• mammact

    celiakimammor fortsätter ha trevligt

    Hej Tjejer!

    Dags att uppdatera tråden för jag vet inte vilken gång i ordningen, men vi har hållt på i snart tre år nu och vi blir bara fler och fler som stöttar varandra och ger varandra tips. Nytt år nya möjligheter. Välkommen gamla som nya mammor.

    Lite nyttiga sidor.

    matbak.blogspot.com/search/label/Glutenfritt

    www.schaer.com

    www.semper.se

    www.mixwell.com

    www.celiaki.se/

    glutenfrimat.se/

    restaurangguiden.se/start.aspx

    celiaki.forum24.se/

    hem.bredband.net/mssklovet/index2.htm

    www.dorimax.se

    För recept gå in på:

    glutensidan.blogg.se
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-12 15:40
    föregående tråd:

    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49352462.html
  • Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt
  • Kavat
    LLIISSAA skrev 2010-03-14 16:10:44 följande:
    Tack, kanske ska efterfråga det där blodprovet om inte biopsin visar något. Tycker bara att något borde det vara. I sommras behandlades hon även för zinkbrist och det borde ju kunna ha ett samband med tarmarna.
    Zinkbrist kan man få vid glutenintolerans, liksom andra brister.
  • Kavat
    Kavat skrev 2010-03-14 16:34:45 följande:
    Kan ju tillägga att dottern har, liksom jag hade innan min diagnos, blåsor i munnen till och från. Det där med reaktion är ju så svårt i och med att hon har så många allergier också så vad är vad? Missar de på dagis eller är det nytt..? Skönt att hallon funkade för er. Men trist om/att de fuskar.
    Och magen är ibland rätt ok och ibland inte, stenhårt till löst och som sagt luktar apa i perioder, men jag ser ju samband med maten på dagis.
  • joojoo

    På sonen togs först blodprov och när det visade på förhöjda värden så gjordes biopsin. Vi behövde inte invänta svaret då bilderna var så tydliga. Sattes på glutenfri kost direkt. Det de tyvärr missade att informera om just då är att det är bra att undvika mjölkprodukter också i början. Sonen tål idag inte heller mjölkprotein. OM det beror på att det inte uteslöts ur kosten direkt vet vi ju inte......

  • LLIISSAA

    Tack, då ska jag ta upp det när svaren kommer från gastroskopin, men borde det inte ha visats direkt på gastroskopin om det vore glutenintolerans? Kan man blåsor i munnen vid allergi? Hennes läkare och specialist tandvården där hon går för sina blåsor säger nej, men läkare som gjorde gastroskopin sa att vid glutenintolerans var det inte ovanligt. Hon har sådana himla problem med sin mun, ständigt ont. Hon är max fri en vecka per månad. Tack för att jag får bolla mina tankar med er{#lang_emotions_smile}.

  • Kavat
    LLIISSAA skrev 2010-03-14 16:53:27 följande:
    Tack, då ska jag ta upp det när svaren kommer från gastroskopin, men borde det inte ha visats direkt på gastroskopin om det vore glutenintolerans? Kan man blåsor i munnen vid allergi? Hennes läkare och specialist tandvården där hon går för sina blåsor säger nej, men läkare som gjorde gastroskopin sa att vid glutenintolerans var det inte ovanligt. Hon har sådana himla problem med sin mun, ständigt ont. Hon är max fri en vecka per månad. Tack för att jag får bolla mina tankar med er.
    Jag har haft mycket blåsor i min mun innan jag fick min glutendiagnos. Dottern har också mycket blåsor, men med henne vet vi ju inte orsak än.

    Så ja, man kan få blåsor i munnen av glutenintolerans.

    Jag har hudceliaki och då får man ofta utslag (blåsor/eksem) i nacken, hårbotten och alla led-bryt-punkter som armbågar, knä, fotknölar osv.
  • Ahrodie

    Kavat: Dom fick ny personal på dagis och jag tror att den nya inte riktigt blev insatt i vad dottern kan och inte kan äta, alternativt glömde bort. Det räcker ju med en felaktig bit på macka så är det kört (jaja, det där vet du ju allt om ).

    jnjn: Hos oss hade dottern reaktion mot mjölk också, då sa dom att det kunde vara p.g.a gluten. Jag tog bort båda och har försökt lägga till mjölk lite då och då. Det verkar som om hon tål lite nu, så vi behöver inte längre lusläsa innehållsförteckningar i jakt på mjölkprodukter, men hon kan inte riktigt dricka "vanlig" mjölk.

    Ibland får man ta läkare med en nypa salt, säga "ja ja" och gå till nästa...


    Mamma till 6 härliga ungar =)
  • khartoum

    Hej igen tjejer!

    Nu vet jag varken ut eller in. Enligt gastroskopin hade vår fröken 32 (?) och tarmen såg "inflammerad ut, men inte slät och utan ludd som vid glutenintolerans".

    Det gjorde att läkaren inte vill sätta diagnos, utan hon skall ta ett nytt prov i december i år och då borde "de inflammationer vi ser nu vara läkta eftersom hon får glutenfri kost".

    Jag stod på mig på återbesöket och bad att de skulle ta ytterligare blodprover eftersom jag är orolig för att hon har andra allergier eller andra besvär också. Hon mår mycket bättre utan gluten, men klagar på magont emelanåt och jag vet inte ritkigt vad det kan vara - omat har hon verkat reagera på.

    Doktorn var ganska nonchalant och tyckte inte att tomat var något att hänga upp sig på, hon kanske bara inte gillar tomat, föreslog hon..

    Tja, nu känner jag ju mitt barn och jag vet om hon inte tycker om något eller om hon äter en liten stund och sedan slutar. Så har det varit med tex krossade tomater.

    Iaf - flera prover togs, laktostest, järnvärde, blodplättar och ja.. rubbet. Allt visade sig vara tiptop, vilket iofs kändes skönt, men...

    hon hade höjde sköldkörtelvärden och ämnesomsättningsprovet såg därför lite sämre ut.

    Då sade jag till doktorn att det kanske pekar på att det är glutenintolerans osm hon lider av? Sköldkörtelproblem är ofta kopplade till immunförsvaret, precis som gluten och ja, man säger att det fins ett samband mellan reumatism och detta och gluten och ja.. Jag radde upp allt jag visste och doktorn mumlade (per telefon för det var så jag fick beskedet) att jo, "du har förstås rätt i att detta skule kunna vara en pusselbit till".

    Nu skall vi vänta yterligare tre månader för att ta ett nytt blodprov för vidare utredning. Vår flicka har också den sista tiden ätit mindre och mindre av sin potatis och när ni andra skrivit om generell stärkelseintolerans eller vad man kan kalla det så undrar jag?

    Idag gjorde jag ett fatalt misstag också, vilket fick konsekvenser. Vi blev bjudna på korv med bröd och mannen som delade ut korvarna erbjöd vår fröken en korv. Jag hann säga att hon inte kan äte brödet, och mannen gav henne korven utan bröd då den var sval nog. Efter fem minuter blev hon arg och skrek och fötterna var blöta och hon ville hem. Nåväl, fötterna var blöta när vi kom hem, men hon jämrade sig hela eftermiddagen. Nu på kvällen insåg jag att hon ju fått korven som legat ett par sekunder i brödet!!

    Usch vad eländig jag kände mig och jag undrar om det är så här för er andra också?

  • khartoum

    Jo, en sak till... Läkaren sade att de vid nästa gatstroskopi skall (förhoppningsvis) se att tarmen är läkt och fin och om den är det - så skall fröken få gluten i tre veckor och vi skall provocera fram en reaktion "för att på så sätt se om värdena blir högre".

    Jag får ångest bara av att tänka på det, för det känns inte rätt. I höstas var det fruktansvärt att ge henne mat som hon så tydligt visade att hon for illa av. Att provocera kommer att innebära mycket gluten på kort tid och när hon reagerar som hon gör på en korv som legat i ett korvbröd så kan man lätt föreställa sig resten... {#lang_emotions_cry}

    Hon har också i hela sitt treåriga liv självmant undvikit kanelbullar, smörgåsrån eller vitt bröd. Vi har aldrig rostebröd eller barkis hemma egentligen, men när vi haft det så har hon bara knappt rört smörgåsen.

    Jag sade till läkaren att värdet kanske är lågt eftersom hon inte fått mycket gluten i vanliga fall och det höll hon med om. Vid halloween gjorde maken och de andra syskonen en pumpapaj och vår dotter fick förstås det med och det var första gången jag fick se hennes hysteriska smärta. Hon var helt galen av ilska och skrek till klockan tre på natten! Magen var då som när man är höggravid, hård som en handboll och jättesvullen.

    Måste vi verkligen acceptera en sådan behandling bara för att få en diagnos? Jag tycker inte det känns rimligt och faktiskt känns det oetiskt att utsätta sitt barn för provokation... Läkaren menade att det "måste" göras eftersom man inte kan sätta diagnos på ett så vagt resultat. Är det så?

