• Anonym (Bonuspappan som duger ibland)

    Hur gör ni med stora bonusbarn?

    Hej,


    Tack för att ni tar er tid att läsa hela inlägget. Jag behöver dels skriva av mig men samtidigt få råd/kommentarer om hur andra gör i samma situation.


    Jag är gift och har 3 barn varav äldsta en bonusson på dryga 20 år och de gemensamma under 13 år. Vi är relativt trångbodda och de yngsta barnen får dela rum medan den äldsta har haft ett eget rum hela tiden. Han har bott 50 % av tiden växelvis hos oss och likaledes hos pappan sedan han var mycket liten. Tidigt i våras så fick han för sig att inte åka till sin pappa längre och har bott hos oss sedan dess på heltid utan någon diskussion eller förklaring till varför. Ingen konflikt med pappan så vitt vi vet och de hörs av med jämna mellanrum. Han har haft lite ströjobb efter gymnasiet genom att jag har ställt krav så att han inte bara sitter hemma och spelar spel vilket han ändå gör. Han betalar ingenting hemma.


    Sedan så kom pandemin och efter mycket tjat så fick vi honom till att söka till universitet där han kom in och jag lyckades ånyo fixa ett extra jobb till honom (ett par helger per månad). Faktum och sakfrågan är att min fru tycker att det är helt ok att han får bo hos oss på heltid utan att ens ha diskuterat det med mig. Det är helt tabu att dra det på tal när han är närvarande om t ex varför han har valt att bo hos oss eller hur han tänker när det gäller framtiden mer långsiktigt och hon avser skydda honom till varje pris som om han vore 3 år gammal och jag förstår inte riktigt vad det är hon skyddar honom mot? Vi har varit överens om att han får bo hemma gratis under förutsättning att han pluggar. Men då har jag utgått ifrån att han sedvanligt fortsätter att bo halva tiden hos sin pappa men får också dra sitt strå till stacken här hemma.


    Jag kan tillägga att pappan har en mycket central lägenhet med promenadavstånd ifrån oss som står helt tomt. Jag har på senare tid trott att han någonstans tycker att det skulle vara skönare att bo själv nu när han ändå närmar sig 21. Våra yngre barn har på senare tid tjatat om att de vill ha varsitt rum och bråkar ständigt. Då hade vi löst det problemet. 


    Jag kan också nämna att bonussonen är väldigt kylig inte bara mot mig men även sin mamma och syskonen och behandlar oss mer eller mindre som luft och väldigt svår att få någon känslomässig kontakt med och enbart fokuserad på sina behov. 


    Jag är primärt väldigt störd över att hon på eget bevåg beslutar att det är ok att han bor permanent hos oss. Jag anser att hon borde ha involverat och diskuterat frågan med mig och i allra högsta grad hans pappa och hur han ser på det hela.

    Anser ni att jag förstorar upp/överdriver det hela eller är det bara en bagatell där jag bara ska finna mig i det? Utveckla gärna hur ni tänker. Jag är en pragmatisk och lösningsorienterad person men just nu har vi en infekterad och låst situation. Jag vet också att myntet har alltid två sidor och därför önskar jag höra hur ni i samma situation resonerar och löst liknande omständigheter.  


    Tack på förhand.

  • Svar på tråden Hur gör ni med stora bonusbarn?
  • Anonym (Bonuspappan som duger ibland)
    AnnaSthlm skrev 2020-11-07 00:11:43 följande:

    Du verkar vara en nyanserad person som har god förmåga att analysera det du ser, och jag tror att du själv känner att det finns saker du inte ser klart, blindfläckar, varför du själv är här, och det är inget annat än modigt. All cred till dig för det.

    Jag vill ge dig lite perspektiv så du kanske har några spår att undersöka. Du letar efter rötter.

    Jag tror att i ditt fall så ser du klart den del av pusslet som är framför dig. Hur ser det stora sammanhanget ut? Din bild av mamma, pappa, mor- och farföräldrar, samma sak på din frus sida? Mönster går i arv, och det är först när man see hela pusslet på djupet som man ser vilken roll man själv spelar.

    Det låter som att din fru har försökt att rädda sonen, skydda honom från konflikterna skriver du. Ville hon vara god? Byggde den skinande fanan hennes självkänsla, hjälpte glorian henne att stå ut med skulden? Hans kyla var det straff hon fått, och den skuld som varit obetalbar. Vad är skulden hon tror att hon betalade? Hon har investerat så mycket i sonen att släppa honom nu skulle vara som att ge bort livförsäkringen. Och han är inte den första personen vars rikriga kärlek hon aldrig kunnat få, eller hur?

    Har du själv känt dig god som varit stöttande och generös i alla år? Vilka delar av dig själv har du investerat i henne? Det är alltid räddaren som möjliggör medberoendet i Karpmans triangel, och det är en tacksam roll. Att rädda offret från agressorn.

    Jag har själv vuxit upp med en ensamstående mamma som flyttat hem till sina föräldrar när hon skilde sig. Jag var tre. Mormor var en smart och respekterad lärare, och en misshandlare. Under min uppväxt såg jag både min mamma och min morfar som stora räddare, för när de var i närheten vågade mormor inte slå. Jag såg tydligt och klart vilka spår min mormor satte i mig. Och jag förstod inte att mamma och morfar egentligen inte var de som räddade mig, utan var de som svek. De tog mig aldrig därifrån. De satte aldrig stopp för mormor, för de var inne i triangeln. Jag var offret och de var goda. Och fega.

    Du kan inte förlora dina barn om du står upp för dem.


    Beklagar det du upplevt i din barndom. Det ska inga barn behöva uppleva.

    Jag tror många gånger svaren är betydligt enklare och inom räckhåll. Hon erkänner att hon försöker kompensera förlorad tid men jag förstår inte på vilket sätt då han inte har något större intresse av sin egen mamma eller någon annan i familjen.
  • Anonym (Bonuspappan som duger ibland)
    Anonym (Eve) skrev 2020-11-07 10:57:28 följande:

    Det här känner jag så väl igen mig i, ingen vill bara ha sina barn varannan vecka och det är därför man stannar kvar alldeles för länge. Priset blir däremot att man tillåter ens barn att växa upp som de ständiga birollsinnehavarna, vad det gör med deras självkänsla kan man bara spekulera i. Då är det bättre att låta de få skina och vara högst prioriterade iallafall varannan vecka när du har dom, tycker du inte det? Eller så kanske din fru vaknar upp och blir lika engagerade i dom när hon bara har varannan vecka, hon kanske behöver det där dåliga samvetet över sina skilsmässobarn för att bli den optimala mamman? Vissa personer är ju så och det kanske du får fundera på. Dina barn ska du sätta främst, det är din skyldighet.

    En annan tanke är att du kanske ska strunta helt i att försöka gå via din fru utan hennes son är vuxen, prata med honom. Dina syskon behöver varsitt rum som du kanske förstår, du har inga planer på att flytta till din pappa? Hade du varit min son så hade jag haft den här diskussionen ändå, det handlar om boyta och inget annat. Inte på ett otrevligt sätt kan man framföra det utan var bara tydlig och schysst. Han är vuxen och du bor med honom, klart ni ska kunna kommunicera.


    Jag försökte prata med honom senast i fredags men då duckar han och går sin väg utan att vilja prata.

    Jag är nog ganska medveten om alternativen. Även om de skulle kunna få det bra hos mig så kommer de inte få någon förbättring hos sin mamma och snarare en försämring då hon kommer inte att ha råd till en större lägenhet. Jag ska lösa i kapp mig och sammanfatta alternativen inom kort.
  • Anonym (Bonuspappan som duger ibland)

    När jag skapade tråden så hoppades jag verkligen på spänst i diskussionen och konstruktiv kritik och inte bara medhåll. Jag har som sagt ingenting emot kritik och det är genom kritiken som jag finner en balanserad och lösningsorienterad konklusion. Saker och ting är inte bara svart eller vit.

    Tyvärr så läser inte alla inläggen men lägger ändå ner väldigt mycket tid att bemöta tråden och vidare skapar en annan verklighet än vad som framgår i tråden. Det är tråkigt, inte särskilt konstruktivt och onyanserat.

    Tråden handlar om en bonusson och inte dotter. Familjelivets mobila version är inte så användarvänlig om det nu har någon större betydelse i sammanhanget. De flesta som har egna barn känner igen egenskaperna som beskriver en typisk kille. Jag har aldrig hävdat att han ska sparkas ut och jag har inte heller hävdat att vi har varit överens om att han ska bo permanent hos oss.

    Frågan precis som det framgår är att hon har fattat ett beslut utan prata med mig. Hade vi kunnat diskutera igenom situationen så hade vi gemensamt kunnat resonera fram olika alternativ.

  • Anonym (Bonuspappan som duger ibland)
    Silverjenny skrev 2020-11-07 08:45:28 följande:

    Då de yngre barnen är av olika kön och dottern har kommit i puberteten så måste hon naturligtvis få ett eget rum nu! Man kan ha väldigt stora nojor över sin kropp i den åldern och inte vilja visa sig ens för familjemedlemmar, min yngsta dotter ville inte ens låta mig eller sin syster komma in i hennes rum när hon bytte om i den åldern. Och hur gör de när de tar hem kompisar, ska killen sitta där med sina kompisar när syrran sitter bredvid och vill göra något annat? Prata killar med sina kompisar, sjunga framför spegeln, plugga, se på film? Mindre barn kan dela rum, äldre kan det inte i alla fall om de är av olika kön.

    Det är helt ologiskt och orimligt att de ska fortsätta dela rum när den äldre sonen faktiskt har en tom lägenhet han kan flytta till. Om jag var i er boendesituation skulle jag t.o.m be mitt eget barn flytta till lägenheten för att ge plats åt två yngre bonusbarn, om de inte ens var mina egna biologiska. För att det är den självklart bästa lösningen för HELA familjen, även för det äldre barnet som ju får tillgång till en egen lägenhet - det är minsann inte alla 20-åringar som har den lyxen!

    Så något måste göras och de här olika möjliga lösningarna kan jag komma på nu:

    1. De två sönerna får dela rum och den tonåriga dottern får ett eget rum.

    2. Ni föräldrar flyttar ut i vardagsrummet och alla barn får ett eget rum.

    3. Den äldre sonen flyttar ut i vardagsrummet och de yngre barnen får varsitt rum. Eller kan ni göra ett till rum i köket, hallen, en stor garderob?

    4. Ni flyttar allihop till en större bostad.

    5. Du och dottern och/eller den yngre sonen flyttar till den tomma lägenheten, om den är stor nog för två personer.

    6. Du och något av barnen eller båda era gemensamma barn flyttar till en egen lägenhet och ni blir särbos. Det behöver inte betyda att ni separerar och det behöver inte vara permanent, när sonen flyttat hemifrån vilket han väl ändå lär göra någon gång, så kan ni flytta hem igen.

    7. Ni separerar och du flyttar ut med de yngre barnen.

    8. Den äldre sonen flyttar till den tomma lägenheten och de två yngre barnen får varsitt rum.


    Tack för dina synpunkter och förslag på alternativ. Jag funderar starkt på ett par dessa och återkommer inom kort med hur jag tänker ta det vidare.

    Vi kan inte flytta någon annanstans pga vissa kopplingar gällande barnen (vill inte gå in i detalj) och det finns inga större bostäder i vårt område heller. Att vi är där vi är beror helt och hållet på att vi var tvungna att förhålla oss inom ett visst avstånd till bonuspappan för att undvika en vårdnadstvist.

    Hans pappa skulle inte låta oss bo i hans lägenhet heller.
  • AnnaSthlm
    Anonym (Bonuspappan som duger ibland) skrev 2020-11-07 14:25:41 följande:

    Tack för dina synpunkter och förslag på alternativ. Jag funderar starkt på ett par dessa och återkommer inom kort med hur jag tänker ta det vidare.

    Vi kan inte flytta någon annanstans pga vissa kopplingar gällande barnen (vill inte gå in i detalj) och det finns inga större bostäder i vårt område heller. Att vi är där vi är beror helt och hållet på att vi var tvungna att förhålla oss inom ett visst avstånd till bonuspappan för att undvika en vårdnadstvist.

    Hans pappa skulle inte låta oss bo i hans lägenhet heller.


    Förlåt, jag hängde inte med där, vilken vårdnadstvist menar du? Har din fru ytterligare omyndiga barn med den vuxna sonens pappa? Mobilversionen är som du skriver har en del att önska och jag kan ha missat något.
  • Ess
    Anonym (Bonuspappan som duger ibland) skrev 2020-11-07 13:56:50 följande:
    Jag försökte prata med honom senast i fredags men då duckar han och går sin väg utan att vilja prata.

    Jag är nog ganska medveten om alternativen. Även om de skulle kunna få det bra hos mig så kommer de inte få någon förbättring hos sin mamma och snarare en försämring då hon kommer inte att ha råd till en större lägenhet. Jag ska lösa i kapp mig och sammanfatta alternativen inom kort.
    Du får säga åt honom att sluta bete sig som en småunge, för detta är något ni måste prata om.

    De kan bo på heltid hos dig och vh hos mamman, de klarar nog av att dela två nätter vh.
  • Anonym (Mor till vuxna barn)
    Ess skrev 2020-11-07 15:24:25 följande:
    Du får säga åt honom att sluta bete sig som en småunge, för detta är något ni måste prata om.

    De kan bo på heltid hos dig och vh hos mamman, de klarar nog av att dela två nätter vh.
    Varför skulle mamman gå med på det?
  • Ess
    Anonym (Bonuspappan som duger ibland) skrev 2020-11-07 14:25:41 följande:
    Tack för dina synpunkter och förslag på alternativ. Jag funderar starkt på ett par dessa och återkommer inom kort med hur jag tänker ta det vidare.

    Vi kan inte flytta någon annanstans pga vissa kopplingar gällande barnen (vill inte gå in i detalj) och det finns inga större bostäder i vårt område heller. Att vi är där vi är beror helt och hållet på att vi var tvungna att förhålla oss inom ett visst avstånd till bonuspappan för att undvika en vårdnadstvist.

    Hans pappa skulle inte låta oss bo i hans lägenhet heller.
    Vilka barn gäller detta?
    Minderåriga, skrivna hos er?
    Är det sonen du syftar på så kunde ni flytta precis vart ni ville redan när han fyllde 18, för det går inte att dra igång en vårdnadstvist gällande en vuxen människa som har rätt att flytta och skriva sin egen flyttanmälan.
  • Ess
    Anonym (Mor till vuxna barn) skrev 2020-11-07 15:28:40 följande:
    Varför skulle mamman gå med på det?
    Barnen börjar bli större och det tas hänsyn till vad de vill om hon börjar bråka. Dottern kan åtminstone tala för sig själv.
  • Anonym (Mor till vuxna barn)
    Ess skrev 2020-11-07 15:37:25 följande:
    Barnen börjar bli större och det tas hänsyn till vad de vill om hon börjar bråka. Dottern kan åtminstone tala för sig själv.
    Tas hänyn är inte samma som att det avgör.
    Vem har sagt att dottern inte vill bo med sin mamma då?
    Hon kanske hellre är lite trångbodd än att välja bort sin mamma.
Svar på tråden Hur gör ni med stora bonusbarn?