• Anonym (sjukt!)

    Varför proppar ni i ungarna soja??

    Mängder av sojaprodukter konsumeras i samhället idag. veganer framhärdar hur nyttigt soja är och hänvisar gärna till hur man i Asien har levt vegetariskt och ätit soja i flera hundra år och alla mår bra av det.

    Hur skulle det vara med lite vidare kunskaper om hur man framställer sojaprodukter för västvärlden? Det finns inga likheter mellan den soja man har ätit i Asien, som är fermenterad och den som nu massproduceras i västvärlden.

    " I Asien har man länge använt fermenterad soja, där en jäsningsprocess eliminerat skadliga ämnen. Men man har inte tidigare ätit ofermenterad soja i Asien som amerikanarna har lärt oss på senare tid.
    Den industriella framställningsprocessen av sojaprodukter är motbjudande. Man mal sojabönor och blandar mjölet med varmt vatten och bensin. Sedan skiktar sig detta i en vattenfas och en bensinfas. I den förra hittar man bl.a. sojaprotein och i den senare hittar man lecitinet och oljan. Med kemiska processer försöker man avskilja sojaprodukterna från vattnet/bensinen. Men det finns alltid mindre eller större rester kvar i produkterna. Just sojalecitin är värmekänsligt och det är svårt att pressa tillbaka bensinhalten.
    Därför finns särskilt höga gränsvärden för bensin i vissa sojaprodukter.(??)
    De ickefermenterade sojaprodukterna sätts i samband med en rad effekter på hälsan:
    Bl.a. risker under graviditet och vid amning.
    Eftersom sojaprodukter är billiga finns de ofta i färdiglagad mat.
    Det är ett bra skäl för att undvika sådana produkter och laga mat själv.
    Framför allt ska mat som innehåller soja jagas bort från barnens kost.
    I sojabaserad modersmjölksersättning i USA har man hittat extremt höga halter av bl.a. mangan och östrogena ämnen."
    www.icakuriren.se/Bloggar/Lasarbloggar/Kropp--Sjal/Kolhydratproblem/Inlagg/

    www.scientificamerican.com/article.cfm

    www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/kott/soja.htm

    Visst, vill ni käka potentiellt skadlig mat själva så varsågod och gör det. Men snälla, utsätt inte era oskyldiga barn för dessa hemska produkter och de vidriga sjukdomar och problem som de kan drabbas av pga att de utsatts redan som små.

  • Svar på tråden Varför proppar ni i ungarna soja??
  • sirisdotter
    sirisdotter skrev 2012-08-26 09:48:19 följande:
    Det kanske i så fall finns hopp om livet för en familj som grillar sojakorv 2-3  gånger om året  och i övrigt  fixar sitt protein mer hemmagjort?     Till och med enligt dig?   Ett barn som uppföds så har kanske en chans att upleva sin 50-årsdag?
    Ts,   såg du inte den här frågan?
  • Bambusa

    med ett barn som är allergisk mot jölk har man inbland inget val, måste ta soyaprodukter.. tar alltid havre nr de finns, men allt går inte att göra på havre..  tex ost, ibland nr hon vill ha toast lika oss andra, eller ost på pizza så får hon en skiva tofutti soyaost...

  • Anonym
    Lajm88 skrev 2012-08-26 10:32:37 följande:



    Du blir oroad över min taskiga läsförmåga?

    Jag har inte påstått att belägg betyder bevis.

    Sluta försöka klanka ner på mig och kom med något vettigt att säga istället.
    Försök att hålla dig till ord du begriper dig på och ha en nivå i diskussionen som överstiger sandlådenivån.
    Du fick kritik som var befogad, sluta spela kränk och ta till dig den. Gör om och gör rätt.

  • Anonym
    Anonym (!) skrev 2012-08-26 10:21:32 följande:
    Dröm vidare.

    Så du påstår att DU har insyn i folks privatekonomi då eftersom du är så bergsäker på din sak. 

    Bevis in my ass. Fattigdom är relativt. Det beror vad man jämför med. Jag skulle påstå att ingen i Sverige är fattig på riktigt. Vi har ett socialt skyddsnät. Folk bor inte i plåtskjul på soptippar och svälter ihjäl som de som är fattiga på riktigt gör. Att konsumptionssamhället ser ut som det gör och att i-landssjukdomarna frodas ohämmat är bevis nog att folk VISST har råd att äta eko-kött och ekomejeriprodukter i större utsträckning än idag om de ville och påså sätt minska de "så farliga" sojakonsumptionen.
    Jag säger att det finns belägg för att folk är fattiga.  Att du inte förstår dig på vad fattigdom är ställt utom allt tvivel men det lämnar jag. Att påstå att flk prioriterar fel är en annan sak vilket du skulle ha förstått om du hade haft lite mer insikter än vad du har nu. Du vet helt enkelt inte vad du pratar om.
  • Anonym (sjukt!)
    sirisdotter skrev 2012-08-26 10:42:53 följande:
    Ts,   såg du inte den här frågan?
    Har du läst trådstarten? Om inte så rekommenderar jag dig att göra det.Solig
    Lajm88 skrev 2012-08-26 10:48:49 följande:

    Länken funkar inte för mig
    Testa här: http://hdl.handle.net/2077/28123
    Bambusa skrev 2012-08-26 10:46:37 följande:
    med ett barn som är allergisk mot jölk har man inbland inget val, måste ta soyaprodukter.. tar alltid havre nr de finns, men allt går inte att göra på havre..  tex ost, ibland nr hon vill ha toast lika oss andra, eller ost på pizza så får hon en skiva tofutti soyaost...
    Får- och getost borde väl fungera även vid komjölksproteinallergi? Har själv flera gånger serverat pizza utan ost till mjölkproteinallergiker.


  • Lajm88
    Anonym skrev 2012-08-26 03:03:01 följande:
    Inskränkt inlägg.

    Många har inte råd. Det borde inte vara en nyhet att många har det ekonomiskt svårt idag. Det borde heller inte vara en nyhet att ekokött är mycket dyrare än konventionellt.

    Se till att folk får mer pengar att handla för så ska du få se att efterfrågan kommer att öka markant.



    Här säger du att folk inte har råd att köpa ekologiskt.

    Det stämmer inte. Folk har visst råd.
  • Anonym
    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-26 10:40:18 följande:
    Här kan du se hur hushållen spenderar sina pengar:
    Och det missar hela sakfrågan, fattigdom, dvs hushållens inkomster relaterat till konsumtionen. Den där rapporten redovisar bara antalet kronor men inte vem som konsumerar. Det närmaste man kommer inkomster var den subjektiva frågan hur nöjda de var.  Gör om och gör rätt.
  • Bambusa
    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-26 10:54:05 följande:
    Har du läst trådstarten? Om inte så rekommenderar jag dig att göra det.Solig

    Testa här: hdl.handle.net/2077/28123

    Får- och getost borde väl fungera även vid komjölksproteinallergi? Har själv flera gånger serverat pizza utan ost till mjölkproteinallergiker.


    barnkliniken rekoenderade inte att prova med får eller getost iaf, isf kanske senare.. jo, hon har tit utan ost ibland med, men eftersom hon är så stor så vill hon ibland ha lika som oss andra.. hon blir 4 nu snart, en har varit tidig i prat och förståelse.. är väldigt lillgammal.. men förutom en skiva i månaden elelr vad de blir av den osten så är ja försiktig med soya, då de är lätt att bli allergisk mot soya med för mjölk-barnen..   men de smyger sig in i köpa saker, spår av soya ser ja ofta när ja läser på förpackningar.. sempers mjölkfria välling är baserad på soya, den smakade hon en gång och höll på kräkas, så enagos vart de..     hoppas på att de växer bort, och att hon åtminstånde klarar sig på laktosfritt, då finns de så mkt bättre allternativ..  även om de börjar  bli bättre utbud på helt mjölkfritt med..
  • Anonym (sjukt!)
    Anonym skrev 2012-08-26 11:01:42 följande:
    Och det missar hela sakfrågan, fattigdom, dvs hushållens inkomster relaterat till konsumtionen. Den där rapporten redovisar bara antalet kronor men inte vem som konsumerar. Det närmaste man kommer inkomster var den subjektiva frågan hur nöjda de var.  Gör om och gör rätt.
    Nej då, jag missar inte det. Jag vet att vissa familjer är fattiga.

    Att vara fattig är ingen ursäkt för att skita i vad man stoppar i sina barn tycker jag.
    Bambusa skrev 2012-08-26 11:10:54 följande:
    barnkliniken rekoenderade inte att prova med får eller getost iaf, isf kanske senare.. jo, hon har tit utan ost ibland med, men eftersom hon är så stor så vill hon ibland ha lika som oss andra.. hon blir 4 nu snart, en har varit tidig i prat och förståelse.. är väldigt lillgammal.. men förutom en skiva i månaden elelr vad de blir av den osten så är ja försiktig med soya, då de är lätt att bli allergisk mot soya med för mjölk-barnen..   men de smyger sig in i köpa saker, spår av soya ser ja ofta när ja läser på förpackningar.. sempers mjölkfria välling är baserad på soya, den smakade hon en gång och höll på kräkas, så enagos vart de..     hoppas på att de växer bort, och att hon åtminstånde klarar sig på laktosfritt, då finns de så mkt bättre allternativ..  även om de börjar  bli bättre utbud på helt mjölkfritt med..
    Jag hoppas det löser sig för er och att hon snart kan äta laktosfritt i alla fall.

Svar på tråden Varför proppar ni i ungarna soja??