• Mon 11 May 2020 19:07
  77609 visningar
  3231 svar
  3231
  77609

  Letrozol, PCO

  Russin112 skrev 2020-05-11 18:55:18 följande:

  Ingen aning, de är olika läkare som har skrivit ut de till mig. Men provera verkar vara de vanligaste. De är 1 tablett om dagen vs primolut-nor som är 2 vilket kan vars jobbigt.

  Ja men jag hoppas också! Annars är de väl bara vänta på ivf.

  Förstår inte varför jag inte producerar stora äggblåsor när de verkar fungera på alla andra men ja de är ju bra att livmodern iaf reagerar :)

  Jag fick tid på dag 13, den 21a :) (dag 12 hade dem inga tider)

  Tycker de är så skönt att kunna skriva med er som går igenom samma sak, ingen annan i min krets som riktigt förstår vad man går igenom vilket är jobbigt...


  Glömde fråga, hur mycket har du berättat för dina närstående, vänner? Det kan kännas svårt även om man har många runt sig som gärna lyssnar och vill stötta. Det där med att prata med någon som verkligen förstår, som har gått igenom samma process eller upplever det här och nu, det är annorlunda. Det ger en annan trygghet, förståelse, nästan en styrka liksom. Jag kan bara jämföra med att hamna i en utmattning, det är också så himla svårt att förstå utan att själv ha varit där.
 • Mon 11 May 2020 22:05
  amandakollb skrev 2020-05-11 19:11:37 följande:

  Åh toppen, då är vi iaf tre st här som är väldigt nära i cykeln, det blir roligare att följas åt :)

  Vi har försökt sen i somras så typ 9 månader och sen sökte vi hjälp lite tidigare för jag fick så sällan äl. Fick diagnosen pco och har fått superbra bemötande på min klinik, är jättenöjd! Hur ser det ut för er?:)


  Letrozol-buddies it is ;)

  Jag fick aldrig min mens i tonåren så visste redan då att det var något tokigt. Men det var svårt att oroa sig då och det var faktiskt riktigt najs när alla andra tjejer klagade på värk, blödde genom byxor i tid och otid och allt som hör till, haha!

  Fick första (katastrof)mensen av p-piller när jag var 17 år och proverna på ungdomsmottagningen visade tydligen avvikelser men då förstod jag inte vad det innebar. Inte förrän flera år senare när jag "växt ur" ungdomsmottagningen, typ 2010?, och skulle få p-piller hos en vanlig barnmorska gjordes en undersökning som visade på PCO-äggstockar. Tillsammans med övriga typiska symptom med utebliven mens bl.a. så var man ganska säker på att det var PCOs men vad jag minns så sattes ingen diagnos då.

  När jag och min man började planera för framtiden efter några år tillsammans önskade jag en ordentlig utredning så fick genom egenremiss en utredning 2017 som visade precis det jag fått veta flera år tidigare. Klassiskt PCOs. Vi fick veta att vi skulle få hjälp direkt när vi önskade barn så i höstas när vi gift oss och jag slutat med p-piller kontaktade vi vår klinik och startade upp processen.

  En och en halv månad efter p-piller-stopp fick jag efter en månad med väldigt många och konstiga symptom mens för första gången i mitt liv. Det kom som en total chock och självklart även som glädje. Kanske skulle det finnas en minichans för naturlig väg i alla fall? Men nej. Sen hände ingenting och inte förrän jag börjat med LCHF-kost i januari fick jag mens naturligt för andra gången. Som tur var sammanföll detta exakt med vårt första besök på kliniken och vi startade upp med vårt första försök där i slutet på februari.

  Oj, det där blev väldigt långt. Sorry. Sammanfattningsvis så har jag PCOs, har inte försökt på egen hand alls i princip (kanske en månad efter första mensen om det nu räknas) och vi känner oss väl omhändertagna och fint bemötta på vår klinik.

  Att man gått på p-piller i över 15 år helt utan egentlig anledning får man liksom komma över i detta läget. Det som är positivt är dock att man hållt sina äggstockar "intakta" och det ska tydligen vara positivt? Någon annan som hört det?

  Jag är förresten 33 år, så kanske det blir lättare att få ihop årtal, åldrar och allt om ni orkar läsa allt ovan!
 • Mon 11 May 2020 22:10
  Russin112 skrev 2020-05-11 21:17:33 följande:

  Nej men precis, mycket lättare med provera!

  Nja alltså jag böt ju klinik för min gamla inte hade tid med oss som vill bli gravida i coronatider... och på nya kliniken sa hon att Hon alltid skickar en remiss direkt ifall de blir aktuellt med ivf så skall man inte behöva vänta. Nu var det tydligen inga köer als så väntar bara på att de ska godkänna mig.

  Jag berättar de mesta men just den här känslan av hopplöshet och oduglighet tror jag inte någon som inte varit med om de kan förstå hur smärtsamt de är och hur BESATT man blir av att få barn. Hur man inte kan tänka på annat och associerar allt med graviditet/barn...


  Det låter ju himla skönt med ett sånt förhållningssätt på din klinik! Att man sätts upp i kö UTIFALL att det blir aktuell och att man inte SKA BEHÖVA VÄNTA. Vad glad jag blir för dig!

  Ja, det här med att vilja bli gravid i Corona-tider... Precis som att barnlängtan tar en paus? Eller som att man slutar åldras och chansen ÖKAR med tiden? Är det rätt så är det rätt. Det enda man får tänka på är väl att det finns restriktioner inom vården som man får acceptera och ha överseende med.

  Har ni försökt länge? Jag läser in att ni haft en lång process bakom er innan era försök med Letrozol?

  Det är helt makalöst, både på ett positivt sätt och ett negativt sätt, att man blir så uppslukad av en enda tanke och vilja på detta sätt. Här är vi alla i samma båt och alla tankar och känslor är okej.
 • Tue 12 May 2020 08:49
  amandakollb skrev 2020-05-12 07:40:33 följande:

  yes det låter bra :D du får skriva direkt du får mens! 

  jaså, men du vi har lite samma historia faktiskt, jag fick mens jättesent och väldigt oregelbundet, kommer ihåg att jag gick på en utredning när jag var typ 20 och tog massa tester osv men de hittade inget då utan sa bara att jag skulle få hjälp när jag ville ha barn i framtiden. har ätit p-piller lite till och från men fick sällan tillbaka mensen, och nu är det ändå typ 4-5 år sedan jag slutade med p-piller men det tog 2 år tror jag innan jag fick tillbaka mensen efter det, och då väldigt sällan. 

  vi började försöka i somras men har bara blivit typ 3 försök eftersom jag inte haft ägglossning fler gånger under den tiden så vi sökte också hjälp tidigare just därför :)

  men vi borde ändå ha bra chanser då vi har hög äggreserv (säger iofs inget om kvaliteten) men har hört att många med pco ändå blir gravida ganska snabbt med hjälp! :) ska bli kul att följas! 

  idag sjönk tempen ytterligare förresten.. 


  Intressant! Men då håller vi tummarna för vår kära äggreserv och att det finns många guldägg som bara väntar där inne på bästa förutsättningarna :)

  Hoppas din mens kommer igång ordentligt nu då så ni kan starta direkt. Hör av dig när du vet mer!
 • Wed 13 May 2020 14:50

  Jag har också fått mens idag och precis som du amandakollb ska jag börja med dubbel dos Letrozol nu på fredag! Synkade till tusen här nu ju, haha!

  Jag har inbokat ultraljud redan på cd 10, den 22 maj. Var även så förra rundan så antar att vår klinik brukar göra det. Blir säkert aktuellt med fler ultraljud om jag reagerar bra eftersom det första är så tidigt. Hoppas i alla fall att jag reagerar på dubbel dos!

  Nu är vi igång! :)

 • Wed 13 May 2020 16:02
  amandakollb skrev 2020-05-13 15:29:51 följande:

  wie vad kul :D jätteroligt att följas åt! jaa cd 13 känns lite sent men hon sa att cd 10 blev lite tidigt så får hoppas cd 13 blir bra nu haha!

  åh bara för att det gick sämst första gången så känns det som att det inte kommer funka nån gång för mig.. :( 


  Det är nog olika bud på vad som egentligen är rätt dag att göra ultraljud. Kliniker gör olika och vi kvinnor fungerar ju inte likadant. Hoppas att det blir bra oavsett dag 10 eller 13! Min klinik gör ju flera ultraljud så jag är inte orolig för att mitt blev tidigt. Känns bra att få koll tidigt vad som händer och sker.

  Det är nog helt normalt att känna så. Hur många har man inte läst om som blivit gravida på försöket liksom? Men det är nog vanligare att vinna på Triss än att bli gravid på första försöket. Så vi får tänka att vi inte fått rätt vinstlott än.

  När fick du ultraljud sist? När du fick se alla fina äggblåsor?
 • Wed 13 May 2020 17:32
  amandakollb skrev 2020-05-13 16:28:09 följande:

  förra/första gången så blev det första ultraljudet CD 11 och då hade jag tre stora blåsor på 14,16 och 17 mm och sen var jag där på ett andra ultraljud CD 14 och då hade jag två stora på 16 och 20 mm och då fick jag ta sprutan samma dag (CD 14 alltså). så vi får hålla tummarna att vi får fina stora blåsor denna gång! :)

  hur ser det ut för dig, när har du fått ta sprutan och vilken CD? 


  Du reagerade ju jättefint på dubbeldos, då ska det nog gå bra denna gången med! Håller tummarna för bättre lycka med sprutan bara :)

  Förra (första) rundan fick jag enkel dos och ingen spruta. Hade ultraljud cd 10 och cd 18 som inte visade annat än cystor kvar sedan förra ägglossningen (naturlig efter typ 4 veckor med LCHF). Tror inte att det är aktuellt med ägglossningsspruta den här gången heller men ska lyfta frågan om när/om det kan bli aktuellt. Vi ska köra sex cykler med Letrozol så har fem kvar. Har ni någon sådan plan? Har din partner blivit utredd förresten?
 • Wed 13 May 2020 18:59
  amandakollb skrev 2020-05-13 17:53:49 följande:

  jaaa letrozolen verkar jag svara jättebra på, så synd att jag inte reagerade lika bra på ovitrellen :/ 

  hm ja har läst något om att det är vanligt att man får cystor av letrozol? eller har jag fel kanske? hade du dem innan? åh berätta gärna lite mer om det! 

  när vi började utredningen så fick han lämna ett blodprov och ett spermaprov och spermaprovet visade normalt. fick din sambo göra samma?

  nä har inte pratat om någon sådan plan ännu, får höra vad de säger när jag åker dit nästa gång. även fast jag kan tänka mig att köra letrozol+ovitrelle fram till årsskiftet, det blir typ 6-7 cykler, så kanske det är bäst att ställa sig i kö redan i sommar om det är lång kötid? 


  Som jag skrev i ett tidigare inlägg så fick jag mens precis i fas med att vi startade vår första Letrozol-behandling i februari. Då hade jag gått på LCHF-kost i 6-7 veckor och jag hade märkt av ägglossningsflytningar, ömma bröstvårtor och värk i magen typ 10-14 dagar innan mensen kom.

  I samband med alla mina symptom där innan mensen hade jag tagit blodprover inför första klinikbesöket så när vi träffade vår läkare så sa hon direkt att proverna visat otroligt höga östradiolvärden och på ultraljud såg man två kvarvarande "säckar", vilket tydde på att jag ägglossat två ägg på egen hand. Lycka liksom! Plus att jag faktiskt känt av ägglossningen :)

  När jag sen tagit kuren med Letrozol så var dessa cystor större och man valde att följa upp så att de inte var hormonaktiva. Vilket de inte var. Så kort och gott så hade (har?) jag cystorna innan behandling men troligtvis reagerade dem lite på Letrozolen och höll sig kvar. Men fick alltså ingen reaktion utöver det.

  Min man har fått lämna två spermaprov (feb/mars) som båda varit normala. Skönt det!

  Funderar också på om man ska vara lite "proaktiv" och höra sig för redan nu om kö till IVF. Man vet ju aldrig liksom.
 • Fri 15 May 2020 13:01
  amandakollb skrev 2020-05-15 08:27:19 följande:

  imorse började jag om med letrozol dubbeldos, känns skönt att vara igång igen! 

  hur går det för alla er andra? :) 


  Jag startade också med dubbel dos Letrozol i morse. Har fått ultraljudstid 22/5 på cd 10 som jag skrivit tidigare. Läste i min journal om en rekommendation att ta blodprov för att kolla östradiolvärde och progesteronvärde kring/efter ägglossning så ska fråga om vi ska göra det denna cykel. Hade varit värdefullt på många sätt känner jag.
 • Fri 15 May 2020 13:34
  amandakollb skrev 2020-05-15 13:22:48 följande:

  härligt :) hade jag också velat göra! ringde ju dit förra gången och fick prata med en barnmorska och hon sa att de inte brukar ta progesteronprov för att kolla ÄL men jag ska ändå höra med min läkare när jag åker dit på ultraljud vad hon säger. 

  Vad är östradiolvärde? :) 


  Det skadar ju inte att fråga!

  Vad jag har förstått så ökar östradiol (som är det viktigaste kvinnliga könshormonet) inför ägglossningen och når sin topp precis innan/vid ägglossning. Enligt min läkare ligger ett normalt värde på typ 1000-1500 ungefär när man släppt ett ägg. Mitt värde var över 3000 när jag lämnade prover i februari. Det var därför hon misstänkte att jag släppt mer än ett ägg och det visade ju sig stämma vid VUL. Så det kan ju vara av intresse att veta hur högt det är om man blir hormonstimulerad.
Svar på tråden Letrozol, PCO
Logga in
Bli medlem