Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Varför hatar folk MP?

    Philipsson skrev 2014-07-10 18:00:44 följande:

    Jodå, Sverige exporterar ju mer el än vad som importeras.

    Under 2013 kom 38% av den el som användes i Sverige, från Kärnkraft. Jag medger att det är mer än jag trodde.


    På årsbasis, ja. Däremot kan du hitta månader där vi köper in el från exempelvis Tyskland som producerar en hel del koleldad energi.
    Philipsson skrev 2014-07-10 17:53:37 följande:
    Visst är det så, men det är det jag menar är fel. Hur rimmar det med "lika lön"?
    Inte alls. Lika lön, oavsett kön är en utopi med individuell lönesättning.

  • Tom Araya
    ölburk2 skrev 2014-07-10 18:26:12 följande:
    Visst, men vindkraft är å kommer att förbli en parantes historiskt sett..
    Jo, men den skulle inte behöva vara så betydelselös som den är, om man bara vågade satsa. Ska vi försörja oss helt med enbart förnyelsebara energikällor så måste vi nog ta hand om alla alternativ på bästa och mest effektiva sätt och för vind finns helt klart utvecklingspotential.
  • Tom Araya
    themia skrev 2014-07-10 18:37:08 följande:
    Varför skulle demokratin vara ett problem om man fattar ett demokratiskt förankrat beslut?
    Eftersom kvotering som system åsidosätter de demokratiska principerna.
  • Tom Araya
    themia skrev 2014-07-10 20:00:17 följande:
    Ett demokratiskt förankrat beslut kan inte åsidosätta några demokratiska principer.
    Det är en självmotsägelse.
    .
    Skämtar du? Bara för att du är demokratisk vald innebär det inte att du kan fatta vilka beslut som helst, du måste fortfarande hålla dig till demokratiska principer, så länge du vill kalla det demokrati.
  • Tom Araya
    Jeaninne skrev 2014-07-10 20:03:59 följande:
    Är det helt säkert..? Om majoriteten i en kommun röstar för att skjuta alla tiggare i stan med k-pist - är det ett demokratiskt beslut då..?
    ...och då snackar vi majoritet i kommunfullmäktige, inte majoriteten av kommunens invånare...
  • Tom Araya
    themia skrev 2014-07-10 21:02:25 följande:
    Har du hakat upp dig?
    Ett demokratiskt förankrat beslut är ett beslut fattat enligt gällande demokratiska principer
    Ett styre blir inte demokratiskt för att de vinner ett demokratiskt val, de måste också föra en politik som följer demokratiska principer, annars skulle nazism kunna betraktas som demokratiskt bara ett parti med sådan inriktning får tillräckligt många röster.
  • Tom Araya
    themia skrev 2014-07-10 21:09:45 följande:
    Majoriteten i kommunfullmäktige speglar majoriteten bland de kommuninvånare som valt att rösta
    Nej, det gör det faktiskt inte. Det skulle innebära att varje röst innebär ett 100%igt stöd för styret i varje fråga, vilket det naturligtvis inte är. Man röstar på det som man anser är bäst, vilket i praktiken kan vara det man tycker är minst dåligt och kanske bara håller med till 20%.
  • Tom Araya
    themia skrev 2014-07-10 21:55:46 följande:
    Ett beslut är demokratiskt om det speglar folkviljan.
    Om det är folkets vilja att införa nazism (vilket iofs vore förskräckligt) så är det ett demokratiskt beslut att införa nazism.

    Det betyder inte att nazism är ett demokratiskt system i sig.
    Precis vad jag menar. Kvotering är inte ett demokratiskt system, även om beslut om dess införande skulle fattas av ett demokratiskt valt styre.
  • Tom Araya
    Rataxes skrev 2014-07-11 18:51:20 följande:
    Rent och ofarligt?

    Har du sett hur ett reglerat vattenmagasin påverkar naturen?
    Jag tror inte att de 11 miljoner människor som miste sina hem pga Banqiaodammens ras håller med om att det är ofarligt, de anhöriga till de 171 000 som omkom håller nog inte heller med dig där.
    Du menar ungefär så som naturen, utan vår påverkan, ställer till med ibland?
    Jag litar i alla fall mer på Svensk ingenjörskonst än Tsunamis i alla fall.
  • Tom Araya
    Jeaninne skrev 2014-07-11 11:10:18 följande:
    Nej, helt och hållet naturförsörjning är det väl inte många som tror på. T.ex. vill man ju inte bli utan högfungerande sjukhus med all medicinsk teknik, för att ta bara ett exempel. Men vi kan inte heller fortsätta som vi gör nu. Så många människor som idag kommer inte att kunna bo i egna fristående hus, som läcker värme åt alla håll, och inte heller är det möjligt att folk fortsätter att flyga Thailand t/r varenda vinter..
    Den tekniska utvecklingen går framåt även här. Jämför en oljepanneuppvärmd villa från 50-talet med en modern, välisolerad och berg-/luftvärmeuppvärmd villa byggd under de senaste 20 åren.

    Folk och gods behöver ta sig tvärs över klotet även om 50 eller 100 år.
    Jeaninne skrev 2014-07-11 11:10:18 följande:
    Inte heller kan bilköerna, där varje bilist sitter ensam i en bil och spyr ut avgaser (bilen alltså, inte bilisten! ), medan bussarna kör förbi i bussfilen på exakt samma sträcka, fortsätta. Det är bara idiotiskt
    Konkreta bidragande orsaker:

    -Dålig satsning på kollektivtrafik, inte minst den rälsburna, med bristande underhåll mm.

    -Avvecklingen av spårväg i Stockholm på 60-talet.

    -Ett vägnät kring större städer och tätorter som borde ha byggts för 40 år sedan. Man får tycka vad man vill om bilar, biltrafik och vägar, men genomfartstrafik och köer i/runt de stora städerna belastar miljön många gånger mer än vad rullande trafik gör, räknat per rullande km. Vi kommer inte att på väldigt länge komma bort från bilbehovet. Tänk bara på alla leveranser av varor och tjänster som sker med bil. Buss och tåg tar dig heller inte överallt, det är ett faktum du inte kommer ifrån.
    Det är bara "miljömuppar" som inbillar sig att 200 000 rullande bilar är sämre än 100 000 köande.

    -Dåligt nyttjande av järnväg för längre transporter av varor.

    -Att man inte tidigare satsat mer på alternativa bränslen såsom naturgas, metanol/etanol, rapsolja mm. Även om vi förhoppningsvis rätt snart passerat det stadiet i utveckling så hade miljöpåverkan idag var betydligt lindrigare om vi kört mer på sådana alternativa bränslen 20-30 år bakåt i tiden.

    -Att produktion av el- och värmeenergi  med fossila bränslen får fortsätta i Sverige med omnejd (vilket vi stödjer genom att handla), istället för att utveckla och bygga ut kärnkraft och förnyelsebara energikällor, liksom parallella satsningar på utveckling av energikällor eller sätt att utvinna energi som i framtiden kan ersätta kärnkraft.

    -Dålig styrning till miljömässigt mindre påfrestande alternativ. Först måste man göra alternativen attraktiva och tillgängliga, sedan kan man lägga på duktigt i "miljöskatter/-avgifter" på de sämre alternativen, inte tvärt om, då det utarmar konsumentens ekonomiska förmåga att faktiskt välja.

    -Globalt sett borde sedan länge etablerade och välutvecklade I-länder satsa stort på att begynnande industrialisering i U-länder, liksom i rätt nyligen industrialiserade länder, får del av våra erfarenheter och tekniska kunnande till att hoppa över det utvecklingssteg vi tog under 1900-talet, med påföljande miljöpåverkan.

Svar på tråden Varför hatar folk MP?