Inlägg från: UndrandeSökare |Visa alla inlägg
  • UndrandeSökare

    Vi som planerar äggdonation 2020

    Smulantobe skrev 2020-01-11 22:38:53 följande:

    Bästa UndrandeSökare, känner igen ditt namn från Aten-tråden och vill bara säga TACK för all info du delat med dig av! Väldigt uppskattat! Håller just på att försöka sätt mig in det här med immunologin lite bättre och all denna info har varit ovärderlig! 


    Varsågod.

    Misstänker du att du har immproblem?

    Inboxa mig om du har immunfrågor.
  • UndrandeSökare
    KajsaMia skrev 2020-01-12 19:49:14 följande:

    Att välja en öppen donator betyder att ens barn ska kunna få veta vem donatorn var när hen fyller 18? Eller fungerar det på ett annat sätt? 

    Jag undrade även hur val av donator kan se ut. Jag vet att det beror på kliniken, men hur stor frihet har föräldrarna i att välja en donator? Hur ser det ut oftast? Man får välja genom att titta på barndomsbilder av olika donatorer eller är det läkare som mindre eller mer bestämmer baserande på... Ja, baserande på vad? 


    Ja, öppen donation betyder att barnet efter det blivit vuxet kan (om det vill) få ut uppgifter om donatorns identitet.

    Men mottagarkvinnan (eller mottagarparet) kan INTE själva begära att få ut några uppgifter om donatorn av kliniken på egen hand.

    Val av donator fungerar väldigt olika på olika kliniker. På vissa kliniker väljer de ut en matchade donator till dig och du har inget själv att säga till om.

    På vissa kliniker kan man få se babybilder på donatorn (aldrig bilder på hur donatorn ser ut idag). På andra kliniker får man endast veta hårfärg, ögonfärg, längd, vikt etc. På vissa kliniker fyller mottagaren i hur önskemålen om donatorn ser ut, man brukar också få scanna in bilder på sig själv och maila in. Sen matchar kliniken allt detta mot sin donatorsdatabas och man får ett antal kandidater att välja på. Man måste också ta en rad med blodprover (infektionsprover som tex hiv, syfilis, etc etc blodgrupp och resisfaktor samt spermaprov med morfologi och skicka resultatet på papper till kliniken innan man får välja donator.

    Det är vanligt att kliniken matchar donatorer och mottagare så man endast får förslag på donatorer med samma blodgrupp som man själv har. Många (men inte alla kliniker) matchar blodgrupper. Detta för att barnet inte av misstag ska kunna få reda på av misstag, att man omöjligt kan vara mottagarnas barn genom ett blodgrupperingsprov (i de fall föräldrarna inte velat berätta för barnet, att barnet blev till tack vare en donator).
  • UndrandeSökare
    KajsaMia skrev 2020-01-13 13:02:48 följande:

    Så, kort och gott, den vanligaste metoden är att kliniken presenterar för en ett urval av kandidater som de förberedde själva? Jag tycker det låter ganska vettigt ifall jag förstod det korrekt. Brukar blivande föräldrar dock lockas av möjligheten att bestämma över fler faktorer/ bläddra igenom nästan valfria donatorer? Undrar vad tendensen är av ren nyfikenhet.

    Alla dessa extra blodprover innan donatorval är också extra betalda inte sant?


    Ja, blodproven kostar extra och de (infektionsproven), behöver man (kvinnan) ta om varje nytt år, och skicka svaren till kliniken varje år, så länge som man har embryon i deras frys sen. Även spermaprov med morfologi och blodgrupperingsprover kostar extra, men dessa behöver bara göras en enda gång (blodgrupper ändras ju inte).

    De flesta klinikernas policy är att man får fylla i önskemål på donatorerna och skicka in samt bilder på sig själv, sen blir man matchad och får ett förslag på 2 eller 3 donatorer att välja på. Man får då endast en textbaserad lista med hårfärg, ögonfärg, längd, vikt, etc på donatorerna som man får välja på. Alltså inga foton.

    Bara några få enstaka kliniker erbjuder babyfoton på donatorerna. De flesta kliniker erbjuder inga bilder alls.
  • UndrandeSökare
    CrookedTail skrev 2020-01-20 22:53:51 följande:

    Kul med fler här i tråden!

    Jag har fått tjata mig till information om vad som kommer hända framöver. Läkaren i Riga har pratat med läkaren i Gbg och ansvaret ligger sedan i julas hos Gbg-kliniken att informera mig om vidare behandling. Först idag fick jag veta att jag kommer att behöva göra en ny hysteroskopi för att ta bort sammanväxningar samt sätta in en hormonspiral under några månader. Så nästa FET kommer att dröja :/


    Jättetråkigt att du tvingas tjata på din gynekolog för få besked, och att du behöver göra en hysto nr 2. Men hoppas alla åtgärder gör att du ökar dina chanser inför nästa gång !
  • UndrandeSökare
    glommernamnet skrev 2020-01-03 13:57:31 följande:

    Jag fick ett plus idag, är lite chockerad.

    Vi har försökt bli gravida i ca 3 år. Jag har fått två missfall (v 10 och v 5) samt konstaterat lågt amh. Vi har  under 2019 gjort tre ivf som aldrig gett något. Vi har planerat in äggdonation nu till februari/mars. Och nu detta....

    Jag är glad men mest rädd, ganska övertygad om att det kommer att bli missfall.

    Svårt att hantera detta.


    Hur har det gått för dig med plusset? Har du tagit några hcgprover? eller gjort vul hos gyn nu?
  • UndrandeSökare
    Jiana skrev 2020-01-22 19:53:26 följande:

    Nu har vi bokat första besöket hos Ovumia! Kommer ha psykologsamtalet där i samband med besöket. Planen är att sambon lämna spermaprov och de gör sperm dna fragmenteringstest samt fryser sperma inför befruktning. Är sperman ok blir det date med ägg från äggbanken. Därefter PGS och ny vända i frysen. Insättning i ostimulerad cykel om vi kommer så långt. Låter otroligt invecklat tycker jag som har lågt hopp om att det ska gå vägen.


    Kolla med din klinik ang Sperm dna fragmentationstestet. Min man gjorde det testet. Vår klinik sa nämligen till oss att sperma som man gör Sperm dna fragmentationstest på färgas och måste kaseras sen. Alltså kan man ej frysa in den sperman och använda till befruktning. Alltså behöver mannen lämna sperma vid flera tillfällen enligt vår klinik.

    Obs ! Innan han gör Sperm dna fragmentationstestet måste mannen avstått från utlösning (sex/onani) i 5 dygn innan !
  • UndrandeSökare
    Limarie skrev 2020-01-23 14:13:38 följande:

    Slemhinnan var 8.2mm tjock dag 11. Så det är väl bra hoppas jag. Imorgon får vi svar Hur det gick för donatorn! Det är det som är mest spännande.

    Sa de till er hur många folliklar de såg? Nog inte misstänker jag.


    Slemhinnan behöver vara minst 7.00mm tjock vid insättningen. Hur gick det med donatorn? Vilket datum är det planerat äggplock?
  • UndrandeSökare
    KajsaMia skrev 2020-01-24 12:21:50 följande:

    Följer er och har en fråga till. Hur är det med färska vs. frysta ägg? Vilka valde ni och varför? Är det fler kliniker som erbjuder frysta ägg? Jag förstår att om man väljer färska ägg, så måste man nog stanna i kliniken en längre tid eftersom ens och donatorens behandling måste synkas och det kan vara svårt om man tex drar utomlands för behandling. Men är det inte så att om man väljer färska så förlorar man ett andel ägg när de tinas? Samt, i övrigt, varierar chansen att bli gravid, äggkvalitet, eller nånting annat beroende på vilken typ av ägg man väljer?

    Limarie, jag håller tummarna för att kliniken ska svara och allt går att synkas med bäst resultat!


    KajsaMia- Jag kan förklara skillnaden mellan frysta och färska ägg. Färska ägg är alltid bäst.

    Frysta obefruktade är sämre därför att celler kan tappas (dö) vid upptiningen. Detta drabbar både obefruktade ägg och embryon (befruktade ägg).

    Men obefruktade ägg innehåller endast EN cell, och tappas den så dör ägget. Det är därför det är bättre att odla embryot i 5 dagar (blastos), istället för 3 dagar, eftersom ju fler dagars odling, desto fler celler kommer det finnas och då blir det större chans att embryot överlever upptining.

    Att odla embryona i 5 dagar innan insättning är också ett sätt att "sålla angarna från vetet" så att säga. Eftersom många embryon dör mellan dag 3 och 5 oavsett om de är i labbet eller i livmodern. Så genom att odla dem till blastos (dag 5) så sätter man endast in de starkaste embryona. Då slipper man riskera att sätta in 3-dagars embryon som kanske ändå skulle dött innan dag 5. Så om du får möjlighet att välja, så välj att de sätter in embryon som är odlade i 5 dagar. Vissa kliniker sätter också in 2st 5dagars embryon samtidigt för att öka chanserna till plus. Vissa kliniker erbjuder även Embryo glue som är en vätska embryona placeras i innan insättning, för att öka chanserna att embryot fäster.
  • UndrandeSökare
    Limarie skrev 2020-01-24 15:48:16 följande:

    Lyckan är nog inte på vår sida. De skrev bara kort. Donatorn kommer på nytt ul på tisdag. Och att jag i alla fall ska fortsätta med medicineringen. Inget mer. Varken om det var bra och som förväntad eller så. Men jag vet ju att hon måste ha tagit första ul dag 6. Då är hon på dag 10 på tisdag.

    Frågade via mejl vad det nu betyder. Om hon tror att det kan bli så att de avbryta. Men inget svar.

    Ledsen. Och tråkigt att det är så igen. Finland, verkligen. Vad har de för donatorer?


    Hoppas du får mer utförligt besked på tisdag.

    Är detta första eller andra äggdonatorn som ni försöker med?
  • UndrandeSökare
    Limarie skrev 2020-01-24 18:33:12 följande:

    Det är första äggdonationsförsök. Känns så trist att avbryta det innan vi ens var med i bilden. Räckte ju att avbryta IVF 2 gånger.

    Vi ska nog tänka ut en plan B nu och ser om man kan byta klinik under stimulering. Vet att vissa kliniker kan göra det. Vi funderar även att övergå direkt till embryoadoption. Vi bara väntar och väntar och det känns som att det aldrig blir av.

    Om jag nu skulle sluta med Progynon så blir ett nästa försök ändå tidigast i mars eller april beroende på vår man är. Där får tiden igen. Vi bestämde oss för äggdonationen i augusti...


    Det är alltid bra med en plan B (och kanske plan C). Har kliniken sagt om ni kan få en ny donator snabbt om denna donator måste avbryta? Eller hur lång väntetid finns? Men ge inte upp om detta försöket än ! Vi väntar och ser vad som händer på tisdag.
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020