• Anonym (sjukt!)

    Varför proppar ni i ungarna soja??

    Mängder av sojaprodukter konsumeras i samhället idag. veganer framhärdar hur nyttigt soja är och hänvisar gärna till hur man i Asien har levt vegetariskt och ätit soja i flera hundra år och alla mår bra av det.

    Hur skulle det vara med lite vidare kunskaper om hur man framställer sojaprodukter för västvärlden? Det finns inga likheter mellan den soja man har ätit i Asien, som är fermenterad och den som nu massproduceras i västvärlden.

    " I Asien har man länge använt fermenterad soja, där en jäsningsprocess eliminerat skadliga ämnen. Men man har inte tidigare ätit ofermenterad soja i Asien som amerikanarna har lärt oss på senare tid.
    Den industriella framställningsprocessen av sojaprodukter är motbjudande. Man mal sojabönor och blandar mjölet med varmt vatten och bensin. Sedan skiktar sig detta i en vattenfas och en bensinfas. I den förra hittar man bl.a. sojaprotein och i den senare hittar man lecitinet och oljan. Med kemiska processer försöker man avskilja sojaprodukterna från vattnet/bensinen. Men det finns alltid mindre eller större rester kvar i produkterna. Just sojalecitin är värmekänsligt och det är svårt att pressa tillbaka bensinhalten.
    Därför finns särskilt höga gränsvärden för bensin i vissa sojaprodukter.(??)
    De ickefermenterade sojaprodukterna sätts i samband med en rad effekter på hälsan:
    Bl.a. risker under graviditet och vid amning.
    Eftersom sojaprodukter är billiga finns de ofta i färdiglagad mat.
    Det är ett bra skäl för att undvika sådana produkter och laga mat själv.
    Framför allt ska mat som innehåller soja jagas bort från barnens kost.
    I sojabaserad modersmjölksersättning i USA har man hittat extremt höga halter av bl.a. mangan och östrogena ämnen."
    www.icakuriren.se/Bloggar/Lasarbloggar/Kropp--Sjal/Kolhydratproblem/Inlagg/

    www.scientificamerican.com/article.cfm

    www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/kott/soja.htm

    Visst, vill ni käka potentiellt skadlig mat själva så varsågod och gör det. Men snälla, utsätt inte era oskyldiga barn för dessa hemska produkter och de vidriga sjukdomar och problem som de kan drabbas av pga att de utsatts redan som små.

  • Svar på tråden Varför proppar ni i ungarna soja??
  • Anonym
    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-26 15:20:38 följande:
    Jag har skrivit det massor med gånger. Nu citerar jag:
    "Asiater har traditionellt konsumerat små mängder av sojaprodukter som fermenterats under längre tid, till exempel miso, sojasås (tamari och shoyu) likväl som ofermenterad tofu och snabbfermenterad tempeh. Fermenteringen gör bönorna lättare att smälta genom att de bryter ner sojabönans försvarsämnen som till större delen finns kvar i moderna sojaprodukter. Soja är en svårupptäckt ingrediens i flera livsmedel som man hittar i matbutiken vilket gör dem till en hälsofråga för alla. Det finns mycket förutom genmodifieringen som gör soja kontroversiellt. Bland de ohälsosamma substanserna som finns i sojabönor är de värsta enzymhämmare som blockerar trypsinaktiviteten, vilka är nödvändiga för nedbrytandet av proteiner. Det kan även orsaka matsmältningsbesvär. Soja innehåller också hemaglutinin som gör att de röda blodkropparna klumpas ihop. Forskningen visar att både enzymhämmarna och hemaglutinin kan hämma barns tillväxt och att endast fermentering kan deaktivera dem. Enzymhämmarna löses ut i det vatten som tofu ligger i vilket minskar mängden i själva tofun.

    Jämfört med säd och andra baljväxter har sojabönor den högsta koncentrationen av fytinsyra som hämmar upptaget av essentiella mineraler, speciellt zink, i tarmarna. Zink behövs för att immunförsvaret, nervsystemet och regleringen av blodsockret ska fungera ordentligt. Studier har visat att den höga koncentrationen av fytinsyra i säd och baljväxter i tredje världen bidrar till mineralbrister. Medan blötläggning eller tillverkningen av surdeg förstör fytinsyran i säd, så krävs det fermentering för att få bort fytinsyran från sojabönor. Det innebär att vegetarianer som regelbundet konsumerar tofu och andra ofermenterade sojabönor löper risk att få brist på inte bara zink utan även på kalk, magnesium och järn. Genom att jämföra håranalyser från vegetarianer och icke-vegetarianer kom en studie fram till att vegetarianerna hade en tendens till zinkbrist.

    De östrogenliknande substanserna i soja (isoflavoner, genistein och daidzein) har blivit populära både bland konventionella näringsterapeuter och självlärda hälsokostentusiaster . Uppfattningen att sojabönor är hälsosamma är vida spridd, och sojaöstrogenerna har vållat en livlig debatt bland vetenskapsmännen. Om man betänker de negativa bevisen ger det all anledning att vara försiktig innan man beslutar sig för att äta sojaprodukter regelbundet eller inta piller eller pulver med raffinerat sojaprotein, något man kan hitta i dietprodukter.

    Sojaöstrogen stör de endokrina körtlarna, och vissa forskare hävdar att dessa kan förhindra ägglossning samt stimulera tillväxten av östrogenframkallade tumörer, såsom bröstcancer. En daglig dos av bara 30 gram kan leda till en minskad sköldkörtelaktivitet vilket kan orsaka kronisk trötthet och övervikt, likväl som klimakteriebesvär. En del har beräknat att omkring 40% av befolkningen i västvärlden redan har försvagad sköldkörtelfunktion. Nyligen visade en studie på japanska amerikaner som åt tofu ett par gånger i veckan, att deras hjärna åldrades snabbare. Senare i livet utvecklade dessa personer alzheimer i större utsträckning än de som aldrig åt tofu. Fytoöstrogenerna minskar också nivån av det manliga testosteronet och i Japan har tofu länge ansetts ha förmågan att sänka det sexuella begäret, till förmån för andlig praktik och meditation.

    Sojalecitin är ett ämne som utvinns ur sojaolja med hjälp av lösningsmedel, ofta hexan. Det är dessutom rikt på fosfor vilket kan skapa problem för kalkbalansen i kroppen. Det används bland annat i ”hälsogodis”."
    Men otroligt vad okunnigt.

    Ja soja innehåller ämnen som populärt kallat sojaöstrogen men i så små mängder att det gör varken till eller från. Det finns inga som helst studier att det är skadligt utan det här är en vandringssnille av någon som tänker för mycket och dessutom har otur när han gjorde det.

    Dina påståenden om alzheimer saknar helt grund eftersom det handlar om en komplex sjukdom.

    Det används massor av hemska saker när man framställer tex medicin undviker du det också, tar du en huvudvärkstablett ibland eller skriver du långa inlägg om hur skadliga de är eftersom bensin används i framställningen?
  • Anonym (sjukt!)
    banansmoothie skrev 2012-08-26 15:29:39 följande:
    Jag kan svara på din fråga. Det finns proteiner i annan mat än bara sojaprodukter. Högst värde finns i legumer men även i havre, nötter och frön och andra korn. Balanserar man liiite med kosten (lite bajlväxter och lite korn) så är det superlätt att få i sig alla aminosyror i vettig ratio och man behöver inte äta alla vid samma måltid. Men, studier har visat att man även kan få tillräcklligt protein på en 100% risdiet OM man bara får i sig tillräckligt kalorier! All mat innehåller nämligen alla aminosyror om ändå inte i lika mängd (t.ex. legumer brukar vara lågt i methionine men det FINNS ändå methionine i legumer, bara mindre mängd). Kropper behöver nämligen inte så mycket protein som de flesta tror. Annars är gröna bladgrönsaker en bra källa också, om man kan få barnen att äta det! =)
    Men om vi nu diskuterar barn och deras måltider. Hur lyckas man få i barnen alla viktiga aminosyror som man behöver? Om vi leker med tanken på att man kunde servera enbart havregryn(och att det innehöll alla aminosyror som behövs) så skulle bara proteinbehovet behöva knappt 3 dl havregryn för ett barn som väger 20 kilo. Till det kommer övriga näringsbehov som kroppen har.

    Har du någon källa på att kroppen behöver mindre än de 0.8 gram/kilo som är den vanliga rekommendationen för någon som inte tränar?


  • sirisdotter
    Anonym skrev 2012-08-26 12:58:28 följande:
    Vi har tv med utökat utbud av kanaler, äter mycket kött, gärna ekologiskt. Jag jobbar inom vården, sambon pluggar heltid (har bara csn), tre barn har vi. Vi är fattiga om man går efter hur mkt pengar vi har. 15000 e skatt brukar jag få ut, då går en tusenlapp till sparande, 3 till bostaden och resten mat, kläder, försäkringar osv. 
    Köper man ekologiskt kött, kan man köpa direkt från en gård. En halv ko (givetvis styckad, mald till färs osv), ett lamm, en kvarts gris osv... då blir det _billigt_ att köpa ekologiskt. Under priset man får betala för billigt utländskt kött. 

    Om man  råkar bo granne med gården  kanske.   Busshållplatser ligger sällan vid bondgårdar!   Cykla hem med en halv ko,   tja,   det kanske går?    Är det så ni gör?
  • sirisdotter
    Åsa skrev 2012-08-26 13:38:45 följande:

    Okeeeej. Du har alltså läst i flertalet vetenskapliga rapporter att vad de som talar om sojans nyttighet syftar på är just de fabriksraffinerade sojaprodukter du diskuterar i trådstarten, och inte de sojabönor somliga av oss menar med soja. (Den enda fråga jag ställt här.) Denna uppgift har inte framgått av något enda svar av dig hittills så att jag inte skulle "vilja förstå" det är tämligen osakligt.

    Jag får ärligt talat närmast uppfattningen att du inte förstått vad jag skrivit och därför valt att om igen upprepa uppgifter om de raffinerade sojaprodukternas onyttighet, som inte är relevanta för frågan jag ställde.
    Precis,   Ts verkar  vara främmande för att det finns de som kokar  sojabönor,,,,,
  • Anonym (mormor)
    Shoegal81 skrev 2012-08-26 20:26:01 följande:
    Så I vilka produker finns det soja? Är quorn baserat på det?
    Nja,   det tror jag inte,  vill minnas att det är någon sorts svamp.   Odlad eller så.   Med äggvita i  -   används därför inte av veganer.
  • Anonym (sjukt!)
    sirisdotter skrev 2012-08-26 16:38:30 följande:
    Precis,   Ts verkar  vara främmande för att det finns de som kokar  sojabönor,,,,,
    Det gäller även sojabönor.
  • sirisdotter
    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-26 20:34:03 följande:
    Det gäller även sojabönor.
    Okej,  de tar längre tid att koka än många  andra bönor,   än linser och kikärter    så sojabönor är nog sällan förstahandsalternativet.   Snälla,  förklara för oss som aldrig funderat i dessa tankebanor  -  Vad är FERMENTERAT  och vad är  OFERMENTERAT?
  • Anonym (sjukt!)
    sirisdotter skrev 2012-08-26 20:40:45 följande:
    Okej,  de tar längre tid att koka än många  andra bönor,   än linser och kikärter    så sojabönor är nog sällan förstahandsalternativet.   Snälla,  förklara för oss som aldrig funderat i dessa tankebanor  -  Vad är FERMENTERAT  och vad är  OFERMENTERAT?
    Det är en slags jäsningsprocess som tar flera månader. Är den gjord är sojan fermenetrad, annars är sojan ofermenterad.
Svar på tråden Varför proppar ni i ungarna soja??