Det den här tråden visar är att människor är helt villiga att förkasta undersökningar till förmån för sina egna upplevelser, undersökningar vars enda är att eliminera de felkällor vi som människor har.
Ja, du (till den som känner sig träffad) kanske sover sämre när det är fullmåne, det kan man egentligen inte säga något om och det är i sammanhanget ganska ointressant. Man bör dock vara medveten om de problem som finns med att lita på sina erfarenheter i frågor som denna.
Det är inte en personlig svaghet utan något som delas av alla varelser som har en någorlunda hög intelligens. Om man inte är medveten om detta faktum så bör man rimligtvis vara tacksam när någon påpekar det (även om det kan göras på olika sätt, vissa bra, andra mindre bra).
Med det sagt så kan vi gå över till rena faktapåståenden, här är några som brukar komma upp och som även har varit med i tråden:
1. Det är klart att månen påverkar oss, den påverkar ju tidvattnet.
2. Fler brott begås/fler barn föds/annat som händer vid fullmåne än vanliga dagar.
3. Många sover sämre.
Lite bemötande:
1. Dragningskraften som månen utövar på en människa är svag, svagare än många andra objekt som finns. Dessutom så ska man inte glömma att vi faktiskt går runt på en stor gravitationskälla (också känd som jorden eller Tellus) som har ungefär 100 gånger massan som månen (Luna).
Om vi nu accepterar att månen faktiskt påverkar oss så kraftigt som vissa påstår så har vi fortfarande ett roligt faktum att titta på som förkastar denna hypotes. Detta faktum är lika enkelt som förbluffande, månens faser är inte synkroniserad med månens gravitationspåverkan (hur nära den är jorden). Detta betyder helt enkelt att månen vid fullmåne kan ha en mindre påverkan på oss än den har vid nymåne eller halvmåne.
2. Den statistik som har förts säger emot detta påstående och som jag nämnde ovan så är personliga erfarenheter (anektdoter) av ringa värde eftersom de är filtrerade innan de når vårt medvetande och även när de ligger där som ett minne påverkas av vad vi upplever. Lokalt kan det kanske vara så att brott/födslar ökar men statistiken säger som sagt emot det och eftersom vi vet hur människan fungerar här (se ovan) så är studier och undersökningar det enda sätt som är rimligt att grunda uppfattningen på.
Jag har också upplevt att det är mer att göra/värre (på akuten) men när man kollar statistiken så ser man att det ofta är ungefär samma nivå och intensitet som dagar med motsvarande förhållanden. Det är bara det att man kommer ihåg fullmånenätter, på samma sätt som man kommer ihåg julafton, nyår, valborg, påsk, oktoberfesten och så vidare (där man i vissa fall kan se en ökning i statistiken) eller morfars dödsdag, mammas födelsedag eller dagen då den där sliskiga killen gjorde slut med din syster. Då kommer man helt plötsligt ihåg saker man upplevde den dagen. Vilka psykologiska förklaringar som finns bakom det behöver vi knappast gå in på men det är ganska väldokumenterat.
3. Ok, låt oss säga att det är sant. Om det är en faktisk, och inte upplevd, förändring så kan det förklaras med att man spänner sig för att man vet att det är fullmåne eller att fullmånen infaller på en måndag eller vad det nu kan vara. Om det är en upplevd förändring så kan det bero på att folk pratar om det mer och att det verkar tydligare. Återigen konfirmeringsbias som har nämnts tidigare i tråden.
Att dra slutsatsen att månen påverkar oss på något magiskt sätt får inte stöd av den evidens som finns.