• Anonym (sjukt!)

    Varför proppar ni i ungarna soja??

    Mängder av sojaprodukter konsumeras i samhället idag. veganer framhärdar hur nyttigt soja är och hänvisar gärna till hur man i Asien har levt vegetariskt och ätit soja i flera hundra år och alla mår bra av det.

    Hur skulle det vara med lite vidare kunskaper om hur man framställer sojaprodukter för västvärlden? Det finns inga likheter mellan den soja man har ätit i Asien, som är fermenterad och den som nu massproduceras i västvärlden.

    " I Asien har man länge använt fermenterad soja, där en jäsningsprocess eliminerat skadliga ämnen. Men man har inte tidigare ätit ofermenterad soja i Asien som amerikanarna har lärt oss på senare tid.
    Den industriella framställningsprocessen av sojaprodukter är motbjudande. Man mal sojabönor och blandar mjölet med varmt vatten och bensin. Sedan skiktar sig detta i en vattenfas och en bensinfas. I den förra hittar man bl.a. sojaprotein och i den senare hittar man lecitinet och oljan. Med kemiska processer försöker man avskilja sojaprodukterna från vattnet/bensinen. Men det finns alltid mindre eller större rester kvar i produkterna. Just sojalecitin är värmekänsligt och det är svårt att pressa tillbaka bensinhalten.
    Därför finns särskilt höga gränsvärden för bensin i vissa sojaprodukter.(??)
    De ickefermenterade sojaprodukterna sätts i samband med en rad effekter på hälsan:
    Bl.a. risker under graviditet och vid amning.
    Eftersom sojaprodukter är billiga finns de ofta i färdiglagad mat.
    Det är ett bra skäl för att undvika sådana produkter och laga mat själv.
    Framför allt ska mat som innehåller soja jagas bort från barnens kost.
    I sojabaserad modersmjölksersättning i USA har man hittat extremt höga halter av bl.a. mangan och östrogena ämnen."
    www.icakuriren.se/Bloggar/Lasarbloggar/Kropp--Sjal/Kolhydratproblem/Inlagg/

    www.scientificamerican.com/article.cfm

    www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/kott/soja.htm

    Visst, vill ni käka potentiellt skadlig mat själva så varsågod och gör det. Men snälla, utsätt inte era oskyldiga barn för dessa hemska produkter och de vidriga sjukdomar och problem som de kan drabbas av pga att de utsatts redan som små.

  • Svar på tråden Varför proppar ni i ungarna soja??
  • Anonym (sjukt!)
    Anonym skrev 2012-08-26 21:31:28 följande:
    Mögel ÄR en sorts svamp, precis det jag skrev. Det är svamp i miniformat.
    Pencillin är en annan sorts svamp och det finns flera olika sorter. En del funkar som antibiotika andra gör inte det men funkar att göra ost på. Du har blandat ihop det, du äter inte en pencillinkur när du äter en ädelost.
    Jäst är en annan sorts svamp, den använder man i bakning. Den dör helt av den värmebehandling den utsätts för i ugnen.

    Man odlar svamp och tillsätter näringsämnen i stora kar. Vad är ditt problem med det mer än att du har extremt dålig koll på svamp och svamp?
    Var skrev jag att mögel inte är en svamp?

    Var påstod jag att det är samma svampar?

    Jag har inte blandat ihop något, du läser bara vad du vill läsa.

    Mögel skulle jag inte äta i större mängder, oavsett om det var i form av penicillin, alkohol eller mögelost.


  • sirisdotter
    Anonym skrev 2012-08-26 21:34:29 följande:
    Jag börjar mer och mer förstå vilka det är som blir veganer. Människor med extremt dålig koll på livsmedel och livsmedelsproduktion. Människor som går efter vad de tycker låter bra utan att ta hänsyn till etablerad och erkänd fakta.

    Tack för att du skrev det så tydligt. Då behöver vi inte längre ta dig på allvar.

    Sådana finns också  -  som inom de flesta grupper.   Och det finns veganer som är väldigt pålästa och insatta,  förstås.
  • Anonym
    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-26 21:35:54 följande:
    Var skrev jag att mögel inte är en svamp?

    Var påstod jag att det är samma svampar?

    Jag har inte blandat ihop något, du läser bara vad du vill läsa.

    Mögel skulle jag inte äta i större mängder, oavsett om det var i form av penicillin, alkohol eller mögelost.


    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-26 21:26:16 följande:
    Ädelost innehåller mögelsporer av Penecelinum Roquefourti.
    Penicillin är inte bra, men absolut nödvändigt ibland. Dock ska man undvika det om det inte är absolut nödvändigt att ta.


    Tror du det är bra att käka antibiotika, dricka alkohol och käka jäst i stora mängder och ofta? Om svaret är ja så fortsätt käka din quorn. Själv svarar jag nej så jag äter inte quorn.



    När du sammanfattar det som du gör att man käkar antibiotika och jäst så har du noll koll.

    Du BORDE ha koll på vad du själv skriver men inte ens det har du.
  • Anonym (sjukt!)

    Anonym, jag har mycket bra kunskap om framställning av olika livsmedel. Du däremot verkar ha missat att granska källor till det du läst dig till.

    Kunskap är makt.

  • Anonym
    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-26 21:43:24 följande:
    Anonym, jag har mycket bra kunskap om framställning av olika livsmedel. Du däremot verkar ha missat att granska källor till det du läst dig till.

    Kunskap är makt.
    Jag pratar om att svampar skiljer sig åt, du har missat en sån basal del, där har jag verkligen inte missat den källkritiska inställningen. Du har det däremot, det går som en röd tråd i hela tråden, dina länkar är ett bevis för det.
    Ja kunskap är makt, du har inte kunskap eftersom du blandar ihop allt därför har du heller ingen makt.
  • ciccir

    Men alltså va?? Va stört! Men fattar inte vilka produkter det handlar om? Jag äter aldrig sojaprodukter vad jag vet? Även om det när jag läser sojalecitin faktiskt ringer en klocka... Detta har inte med soy sause att göra eller? Alltså den mörkbruna kinesiska soyan man har i köttfärssås...? Mer typ sojamjölk? Hjälp mig snälla, vilka produkter specifikt?

  • Anonym (sjukt!)
    ciccir skrev 2012-08-26 21:53:22 följande:
    Men alltså va?? Va stört! Men fattar inte vilka produkter det handlar om? Jag äter aldrig sojaprodukter vad jag vet? Även om det när jag läser sojalecitin faktiskt ringer en klocka... Detta har inte med soy sause att göra eller? Alltså den mörkbruna kinesiska soyan man har i köttfärssås...? Mer typ sojamjölk? Hjälp mig snälla, vilka produkter specifikt?
    Massor med produkter innehåller soja. Endast fermenterad (långtidsjäst) soja i mindre mängder vet man är ofarligt. (T.ex miso, de flesta sojasåser osv.)
  • Anonym
    ciccir skrev 2012-08-26 21:53:22 följande:
    Men alltså va?? Va stört! Men fattar inte vilka produkter det handlar om? Jag äter aldrig sojaprodukter vad jag vet? Även om det när jag läser sojalecitin faktiskt ringer en klocka... Detta har inte med soy sause att göra eller? Alltså den mörkbruna kinesiska soyan man har i köttfärssås...? Mer typ sojamjölk? Hjälp mig snälla, vilka produkter specifikt?
    TS har panik  över att sojalecitin  utvinns med hjälp av bensin. (Det är inte samma sak som det du tankar bilen med). Det är ett lösningsmedel som renas bort i senare processer.

    TS  "glömmer" att det är ett vanligt lösningsmedel i medicinframställning bland annat. Om det finns rester kvar är det minimala mängder och därför helt riskfritt. Sanningen är att de eko-producerade grödorna som odlas innehåller långt mycket mer gifter, ibland mer än konventionellt odlat.
  • Anonym (sjukt!)
    Anonym skrev 2012-08-26 21:51:30 följande:
    Jag pratar om att svampar skiljer sig åt, du har missat en sån basal del, där har jag verkligen inte missat den källkritiska inställningen. Du har det däremot, det går som en röd tråd i hela tråden, dina länkar är ett bevis för det.
    Ja kunskap är makt, du har inte kunskap eftersom du blandar ihop allt därför har du heller ingen makt.
    Svampar skiljer sig åt men all industriellt framställd mat, medicin, alkohol, jäst osv är sånt jag försöker undvika.

    Jag vill varken äta 100-tals gram av blåmögelost eller quorn.

    Jag blandar inte ihop något och kan bara beklaga att du inte förstår.
  • Anonym
    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-26 22:01:06 följande:
    Svampar skiljer sig åt men all industriellt framställd mat, medicin, alkohol, jäst osv är sånt jag försöker undvika.

    Jag vill varken äta 100-tals gram av blåmögelost eller quorn.

    Jag blandar inte ihop något och kan bara beklaga att du inte förstår.
    Ja det finns ingen anledning att välja det som är framodlat i steril miljö när man kan välja odlade saker som innehåller miljögifter!

    Om du inte blandar ihop saker är du usel på att förklara.
    Tror du det är bra att käka antibiotika, dricka alkohol och käka jäst i stora mängder och ofta?

    Vem käkar stora mängder jäst?
    FYI: både pencillin och alkohol är nyttigt även om du "vet" att det inte är det.
Svar på tråden Varför proppar ni i ungarna soja??