• Anonym (sjukt!)

    Varför proppar ni i ungarna soja??

    Mängder av sojaprodukter konsumeras i samhället idag. veganer framhärdar hur nyttigt soja är och hänvisar gärna till hur man i Asien har levt vegetariskt och ätit soja i flera hundra år och alla mår bra av det.

    Hur skulle det vara med lite vidare kunskaper om hur man framställer sojaprodukter för västvärlden? Det finns inga likheter mellan den soja man har ätit i Asien, som är fermenterad och den som nu massproduceras i västvärlden.

    " I Asien har man länge använt fermenterad soja, där en jäsningsprocess eliminerat skadliga ämnen. Men man har inte tidigare ätit ofermenterad soja i Asien som amerikanarna har lärt oss på senare tid.
    Den industriella framställningsprocessen av sojaprodukter är motbjudande. Man mal sojabönor och blandar mjölet med varmt vatten och bensin. Sedan skiktar sig detta i en vattenfas och en bensinfas. I den förra hittar man bl.a. sojaprotein och i den senare hittar man lecitinet och oljan. Med kemiska processer försöker man avskilja sojaprodukterna från vattnet/bensinen. Men det finns alltid mindre eller större rester kvar i produkterna. Just sojalecitin är värmekänsligt och det är svårt att pressa tillbaka bensinhalten.
    Därför finns särskilt höga gränsvärden för bensin i vissa sojaprodukter.(??)
    De ickefermenterade sojaprodukterna sätts i samband med en rad effekter på hälsan:
    Bl.a. risker under graviditet och vid amning.
    Eftersom sojaprodukter är billiga finns de ofta i färdiglagad mat.
    Det är ett bra skäl för att undvika sådana produkter och laga mat själv.
    Framför allt ska mat som innehåller soja jagas bort från barnens kost.
    I sojabaserad modersmjölksersättning i USA har man hittat extremt höga halter av bl.a. mangan och östrogena ämnen."
    www.icakuriren.se/Bloggar/Lasarbloggar/Kropp--Sjal/Kolhydratproblem/Inlagg/

    www.scientificamerican.com/article.cfm

    www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/kott/soja.htm

    Visst, vill ni käka potentiellt skadlig mat själva så varsågod och gör det. Men snälla, utsätt inte era oskyldiga barn för dessa hemska produkter och de vidriga sjukdomar och problem som de kan drabbas av pga att de utsatts redan som små.

  • Svar på tråden Varför proppar ni i ungarna soja??
  • Anonym (orolig)

    Hur är det då med Alpro Soyas "yoghurtar", innehåller de ockå skadlig soja? Vår son är mjölkproteinallergiker och äter såna varje dag, borde jag hitta något annat alternativ? Hur vet man vilka produkter som innehåller skadlig soja, vad står det på förpackningen?

    www.alpro.com/se/variant-till-yoghurt

  • Anonym (HAHAHAHA)
    sirisdotter skrev 2012-08-25 13:13:05 följande:
    "dom"  ?   UFO-n  eller....
    ahahHAHA, JA såklart?!!?!?

    Våra kära regeringar runt om i världen.

  • Anonym

    den enda sojaprodukten jag äter är Sojakorv och det blir det kanske 2-3 gånger i halvåret..

    annars så äter jag qourn produkter, grönsaksbiffar (alltså av rena grönsaker, både hemmagjorda och färdigköpta) och hemmagjord vegitarisk mat. (dessutom så äter jag nu kyckling och fisk)

    tycker det där med sojan låter lite som den där "chips" historian, och där visade det ju sig att man måste äta otroliga mängder och att risken var gravt överdriven.

    tyvärr så är det många som inte direkt lyssnar på varningarna så som dom faktiskt är, utan förstorar och överdriver allt.

    allt är farligt i för stora mängder eller om man äter/dricker det fel
    och med jämnamellanrum så kommer det såna där "hysterier"      

    Järn tex. det är livsviktigt för våran överlevnad, men dödligt i för stor mängd!
    det betyder inte att man ska undvika det och inte heller att man ska proppa sig full med det, utan försöka få i sig lagom.

    Dessutom så finns det en hel del andra saker som man borde vara mer orolig för.

  • sirisdotter
    Anonym (HAHAHAHA) skrev 2012-08-25 13:44:20 följande:
    ahahHAHA, JA såklart?!!?!?

    Våra kära regeringar runt om i världen.


    Se till att du  får något att säga till om;   agera via politiken du också!    Om du bor i Sverige bor du i en demokrati och behöver inte känna  att "dom"    bestämmer allt över ditt huvud.
  • Anonym (tjej)
    Anonym (orolig) skrev 2012-08-25 13:23:57 följande:
    Hur är det då med Alpro Soyas "yoghurtar", innehåller de ockå skadlig soja? Vår son är mjölkproteinallergiker och äter såna varje dag, borde jag hitta något annat alternativ? Hur vet man vilka produkter som innehåller skadlig soja, vad står det på förpackningen?

    www.alpro.com/se/variant-till-yoghurt
    De distribueras av kung markatta som enbart har ekologiska produkter.
  • Anonym (HAHAHAHA)
    sirisdotter skrev 2012-08-25 14:14:02 följande:

    Se till att du  får något att säga till om;   agera via politiken du också!    Om du bor i Sverige bor du i en demokrati och behöver inte känna  att "dom"    bestämmer allt över ditt huvud.
    hahaha!!! Vi har inget o säga till om fast vi bor i demokrati o inget o säga till om ifall vi blir politiker...
    Se dom som verkligen jobbat emot, vad som hänt med dom...
    Tex i  Sverige Olof Palme
  • MadHatter

    Jag är vegetarian och äter väldigt sällan soja och har aldrig hört någon predika hur nyttigt det ärDäremot har jag en del vänner som är kunniga inom jordbruk som brukar prata om vilken miljöfarlig all den soja som produceras till djurfoder är.

  • Ellaria
    Anonym (HAHAHAHA) skrev 2012-08-25 11:31:35 följande:
    Flour förstör fantasin..
    Flourtandkärm är sjukt, flour munskölj är sjukt. All flour i alla mängder är sjuk
    som du säger dom sätter flour i vattnet i usa o england..

    Allt detta för att FÖRDUMMA oss..

    Vi alla behöver VAKNAAAAAAA
    "okej."
    You know nothing, Jon Snow
  • Anonym
    Anonym (orolig) skrev 2012-08-25 13:23:57 följande:
    Hur är det då med Alpro Soyas "yoghurtar", innehåller de ockå skadlig soja? Vår son är mjölkproteinallergiker och äter såna varje dag, borde jag hitta något annat alternativ? Hur vet man vilka produkter som innehåller skadlig soja, vad står det på förpackningen?

    www.alpro.com/se/variant-till-yoghurt
    Jag hade undvikit det. Det finns youghurt baserat på havremjölk, se om du kan få tag på den istället.
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-08-25 14:05:00 följande:
    den enda sojaprodukten jag äter är Sojakorv och det blir det kanske 2-3 gånger i halvåret..

    annars så äter jag qourn produkter, grönsaksbiffar (alltså av rena grönsaker, både hemmagjorda och färdigköpta) och hemmagjord vegitarisk mat. (dessutom så äter jag nu kyckling och fisk)

    tycker det där med sojan låter lite som den där "chips" historian, och där visade det ju sig att man måste äta otroliga mängder och att risken var gravt överdriven.

    tyvärr så är det många som inte direkt lyssnar på varningarna så som dom faktiskt är, utan förstorar och överdriver allt.

    allt är farligt i för stora mängder eller om man äter/dricker det fel
    och med jämnamellanrum så kommer det såna där "hysterier"      

    Järn tex. det är livsviktigt för våran överlevnad, men dödligt i för stor mängd!
    det betyder inte att man ska undvika det och inte heller att man ska proppa sig full med det, utan försöka få i sig lagom.

    Dessutom så finns det en hel del andra saker som man borde vara mer orolig för.
    Med "chipshistorien" så menar du akrylamid. Det är bevisat att det bildas akrylamid, som är mycket giftigt, i chipsen under tllverkningen. Men i små mängder, så små att det är "osäkert" om det är farligt. Men å andra sidan, det finns potenta gifter som man kan bli sjuk och t o m dö av, i mycket små mängder. Sen finns det något som heter cocktail-effekten också. Det innebär att lite gift här, lite annat gift där, osv, tillsammans bygger upp en kemikalie-cocktail i kroppen som KAN var skadlig. Så varför ta risken och äta gifter i onödan? Jag äter sällan chips, men några stycken som tilltugg på en fest har nog ingen dött av.
Svar på tråden Varför proppar ni i ungarna soja??