mig en ny så småningom.

    Här kommer dock en lista på vad man kan tänka på inför köp.

    * Att den får plats där man tänkt ställa den. För den bör stå framme hela tiden om man tänkt använda den mycket.
    * Den får dessutom gärna vara snygg eftersom den ska stå framme...
    * Att den är tystgående om man ska köra den på timer på natten och man har nära till köket. Den vi lånat, en Nordica, märker vi inte av alls trots att den piper mitt i någonstans där man kan tillsätta ingredienser.
    * Att behållaren är lätt att ta ur. Den bör ha ett handtag att ta ur den med.
    * Att behållaren är lätt att rengöra. Den bör vara teflonbelagd så det i stort sett räcker att skölja ur (+ ett varv med diskborsten och ett med handduken), det gör också brödet lätt att få ur.
    * Att den ger den mängd bröd man vill ha. En del tycker att en bakmaskin ger små bröd men det tycker inte vi. Då får man väl helt enkelt ladda den oftare. Den vi har gör ung. 700 g bröd och det räcker 2-3 dagar för vår familj på 4 pers. Och det är egentligen lagom, för en öppnad förpackning torrjäst, som man använder om man vill sätta maskinen på timer, bör förbrukas inom 3 dygn (förvaras i kylskåp). Den fungerar även senare men tappar då i jäskraft.
    * Formen på bakmaskinens insats. En del bakmaskiner har en kvadratisk bakinsats och ger ett högt bröd medan andra har en något mer rektangulär form och ger ett bröd som mer liknar formen hos köpt bröd. Det man kan tänka på är att formen och blandaren som sitter längst ner kan vara avgörande för hur maskinen kan blanda och bearbeta degen.
    * Att den kan ställas på timer minst 10 timmar så man kan ladda den på kvällen innan man lägger sig.
    * Flera olika program. T.ex. för vitt bröd, grovt, deg, bakning, ?jam? - men det har väl alla nuförtiden.
    * Lätt att förstå sig på och använda.
    * Degspateln i botten ska helst sitta kvar i bakinsatsen, inte i brödet, när man vänder ut brödet.

    Fördelar?
    * Gott! Vem kan motstå nybakat bröd?
    * Nyttigt. Man kan själv välja vad man vill ha i. Inga onödiga tillsatser som gör att brödet verkar färskt hur länge som helst med konstgjorda aromer och annat.
    * Enkelt. Man slipper lägga tid och kraft (kladd) på brödbaket.
    * Snabbt och ingen disk. Har man en digital hushållsvåg som går att nollställa mellan ingredienserna behöver man inte kladda ner några mått, och det tar då bara ett par minuter att ladda bakmaskinen (mycket fortare än att gå till affären!). Sen tar det i.o.f.s. tid för den att baka men det får man planera in.
    * Billigare än köpebröd. Ett par kronor per bröd beroende på vad man stoppar i för ingredienser och vad man jämför med. (sen får man räkna med anskaffningsvärdet och att det betalar sig först)
    * Slipper handla bröd. Å andra sidan måste man se till att man har mjöl och jäst hemma. Men det blir basvaror till slut som man ser till att ha hemma så man kan baka när man vill. Inköpsrundan hänger i alla fall inte på brödet.
    * Energisnålt. En bakmaskin tar mindre energi än ugnen.

    Nackdelar?
    * Om man INTE ser till att ha rätt proportioner så kan det misslyckas och då står man där utan bröd (om man satt på timer). Har man våg så underlättar det att få det likadant varje gång. Det kan naturligtvis variera på tillverkare och vilket sorts mjöl det är (hur mycket det väger och hur mycket vätska det binder) men det lär man sig.
    * Det blir en liten skåra på undersidan av brödet efter "degspateln". Men den märker man knappt av.
    * En del tycker det blir små bröd, men välj då en modell som kan göra större sats.
    * Det blir samma form på brödet oavsett vilket recept man använder. Men då kan man använda programmet ?deg? som blandar och jäser degen och sedan baka ut som vanligt i annan form, till bröd, bullar, lussekatter eller vad det nu är man vill ha.
  • Majalaja

    Hej, har följt tråden ett tag men inte skrivit. Undrar lite över recepten i tråden. Är programmen desamma för alla maskiner? Jag menar, om jag följer ett recept där det står att man ska baka på "normal" vad innebär det då för min maskin? Har ett basprogram och man kan välja mellan limpstorlek på 1 eller 1,5 pund...


    Jag bloggar på majalaja.wordpress.com
  • MBert
    Majalaja skrev 2009-10-02 21:32:23 följande:
    Hej, har följt tråden ett tag men inte skrivit. Undrar lite över recepten i tråden. Är programmen desamma för alla maskiner? Jag menar, om jag följer ett recept där det står att man ska baka på "normal" vad innebär det då för min maskin? Har ett basprogram och man kan välja mellan limpstorlek på 1 eller 1,5 pund...
    Det som kan skilja lite är ju hur långt programmet är i t.ex. knåd- och jästider, men man bör kunna följa samma recept eftersom degen inte beror på maskinen, dock ställa in rätt mängd, om man kan välja, eftersom det kan påverka gräddningstiden.
    "Normal" kan även kallas basprogram eller standard, och funkar till de flesta bröd. Sen brukar det också finnas "vitt bröd" eller "french" som är för helt vitt, siktat vetemjöl, och "grovt" el. dyl. för bröd som innehåller grövre mjöl och/eller fröer/nötter behöver knådas lite mer.

    Ett recept på 3 dl degvätska brukar bli ett bröd på 700-750 gram, vilket väl motsvarar 1,5 pound.
  • Pippil8

    Tjoho Nu håller en julita-limpa på att gräddas i min maskin och den ser alldeles normalt hög och fluffig ut Jag skrev tidigare om att jag misslyckats tre gånger på raken. Tack Mbert för tips! Jag måste ha mätt fel men nu mätte jag med våg och körde jäst för söta degar + vetemjöl special och nu ser det så fint ut i maskinen Blir gott i morgon bitti! Nu ska jag leta reda på recepttråden och skriva ner alla recept som det finns viktangivelser på och baka lite mer

  • Parenthood

    Hejsan

    Tack, det var ju en hel del tips.

    Men vilken är den bästa maskinen, tycker ni, och varför?

  • Cuthalion
    Pippil8 skrev 2009-10-04 18:29:38 följande:
    Tjoho Nu håller en julita-limpa på att gräddas i min maskin och den ser alldeles normalt hög och fluffig ut Jag skrev tidigare om att jag misslyckats tre gånger på raken. Tack Mbert för tips! Jag måste ha mätt fel men nu mätte jag med våg och körde jäst för söta degar + vetemjöl special och nu ser det så fint ut i maskinen Blir gott i morgon bitti! Nu ska jag leta reda på recepttråden och skriva ner alla recept som det finns viktangivelser på och baka lite mer
    Ååååhhh, du kommer inte bli besviken! Blandar man dessutom ner lite olika kryddor i det brödet så kan man lätt föräta sig!
  • atelli
    Parenthood skrev 2009-10-04 23:04:13 följande:
    HejsanTack, det var ju en hel del tips.Men vilken är den bästa maskinen, tycker ni, och varför?
    Hur mycket bröd äter ni? Har ni preferenser på hur brödet ser ut?
  • MBert
    Parenthood skrev 2009-10-04 23:04:13 följande:
    HejsanTack, det var ju en hel del tips.Men vilken är den bästa maskinen, tycker ni, och varför?
    Alltså, det är ju väldigt svårt att svara på om man bara provat en eller två olika maskiner. De flesta är nog nöjda med sin maskin.
    Det man måste gå på är nog på vad man själv har för krav.

    Annars så verkar ju Kenwood BM450 Breadmaker ha allt vad man kan önska. Den kan man ju t.o.m. själv programera med ett favoritprogram (där man själv väljer jästider mm), den har automatisk matare (om man tycker om att baka med nötter mm och gärna gör det med timer) och så har den en rund form som extra tillsats, om man vill...
    Men den går knappt att få tag på och skulle man beställa hem den till Sverige skulle den kosta drygt 2000 kr...
    Så jag nöjer mig med min Nordica så länge...
Svar på tråden Bakmaskinstråden 4