• Kavat

    Allergitråden

    Allergitråden VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Förkylningsastma-tråden
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49885066.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m50744504.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50743863.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50633598.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51217401.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49715000.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 22:01
    Innehållsförteckningsguider (de vanligaste allergierna): utanallt.blogspot.com/search/label/Inneh%C3%A5llsf%C3%B6rteckningsguider

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-09-16 09:29
    Recept: www.familjeliv.se/Forum-3-22/m35281540.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-05-02 12:55
    Matallergi i FASS(Be läkaren läsa nedanstående FASS-länk om läkaren inte tror på allergi då RAST/prick inte visar något....)
    www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-12-13 19:42
    FASS om allergi www.fass.se/LIF/illness/ViewIllness.action&docType=95&docTitle=Sjukdomar+%26amp%3B+besv%26auml%3Br

  • Svar på tråden Allergitråden
  • 2små2stora
    Trållmor: kan de inte göra en allergibuffé vid sidan av?

    Personalen måste ta ansvar vid matbordet att barnens mat inte kontamineras.  Min son fick assistent pga epilepsin på dagis, innan vi visste att han hade aspergers.
    ~~Michael -97, Joachim -98, Johanna -07 Lillknorr BF 6/10~~
  • Allrona
    2små2stora skrev 2010-08-03 22:28:24 följande:
    Den enda affär som jag vet har den är ICA i Åkersberga norr om stockholm
    Ok, det är lite långt för mig att åka Skrattande
  • HemmaHosSofi
    Miralicia skrev 2010-08-03 19:48:27 följande:
    Jag satte mig innan idag och försökte skriva ner i bloggen en så komplett lista jag kan kunde komma på just nu med vad det finns för olika ersättningsprodukter för mjölk och andra typer av mejeriprodukter och lite andra småtips som tex vad man kan ha som pålägg när det inte längre funkar med ostmackor. Typ lite "nybörjarguide" till ersättningsprodukter vid mjölkfri matlagning.

    Nån/några som har lust att ta en titt och läsa igenom och se om ni kommer på fler saker som ni tycker att jag har missat?
    (Är då i första hand inriktat på mjölkfritt, även om jag nämner lite kortfattat emellanåt om vad de innehåller i form av övriga allergener.)

    utanallt.blogspot.com/2010/08/istallet-for-mj...

    Din blogg är super!


    Solig


    Joline 080219 (ägg) ♥ Love 100214 (mjölk, soja & stenfrukt) hemmahossofi.blogspot.com/
  • 2små2stora

    Nu håller jag på att testbakar en mjölk och vetefri kardemummakaka


    ~~Michael -97, Joachim -98, Johanna -07 Lillknorr BF 6/10~~
  • Kavat
    trållmor skrev 2010-08-03 23:01:36 följande:
    Skriver om lite råd inför dagisstarten, för oron är lite väl hög (igen). Vi träffade den ena av två kokerskor idag, och även om hon gav ett ganska förtroendeingivande intryck så undrar jag om vad ni säger här. Känns som att man behöver lite mer input än vad ens egen hjärna snurrar till det

    Det nya dagiset har tre avdelningar (eller om det var fyra) med ca 50 barn totalt. De "har varit i kontakt med laktosintolleranta och glutenintollerans" innan, men inget som det här. Kokerskan såg helt chockad ut när jag visade listan på vad barnen inte tål!

    De berättade att de har börjat med buffé där barnen tar sin tallrik och går och sätter sig vid sitt bord, och efter detta infördes så äter barnen bättre och mer grönsaker så det var ett kanonbra system tyckte alla där. Jag berättade att hemma har vi inget som den mest allergiska inte tål för att undvika misstag, och för att barnen inte ska gå igång med "varför får den och inte jag?" eller "jag vill också ha det" osv. så våra barn är inte vana vid att ta för sig själva och veta vad de inte tål eller tål, och de såg väldigt frågande ut till det (ungefär som att "hur ska DET gå att genomföra?" ). Vi har ju gjort så för att få en positiv inställning till mat och att de ska äta det som serveras.

    Troligen börjar inskolningen i slutet på nästa vecka. Hur ska man göra för att det ska bli bra från början? Jag berättade ju om deras reaktioner som de brukar få, men de hade aldrig hört talas om ett barn kunde få andnöd av komjölksprotein Förvånad Personalen sa dessutom att de aldrig la sig i maten, utan allt det la de på kökets ansvar. Så det verkade som att de inte brydde sig om kontaminering vid servering/"matning"/efteråt Obestämd

    Utöver det här så undrar jag om hur det är att få en resurs till Timon? Jag vet ju att vissa här inne har det, kanske inte pga maten utan pga annat. Där tror jag att de kommer att behöva det, för han är verkligen inte lätt att ha att göra med. Dels är det hela matsituationen, sen är det hans epilepsi (nu får han ju inte så många anfall, men ändå), sen så har ju vi begärt en utredning för vi misstänker (eller jag vet ) att han har någon diagnos inom autism-spektrat (verkar som asperger, enligt mig). Kan man få en resurs innan utredningen, eller måste utredningen vara klar och diagnos finnas svart på vitt?
    Ja, du det är så lurigt det där. Här har vi ju inte tagit bort allt för alla så mina är fullt medvetna om vem som tål vad. Eller tja, nästan i alla fall. Inget att lita hundra på men de har rätt bra koll.
    I och med att sonen är så känslig mot vete/havre/ägg så har det ju blivit en del påminnelser om man inte är hemma. Ett måste för att få det att fungera på bortaplan enligt mig.

    Men hur ni ska göra är frågan. För det första så MÅSTE personalen ta ansvar till viss del över maten. Eller står kokerskan och kollar vad varje barn äter?
    De andra kan ju inte sitta och kladda i dina barns mat!
    Sen buffén.. De har samma på dotterns dagis. Men i hennes fall så är hon inte superkänslig mot ärtor, lingonsylt-konserveringsmedel osv, så det hade inte varit hela världen om hon fått i sig lite. Hade hon sett en ärta på sin tallrik hade hon inte ätit, så det hon ser hade hon inte stoppat i sig. Hon vet vad hon kan äta, så länge det inte är gömt.

    Men nu när sonen ska börja på samma ställe, så är frågan. Jag har faktiskt inte pratat med dem om det än, då inskolningen kommer dröja lite eftersom det är bebis som ska komma först.

    Här ska vi ha ett möte med kök, personal och rektor (tror alla de ska vara med) innan dagisstart. Sen tror jag att jag kommer behöva vara med ett antal måltider för att kolla hur rutiner och annat är. Så att de inte som på Ikea här har knäckebröd rakt över salladsdisken osv. Osäker på om buffé alls kommer funka till sonen, men det beror ju helt på hur den ser ut. Tar han allra först kanske det funkar, men då kan han ju inte ta en andra gång osv.

    Angående resurs till Timon, så tycker jag absolut att du ska höra dig för. Känns ju som att det hade underlättat för alla. Jag har frågat efter det vid måltider samt extra städ, men misstänker att det blir svårt att få igenom. Men vi får väl se. Sonen har ju dock inga andra diagnoser än allergier.

    Hur går det med Neelah nu?
  • Snutten
    trållmor skrev 2010-08-03 23:01:36 följande:
    Skriver om lite råd inför dagisstarten, för oron är lite väl hög (igen). Vi träffade den ena av två kokerskor idag, och även om hon gav ett ganska förtroendeingivande intryck så undrar jag om vad ni säger här. Känns som att man behöver lite mer input än vad ens egen hjärna snurrar till det

    Det nya dagiset har tre avdelningar (eller om det var fyra) med ca 50 barn totalt. De "har varit i kontakt med laktosintolleranta och glutenintollerans" innan, men inget som det här. Kokerskan såg helt chockad ut när jag visade listan på vad barnen inte tål!

    De berättade att de har börjat med buffé där barnen tar sin tallrik och går och sätter sig vid sitt bord, och efter detta infördes så äter barnen bättre och mer grönsaker så det var ett kanonbra system tyckte alla där. Jag berättade att hemma har vi inget som den mest allergiska inte tål för att undvika misstag, och för att barnen inte ska gå igång med "varför får den och inte jag?" eller "jag vill också ha det" osv. så våra barn är inte vana vid att ta för sig själva och veta vad de inte tål eller tål, och de såg väldigt frågande ut till det (ungefär som att "hur ska DET gå att genomföra?" ). Vi har ju gjort så för att få en positiv inställning till mat och att de ska äta det som serveras.

    Troligen börjar inskolningen i slutet på nästa vecka. Hur ska man göra för att det ska bli bra från början? Jag berättade ju om deras reaktioner som de brukar få, men de hade aldrig hört talas om ett barn kunde få andnöd av komjölksprotein Förvånad Personalen sa dessutom att de aldrig la sig i maten, utan allt det la de på kökets ansvar. Så det verkade som att de inte brydde sig om kontaminering vid servering/"matning"/efteråt Obestämd

    Utöver det här så undrar jag om hur det är att få en resurs till Timon? Jag vet ju att vissa här inne har det, kanske inte pga maten utan pga annat. Där tror jag att de kommer att behöva det, för han är verkligen inte lätt att ha att göra med. Dels är det hela matsituationen, sen är det hans epilepsi (nu får han ju inte så många anfall, men ändå), sen så har ju vi begärt en utredning för vi misstänker (eller jag vet ) att han har någon diagnos inom autism-spektrat (verkar som asperger, enligt mig). Kan man få en resurs innan utredningen, eller måste utredningen vara klar och diagnos finnas svart på vitt?
    På Siris dagis har de resurs i form av en städfirma som kommer och städar efter måltiderna. Hon har inga andra diagnoser utöver sin astma/allergi.
  • Kavat
    Miralicia skrev 2010-08-03 19:48:27 följande:
    Jag satte mig innan idag och försökte skriva ner i bloggen en så komplett lista jag kan kunde komma på just nu med vad det finns för olika ersättningsprodukter för mjölk och andra typer av mejeriprodukter och lite andra småtips som tex vad man kan ha som pålägg när det inte längre funkar med ostmackor. Typ lite "nybörjarguide" till ersättningsprodukter vid mjölkfri matlagning.

    Nån/några som har lust att ta en titt och läsa igenom och se om ni kommer på fler saker som ni tycker att jag har missat?
    (Är då i första hand inriktat på mjölkfritt, även om jag nämner lite kortfattat emellanåt om vad de innehåller i form av övriga allergener.)

    utanallt.blogspot.com/2010/08/istallet-for-mj...
    Jag hittar bara en massa som jag aldrig hört talas om!
    Tankeverksamheten är inte på topp just nu men superbra sidor! {#emotions_dlg.flower}
  • Miralicia
    Kavat skrev 2010-08-04 19:32:01 följande:
    Jag hittar bara en massa som jag aldrig hört talas om!
    Tankeverksamheten är inte på topp just nu men superbra sidor! {#emotions_dlg.flower}
    Det gjorde jag med när jag började leta runt utöver de mer uppenbara ... typ man hittade en produkt (spanade lite på allergimats sortiment på deras mer "udda" mjölkfria produkter) och när man sen gick googlade på tillverkarens hemsida hittade man ett helt lass av produkter till. Men sen är det ju en annan fråga om alla "uddaprodukterna" finns att få tag på här i Sverige, men nån av dem vet jag att i varje fall BioFood var svensk grossist för (EcoMil tror jag det var), men sen vilka av EcoMils produkter som BioFood i sin tur har valt att ta in är ju en helt annan fråga. Obestämd

    Kom på själv medan jag skrev det här att jag glömt att kolla favoritbutikens utbud för inspiration till olika ersättningsprodukter att ta med på listan  - Goodstore, varför vet jag inte.
    Men när jag gjorde en snabbkik där kom jag på att jag hade glömt att skriva med SoyaToos sojamjölk och kaffegrädde bla även om jag var inne på SoyaToos hemsida och läste på dem. Såg att Goodstore föresten hade EcoMils mandelgrädde.

    Och även sojaostarna (sheese mfl) i olika smaker kom jag på att jag glömt att nämna.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Snutten
    trållmor skrev 2010-08-03 23:01:36 följande:
    Skriver om lite råd inför dagisstarten, för oron är lite väl hög (igen). Vi träffade den ena av två kokerskor idag, och även om hon gav ett ganska förtroendeingivande intryck så undrar jag om vad ni säger här. Känns som att man behöver lite mer input än vad ens egen hjärna snurrar till det

    Det nya dagiset har tre avdelningar (eller om det var fyra) med ca 50 barn totalt. De "har varit i kontakt med laktosintolleranta och glutenintollerans" innan, men inget som det här. Kokerskan såg helt chockad ut när jag visade listan på vad barnen inte tål!

    De berättade att de har börjat med buffé där barnen tar sin tallrik och går och sätter sig vid sitt bord, och efter detta infördes så äter barnen bättre och mer grönsaker så det var ett kanonbra system tyckte alla där. Jag berättade att hemma har vi inget som den mest allergiska inte tål för att undvika misstag, och för att barnen inte ska gå igång med "varför får den och inte jag?" eller "jag vill också ha det" osv. så våra barn är inte vana vid att ta för sig själva och veta vad de inte tål eller tål, och de såg väldigt frågande ut till det (ungefär som att "hur ska DET gå att genomföra?" ). Vi har ju gjort så för att få en positiv inställning till mat och att de ska äta det som serveras.

    Troligen börjar inskolningen i slutet på nästa vecka. Hur ska man göra för att det ska bli bra från början? Jag berättade ju om deras reaktioner som de brukar få, men de hade aldrig hört talas om ett barn kunde få andnöd av komjölksprotein Förvånad Personalen sa dessutom att de aldrig la sig i maten, utan allt det la de på kökets ansvar. Så det verkade som att de inte brydde sig om kontaminering vid servering/"matning"/efteråt Obestämd

    Utöver det här så undrar jag om hur det är att få en resurs till Timon? Jag vet ju att vissa här inne har det, kanske inte pga maten utan pga annat. Där tror jag att de kommer att behöva det, för han är verkligen inte lätt att ha att göra med. Dels är det hela matsituationen, sen är det hans epilepsi (nu får han ju inte så många anfall, men ändå), sen så har ju vi begärt en utredning för vi misstänker (eller jag vet ) att han har någon diagnos inom autism-spektrat (verkar som asperger, enligt mig). Kan man få en resurs innan utredningen, eller måste utredningen vara klar och diagnos finnas svart på vitt?
    Vi har också valt att lära Siri att hon inte tål och att andra äter annan mat. Det är så det är i verkligheten så då har vi resonerat som så att det är enklast att lära henne det från början. Hon har naturligtvis inte full koll eftersom mjölk bla kan gömma sig i annat MEN hon är medveten om problemet och frågar ALLTID oss om hon får smaka.
  • Lillasnigel07
    Miralicia skrev 2010-08-04 19:49:27 följande:
    Det gjorde jag med när jag började leta runt utöver de mer uppenbara ... typ man hittade en produkt (spanade lite på allergimats sortiment på deras mer "udda" mjölkfria produkter) och när man sen gick googlade på tillverkarens hemsida hittade man ett helt lass av produkter till. Men sen är det ju en annan fråga om alla "uddaprodukterna" finns att få tag på här i Sverige, men nån av dem vet jag att i varje fall BioFood var svensk grossist för (EcoMil tror jag det var), men sen vilka av EcoMils produkter som BioFood i sin tur har valt att ta in är ju en helt annan fråga. Obestämd

    Kom på själv medan jag skrev det här att jag glömt att kolla favoritbutikens utbud för inspiration till olika ersättningsprodukter att ta med på listan  - Goodstore, varför vet jag inte.
    Men när jag gjorde en snabbkik där kom jag på att jag hade glömt att skriva med SoyaToos sojamjölk och kaffegrädde bla även om jag var inne på SoyaToos hemsida och läste på dem. Såg att Goodstore föresten hade EcoMils mandelgrädde.

    Och även sojaostarna (sheese mfl) i olika smaker kom jag på att jag glömt att nämna.
    Bra lista! Du skulle kunna lägga till I Love Eco´s matlagningsbas (tror den heter så - ICAs ekologiska havre-gräddealternativ) Den funkar bra att göra kalla såser på om man gör den en stund innan o sen ställer den kallt i kylen ett par timmar. konstigt nog blir den tjockare då! Men den e lite söt, så den behöver smaksättas ganska skarpt. (senap i e ett bra alternativ samt soltorkade tomter, lök, basilika o persilja). 
Svar på tråden Allergitråden