JULGODIS!
Har inte hittat någon tråd för julgodisbak ännu i år?
Har jag missat den eller har det bara inte startats någon?
Om inte annat så kommer det en tråd här!
Fyll på med era smaskigaste recept och andra tips och idéer!
Har inte hittat någon tråd för julgodisbak ännu i år?
Har jag missat den eller har det bara inte startats någon?
Om inte annat så kommer det en tråd här!
Fyll på med era smaskigaste recept och andra tips och idéer!
Tryfflar som du spritsar i ischokladformar är både jättegott och dekorativt att lägga i glasburkar.
Jag gjorde polkagristryfflar förra helgen som blev helt gudomligt goda.
Jag hoppade dock över pepparmyntsoljan för jag ville inte att mintsmaken skulle dominera.
Annars är det ju bara att googla fram vilket tryffelrecept som helst som du spritsar/häller ner i formar.
Väldigt enkelt!
www.matklubben.se/recept/polkagristryffel_562...
Tack ALLA ni som kommit med tips ska det stå såklart!
Här kommer det.
Ingredienser 2 dl grädde 40%
400 g ljus blockchoklad
100 g smör
5 droppar pepparmyntsolja
1 dl grovt krossade polkagrisar
Börja med att finhacka chokladen.
Koka upp grädden, inte mera och låt svalna bara lite.
Blanda i chokladhacket och rör tills det smält.
Blanda i det rumsvarma smöret i bitar ( om du tar det direkt ur kylen så värm 10 sekunder i mikron )
Tillsätt pepparmynsoljan samt de hackade polkagrisarna.
Blanda till en jämn smet.
Fyll knäckformar av aluminium eller dubbla pappersformar samt kyl ner dem och förvara dem i kylskåpet.
En form av godis, Varm Vit Polkagrischoklad
http://louisespis.blogspot.com/2010/12/hot-white-candy-cane-chocolate-varm-vit.html
Idag gjorde jag Fransk nougat. Enkelt och supergott:
2 dl blandade nötter (jag tog pistage och mandel)
5 dl socker
1 1/4 dl vatten
1 1/2 dl vit sirap
1 krm salt
2 äggvitor
Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvarm platta. Vicka på pannan då och då så att de rostas jämnt. De är färdiga då skalet börjar brista och de börjar få svagt gyllenbrun färg. Ställ åt sidan att svalna.
Gnugga de rostade nötterna mellan handflatorna så att överflödigt skal trillar av. Hacka dem därefter grovt.
Smörj ett bakplåtspapper med lite matfett och forma till en låda som mäter 23x23 cm.
Mät upp socker, vatten, sirap och salt i en kastrull. Värm upp under omrörning så att sockret smälter. Ta därefter upp sleven och rör inte mer i lagen. Obs! låter man sleven vara kvar kan det bildas sockerkristaller på denna som gör att lagen blir grumlig och sockrig.
Låt lagen koka utan lock tills den håller ca 130 grader, vispa då äggvitorna i en ren bunke till ett fast vitt skum. Låt lagen fortsätta koka tills den håller 145 grader, då är den färdigkokt. Ett par grader varmare då sockrar lagen sig.
Häll den nu heta lagen över äggskummet i en fin stråle under kraftig vispning. Fortsätt vispa massan tills den är luftig seg och tjock, 5-8 minuter. Vänd därefter ner nötblandningen.
Tryck ut smeten i formen med lätt smorda fingrea till en jämntjock platta. Ställ svalt att stelna. Skär upp den kalla och stelnade nougaten u bitar.
Gjorde även knäck och chokladgräddkola. Mums!
ja tänkte göra knäck ida... MEN hur gör jag för att den inte ska bli så där göör hård?
Jag har ju mest gjort maraboufudge iår, 4 gånger tror jag för det slutar bara med att jag gett bort allt.
Men jag tycker den blir mycket godare om man inte kokar den för länge brukar ta av när den är 115 grader.
Tycker den blir krämigare då.
Idag ska jag nog göra trillingnötter, det var uppskattat förra julen o så enkelt att göra =))
Bara smälta choklad o blanda i hasselnötter.
Har kollat igenom tråden i omgångar efter receptet på
marknadsgodis. De bruna kuberna.
Har säkert missat det. Någon som har?