Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Varför hatar folk MP?

    themia skrev 2014-07-09 12:12:26 följande:
    Om du inte anser att det finns någon snedvridning mellan könen i dina bolag, så är det ju inget problem (för dig)
    Men om du mot förmodan en dag skulle ändra uppfattning, så skulle de kanske leda till att du heller väljer en fullt kompetent kvinna framför en fullt kompetent man.

    (och för att undvika avsiktliga missförstånd - vad som menas med "fullt kompetent" avgör förstås du)

    Att säga kompetens och förbanna kvotering, är detsamma som att säga att det inte finns kompetenta kvinnor.
    (citat av Marianne Nivert, f.d. VD på Telia: "Jämställdhet har vi uppnått den dag det finns lika många mediokra kvinnor som män i företagens styrelser.") 
    Kvotering medför knappast att folk tillsätts av kompetens.

    Problemet med både löner för kvinnor och könsfördelningen grundar sig i att kvinnor har svårare att ta för sig. Idag är lönesättningen i stort sett helt och hållet individuell, vilket innebär att de som har svårt att ställa krav vid förhandling förblir sämre betalda, oavsett kön.
  • Tom Araya
    ölburk2 skrev 2014-07-09 21:33:38 följande:
    Att det blivit individuell lönesättning beror ju på att de som jobbar som anställda vill ha det så, dom har gjort ett val att avstå från fackets hjälp genom att inte ansluta sig., vissa är ju inte ens med i nån A-kassa.., troligtvis drabbas kvinnorna hårdast av det, men dom har själva inte gjort mycket för att värna om facken..
    Individuell lönesättning gäller oavsett medlemskap i facket eller a-kassan.
    Facket och kollektivavtal säger inte vad du får i lön, bara nivån du inte ska behöva gå under.
  • Tom Araya
    Jeaninne skrev 2014-07-09 18:25:35 följande:
    Jag är SPECIFIKT rädd för kärnkraften, på grund av att följderna av en katastrof blir så långtgående och fruktansvärda. Det påverkar ju även kommande generationer... Jag är emot överdrivet och onödigt användande av flygplan, på grund av påverkan på ozonlagret, ja. Bussar är bättre än bilar, och nödvändigt för alla som inte orkar cykla eller gå - och naturligtvis för alla när det gäller långa distanser.

    Det handlar inte om något "drömliv" egentligen, utan om att det inte kan fortsätta så här. Vi utplånar jordens resurser och förstör miljön. Dessutom mår många av oss inte bra av alienationen, den söta och feta och rikliga kosten, och den stillasittande livsstilen.
    Man måste vara framåtsträvande för att komma åt miljöproblemen.
    Industrialiseringen är redan över 100 år gammal i västvärlden och är även genomdriven i stora delar av resten av världen idag.

    Det är alldeles för stort och komplicerat att försöka uppnå någon slags naturförsörjning som för tiden före industrialiseringen.

    Vi måste göra det bästa ur dagens perspektiv, vilket är att producera stora mängder energi utan fossila bränslen. Hade miljörörelsen fokuserat på det under de passerade 50 åren hade det kanske sett bättre ut idag.
  • Tom Araya
    ölburk2 skrev 2014-07-10 01:51:01 följande:
    Klart det gäller, det var inte det jag skrev, men utan ett starkt fack så finns nästan inga möjligheter för anställda att påverka arbetsgivare.
    Ov vi ska generalisera så har ni anställda valt bort fackets stöd/hjälp i mångt å mycket, å istället fått bl.a individuell lönesättning.., även A-kassan verkar inte anställda begripa vad det är utan väljer bort den.., sen är det till att beklaga sig när dom mister jobbet å står där utan pengar.., tänk efter före, skulle man kunna säga..
    Det du skriver ger intrycket av ett aktivt val mellan fackföreningsmedlemskap och individuell lönesättning, vilket inte är fallet.

    Jag håller dock med om att vi behöver en stark fackförening och att alla bör vara med.
  • Tom Araya
    Jeaninne skrev 2014-07-10 12:13:21 följande:
    Grejen är ju bara att det inte kan funka hur länge som helst. Resurserna tar slut. Och fusionsenergi är dessutom farlig. Tänk bara på hur länge de tar för avfallet att halveras ner till icke-farliga halter av radioaktivitet! Hur kan vi ens förvänta oss, att folk som hittar sådant avfall om 300 år ska fatta att det är farligt..?
    Jag glömde lägga till att vi även måste producera energi effektivt och även göra energislukarna mer effektiva. Du måste tro på teknikens framsteg. De problem vi har idag har vi inte om 100 eller 300 år, om vi bara låter tekniken utvecklas och styr den i rätt riktning. Se bara hur långt vi kommit de senaste 50-60 åren, trots onödiga bromsar.
  • Tom Araya
    ölburk2 skrev 2014-07-10 14:41:42 följande:
    Nån som tror vindkraften är framtiden?
    Glöm det, den är enbart en biprodukt, en parantes i vår energiförsörning under några decennier.., ett bra sätt att skjuta energiproblemet framför oss å tysta miljömupparna, det påverkar heller inte inkomsterna för oljebolag eller regeringar, då dom ofta själv är de som står bakom vindkraftprojekten å därmed håvar in ev vinster.
    Jag tycker inte att du ska förminska betydelsen av energi utvinningsbar från vind.
    Med mer satsning på utveckling och mer utbyggnad skulle vi kunna utvinna många gånger mer än idag.
    Dock kommer vindkraft aldrig kunna helt försörja våra energibehov, utan bara utgöra komplement för att minska behovet av miljömässigt sämre alternativ.
  • Tom Araya
    Philipsson skrev 2014-07-10 08:29:35 följande:
    Så är det ju inte. Du har som enskild anställd inget fritt val i det avseendet. Jag var kommunalanställd i en svensk kommun när kollektivavtalen slopades och då hade jag ju ingen möjlighet att välja bort den individuella lönesättningen utan tvangs förhandla om lönen som alla andra.
    Mig veterligen finns individuell lönesättning även på företag och arbetsplatser med kollektivavtal. Kollektivavtalet säger vad arbetsgivaren lägst ska betala i lön, inte vad du kan förhandla dig till.
  • Tom Araya
    Philipsson skrev 2014-07-10 12:51:16 följande:
    Miljön är i synnerhet en global fråga. Vi löser ju inte miljöfrågan genom att t.ex. beskatta bilen ännu hårdare i SVERIGE. Sverige och en del andra länder i Europa har ju redan kommit ganska långt när det gäller miljöförbättringarna.

    Mp har inte fattat det utan angriper miljöfrågan utifrån nåt slags moraliskt perspektiv, deras diskurs påminner om den som man hör på frireligiösas väckelsemöten.

    Vad det handlar om är globala avtal.
    Håller med.
    Philipsson skrev 2014-07-10 12:51:16 följande:
    När det gäller kärnkraften så ska den naturligtvis avvecklas, undan för undan. Inga nya kärnkraftverk ska byggas.

    Vi ska inte glömma att Sverige redan utan kärnkraften i princip är självförsörjande när det gäller el-energi
    Här är du ute och cyklar...
    Sverige är inte självförsörjande vad det gäller el-energi. Eftersom vi lagt ner kärnkraftverk, inte satsat tillräckligt på långsiktigt underhåll, ej heller byggt ny kärnkraft och inte satsat på utveckling och utbyggnad av förnyelsebara energikällor i tillräcklig grad så tvingas vi i stort sett varje vinter att köpa in el utifrån, till stor del producerat med fossila bränslen.
    Jag anser att vi ska satsa på kärnkraft tills vi kan ersätta den med annat än fossila bränslen.
    Philipsson skrev 2014-07-10 12:51:16 följande:
    Konstigt dock att Mp aldrig talar om nedragningar när det gäller el-konsumtionen. Elbilars batterier måste ju liksom laddas och för det måste elen komma nånstans ifrån.
    Håller med. Att ersätta fossila bränslen med el och inte ha en plan för den el-försörjningen är typisk MP-logik.


  • Tom Araya
    ölburk2 skrev 2014-07-10 17:17:07 följande:
    Inte alls, det är bara vindenergin inte är en framkomlig väg, vinden är inte en pålitlig energikälla å väldigt svår att hantera.
    Det är sant, men likväl är utveckling och utbyggnad eftersatt och där finns mycket energi att hämta, utan tvekan.
    Vindkraft är ingen väg att ersätta annan energi i högre grad, men fortfarande finns nog att hämta för att det ska vara intressant och till nytta....och sedan går ju tekniken framåt, om man bara vågar satsa....Sverige var förr bland de främsta i världen i utveckling för att utvinna förnyelsebar energi, men nu har vi halkat efter....
  • Tom Araya
    themia skrev 2014-07-10 15:13:40 följande:
    Det är så man resonerar, och alltid resonerat, när jämn könsfördelning saknar betydelse.
    Och det har jag inte så mycket att säga om, annat än rent allmänt att demokratin vinner på en jämn könsfördelning i maktens korridorer
    Bara om den uppnås med demokratiska medel, vilket kvotering inte utgör.
Svar på tråden Varför hatar folk MP?