Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Varför hatar folk MP?

    Quintus Zebra skrev 2014-08-28 09:02:08 följande:
    Kanske.

    Men vägen mot mindre kriminalitet verkar aldrig vara hårdare tag från polis och rättsväsende. Utan fredliga metoder verkar funka mycket bättre.
    Vad avser du med "fredliga" metoder i detta sammanhang, att låta kriminella begå brott ostört och utan konsekvenser?
  • Tom Araya
    Quintus Zebra skrev 2014-08-30 12:32:52 följande:
    Känns lite ologiskt? Du tycker att Sverige ska göra eftergifter, gå emot en idé som varit relativt unik för Sverige och som gillas av en stor majoritet, för att vi ska kunna försvara oss så vi slipper göra eftergifter åt en möjlig framtida fiende?
    Det är inte min åsikt, snarare påstående att satsning på egen försvarsförmåga avgör hur mycket eftergifter vi behöver göra.

    Jag skulle föredra ett starkt svenskt försvar och nordisk allians före medlemskap i Nato.

    De som förordar Nato vill troligen inte satsa så mycket och anser att styrkan av medlemskap är värt de eftergifter vi får göra.
  • Tom Araya
    Quintus Zebra skrev 2014-09-01 12:55:32 följande:
    Vem har påstått det?

    Från min synvinkel verkar det som om du i din iver att håna MP drar slutsatser som jag inte hänger med på.

    Och det kan ju inte bero på att det är jag som är korkad? OskyldigFlört

    Men....

    Återigen, självklart har man en strategi som innefattar hela försvarspolitiken. Både utomlands och inrikes.

    Men att kräva att ett parti ska föra exakt samma politik för ALLA konflikter i hela världen som den politik de  vill föra inrikes, känns rätt långsökt.

    Finns nog inget parti som vill använda samma strategier inrikes som de vill föreslå att man använder mot t.ex. Islamiska Staten.

    Och att dra slutsatsen att MP anser att alla konflikter kan lösas helt utan våld, känns konstigt. Speciellt då de aldrig har sagt något sådant och då de redan i sin utrikespolitik har stöttat användandet av militära resurser.

    Själva idén om att man ska kräva att ett parti tycker att alla problem ska lösas på samma sätt, känns i mina ögon skum? Och idén om att automatiskt är emot alla militära aktioner bara för att man inte själv vill delta, är också mystisk.

    Jag hävdar inte att vi ska helt lägga ned försvaret, bara att det finns bättre sätt att använda resurserna än att satsa på en upprustning. Men det betyder ju inte att jag tror att den strategin är rätt i alla länder.

    Jag vill ju inte att Sverige ska delta internationellt med militär, bara för att jag anser att det finns annat som vi är bättre på som vi kan bidra med istället. Men det betyder ju inte att jag tycker att alla länder ska följa Sveriges exempel. Sverige är ett unikt land. Vi är inte som alla andra, och kan naturligtvis inte heller ha exakt samma strategi som alla andra.
    En försvarspolitik som innefattar militärt försvar är en förutsättning för att kunna göra militära insatser, oavsett hur de ser ut och oavsett plats i världen. Vill man inte ha en militärt försvar så får man helt enkelt prioritera bort den möjligheten och ersätta den med annat.

    Det är väldigt lätt att sitta idag och säga hur det ser ut här i förhållande till hur det ser ut i Ukraina, Afghanistan, Syrien m.fl. platser i världen, men hur ser det ut imorgon?
  • Tom Araya
    Quintus Zebra skrev 2014-08-30 17:00:13 följande:
    Icke-våld är som sagt varken nytt eller oprövat. Det har bara inte fått det beröm det förtjänar.

    Det är knappast bättre att av tradition och konservativism välja samma strategi om och om igen trots att det om och om igen visat sig inte funka.

    För egen del så anser jag ju att visioner är en betydligt vettigare drivkraft än
    konservatism. Att drivas av viljan att förbättras är i mina ögon oftast bättre än att drivas av viljan att bevara saker som de "alltid" har varit, oavsett om de är bra eller ej.

    Men vare sig om man främst är konservativ eller visionär så behöver man självklart belägg för de strategier man föreslår.
    Det där att det inte funkar att besvara våld med våld är en ren inbillning, det har jag påvisat gång på gång, vilket du blundar för.
    Att utvecklingen inte går i positiv riktning efteråt är en annan fråga och har andra orsaker.
  • Tom Araya
    Quintus Zebra skrev 2014-08-30 13:17:40 följande:
    Ja, självklart är det inte bara en sak som hållit oss utanför krig. Men det har inte berott på vårt försvar speciellt mycket.
    Sanningen om detta är det få som har en helhetsbild av, då mycket är hemligt.

    Hur stor betydelse vår militära försvarsförmåga haft och har beror helt på dess styrka. I perioder med brister i denna förmåga har vi fått förlita oss på andra metoder och de är inte alltid så smickrande. Inofficiellt samarbete med underrättelsetjänst inom såväl Nato som WP kan räknas dit.
    Det har dock funnits perioder när t.o.m. stormakter som USA, GB, Tyskland, Frankrike, Sovjetunionen/Ryssland m.fl. har haft respekt för svenskt militärt försvar.
  • Tom Araya
    Quintus Zebra skrev 2014-09-01 09:06:55 följande:
    Vad är syftet med den typen av halmgubbar?

    Skrev i svar till en annan person lite om brottsbekämpning som fungerar.
    Du får gärna beskriva närmare och då relevant för åtgärder och situationer där polis använder/kan använda våld idag.
  • Tom Araya
    Quintus Zebra skrev 2014-09-01 19:41:55 följande:
    1. Varför? Vad är enligt dig syftet med Sveriges försvar? Är det att undvika att Sverige dras in i krig? Är det att rädda civila liv? Är det att försvara Sverige från inverkan utifrån? Återigen. Exakt varför förkastar och hånar du icke-våld? Vilka fakta eller belägg har du i så fall för att  militärt försvar är bästa/enda sätt att  uppnå detta? Som jag ser et pekar fakta på något helt annat. Som jag ser det så kan dessa miljarder användas betydligt mer riktat om vi tydligare bestämmer vad syftet med försvaret är.

    OM  du däremot har klassiska krigsmotiveringar som att slåss för nationens heder eller för nationens stolthet eller att slåss för att inte framstå som fega eller omanliga, eller liknande. Då förstår jag bättre. Men det tror jag ju inte att du menar.

    2. Klart det har med varandra att göra. Visst, krig kan vara ett bra verktyg om man har som mål att döda tillräckligt många fiender för att anses "vinna" kriget.

    Men om man, som du tidigare hävdat att du har, HAR som mål att skydda civila eller skapa förutsättningar för fred och demokrati då är våld nästan alltid en ganska dålig metod.
    Återigen, titta gärna på alla välmenande "frihetskrig" där organisationer med tillsynes "goda" ideal bara fått följden att en diktatur ersätter en annan, eller där frihetskriget leder till ökat hat i landet med inbördeskrig som följd?

    Läste du min länk om att en överväldigande stor majoritet av alla länder som går från diktatur till demokrati gör det genom fredliga metoder?
    Tyvärr finns vad jag vet ingen statistik över hur få procent av alla "vunna" frihetskrig som leder till "frihet". Det är ju en enkel tjänst som forskare kunde ge alla "rebeller", för att visa dem en gång för alla att det är rätt meningslöst att använda våld i "kampen". Och att det finns så många bättre sätt.

    Tänk om alla potentiella terrorister, militärer, rebeller och andra fick statistiken tydligt visad för sig innan de hunnit mörda nån, om de fick veta hur meningslösa deras "modiga mördande" är rent statistiskt?

    Men för dig som har både tillgång till internet och bibliotek är det rätt lätt att kolla upp exempel på egen hand och få en liten fingervisning.

    3. Nja. Det beror rätt ofta på bara en part. Men det finns ganska många bra sätt att undvika att den aggressiva parten väljer att just attackera dig. Ett sätt som ofta funkar både för människor och i djurriket,  är att vara noga med att inte framstå som ett hot. De aggressiva är ofta ute efter makt, och är man det måste man utmana de som är i toppen. Att utmana någon som framstår som försvarslös är sällan intressant.

    Jag har rätt bra personliga erfarenheter av detta. Är uppvuxen i en rätt "bråkig" miljö, och slogs under en lång period flera gånger i veckan, innan jag insåg att det var en värdelös strategi. Så länge jag slogs, drogs bråkstakar till mig. När jag började vägra att slåss, var jag inte längre intressant. Har efter det räddat mig själv och mina mer "bråkiga" kompisar från att bli misshandlade genom "fredliga" metoder.

    Ett annat sätt är att att göra sig värdefull för de som antas vilja attackera. Vilket kan ske på en mängd olika sätt. Genom ekonomiska samarbeten eller utbyte av tjänster, eller kulturellt utbyte. Genom alliansfrihet kan man ofta samarbeta med "båda" sidor.

    4. Sanningen verkar vara att de ledare som leder aggressiva krig ofta verkar bry sig rätt lite om ifall deras soldater dör eller ej, eller om deras civila dör. Så om man vill såra dem, om man vill få dem att backa, bli rädda och tveka, finns det nog ofta andra och bättre strategier. Som du vet finns det andra sätt att såra och förvirra och försvaga än att använda våld.
    Det finns ofta goda skäl att frukta intellektet eller modet lika mycket som svärdet.

    5. Har du läst något om brottsbekämpning? Jag har inga källor på rak arm. Men har varit på ett gäng föreläsningar i ämnet och lärst många artiklar genom åren.
    Det jag hört är ganska samstämmigt. Det är inte tillfället som gör tjuven. Inbrottstjuvarna är inte fler i tryggare samhällen med färre larm och pistoler i garderoben, snarare tvärtom. Och det är inte heller så att brottslingen bryr sig speciellt mycket om konsekvenserna. Hårdare straff ger inte färre brott. Snarare tvärtom. Brutalare polis snarare sporrar de kriminella att bli ännu värre.
    Och samma verkar gälla krigiska ledare, de verkar sporras av det svåra, det omöjliga, det "modiga". De som anses vara de största "härförarna" i historien är aldrig de som besegrade den obeväpnade fienden...

    De kanske största felen med både de marknadsekonomiska teorierna och de militära teorierna, är att de ofta utgår från att människor är rationella. Vilket är djupt ovetenskapligt. Vår hjärna är inte rationell. Att se människan som ett flockdjur hade nog till och med varit en bättre start.

    6. Jag skulle ju säga att den konflikten handlar om helt andra saker.... Men det är ju lite för stort för att gå in på här.

    7. Nej. De flesta pacifister accepterar på någon nivå nödvändigt självförsvar. Jag gör det, nästan alla miljöpartister jag träffat gör det. Du har nog ingen källa som visar att MP säger sig vara emot självförsvar. För det har de vad jag vet aldrig påstått. Det är en medveten eller omedveten missuppfattning från din sida.

    Att anse att självförsvar med våld INTE är den BÄSTA strategin och att anse att det finns bättre sätt att skydda sig på, det är något helt annat än att säga att man aldrig får använda våld som skydd!

    8. Det är inte en definition jag köper. Men det är ju upp till dig vad du vill kalla dig.

    9, Som sagt. Fram med forskningen så kan vi se vem som är mest naiv. För mig är det som sagt är det betydligt mer naivt att tro att man i långa loppet kan skydda sig genom att alliera sig med en krigsförande makt som ständigt skapar nya fiender.
    1. Ingen har lyckats komma med realistiska idéer om hur de konflikter jag pekat på kunnat lösas med icke-våldsmetoder, därav tror jag inte på sådana metoder som enda alternativ.

    2. Nej, dessa måste säras på då syftet med att ta upp strid inte nödvändigtvis är att ta makt. Ser du till VK2 så var syftet med att strida för samtliga allierade länder att a) behålla eller ta tillbaka makten i det egna landet. b) hjälpa andra länder att göra detsamma. Det enda allierade land som avvek från detta i och med att kriget var över var Sovjetunionen.

    Det är helt riktigt att utvecklingen till demokrati i regel är en fredlig process och det är därför den måste skiljas från föregående strid, som i bästa fall kan undanröja hinder för en demokratisk utveckling.

    3. Om du inte anser dig kunna påverka utvecklingen i en konflikt så talar det snarare för behov av starkare militärt försvar.

    Styrka enbart räcker inte för att ses som ett hot, ej heller motsatsen för att inte ses som ett hot. Att ha styrka men agera på ett icke hotfullt sätt däremot, är den ultimata kombinationen och är min vision för svensk säkerhets- och försvarspolitik.

    4. Det finns de ledare som värderar liv lågt, helt riktigt. Men det finns olika sätt att räkna på kostnader av strid/krig och ingen ledare kan frånse dem alla.

    5. Vilket kom först: hönan eller ägget? Vilket är orsak och vilket är konsekvens?
    Jag tror inte du får fram någon sanning i dessa frågor utan det är en rent subjektiv bedömning.

    6. -

    7. Acceptera självförsvar men förneka möjligheten att använda det...Obestämd

    8. Folk får vara hur fredliga de vill, men om deras metoder inte leder till fred och frihet så är ju den pacifistiska stämpeln tveksam.

    9. Det är inte optimalt, men jag har svårt att se eftergiften som så mycket sämre än andra stora eftergifter för att undvika krig. Du har själv påpekat den stora eftergiften att låta hela östra Europa stå under Sovjetisk makt som konsekvens av freden efter VK2. Är liknande eftergift godtagbar för Sverige för att behålla fred?
  • Tom Araya
    Quintus Zebra skrev 2014-09-01 20:56:30 följande:
     
    Nej. Man kan i allra högsta grad ha det ena utan att ha det andra. Varför skulle man inte kunna ha det?
    Utföra militära insatser utan militärt försvar....snälla!
    Quintus Zebra skrev 2014-09-01 20:56:30 följande:
    Ja, hur det ser ut i morgon beror på vad vi bygger idag.
    Glöm inte omvärlden vi har svårare att påverka.
    Vill du skydda dig mot brand, skaffa ett brandlarm och en brandsläckare istället för att gå och hoppas att inget drabbar dig.
    Quintus Zebra skrev 2014-09-01 20:56:30 följande:
    Att det ser ut som det gör i dessa konfliktområden är ju till stor del för att kolonialherrar och diktatorer och rebeller och "frihetskämpar" och andra i hundratals år försökt använda just våld för att forma länderna. Med mer våld och fler konflikter som resultat.
    Våldsamma konflikter har alltid funnits, så länge två grupper av människor eller djur levt tillräckligt nära varandra för att intressekonflikt ska kunna uppstå.
    Men hur kommer vi ifrån det?
    Tills det finns lösningar på världens våld vill jag ha ett skydd mot det.
    Quintus Zebra skrev 2014-09-01 20:56:30 följande:
     
    Vi skapar inte fred genom mer upprustning i världen och mer fokus på militära lösningar, utan tvärtom. Har du några fakta som talar för motsatsen?
    Nej, men så är inte världen mitt problem att lösa, utan jag nöjer mig med vad vi i Sverige kan göra för oss själva och som överkurs efter möjlighet: vår lilla del i att hjälpa andra länder.






  • Tom Araya
    Quintus Zebra skrev 2014-09-01 21:00:50 följande:
    Vad har du bevisat? Med vilka belägg? I vilket inlägg?
    Att våld i konflikter med framgång mötts med våld och att icke-våldsmetoder inte ensamt hade kunnat nå samma verkan, detta har givit dig många exempel på som du inte har kunnat bemöta med något konkret.
    Vill du ha exemplen igen?
    Quintus Zebra skrev 2014-09-01 21:03:06 följande:
    Ja, det är ju ett av problemet med icke-militära försvar också. Att det sker i hemlighet
    Allt i frågor om "rikets säkerhet" kan klassificeras, det är inget unikt för det militära. Skulle du ha möjlighet att granska allt våra politiska ledare gjort, sagt, beslutat mm under det kalla kriget hade du fått se många exempel på det.
    Quintus Zebra skrev 2014-09-01 21:03:06 följande:
    Och en del av saker du nämner där är ju icke-vålds-metoder
    Vilket var precis vad jag menade, men inga smickrande metoder direkt....
    Har för mig att det var ett av spionen Stig Berglings motiv....
    Quintus Zebra skrev 2014-09-01 21:03:06 följande:
    Dessa länder hade nog större respekt för varandras försvar än för Sveriges, ändå angrep de hellre varandra än Sverige...
    Det krävs alltid att man kan motivera för att kliva över tröskeln (dock inte nödvändigtvis för någon annan än sig själv), ju högre tröskel desto större motiv.
    Quintus Zebra skrev 2014-09-01 21:04:31 följande:
    Känns lite OT. Men i den här frågan ligger jag rät nära de personer från polisens ledning som brukar tala om sådana saker. Tyvärr följer polisbefäl "på gatan" inte dessa riktlinjer alltid...
    Jag är fortfarande intresserad av att få veta mer om icke-våldsamma metoder mot upplopp, rån, misshandel eller när någon ska gripas motsätter sig det med våld.





  • Tom Araya
    Quintus Zebra skrev 2014-09-01 22:22:01 följande:
    Varför skulle man inte kunna ha och utbilda en internationell styrka utan att ha ett försvar hemma? Varför
    1. För att det endast är Försvaret som kan och får hålla med sådan utrustning och utbildning.

    2. Det lär bli svårt att rekrytera folk som endast kommer att skickas utomlands på ständiga, fysiskt och psykiskt påfrestande och riskabla uppdrag, utan att kunna rotera med den tjänst som hel- och deltidsanställda soldater har i Sverige idag.

    3. Hur ska kostnaden för detta kunna motiveras om styrkan ej får/kan användas för att försvara vårat land?
    Quintus Zebra skrev 2014-09-01 22:22:01 följande:
    Sen har ju ingen pratat om att lägga ned försvaret helt heller? 
    Vad Miljöpartiet egentligen avser med sin försvarspolitik har ställts av en miljöpartist och frivilligt militärt engagerad bloggare...
    miljopartistigront.blogspot.se/2014/05/vad-vill-miljopartiet-med-forsvaret.html

Svar på tråden Varför hatar folk MP?