• 130214

    Ditt bästa tips för att piffa till pulvermoset?

    Stressiga dagar använder jag faktiskt gärna pulvermos (ve å fasa)

    Smaken blir ju såklart aldrig som hemgjort mos men den går ju alltid att förbättra lite!
    Brukar klicka i lite smör, gör stor skillnad, men någon annan som har ett bra eller bättre tips??


  • Svar på tråden Ditt bästa tips för att piffa till pulvermoset?
  • solstril
    130214 skrev 2013-01-07 20:57:25 följande:



    Är alla dina mål varje dag jämt nyttiga och näringsberäknade?
    Om jag en gång i månaden har slut på potatis och vispar ihop pulvermos är det ju knappast någon som avlider av varken skörbjugg eller näringsbrist.

    Skär du dessutom potatisen i biten kan du säga hejdå till en större mängd näring som försvinner i vatten!
    Potatis ska kokas hela med skal.
    Nej, mina måltider är inte näringsberäknade eller jättenyttiga. Jag kan bara inte se poängen med att använda halvfabrikat som man måste försöka modifiera så att de blir hyfsat ätbara, till maträtter som är så enkla att tillaga från riktiga råvaror. Om man tar så lite vatten som möjligt när man kokar potatisbitarna så fösrvinner inte heller all näring i potatisen.
  • netza
    solstril skrev 2013-01-07 19:29:52 följande:
    Varför inte bara göra riktigt mos istället? Det tar ju nästan ingen tid alls om man skär potatisen i bitar innan man kokar den. Mycket nyttigare och godare.
    Ska ju skala de jävlarna med.


  • netza
    solstril skrev 2013-01-09 23:56:09 följande:
    Nej, mina måltider är inte näringsberäknade eller jättenyttiga. Jag kan bara inte se poängen med att använda halvfabrikat som man måste försöka modifiera så att de blir hyfsat ätbara, till maträtter som är så enkla att tillaga från riktiga råvaror. Om man tar så lite vatten som möjligt när man kokar potatisbitarna så fösrvinner inte heller all näring i potatisen.
    Modifierar inte mer än vanligt mos. Vanligt mos gjort på bara potatis rakt upp och ner är inte heller speciellt gott.

    Jag gör iaf alltid mitt mos på mjölk istället för vatten, ibland har jag i lite grädde, det gör det luftigare. Sen i med massa smör och en del vitpeppar.

    Sen håller jag med Nyfiken gul om att fabrikat spelar roll för smaken. Felix är bäst enligt mig med.
  • 130214
    solstril skrev 2013-01-09 23:56:09 följande:
    Nej, mina måltider är inte näringsberäknade eller jättenyttiga. Jag kan bara inte se poängen med att använda halvfabrikat som man måste försöka modifiera så att de blir hyfsat ätbara, till maträtter som är så enkla att tillaga från riktiga råvaror. Om man tar så lite vatten som möjligt när man kokar potatisbitarna så fösrvinner inte heller all näring i potatisen.



    Du verkar inte hajj på näringslära eftersom mycket ångas bort. Eller "kokar" du i kallvatten kanske?

    Och att tillsätta något är väl inte så konstigt - äter du ditt mos på enbart mosad potatis och inget mer???

    Det är inte då mycket konstigheter i pulvermos som du verkar tro!

    Lägg ner prettoattityden!
  • solstril
    130214 skrev 2013-01-10 11:52:10 följande:



    Du verkar inte hajj på näringslära eftersom mycket ångas bort. Eller "kokar" du i kallvatten kanske?

    Och att tillsätta något är väl inte så konstigt - äter du ditt mos på enbart mosad potatis och inget mer???
    Det är inte då mycket konstigheter i pulvermos som du verkar tro!

    Lägg ner prettoattityden!
    Menar du att näringen ångas bort? Det var nåt nytt :) Anledningen att det är mycket nyttigare att ångkoka grönsaker är såvitt jag vet just för att man på detta sätt behåller näringen i mycket högre grad. Om man kokar grönsaker eller potatis i mycket vatten försvinner näringen ut med vattnet, av den anledningen är det bättre att ha så lite vatten som möjligt och låta ångan göra jobbet.
    Och nej, jag äter inte moset  endast som mosad potatis, jag tillsätter mjölk och smör också.
    Det jag ifrågasatte var bara varför man lägger ner så mycket möda på att få pulvermos att smaka ok när det är så enkelt att göra mos av riktiga potisar.
  • bitte67

    Skippa pulvret! Det är otjänligt som människoföda! Vill man göra hemlagat mos snabbt är det bara att skära potatisen i mindre bitar och koka. Oavsett hur stora eller små bitar man skär potatisen i minskar koktiden ordentligt.

  • Mary2940

    Salt, peppar, smör och gärna färska hackade kryddor i eller med bitar av feta, soltorkade tomater och färsk basilika....

  • Zizzy Zimsson

    En rejäl klick riktigt smör (inget äckelmargarin), salt och lite muskot. 

    Ska testa tipset med att slänga i ett ägg (eller äggula) nästa gång  

  • 130214
    solstril skrev 2013-01-12 13:55:05 följande:
    Menar du att näringen ångas bort? Det var nåt nytt :) Anledningen att det är mycket nyttigare att ångkoka grönsaker är såvitt jag vet just för att man på detta sätt behåller näringen i mycket högre grad. Om man kokar grönsaker eller potatis i mycket vatten försvinner näringen ut med vattnet, av den anledningen är det bättre att ha så lite vatten som möjligt och låta ångan göra jobbet.

    Och nej, jag äter inte moset  endast som mosad potatis, jag tillsätter mjölk och smör också.

    Det jag ifrågasatte var bara varför man lägger ner så mycket möda på att få pulvermos att smaka ok när det är så enkelt att göra mos av riktiga potisar.



    Ja när grönsakerna är intakta och ångkokas OVANFÖR vattnet ångas det inte bort.

    Däremot är majoriteten vitaminer i grönsaker vattenlösliga och kokar ut i vattnet och försvinner delvis med ångan från kokvattnet.

    Missat lite i näringsläran kanske?!
  • 130214
    bitte67 skrev 2013-01-12 13:59:44 följande:
    Skippa pulvret! Det är otjänligt som människoföda! Vill man göra hemlagat mos snabbt är det bara att skära potatisen i mindre bitar och koka. Oavsett hur stora eller små bitar man skär potatisen i minskar koktiden ordentligt.



    Din åsikt är dock helt felaktig. Enligt Livsmedelsverket så innehåller faktiskt pulvermos mer näringsämnen, mindre salt, färre kolhydrater och mindre fett, än hemgjort mos på mjölk och smör.

    Om du läser på förpackningen är det berikat och inte ett dugg otjänligt!
Svar på tråden Ditt bästa tips för att piffa till pulvermoset?