    Jag tycker hela bilden talar om att det är glutenintolerans så de första blodproven visade påverkan på både immunvärde och sädesslagsreaktion. Kan man ha intolerans och vara allergisk på samma gång?

    Sorry dessa långa poster, jag känner mig bara så förtvivlad! {#lang_emotions_cry}

  • khartoum
    Ahrodie skrev 2010-03-14 15:48:42 följande:
    LLIISSAA: Hos oss har det bara synts i blodprov, inget syntes på biopsin men dom sa då att det kan hända att just där dom tog så är tarmen inte skadad. Hennes fysiska och till viss mån psykiska reaktioner fick istället bli avgörande tillsammans med blodprov. Jobbigt för din dotter det låter ju som om det skulle kunna vara både det ena och det andra! Flera här i tråden har erfarenhet av olika intoleranser och allergier så kanske någon kan ge bra tips.
    Fick ni diagnos på blodprov och reaktioner? Får jag fråga vilket landsting ni tillhör (du kan pm:a om du inte vill lägga ut det här).

    LLIISSAA:

    Det låter onekligen som om hon har gluten/vete/sädeslags-reaktioner. Vad ledsamt att hon mår så dåligt!

    Men som Ahrodie skriver, det kan ju vara något helt annat också. Hoppas att ni får beskedet snart. Väntan är hemsk! Vi fick inte ens besked utan de hade glömt bort oss!! Jag ringde efter 8 veckor då de sade att de skulle återkomma inom 5-6 veckor, men inte ett ljud!

    Ursäkten var att de är överbelastade, men ändå... vad händer då med de barn som inte har föräldrar som ligger i utan väntar snällt?
  • khartoum
    Kavat skrev 2010-03-14 10:49:54 följande:
    Tack för ny tråd! Ahrodie, Väldigt intressant att läsa om utbrotten din dotter hade vid glutenintag i andra tråden. Vi misstänker ju att något är knas med dottern här, hon får helt hysteriska utbrott och har slutat äta en massa saker osv. Allt efter dagisstart. Här hemma äter vi i stort sett sädesslagsfritt nu i och med att varken jag eller sonen kan äta och han är känslig för kontakt. Testade henne för ett år sedan ungefär (men då åt hon ju knappt sädesslag, då jag fått min diagnos) Men på dagis får hon ju i sig nu. Sen vet man inte om det är en "fas" eller inte. Att det är mycket nytt osv. Eller åldern (snart 5) Jag vill verkligen inte att det ska vara celiaki på henne heller, men tyvärr finns det ju en viss risk med tanke på min diagnos.. När de ätit pasta på dagis så brukar hon komma hem och klaga av magont och hon fisarna luktar apa ett par dag. Sen äter ju inte vi lök heller här hemma (maken blir kass av det) så det kan ju vara sådant också. Men då borde hon inte blir så arg och ilsk!? Funderar på att ringa allergologen och snacka lite. Kanske borde man bombadera henne med pasta här hemma och se om det visar något på transglutaminans denna gång?  Men är det allergi, liksom lillebror, så är det hemskt att plåga henne i "onödan". Tog transglutaminans på henne för ungefär ett år sedan, precis efter min glutendiagnos, men då åt hon ju knappt sädesslag alls, ett par smörgåsar i veckan kanske.. Usch och fy, man vill ju bara att de ska må bra.
    Hade jag varit i dina kläder hade jag gett dagis egen mat en period för att se om dottern mår bättre.

    Eller om du kan komma ifrån jobbet ett par dagar för att vara med på dagis och observera hur de hanterar maten. Du behöver inte säga annat än att du vill vara med  i ditt barns vardag för att få större förståelse för dagiset.

    Det som gör mig bekymrad över våra små med dessa bekymmer är ju att en felaktig kost på sikt kan ge så farliga konsekvenser. Man säger ju att tarmcancer är överrepresenterat hos personer som lider av obehandlad celiaki. Igår på nyheterna sade dessutom att prognosen för tarmcancer är dyster. 50 procent klarar cancern, den andra hälften, ja... den avlider ju till följd av sjukdomen.

    När jag betänker det så blir jag än mer övertygad om att jag skall göra allt jag kan för att hjälpa mitt barn att få goda rutiner och matvanor så att hon, när hon är vuxen, kan värna sin hälsa på bästa sätt.

    När hon testades för ett år sedan, vad fick ni för diagnos då?
Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt