Forum Samhälle - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

  Mån 28 dec 2015 18:13 Läst 140546 gånger Totalt 3991 svar
  Mån 28 dec 2015 18:13 -2 +3

  Frågan är alltså om du uppfattar public service som opartiska. Opartisk är att man inte tar ställning för eller emot en vissa sida eller ett visst politiskt parti.

  Omröstning
  Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
 • Tis 29 dec 2015 08:13 #11
  boomstar skrev 2015-12-28 20:10:05 följande:

  Och ska vi prata vänster-högerskala så har det gjorts otaliga vetenskapliga medieanalyser i Sverige som visar att media är HÖGER-vriden. Inför val har t ex alla stora tidningar levererar en klar majoritet pro-alliansen artikar och anti-socialdemokrat, miljöparti och vänster artiklar. Den enda stora tidningen som hade levererat LIKA många pro-alliansen artiklar som andra sidan var Aftonbladet.

  Aftonbladet brukar ju ni sd-are och högermänniskor gilla att avfärda som fruktansvärt vänstervriden. Medans den alltså i verkligheten var den enda tidning som var någorlunda neutral, alltså INTE var högervriden i sin journalistik,


  Skulle väl säga att dom otaliga undersökningarna visar att dom är vänstervridna men... SIFO bör väl ses som hyfsat neutralt om du vill ja en källa.
 • Tis 29 dec 2015 10:18 #12

  Finns väl inget som vi svenskar har så stort förtroende för som SR och SVT.

  Opartiska, ja hyfsat - men då utifrån en västerländsk värdegrund.

  Ju mer extrem man själv är i sina åsikter desto mer partisk lär man väl också anse att public service är.


  Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
 • Tis 29 dec 2015 11:04 #14
  freedom first skrev 2015-12-29 10:55:05 följande:

  Detta är skrattretande, kan man bara anmärka att det är fler inlägg som är borttagna än som står kvar.


  Opartiskt, javist, om man skriver rätt skit.


   


  Jag skulle tro att det handlar om att FL har raderat inlägg som har länkat till/innehåller länkar till främlingsfientliga sidor. Det är inte tillåtet enligt FLs regler att länka till sådana sidor så därför ser jag inget konstigt med att inläggen plockats bort.

  "Rasistiska eller främlingsfientliga inlägg eller länkar till sajter där sådant förekommer accepteras inte"

  gamla.familjeliv.se/Forum/regler.php


   


  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • Tis 29 dec 2015 11:18 #15
  KillBill skrev 2015-12-29 11:04:15 följande:

  Jag skulle tro att det handlar om att FL har raderat inlägg som har länkat till/innehåller länkar till främlingsfientliga sidor. Det är inte tillåtet enligt FLs regler att länka till sådana sidor så därför ser jag inget konstigt med att inläggen plockats bort.

  "Rasistiska eller främlingsfientliga inlägg eller länkar till sajter där sådant förekommer accepteras inte"

  gamla.familjeliv.se/Forum/regler.php


   


  Jag undrar om hen tror att FL är en del av public service, annars förstår jag inte riktigt relevansen för trådens frågeställning.
  Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
 • Tis 29 dec 2015 12:06 #16
  Sedna skrev 2015-12-28 20:25:57 följande:

  De rena nyhetsprogrammen brukar vara rätt sakliga, ja. Men i underhållningsdelen är det värre. Där är det svarta lucior, rappande araber stjärngossar med krans i hår och kajalbögar i Luciamorgon-programmet, unga muslimska flicksnärtor som julvärdar, mångkulturkramare och uttalade Sd-hatare som nyårsklockuppläsare.

  Och i alla TV-serier producerade direkt för SVT är det alltid de goda gestalterna som vill gömma illegala invandrare och de onda, som publiken tycker illa om, som vill överlämna dem till polisen. Det är alltid de homosexuella föräldraparen som är fantastiska och underbara och offrar precis allting för sina barn, medan de heterosexuella ligger utslagna av vin och tabletter... Tänk "Rederiet" och "Skärgårdsdoktorn" t.ex.. 


  Detta klingar bra med de kärleksfulla åsikter du skriver, sändes dessutom på SVT.
 • Tis 29 dec 2015 15:33 #17 +1
  todo nada skrev 2015-12-29 12:06:52 följande:
  Detta klingar bra med de kärleksfulla åsikter du skriver, sändes dessutom på SVT.
  Det där ironiserar ju över kristna med dom åsikterna. Tror du att SVT skulle ha låtit en riktig frikyrkopastor - en snygg och karismatisk sådan, brinnande i anden - komma till orda i något av deras program..? Ditt exempel var mycket bra faktiskt - alla som har icke-PK-åsikter är det OK att håna.
 • Tis 29 dec 2015 15:46 #19

  Sådär. Lite åt vänster och med censur på information som andra (kanske oväntat) länder är bättre på än Sverige när det gäller välfärd och sociala rättigheter. Svenskar vet ju ingenting om t.ex. sjukvård i övriga Europa.

 • Tis 29 dec 2015 15:56 #21

  Nej det är dom inte.

 • Tis 29 dec 2015 16:48 #20
  Tråden har rensats.
  Vänligen återgå till topic!
  Vid eventuella frågor vänd dig till supporten: support@familjeliv.se
 • Tis 29 dec 2015 19:18 #21
  defo skrev 2015-12-29 08:13:34 följande:
  Skulle väl säga att dom otaliga undersökningarna visar att dom är vänstervridna men... SIFO bör väl ses som hyfsat neutralt om du vill ja en källa.
  Du får gärna länka till "undersökningarna". Hittade inget på SIFO.

  Användaren "konservativ" här ovan är som vanligt konservativt tvärsäker utan belägg.
  En filosof (Bertrand Russel) sa en gång att "problemet med världen är att de dumma är så tvärsäkra och de visa så osäkra". Citatet passar förvånansvärt ofta...

  Den här avhandlingen www.familjeliv.se/forum/thread/76164281-anser-du-att-public-service-svt-sr-ur-ar-opartiska/2 visar t ex att SVT (som vi ju pratar om här) är något HÖGERVRIDEN år 2010. Tillexempel analyserades totalt 82 min Rapport sändning (s25) där högern fick 16 min och vänstern 13 min. Dvs SVT har enligt den analysen en lätt högervridning.

  I den här mycket omfattande studien analyseras en stor del av hela rapporteringen inför valet 2006 när alliansen/högern vann. www.gu.se/digitalAssets/1284/1284256_nr42.pdf En intressant tabell på s43 visar att SVT år 2002 hade en kraftigt HÖGERVRIDEN politisk rapportering. Inför valet 2006 lyckades SVT dock bättre med att blir mer neutral än HÖGERVRIDET. I samma tabell ser man hur totalsumman av all media är HÖGERVRIDEN: DN är värst högervriden med en mycket kraftig pro-höger rapportering. På s44 ser man hur kraftig högervridningen var i media i form av rapportering som framställde Renfeldt positivare än partiledarna mer till vänster. Diagrammet s70 visar hur ALL media - inklusive SVT - var högervriden i nyhetsrapporteringen, utom Aftonbladet. (det jag påstod om AB i ett tidigare inlägg stämmer alltså inte för 2006)
  Så här sammanfattar författarna till studien själv:

  "Den borgerliga alliansen fick som aktörer en mer gynnsam uppmärksamhet än socialdemokraterna och de två samverkanspartierna. Den mest gynnsamma behandlingen fick alliansen i Dagens Nyheter och Expressen. Samverkanspartiernafick den mest gynnsamma uppmärksamheten i Ekot och Aktuellt. Den mest balanserande bevakningen fanns i Göteborgs-Posten, Aftonbladet och i Sveriges Televisions nyhetsprogram (Rapport och Aktuellt tillsammans). För SVT:s nyhetsprogram innebar det en mycket kraftig förändring jämfört med valet 2002. I valet 2002 fick det borgerliga regeringsalternativet den mest gynnsamma behandlingen i Rapport och Aktuellt.
  I samtliga medier gavs en bild av alliansen som i betydligt högre grad var präglad av samarbete än splittring. Den bild medierna gav av alliansen och sammanhållningen inom alliansen var starkt gynnsam för det borgerliga regeringsalternativet."

  För en motsvarande analys av rapporteringen 2010 från Göteborgs Universitet, som jag bara läst ett sammandrag av, hävdar författarna att nyhetsrapporteringen blivit mer nautral 2010 - dvs mindre högervriden än 2006. Fortfarande högervriden, men bättre. Värst högervridning hade Expressen.

  En studie från 2015 www.diva-portal.org/smash/record.jsf%3A826621&dswid=webkitendfullscreen visar att de fyra största tidningarna inför valet 2014 återigen var kraftigt PRO-ALLIANSEN dvs HÖGERVRIDNA. Värst var återigen Expressen och DN som visade sig vara ganska extremt HÖGERVRIDNA i sin rapportering. Mer neutral var SVD.

  Expressen och DN återkommer alltså som de värst HÖGERVRIDNA mainstream-medierna i Sverige. Både Bonnierägda. Så det är väl inte så svårt att lista ut vilket regeringsalernativ Bonnierfamiljen föredrar..

  Sammantaget verkar det vara rätt uppenbart för envar som är någorlunda instresserad av forskning och kvantitativ analys, att i stort sett all mainstream media i Sverige är HÖGERVRIDEN (utom Aftonbladet). Public Service lyckas bättre med sin opartiskhet och är bara lite högervridet.

  Nu skulle det inte förvåna mig om ni konservativa högerskrikare, fascister och sd-flocken skriver att universiteten som gjort studierna är vänstervridna kulturmarxister som det inte går att lita på. Till det har jag redan förberett en djup suck.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll