• Anonym (D)

    Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader

    Jag är gift med en man och har ett barn med honom och ett till på väg i höst. Han har också en 17-årig son sedan tidigare. Vi bor i ett hus som mannen och jag äger 50/50 och delar på alla kostnader för 50/50. Tidigare då vi började träffas var jag mer large och funderade inte så mycket på de extrakostnader som hans son bidrog med, det var dock mest mat eftersom vi tidigare bodde i en lägenhet. Nu när hans son blivit större, äldre och hungrigare vet jag inte om jag tycker att jag fortfarande ska stå för 50% av maten de veckor han är här. Min man menar att jag visste vad jag gav mig in på när vi startade vårt förhållande och därför ska jag fortsätta betala och laga mat 50% när sonen är här. Vad tycker FL? Är detta rättvist? Jag tycker ju redan att jag betalar för något som jag inte helt borde då jag också står för 50% av uppvärmningskostnader etc, samt att det huset som vi köpte behövde ha lite extra plats för att sonen skulle få rum - detta påpekar jag dock inte.

  • Svar på tråden Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader
  • Anonym (D)
    Ess skrev 2020-05-08 19:49:04 följande:

    Det kräver betydligt mer av dig att införa ändringen nu än om du gjort det direkt men det går, han kan ju liksom inte tvinga dig betala. Lika envis som han är på sitt håll blir du på ditt, fortsätt bara hävda att ditt ansvar är DINA barn, inga andra. De pengar du ev får över ska gå till dig själv och dina barn. Vill han dela sonens utgifter med någon så får han ringa hans mamma och göra upp med henne, om hon går med på det, vilket jag tvivlar starkt på.


    Håller med. Undrar bara om det är värt det för husfriden att gå in för hårt i detta. Dessutom förstår ju sonen att något har hänt om jag helt slutar laga mat till honom, det blir ju en markering som jag vet är direkt skadlig för framtida relation. Och det vet jag inte om jag vill göra, om det är värt det. Det är lätt att vara efterklok, men denna puck skulle jag bara tagit för många år sedan.
  • Drottningen1970

    Skärp dig TS. Så jävla ogin får man inte vara när det gäller mat och värme. Om han krävde att du betalade halva grabbens fotbollsavgift eller hälften av körkortslektionerna skulle jag fatta men att killen äter mycket??? Allvarligt...

  • Drottningen1970
    Anonym (Svar på tal) skrev 2020-05-07 16:00:28 följande:

    Eftersom han är 17 år antar jag att han går i gymnasiet. Då får han bidrag från csn, rättare sagt är detta pengar som ska gå till föräldrarna. Bor han halvtid hos pappa ska alltså hälften gå till pappa för att täcka matkostnader och annat.

    Sedan är pojken gammal nog att dra sitt strå till stacken. Nu vet jag inte hur ni har det men han kan gott och väl hjälpa till att åka och handla, laga mat två kvällar i veckan, städa och allt möjligt annat.

    I ärlighetens namn borde du TS endast betala en tredjedel av matkostnaderna. Du är inte mamma till bonusen (som snart är en vuxen person) och även om du betalat tidigare betyder inte att du alltid måste det. Man har rätt att ändra sig!

    Börjar sambon bråka kan du föreslå att ni har helt skilda matkonton, skilda hyllor i kylskåpet osv. Absurt, JA, men då får han väl tänka efter hur han egentligen vill ha ert förhållande, för han kan inte tvinga dig att betala mer än du är villig till. Då är det bättre att man kommer överens.


    Det var det dummaste jag hört. Föräldrarna har fullt försörjningsansvar.
  • Tow2Mater

    Slutar han skolan till våren, eller har han ett år kvar? Om han slutar ska han ju borja forsorja sig själv, och det är helt normalt att du tar upp diskussionen. Jag antar han inte tänkt ligga på sofflocken varannan vecka hos er och varannan vecka hos sin mor?

  • Anonym (D)
    Drottningen1970 skrev 2020-05-08 21:13:45 följande:

    Skärp dig TS. Så jävla ogin får man inte vara när det gäller mat och värme. Om han krävde att du betalade halva grabbens fotbollsavgift eller hälften av körkortslektionerna skulle jag fatta men att killen äter mycket??? Allvarligt...


    Fast varför skulle jag egentligen, principiellt? Barnet har ju två föräldrar som betalar för honom redan? Varför ska det vara en tredje också? Måste man göra så för att man kärat ned sig i en som hade barn sedan förut? Jag kan förstå att det uppfattas snålt, men jag tycker att det är en principsak.
  • Anonym (D)
    Tow2Mater skrev 2020-05-08 21:17:12 följande:

    Slutar han skolan till våren, eller har han ett år kvar? Om han slutar ska han ju borja forsorja sig själv, och det är helt normalt att du tar upp diskussionen. Jag antar han inte tänkt ligga på sofflocken varannan vecka hos er och varannan vecka hos sin mor?


    Det hoppas jag verkligen inte. :) Han slutar nästa vår, och efter det tar ju hans pappas och mammas försörjningsansvar slut. Kanske väntar jag till dess, den här tråden har hjälpt mig att förstå hur många sätt man kan se situationen på...
  • möjligt

    Kärnfrågan är väl egentligen(som de flesta andra sådana trådar) att mannen är en fruktansvärt dålig förälder som curlar sitt barn och låter sonen bli en skitunge/börda. För nej, om han curlar sonen på det sättet som du beskriver så är han ingen bra pappa. Att sonen känns som en börda är ju pappans fel, visst för att många barn blir jobbiga i tonåren men detta har ju pågått i många år.

    Din känsla över matkostnaden är ju bara ett symptom på frustration över det faktiska problemet och det är lättare att projicera än att ha den otroligt jobbiga konversationen med din man. I mina ögon är det ett stort problem som inte nödvändigtvis kommer att försvinna när sonen flyttar, hade förlorat mycket av min respekt och aktning för min partner om denne betedde sig så

  • Anonym (Ett val)

    Väljer man en partner som har barn sedan tidigare, väljer man hela paketet. Det innebär att man välkomnar deras tidigare barn. Öppnar en famn. Ekonomiskt och känslomässigt.

    Vart går gränsen annars? Skall man debitera för gäster och barnens kompisar när de är hos familjen och fikar och äter?

    Viktigt i detta är att din partner har samma värderingar. VÅRA pengar och VÅRA val.

  • Anonym (Svar på tal)
    Drottningen1970 skrev 2020-05-08 21:15:40 följande:
    Det var det dummaste jag hört. Föräldrarna har fullt försörjningsansvar.
    Föräldrarna ja. Inte ts. Dessutom är det just därför csn-pengarna går till föräldrarna så länge ungdomar är under 18.
Svar på tråden Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader