• AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-11 21:47:20 följande:
    Och hur är det relaterat till bristen på den initiala smittspårningen i Sverige och de tusentals som dog i Sverige pga begränsad smittspårning?
    Det här är ett påstående som nog inte är lätt att belägga och där jag betvivlar sanningshalten. Dels så säger folkhälsomyndigheten att man HAR smittspårat. Iofs så är det ju inte de utan regionerna och då smittskyddsläkare i regionen som har ansvaret. Men det skulle göras. Svårt att säga om alla har skött det lika bra.

    Vad vi har hört av många är att de har gjort tills det inte gick längre för att det var för många människor att spåra. Och om folk dog just pga detta är väl ett ganska djärvt påstående? Det ingick väl minst också andra faktorer i det. Dessutom visar det sig ju nu att Sverige inte längre ligger högt i dödstal, jämför med andra länder ligger vi ganska bra till.
  • AndreaBD
    klyban skrev 2022-01-12 15:08:58 följande:

    Man ser vad en del vill prata om, och istället för ämnet, det är mycket personliga saker som inte har nått med COVID-19 och göra, och inte ens försöker heller.
    Kan det vara så enkelt att de sakliga argumenten för/om/med COVID-19, inte når fram till politisk agenda de vill ge, och när de försöker, så blir det blottat och alla ser med enkelhet att det inte längre handlar om en saklig diskussion om COVID-19.

    Dock inser jag att utan våra ovaccinerade så hade vi fått mindre eller kanske inga restriktioner och rekommendationer., för då hade vården hunnit med utan dessa begränsare.
    Det är faktiskt ganska sorgligt, och det är där blickarna borde vara hela tiden nu och undra varför de vill belasta sjukvården så illa.


    Precis. Utan ovaccinerade skulle det inte finnas restriktioner. Och det är därför några länder inför tvångsvaccination. Tyskarna säger att största misstaget var att inte dela upp tidigare i vaccinerade och ovaccinerade. Dvs. att de ovaccinerade inte ska få komma in på evenemang. Egentligen ju bara ett sätt att tvinga dem. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2022-01-15 12:54:54 följande:
    Ok, så skammen du berättade om över Sveriges inte pro-nazi/pro-facsistisk regering under WW2 har inte med Sveriges hantering av covid19-panemin att göra enligt dig?   Det är två helt olika saker - det enda gemensamma är dina känslor?

    Jag skulle säga att det finns vissa kopplingar mellan läget i Sverige under WW2 och under covid-19-pandemin - då liksom nu var beredskapen dålig.
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-15 12:01:53 följande:
    Kanske du kunde sluta med dessa ständiga och otrevliga ad hominem attacker på mig och andra, med påståenden om att vi inte vet, inte förstår och har glömt?

    Vad får dig att tro att jag inbillar mig att avdelningschefen Anders styr över FoHM och är den enda som arbetar med Covid-19-frågor?
    Udda och komiskt! 

    Kanske det är så att om man bor i ett land där myndigheterna gör ett bra jobb, blir man förvånad över hur det går till i Sverige?
    Vad är ett bra jobb som dessa myndigheter utför?

    De flesta EU-anslutna geomgrafiska områdena finns just i Europa, även om Frankrike har en del territorier 'd'outre mer' - men där talas väl i huvudsak inte tyska utan i så fall franska gissar jag.  

    De tysktalande EU-anslutna geomgrafiska områden som klarat sig bättre är Sverige i fråga om dödstal är Tyskland, i Luxembourg är väl luxemburgiska de officiella språket för media (tillsammans med Tyska och Franska i olika situationer) - luxemburgiska är kanske en 'tysk dialekt' - hur som helst har ocksp de högre relativa dödstal än Sverige.

    Så pratar vi inte om Tyskland kanske det är presentationer i sig på pressträffar eller övrig kommunikation om pandemin och åtgärder -på det utmärkt klara och direkta språket som vi nämnde förut - som är det som är det bättre jobb myndigheterna i det tysktalande EU-anslutna landet utför?   

    Tyskland har ju förövrigt ett stort antal sjukbäddar som många andra länder saknar, en sak som underlättat vården av covid-sjuka framför allt i pandemins inledande vågor.

    I så fall är kritiken kanske inte riktad mot det resultat myndigheterna tillsammans med 'de lydiga' svenskarna åstadkommit utan kritiken är riktad mot sättet myndigheter och förvaltning kommunicerar eller är organiserade?

    Eller så är det någonting annat som du anser vara ett bra jobb landets myndigheter gör - du nämner att du anser att det från Sverges håll varit otydlig kommunikation och för få hårda begtränsningar samtidigt som de 'lydiga svenskarna' i stort ändå håller sig till rekommendationerna och därför fått ett relativt andra länder mindre dåligt resultat avseende dödstal.

    Är kritiken riktad mot det svenska samhällets och myndigheters organisation och 'de lydiga' svenskarna snarare än någonting annat kanske?   
    Tyskland ligger inte såå mycket bättre till längre. De har ett antal döda av 1,37 per miljon, medans Sverige har 1,51    (USA 2,6  Stbritt. 2,2 Italien 2,3 Spanien 1.9, Frankr. 1,9).

    Språket i Luxemburg kallas för Letzeburgisch och är en tysk dialekt. Dock går den inte att förstå så lätt, för en tysk alltså.
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2022-01-25 14:55:14 följande:

    Sydsvenskan har för övrigt an läsvärd recension av drapan från en av de 22 i sällskapet för inbördes beundran - en slags akademisk motsvarighet till Vinbarens vänner i den här tråden.

    Einhorn skriver heller inget om hur den förening ?de 22? sedermera bildade, Vetenskapsforum covid-19, ägnat sig åt foliehattande på sin Youtube-kanal och publicerat videor med rubriker som ?Använder Sverige barn för att uppnå flockimmunitet?? och ?Hjärntvätt & sovjetisering?. Skadade det er trovärdighet, månntro? Och trots att Einhorn lyckats trycka in omikronvarianten i boken nämns inte den senaste statistiken som visar hur låg den svenska överdödligheten varit jämfört med andra länder i Europa. Det svart-vita narrativet måste ju gå ihop.

    www.sydsvenskan.se/2022-01-25/lena-einhorn-gor-upp-med-arkefienderna-pa-folkhalsomyndigheten


    Bra att du hittade den artikeln. En väldigt kort och enkel sammanfattning hittade jag mot slutet av artikeln:

    "Förutom för den mest inbitne Tegnell-hataren har Einhorns bok alltså inget större läsvärde. "
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2022-01-25 17:32:23 följande:
    Den kan ju ha ett läsvärde för den som vill förstå varför de 22 upplevde sig så kränkta - om man läser lite mellan raderna, alltså.

    Dessutom kan man ju tolka tidpunkten för bokutgivningen som att till och med Lena Einhorn insett att pandemin snart är över.
    Visst, men det är ganska tjatigt och ingen trevlig läsning. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2022-01-25 17:26:53 följande:
    Om hon är lärare känner hon säkert till att språket är mångfacetterat.

    Jag tolkade det hon citerade som att en god sammanfattning av artikeln och samtidigt ett bokomdöme.
    Ja, ungefär. Framför allt så menade jag: Det skulle säkert kunna vara min sammanfattning av boken... Jag kan förstå hur han menar
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-25 20:32:42 följande:
    Nja, 138 människoliv per 1 million innevånare skiljer det mellan Tyskland och Sverige nu, 1 380 människor räknat på 10 millioner. Det tycker jag är väldigt mycket. Och tja, varför inte jämföra med de andra nordiska länderna ? Men visst, det går bättre i Sverige än tex i Moldavien eller Montenegro. För 8 länder i Västeuropa, undantaget plutteländerna, har det gått sämre.

    Antal IVA-platser per capita i Sverige ligger väl i botten av EU-länderna, vilket är en skandal (och nej, jag påstår inte att det är enbart sossarnas fel eller ens Tegnells).
    Om Tyskland HADE hemtjänst, så hade de haft fler döda. Att i regel anhöriga tar hand om dem gamla är helt enkelt en fördel här. Och Norge har ålderdomshem uppdelade i små grupper med samma personal, vilket gör en fördel. Det finns så många faktorer som kan skilja sig....
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2022-01-27 20:28:30 följande:

    Norska forskare säger att coronaviruset var allmänt spritt i Norge och Europa innan de tidigare först kända fallen hittades i Frankrike...

    www.euronews.com/2022/01/27/covid-was-in-europe-weeks-before-first-confirmed-cases-claims-norway-study

    'Researchers in Norway say COVID-19 was likely far more widespread in Europe, and around the world, before a first official diagnosis was made.


    Scientists at Akershus University Hospital near Oslo identified a positive coronavirus result in a blood sample taken from a pregnant woman on 12th December 2019 and say she was probably infected at the end of November or the beginning of December.


    ?Our findings change the history of the corona epidemic both in Norway and in the world,? said Anne Eskild, professor and chief physician at Akershus.


    ?We actually found four out of 1,500 tests on pregnant women that were positive before the first case in France was diagnosed,? she told Euronews.
    ...


    Professor Eskild says her research shows the virus was around long before those French cases.


    ?The catchment area of our hospital includes women who come from all over the world. I think that some of the women who were positive were born or had been in, or had relatives or visitors from places all over the world? she explains.


    ?The conclusion to this is that since the women in our catchment area are from all over the world, the virus may have been all over the world before the Chinese announced the epidemic." '


     


     


    Intressant. Men finns det egentligen något som ändras om det nu var så här?  Det verkar ju inte ha spritt sig så mycket då. Kanske behövdes det några super-spreading-events för det? 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2022-01-28 00:19:29 följande:
    Det enda som förändras är kanske uppfattningen att alla smitta kom med alpresenärerna - nu har ju norska vetenskapsmän visat att viruset var spritt i europa i någon omfattning långt innan alpresenärerna kom hem till Sverige vid tiden för sportloven.

    Enligt min uppfattning är det inte långsökt att tro att på motsvarande sätt som viruset muterar och blir mer och mer smittsamt vartefter tiden går, så har viruset innan smittsamheten exploderade vintern 2019/2020 varit betydligt mindre smittsamt, eller kanske också mindre sjukdomsframkallande. Det verkar ju som att selektionstrycket går i en rikting ända tills viruset och det här fallet människor har kommit i balans, eller tills en av organismerna inte längre finns kvar och då finns kanske ingen av organismerna kvar. WHO har ju letat efter var viruset kom från men inte hittat det , det betyder ju också att viruset urpsrungligen kanske inte var wuhan-varianten. Jag har inte sett någon gensekvensering av dessa tidiga varianter och hur deras gener förhåller sig till wuhan-varaianten, men detta kommer kanske.  

    Det verkar dessutom som att liknande mutationer uppstått på geografiskt skilda platser  - ett inte ovanligt skeende i fråga om mutationer (liknande mutationer uppstår på olika håll och ökar sannolikheten för genetisk framgång i samspel med omgivningen, det är känt sedan tidigare) i det här fallet sars-cov2 virusets samspel med människor som finns över allt i världen. 

    När virusets förmåga att smitta och ge symptom som ökar dess smittsamhet så uppstår det i samspel med mäniskor som är ett socialt djur superspridarevent.
     
    Hm... det var ungefär så jag tänkte också. Men vi kan nog fortfarande inte veta om det ändrar på att man tror att en hel del har kommit in via alpresenärerna.  Då måste man nog kolla närmare hur det har spritt sig exakt. Det som dök upp i Norge så tidigt kan ju också ha dött ut och kommit igen från annat håll. Det går ju nästan inte att veta. 

    Ja, det verkar vara det vanliga för virus - att de blir mer smittsamma, och sedan så småningom även mindre farliga. Och att de muterar lite olika på olika platser, men ändå liknar varandra
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2022-01-28 13:09:39 följande:
    Jag uppfattade att materialet forskarna använt kom från hela Europa - så det är inte specifikt norska tester och absolut inte smittspridning enbart i Norge som det handlar om .

    Coronakommissionens rapport tar egentligen inte upp det som FoHMs sekvensering av smittan våren 2020 visade i fråga om vilka strains som spreds och från var dessas resa in i Sverige började.  Kommissionens rapport handlar om andra saker, men tas som belägg för saker den inte säger någonting säkert om och med det dras den felaktiga slutsatsen (i fråga om vad coronakommissionen skriver i sin rapport) att smittan kom in med alpresenärerna (vars strains försvann iom de råd som gavs då och att andra strains som inte var direkt muterade från alpstrainen i fråga spreds i stället) och alla dumheter om Tegnell och regioner och gudarna vet vad i denna tråd... Men detta har ju inte hindrat någon att hålla fast vid sin kritik så att de nya forskningsrönen skulle förändra någonting verkar osannolikt då kritiken i huvudsak är att Sverige gjort fel - fel oavsett resultat eller att andra länder gjort på samma sätt och att det finns olika legala. organisatoriska och strukturella villkor... 

    Men om nu forskare i Norge har prov som visar att smittan fanns utbredd i någon mening redan långt innan de första kända konstaterade fallen bekräftades i Europa så betyder det någonting.. exakt vad behövs det mer data om. Vilka strains är det som de hittat, var har de hittat dessa, var har personerna med denna smitta befunnit sig innan de smittats, vilka har smittat dem. vilka har de smittat...
    Du har säkert rätt i att det är från hela Europa då, jag har inte tittat närmare. Men visst, det måste man kolla mer exakt innan man verkligen vet något mer. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin