• Anonym (sjukt!)

    Varför proppar ni i ungarna soja??

    Mängder av sojaprodukter konsumeras i samhället idag. veganer framhärdar hur nyttigt soja är och hänvisar gärna till hur man i Asien har levt vegetariskt och ätit soja i flera hundra år och alla mår bra av det.

    Hur skulle det vara med lite vidare kunskaper om hur man framställer sojaprodukter för västvärlden? Det finns inga likheter mellan den soja man har ätit i Asien, som är fermenterad och den som nu massproduceras i västvärlden.

    " I Asien har man länge använt fermenterad soja, där en jäsningsprocess eliminerat skadliga ämnen. Men man har inte tidigare ätit ofermenterad soja i Asien som amerikanarna har lärt oss på senare tid.
    Den industriella framställningsprocessen av sojaprodukter är motbjudande. Man mal sojabönor och blandar mjölet med varmt vatten och bensin. Sedan skiktar sig detta i en vattenfas och en bensinfas. I den förra hittar man bl.a. sojaprotein och i den senare hittar man lecitinet och oljan. Med kemiska processer försöker man avskilja sojaprodukterna från vattnet/bensinen. Men det finns alltid mindre eller större rester kvar i produkterna. Just sojalecitin är värmekänsligt och det är svårt att pressa tillbaka bensinhalten.
    Därför finns särskilt höga gränsvärden för bensin i vissa sojaprodukter.(??)
    De ickefermenterade sojaprodukterna sätts i samband med en rad effekter på hälsan:
    Bl.a. risker under graviditet och vid amning.
    Eftersom sojaprodukter är billiga finns de ofta i färdiglagad mat.
    Det är ett bra skäl för att undvika sådana produkter och laga mat själv.
    Framför allt ska mat som innehåller soja jagas bort från barnens kost.
    I sojabaserad modersmjölksersättning i USA har man hittat extremt höga halter av bl.a. mangan och östrogena ämnen."
    www.icakuriren.se/Bloggar/Lasarbloggar/Kropp--Sjal/Kolhydratproblem/Inlagg/

    www.scientificamerican.com/article.cfm

    www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/kott/soja.htm

    Visst, vill ni käka potentiellt skadlig mat själva så varsågod och gör det. Men snälla, utsätt inte era oskyldiga barn för dessa hemska produkter och de vidriga sjukdomar och problem som de kan drabbas av pga att de utsatts redan som små.

  • Svar på tråden Varför proppar ni i ungarna soja??
  • Åsa
    Jag är fullt beredd att ompröva min åsikt om jag hittar några seriösa källor som stöder bensininnehållande margarin.
  • Åsa
    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-25 19:41:37 följande:
    Jag förstår verkligen inte din förklaring.  Att sojaodling påverkar miljön är en annan diskussion. Den här tråden handlar om produkter av ofermenterade sojabönor.

    Jag tror också det kan vara svårt om man ska utesluta så mycket.

    Okej... Sojabönor är en sak. Sojaprodukter är en annan sak. Uppgifter om produktionsprocessen av de senare är inte relevanta för de förra. Klarare?
  • Åsa

    Jag vet givetvis inte om det alltid  _är_ vanliga sojabönor den som hävdar sojans nyttigheter syftar på men OM det är bönorna de talar om så har ju vad trådstarten handlar om ingen bäring på dem.

  • Anonym
    Åsa skrev 2012-08-25 19:40:31 följande:

    Existerar allergi mot kött? Det skulle onekligen lämna lite i proteinväg kvar.

    Vi äter mycket fisk och det skulle förmodligen gå att leva på enbart det, men inte är man vegetarian då.  Det är att sträcka det tillräckligt att kalla den som äter animaliska proudukter som mjölk och ägg vegetarian tycker jag. (Såg någon som kallade sig vegetarian för att hon "bara" åt fisk och kyckling; bara rött kött hon undvek helt enkelt; säkert sunt men knappast vegetariskt) Har väl att göra med att ordet kommit att användas som "etisk honnörsterm" i stället för en beskrivning av matvanor.
    JA, det gör det! Jag får eksem av korv mm. Sen jag slutade med rött kött har alla mina eksem upphört. Jag tål baljväxter som tur är!
  • Åsa

    Din länk hänvisar till Livsmedelsverket. Livsmedelsverket själva skriver däremot:

    " När man utvinner olja ur olika fröer är det tillåtet att använda hexan, en så kallad extraktionsbensin. I svensktillverkade bordsmargariner används inte längre olja som har utvunnits med hjälp av extraktionsbensin. De oljor som används är varm- eller kallpressade."

    och fortsätter, relevant enbart för importmargarin, i den mån man köper sådant:  

     "I oljor där man använt extraktionsbensin kan det finnas små mängder hexan kvar, men det är inte den sorts bensin vi har i våra bilar och halterna är extremt små.  I den färdiga produkten får det maximalt finnas kvar ett tusendels gram hexan per kilo. Tillverkarna måste ha en egenkontroll som säkerställer att gränsvärdet inte överskrids. Livsmedelsverket kontrollerar att de svenska tillverkarnas egenkontroll fungerar. För importerade produkter ansvarar kommunerna för kontrollen."
    http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Fett-och-oljor/Finns-det-bensin-i-margarin/

  • Anonym
    Åsa skrev 2012-08-25 19:34:37 följande:

    Det är en vandringssägen. Margarin har annat som inte är genomnyttigt (med mjölkallergi hemma köper vi det ändå) men inget bensin som sagt. Inga plastkulor i det heller
    Det är ingen vandringssägen, men det är små mängder som hittas. Dock vill jag inte äta små mängder bensin om det går lika bra med rent smör. Detta med bensin i margarin har forskare i tv visat, har själv sett ett sånt program.
  • Åsa
    Anonym skrev 2012-08-25 19:58:08 följande:
    JA, det gör det! Jag får eksem av korv mm. Sen jag slutade med rött kött har alla mina eksem upphört. Jag tål baljväxter som tur är!
    Där ser man. En släkting till mig fick bättre kontroll över sin astma efter att han gick över till vegetarisk kost och somliga får bättre mage, men jag har aldrig funderat över kött i termer av allergi.
  • Anonym
    Åsa skrev 2012-08-25 19:58:34 följande:

    Din länk hänvisar till Livsmedelsverket. Livsmedelsverket själva skriver däremot:

    " När man utvinner olja ur olika fröer är det tillåtet att använda hexan, en så kallad extraktionsbensin. I svensktillverkade bordsmargariner används inte längre olja som har utvunnits med hjälp av extraktionsbensin. De oljor som används är varm- eller kallpressade."

    och fortsätter, relevant enbart för importmargarin, i den mån man köper sådant:  

     "I oljor där man använt extraktionsbensin kan det finnas små mängder hexan kvar, men det är inte den sorts bensin vi har i våra bilar och halterna är extremt små.  I den färdiga produkten får det maximalt finnas kvar ett tusendels gram hexan per kilo. Tillverkarna måste ha en egenkontroll som säkerställer att gränsvärdet inte överskrids. Livsmedelsverket kontrollerar att de svenska tillverkarnas egenkontroll fungerar. För importerade produkter ansvarar kommunerna för kontrollen."
    www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Fe.../


    OCH det litar du på?
  • Anonym
    Åsa skrev 2012-08-25 20:00:50 följande:
    Där ser man. En släkting till mig fick bättre kontroll över sin astma efter att han gick över till vegetarisk kost och somliga får bättre mage, men jag har aldrig funderat över kött i termer av allergi.

    Jag känner en reumatiker som blev nästan besvärsfri när hon, på sin doktors uppmaning, testade en helt vegetabilisk kost.
  • Åsa
    Anonym skrev 2012-08-25 20:00:19 följande:
    Det är ingen vandringssägen, men det är små mängder som hittas. Dock vill jag inte äta små mängder bensin om det går lika bra med rent smör. Detta med bensin i margarin har forskare i tv visat, har själv sett ett sånt program.
    Se ovan. Jag litar nog mer på Livsmedelsverket än på hänvisning till icke specificerade forskare och utan att veta vilket land de angivna uppgiferna syftade på.
Svar på tråden Varför proppar ni i ungarna soja??