• Anonym (sjukt!)

    Varför proppar ni i ungarna soja??

    Mängder av sojaprodukter konsumeras i samhället idag. veganer framhärdar hur nyttigt soja är och hänvisar gärna till hur man i Asien har levt vegetariskt och ätit soja i flera hundra år och alla mår bra av det.

    Hur skulle det vara med lite vidare kunskaper om hur man framställer sojaprodukter för västvärlden? Det finns inga likheter mellan den soja man har ätit i Asien, som är fermenterad och den som nu massproduceras i västvärlden.

    " I Asien har man länge använt fermenterad soja, där en jäsningsprocess eliminerat skadliga ämnen. Men man har inte tidigare ätit ofermenterad soja i Asien som amerikanarna har lärt oss på senare tid.
    Den industriella framställningsprocessen av sojaprodukter är motbjudande. Man mal sojabönor och blandar mjölet med varmt vatten och bensin. Sedan skiktar sig detta i en vattenfas och en bensinfas. I den förra hittar man bl.a. sojaprotein och i den senare hittar man lecitinet och oljan. Med kemiska processer försöker man avskilja sojaprodukterna från vattnet/bensinen. Men det finns alltid mindre eller större rester kvar i produkterna. Just sojalecitin är värmekänsligt och det är svårt att pressa tillbaka bensinhalten.
    Därför finns särskilt höga gränsvärden för bensin i vissa sojaprodukter.(??)
    De ickefermenterade sojaprodukterna sätts i samband med en rad effekter på hälsan:
    Bl.a. risker under graviditet och vid amning.
    Eftersom sojaprodukter är billiga finns de ofta i färdiglagad mat.
    Det är ett bra skäl för att undvika sådana produkter och laga mat själv.
    Framför allt ska mat som innehåller soja jagas bort från barnens kost.
    I sojabaserad modersmjölksersättning i USA har man hittat extremt höga halter av bl.a. mangan och östrogena ämnen."
    www.icakuriren.se/Bloggar/Lasarbloggar/Kropp--Sjal/Kolhydratproblem/Inlagg/

    www.scientificamerican.com/article.cfm

    www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/kott/soja.htm

    Visst, vill ni käka potentiellt skadlig mat själva så varsågod och gör det. Men snälla, utsätt inte era oskyldiga barn för dessa hemska produkter och de vidriga sjukdomar och problem som de kan drabbas av pga att de utsatts redan som små.

  • Svar på tråden Varför proppar ni i ungarna soja??
  • banansmoothie
    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-26 13:43:00 följande:
    Åsa, för sista gången. All soja som inte är fermenterad är inte bra!
    Varför inte? Vad är det för fel på sojabönor? Jag har t.ex. gjort min egen tofu, hur skulle det vara skadligt? Finns ingen bensin där i i alla fall.
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-08-26 14:58:55 följande:
    Lär dig skilja på sak och person, det är en grundläggande kunskap du saknar.
    Din anklagelse är däremot ett påhopp.

    Att kalla människor korkade är naturligtvis ett personangrepp. Att tala om för någon som slänger ur sig personangrepp att de gör just detta är inget påhopp, utan ett konstaterande av fakta.
  • Anonym (Trött)
    Anonym skrev 2012-08-26 14:30:59 följande:
    Du skiljer mellan sak och person menar du?
    Tillåt mig att skratta.

    Ja, det gör jag. Genast kom ett hånfullt inlägg "tillåt mig skratta". Vad är det för sakligt i den meningen?
  • Anonym (Trött)
    Anonym skrev 2012-08-26 14:58:55 följande:
    Lär dig skilja på sak och person, det är en grundläggande kunskap du saknar.
    Din anklagelse är däremot ett påhopp.

    DU SKREV: " När människor är för korkade för sitt eget bästa ger jag upp till slut. "

    Jag vill veta var sakligheten i den meningen hittas? Och en trovärdig argumentation varför denna mening INTE är ett personangrepp. Kom igen nu, jag väntar. 
  • Anonym (Trött)
    Anonym skrev 2012-08-26 15:07:13 följande:

    Att kalla människor korkade är naturligtvis ett personangrepp. Att tala om för någon som slänger ur sig personangrepp att de gör just detta är inget påhopp, utan ett konstaterande av fakta.

    Tur att det finns några vettiga här.Glad
  • Anonym
    Anonym (Trött) skrev 2012-08-26 15:11:54 följande:

    DU SKREV: " När människor är för korkade för sitt eget bästa ger jag upp till slut. "

    Jag vill veta var sakligheten i den meningen hittas? Och en trovärdig argumentation varför denna mening INTE är ett personangrepp. Kom igen nu, jag väntar. 
    Taget ur itt sammanhang, allt för att få det till ett påhopp. Du "glömde" visst sammanhanget, att inte läsa eller förstå enkla texter. Det handlar inte om person utan något personen gör.
    Du vinner ett pris i sämsta läsförmågan. Inte heller det är ett påhopp på dig personligen utan kritik mot det du gör/skriver.
  • Anonym
    Anonym (Trött) skrev 2012-08-26 15:10:13 följande:

    Ja, det gör jag. Genast kom ett hånfullt inlägg "tillåt mig skratta". Vad är det för sakligt i den meningen?
    Den tolkningen ligger i dina egna ögon.
    Du kan inte skilja mellan sak och person TROTS att du skryter om att du minsann läst på universitetet minsann.
    Du lägger din egen sanning i andras knä.

    Du vinner inte många poäng i denna match.
  • Anonym (sjukt!)
    banansmoothie skrev 2012-08-26 15:05:35 följande:
    Varför inte? Vad är det för fel på sojabönor? Jag har t.ex. gjort min egen tofu, hur skulle det vara skadligt? Finns ingen bensin där i i alla fall.
    Jag har skrivit det massor med gånger. Nu citerar jag:
    "Asiater har traditionellt konsumerat små mängder av sojaprodukter som fermenterats under längre tid, till exempel miso, sojasås (tamari och shoyu) likväl som ofermenterad tofu och snabbfermenterad tempeh. Fermenteringen gör bönorna lättare att smälta genom att de bryter ner sojabönans försvarsämnen som till större delen finns kvar i moderna sojaprodukter. Soja är en svårupptäckt ingrediens i flera livsmedel som man hittar i matbutiken vilket gör dem till en hälsofråga för alla. Det finns mycket förutom genmodifieringen som gör soja kontroversiellt. Bland de ohälsosamma substanserna som finns i sojabönor är de värsta enzymhämmare som blockerar trypsinaktiviteten, vilka är nödvändiga för nedbrytandet av proteiner. Det kan även orsaka matsmältningsbesvär. Soja innehåller också hemaglutinin som gör att de röda blodkropparna klumpas ihop. Forskningen visar att både enzymhämmarna och hemaglutinin kan hämma barns tillväxt och att endast fermentering kan deaktivera dem. Enzymhämmarna löses ut i det vatten som tofu ligger i vilket minskar mängden i själva tofun.

    Jämfört med säd och andra baljväxter har sojabönor den högsta koncentrationen av fytinsyra som hämmar upptaget av essentiella mineraler, speciellt zink, i tarmarna. Zink behövs för att immunförsvaret, nervsystemet och regleringen av blodsockret ska fungera ordentligt. Studier har visat att den höga koncentrationen av fytinsyra i säd och baljväxter i tredje världen bidrar till mineralbrister. Medan blötläggning eller tillverkningen av surdeg förstör fytinsyran i säd, så krävs det fermentering för att få bort fytinsyran från sojabönor. Det innebär att vegetarianer som regelbundet konsumerar tofu och andra ofermenterade sojabönor löper risk att få brist på inte bara zink utan även på kalk, magnesium och järn. Genom att jämföra håranalyser från vegetarianer och icke-vegetarianer kom en studie fram till att vegetarianerna hade en tendens till zinkbrist.

    De östrogenliknande substanserna i soja (isoflavoner, genistein och daidzein) har blivit populära både bland konventionella näringsterapeuter och självlärda hälsokostentusiaster . Uppfattningen att sojabönor är hälsosamma är vida spridd, och sojaöstrogenerna har vållat en livlig debatt bland vetenskapsmännen. Om man betänker de negativa bevisen ger det all anledning att vara försiktig innan man beslutar sig för att äta sojaprodukter regelbundet eller inta piller eller pulver med raffinerat sojaprotein, något man kan hitta i dietprodukter.

    Sojaöstrogen stör de endokrina körtlarna, och vissa forskare hävdar att dessa kan förhindra ägglossning samt stimulera tillväxten av östrogenframkallade tumörer, såsom bröstcancer. En daglig dos av bara 30 gram kan leda till en minskad sköldkörtelaktivitet vilket kan orsaka kronisk trötthet och övervikt, likväl som klimakteriebesvär. En del har beräknat att omkring 40% av befolkningen i västvärlden redan har försvagad sköldkörtelfunktion. Nyligen visade en studie på japanska amerikaner som åt tofu ett par gånger i veckan, att deras hjärna åldrades snabbare. Senare i livet utvecklade dessa personer alzheimer i större utsträckning än de som aldrig åt tofu. Fytoöstrogenerna minskar också nivån av det manliga testosteronet och i Japan har tofu länge ansetts ha förmågan att sänka det sexuella begäret, till förmån för andlig praktik och meditation.

    Sojalecitin är ett ämne som utvinns ur sojaolja med hjälp av lösningsmedel, ofta hexan. Det är dessutom rikt på fosfor vilket kan skapa problem för kalkbalansen i kroppen. Det används bland annat i ”hälsogodis”."
  • Anonym
    Anonym (Trött) skrev 2012-08-26 15:13:20 följande:

    Tur att det finns några vettiga här.Glad
    Vad var det du skröt om nyss, att DU minsann lärt dig skilja på sak och person på universitetet och att DU inte begår påhopp.
    Jomenvisst serrö.
  • banansmoothie
    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-25 19:10:36 följande:
    Förstår inte första meningen.

    Framförallt vegetarianer och veganer äter fermenterade soja produkter. Alla gör det säkert inte, precis som alla blandkostare inte gör det, men vissa.

    Nyfiken fråga, hur får barnet i sig proteiner om ni äter vegetariskt?
    Jag kan svara på din fråga. Det finns proteiner i annan mat än bara sojaprodukter. Högst värde finns i legumer men även i havre, nötter och frön och andra korn. Balanserar man liiite med kosten (lite bajlväxter och lite korn) så är det superlätt att få i sig alla aminosyror i vettig ratio och man behöver inte äta alla vid samma måltid. Men, studier har visat att man även kan få tillräcklligt protein på en 100% risdiet OM man bara får i sig tillräckligt kalorier! All mat innehåller nämligen alla aminosyror om ändå inte i lika mängd (t.ex. legumer brukar vara lågt i methionine men det FINNS ändå methionine i legumer, bara mindre mängd). Kropper behöver nämligen inte så mycket protein som de flesta tror. Annars är gröna bladgrönsaker en bra källa också, om man kan få barnen att äta det! =)
Svar på tråden Varför proppar ni i ungarna soja??