Inlägg från: Friger |Visa alla inlägg
  • Friger

    Regeringens el-fiasko

    KillBill skrev 2021-11-21 19:47:03 följande:

    [quote=81502332][quote-nick]Tom Araya skrev 2021-11-21 19:23:30 följande:[/quote-nick][/quote]

    Det där är ju bara roligt om man tror på att elen är på väg att ta slut men så korkad är väl ingen?


    Nä, bara idioterna nere på Svenska Kraftnät. Men dom är inte lika upplysta som Miljöpartisterna.
  • Friger
    nattuw skrev 2021-11-23 13:02:45 följande:

    Nu är även vattenkraften hotad. Nya miljöprövningar riskera att stoppa vattenkraften.
    Från SvD: "Den svenska vattenkraften ska få moderna miljötillstånd. Myndigheterna lovar att konsekvenserna för de stora kraftverken ska bli begränsade. Men branschen är orolig för en Cementa-situation där stora mängder elproduktion försvinner."


    Jo, med Cementa och LKAB i färskt minne är det lätt att bli misstänksam...
  • Friger
    KillBill skrev 2021-11-23 13:20:06 följande:
    CO2 utsläpp är inte ett starkt argument för kärnkraft.  CO2 utsläppen är mycket begränsade från både kärn-, vatten- och vindkraft.
    Det är ju det... Varken Vattenkraft eller Vindkraft går att bygga ut på något bra sätt.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-11-23 19:32:57 följande:
    Det finns negativa konsekvenser med all elproduktion.  Vattenkraften sabbar älvarna och fisket, Den uranbrytning som krävs för kärnkraften är mycket skadlig för naturen och kärnavfallet är skadligt för människan i 100 000 år.
    Visst, problemet med vindkraften är att det inte går att göra det du vill.

    Det går inte. Tekniken finns inte. Du har ju fått frågan massor av gånger. Bästa bevisen du lagt fram är en kalkyl på 4.300 miljarder kronor. Men ingen som vill betala,

    Jag vill påstå att även om någon la fram pengarna... Det är ett tekniksprång som kommer få månlandningen att framstå som enkel.

    Det du inte fattar är att det är en hel infrastruktur som saknas. Det saknas teknik för storskalig produktion, lagring, komprimering och transportering av vätgas.

    Man ska ta fram idéer på lösningar. Vilket förvisso finns redan idag. Men dom måste provas och problem lösas innan man kan skala upp produktionen. Bara där ryker flera år.

    Går säkert att lösa. Men det tar långt mycket längre tid än du förstår....  Ett vanligt byggprojekt med lägenheter och lokaler av lite större modell tar ju 7-10 år. Från planering till färdig byggnad. Med känd teknik. Dvs du hittar inte på något nytt. Byggtiden brukar vara 2-3 år av den tiden.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-11-26 07:39:44 följande:
    Upplys mig gärna vilja satsningar på energi som M/SD/KD budgeten innehöll som röstades igenom i onsdags..
    För att lägga om energipolitiken så behöver du ha regeringsmakten och lång tid tyvärr. Så pass lång att vi inte kan hindra smällen. Bara dämpa fallet.

    Budgeten dom la var mer en markering att vänsterblocket inte fungerar.
  • Friger
    Rataxes skrev 2021-11-26 08:58:12 följande:
    Vem kunde ha förutspått att det blir vinter och kallt ? Har de rödgrönbruna helt gått på den diktaturvurmade VäderPärs spådomar?

    Väntar bara på nedsläckningarna som lär komma när hela landet har -20 och vindstilla i januari. Kommer socialisterna på Södermalm att vakna när deras surdegskulturer fryser ihjäl?

    Tur man har vedpanna och generator...
    Ju vi har ju ett problematiskt underskott i höglast, ett underskott som växer varje år. Det finns dessutom en begränsning på hur många år man kan förlita sig på att det inte kommer en tio eller tjugo-års vinter.

    Haha samma sak här. Välfyllda frysar. Några hundra kubik ved. Ett ordentligt elverk 3-fas. Och tillräckligt med bränsle för ett bra tag. Bor ute på landet med egen skog.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-11-28 17:19:06 följande:
    Vad i inlägget förstod du inte? De flesta förstår nog skillnaden mellan att Miljöpartiet gick ifrån att driva på för att avveckla kärnkraft till att gå med på Energiöverenskommelsen som innebar att avvecklingslagen skrotades, effektskatten på kärnkraft avskaffades och det blev tillåtet att etablera tio nya reaktorer. Att det inte bygga ny kärnkraft beror inte på MP utan på att energibolagen är osäker på om det går att etablera lönsamma kärnkraftverk.
    För hundra elfte gången. Det finns ingen som bygger kärnkraft med dagens politiska klimat. Du är med dagens regler tvungen att stänga av kärnkraftverket redan om 2-3 år.

    Per Bohlund. Mannen som kör en gammal bil med dålig miljöklassning istället för el-bil trots att han rimligen har råd. Miljöpartister är i regel dom värsta miljöförstörarna och dom största hycklarna.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-11-28 20:01:17 följande:

    Dej det stämmer inte att man med dagens regler måste stänga kärnkraften inom 2 - 3 år. Avvecklingslagen är avskaffad och det är fritt fram att etablera upp till 10 nya reaktorer. Svara gärna på frågan varför energiföretagen inte står i kö för att bygga massor med kärnkraft i Finland. På den gemensamma elmarknaden spelar det mindre roll om energin produceras i Sverige eller Finland. Hade det varit lönsamt att etablera ny kärnkraft hade självklart energiföretagen stått i kö för den typen av investeringar.


    Det finns inget slutförvar. Vattenfall har flaggat för att reaktorerna stängs av 2023-2024. Finns som ett meddelande på Nordpool. Är lite som med Cementa. Du får köra en månad i taget, typ.

    Dom bygger kärnkraft i Finland. Två reaktorer.

    För övrigt har priset inte så stor betydelse även om jag tror att kärnkraft är påtagligt billigare givet alla kringkostnader om du ska bygga ut vindkraften på riktigt. Tillkommer en massa infrastruktur på episk skala.

    Det är den enda teknik som finns idag som vi kan bygga för ett stabilt elnät är: kärnkraft/kol/fosilgas.

    Vi hade ett bra el-nät. Nu ligger det allt som oftast på gränsen till kollaps. Jag är rätt säker på att ett snabbstopp i Forsmark eller Oskarshamn just nu vore något bra. Försiktigt uttryckt.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-11-29 06:56:50 följande:

    Det är flera förklaringar till de höga elpriserna, kyla, låg fyllnadsgrad i vattenmagasinen, låg vindkraftsproduktion samt att priserna drivs upp av den höga europeiska prisnivån. Detta känner man till om man läser tidningar om inte är ideologiskt förblindad.


     


    Tom i Nordnorge där man är van att betala Nordens lägsta elpriser betalar man lika högt elpris som i Sverige. Även Finland, Danmark, Estland, Lettland och Litauen betalar samma pris för elen som i Sverige. 


    Ja, hela det europeiska elnätet håller på att kollapsa pga idiotisk energipolitik. Där hade din kompis, Putin rätt. Europa har bara sig själv att skylla för det uppkomna läget. Man skulle ha sett till att man hade en fungerande ersättare innan man började lägga ner planerar elkraft. Lite som att köpa en försäkring innan huset börjar brinna. Inte stå och försöka ringa och teckna en försäkring med sirener tjutandes i bakgrunden.

    Du har fel när du säger att det blåser hela tiden på vissa områden. Det gör det inte. Jag brukar använda en sida som heter Ventusky. Väderlekstjänst som på ett bra sätt åskådliggör vädersystemen över större ytor. Följ den ett tag så förstår du varför Tyskarna måste ha ett iq lägre än normalt för att satsa på vindkraft. Engelsmännen kan jag förstå. Där blåser det för det mesta. Dilemmat är att dom vant sig vid det, så när det inte blåser blir det kaos.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-11-28 20:38:01 följande:

    Nej du har fel. För att energiproduktionen inte ska drabbas negativt har Regeringen beslutat om utökad mellanlagring och meddelat att beslut om slutförvar kommer inom någon månad . Skulle tro att en ny regering fattar detta beslut relativt snabbt.  


    Byggs det två reaktorer i Finland? Hanhikivi 1 har inte fått byggtillstånd ännu och Olkiluoto 3 är väl bara 1 reaktor?

     


    Sverige är nettoexportör av el medan Finland importerar mycket el framförallt från Sverige. Inte ens när Finland har fått igång Olkiluoto3 kommer Finland vara självförsörjande på el (och Hanhikivi 1 har inte ens fått byggtillstånd ännu).
    Den enda kärnreaktorn kommer att producera som halva den Svenska Vindkraften. Dessutom när det är kallt och vindstilla.

    Dvs en kärnreaktor motsvarar lite mer än 2.000 Vindkraftverk. Dessutom plannerbar.

    För den andra kärnreaktorn har dom börjat med markarbeterna. Tror dom får startbesked nästa år. Eller om det blir året efter. Stora projekt tar tid. Lång tid. Det är ju det jag försökt säga i typ 1000 inlägg.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko