Inlägg från: Friger |Visa alla inlägg
  • Friger

    Regeringens el-fiasko

    KillBill skrev 2021-10-20 17:57:38 följande:
    Det är alltså Vladimir Putins beslut att strypa naturgasen till Europa som framförallt gett höga elpriser. Frankrike, det land i Europa som har störst andel kärnkraftsel har betydligt högre elpris än Sverige.
    Ryssland följer ingångna avtal. Europa vill ha mer än så. En orsak till ökade behovet av fosil gas är att man lagt ner kärnkraft.

    Frankrike har lagt ner kärnkraft och satsat stort på vindkraft. Man är ett av världens största länder på vindkraft. Tyvärr har det inte blåst tillräckligt. Nu verkar det som att man går in för att bygga mer kärnkraft igen för att man märkt att vind/fosil gas inte är tillförlitligt.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-10-20 18:49:49 följande:

    Frankrike har knappt stängt ner någon kärnkraft. Ca 75% av Frankrikes energiförsörjning kommer från kärnkraft.


    Du behöver ha produktion egen/import för 100% av din elförbrukning årets alla dagar. Frankrike har problem med dom sista procenten. Det är även det som drar upp priset.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-22 21:27:17 följande:
    Japp, och då får stackars sörmän i Norge med bostads- och socialbidrag tillsammans med fransmän betala så dyrt för elen att de måste få skattepengar från sina regeringen TomteSkål
    Jag förstår inte din glädje i att miljöpolitik går åt skogen. Även om den var idiotisk.

    Hur tror du övriga världen kommer att bedriva sin miljöpolitik om dom ser föregångsländerna köra ner i diket?

    Straffet kommer ju bli att elektrifieringen blir försenad. Industri väljer att göra sina investeringar i mindre miljömedvetna, men stabila länder.

    Är det vad du firar? Eller gillar du bara när det går dåligt för folk?
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-22 21:57:56 följande:
    Har du missat att läsa mina inlägg nu igen Friger?  Vad inbillar du dig?
    Läs själv vad du skrev. Du gottar dig i andras olycka. Om du inte vill stå för det sen är en annan sak. Men det var vad du gjorde. Det är inte så att du faktiskt sitter och dricker det du antyder?

    Självklart har det betydelse att Sverige har lagt ner kärnkraften. Problemen hade varit mindre. Ännu bättre om alla länder i närområdet haft en realistisk energipolitik.

    EUs bidrag till växthuseffekten må vara så liten att det inte spelar någon större roll. Men ideologiskt får det en stor betydelse om vi misslyckas med miljöpolitiken.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-22 22:44:42 följande:
    Ja  - jag gottar mig åt de som tror att nuvarande regering i Sverige har möjlighet att påverka marknadspriset genom att bygga ett avsevärt antal kärnkraftverk.  Ja - jag gottar mig åt andras olycka. för visst är vanföreställningar en olycka.Skål
    Tror inte priset går ner genom nya kärnkraftverk. Priset på dom gamla kärnkraftverken var lägre för att dom var betalda och byggda med ett annat regelverk än av idag.

    Du behöver bygga nya reaktorer för att hantera att befintliga måste stängas av snart. Hur vi löser det ökade strömbehovet har vi inte ens hanterat då.

    Alternativet är att vi också börjar importera rysk gas. Det är nämligen det som går snabbast att bygga upp. Jag tror även att det är så det kommer att bli. Idiotiskt ur varje synvinkel som finns.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-10-24 10:36:20 följande:

    Vad trist att det inte går att föra en faktabaserad diskussion och att man måste mötas av en massa falska påståenden och påhitt. 

    Det är fake news att det är Miljöpartiet som stängt ner Ringhals 1 och 2 och Oskarshamn 1 och 2. Det är i stället ägarna som stängt ner dessa reaktorer pga. av att det inte var ekonomiskt försvarbart att fortsätta att investera i dessa gamla reaktorer. 


    Den svenska kärnkraftspolitiken baseras på energiöverenskommelsen från 2016 som regeringen tillsammans med M, KD och C tog fram. 

    Det är också fake news att Sverige nu bränner 140 tusen liter olja i timmen. Om du tittar på den svenska exporten och Importen just nu så exporterar Sverige mest i Norden och det finns inget energiunderskott i SE4


    Själv har du ju skygglappar som skulle kunna dölja en supernova som smäller på fyra mils avstånd.

    Du har i hela tråden bara pratat ner på kärnkraft. Du har aldrig en enda gång levererat ett fungerande alternativ. Du svarar inte ens på sådana frågor. Allt som existerar i din värld är att M och SD är onda och att kärnkraft är ont och ska läggas ner.

    Du är den typiska nejsägaren. Jag driver en ingenjörsbyrå inom elkraft. Det jag söker när jag anställer är människor som ser lösningar, ser frammåt. Det är nämligen det jag får betalt för. Lösa problem, helst innan dom inträffar. Du är inte en sådan, tyvärr.

    Reaktorerna las ner pga nya tuffare regler, effektskatt och ett negativt politiskt klimat vilket gör det mindre intressant att investera stora pengar.

    Energiöverenskommelsen är en pappersdrake. Den är inte ens i teorin genomförbar. Man har tagit slutdatumet när sista reaktorn faller för åldersstrecket, inte när det är tekniskt möjligt att klara sig utan dom. Sen har man sagt att då ska vi ha ersatt den med vindkraft, solkraft. Sen säger man även att elen kommer att bli billigare och stabilare på köpet.

    Ett grundläggande fel i uppgörelsen är antagandet om att elbehovet går ner. Det kommer att gå upp. Vidare så går det inte att upprätthålla ett stabilt nät med bara vindkraft.

    Ygermans lösning på hur man får fram elström när det inte blåser är... *trummvirvel* mer vindkraft. Det är... Inte den mest genomtänkta idé jag hört.


  • Friger
    KillBill skrev 2021-10-24 20:56:22 följande:

    Jag är inte emot kärnkraft men kärnkraften kräver så stora investeringar att den inte bedöms lönsam. Hade energibolagen bedömt att kärnkraften hade möjlighet att bli lönsam hade man stått i kö för att etablera kärnkraft (om inte i Sverige så i t.ex. Finland) men det gör man inte. Effektskatten slopades för flera år sedan med det stoppade inte vattenfall från att avveckla reaktorerna i Ringhals.


    Jo, du är emot kärnkraften eftersom du låtsas som det regnar. Det är som att prata om blyallergi när någon blir skjuten i ryggen. Du ignorerar det viktiga och fokuserar på det oväsentliga.

    Eftersom S och MP inte vill fatta beslut om slutförvaret så måste all kärnkraft avslutas 2024-2025. Så är läget idag. Vem vill då investera 100 miljarder?

    Du har noll egna idéer på hur det ska lösas.
  • Friger
    Jonnynilsson skrev 2021-10-27 07:42:42 följande:
    Javisst absolut. Vi kan ju skita i stackarna i  SE4 som betalar en rejäl slant för el-fiaskot oavsett. Men fiaskot är enormt. Stänga ner baskraft i söder utan att ha säkrat överföringen från norr är som att börja såga i den gren man sitter på. Förr eller senare brakar man ner i backen.

    Allt detta bara för vi införde elområden på EUs begäran efter att danskjävlarna klagade på att vi först försåg oss själva med energi innan vi exporterade till dem. Samma danskar som krävde avstängning av Barsebäck och jublade när Ringhals började avvecklas.

    Totalt jävla vansinne som vi nu får betala dyrt för efter nedstängningen av kraftproducenter i södra delarna. Hade vi haft kvar alla våra fina reaktorer i drift hade inte detta problemet uppstått.

    Men idioterna i regeringen säger väl som vanligt:
    -Vi såg det inte komma!
    Nä det gjorde ni uppenbarligen inte era klåpare!
    Det är lite "roligt" att regeringen så sent som 2016 inte insåg att energiförbrukningen skulle öka, inte minska. Står i energiuppgörelsen.

    Dom trodde att energieffektiviseringar skulle minska elbehovet. Det är det omvända. Ovanpå det så ignorerade man möjligheten att en övergång till batterier i bränslesektorn skulle leda till ökad el-användning.

    Redan 2016 hade jag projekterat ladd-infrastruktur i 6 år. Jag var väl medveten om effektproblemet.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-28 16:11:42 följande:
    Nu är det ju så att elmarknaden sätter priset efter marginalpriset - inte efter produktionspriset - och då kan ett överskott i Sverige samtidigt som det finns ett underskott i andra länder som handlar på marknaden ge enorma prisstegringar.

    Jag hörde något om att något eller några länder i Europa ville ha en annan prismodell då priskrisen var uppe på EUs bord.
    Jo, Frankrike är ett sådant land...

    Vet inte vad deras kärnkraft kostar men föreställer mig att reaktorerna är betalda och klara så det är säkert rätt billigt. Men priset sätts på marginalen och blir skyhögt.

    Egentligen är det samma sak i Sverige. Särskilt vattenkraftverken är ju stora sedelpressar när elpriset är högt.
  • Friger
    Tom Araya skrev 2021-10-29 15:03:15 följande:
    Jag tror det blir svårt med ekonomiskt utrymme att göra de investeringar som behövs utan dessa skatter.
    Dock är det oärligt att ta ut skatterna och strunta i investeringarna.
    Olika plånböcker. Skattepengarna går raka vägen in i den gigantiska förbränningsugn tillsammans med de flesta andra skattepengar.

    Investeringar i stamnätet bekostas via en överföringsavgift som nätkonssenssionsägarna betalar till Svenska Kraftnät för överförd energi. Sen tar lokala närägare med nätkonssenssion ut en nätavgift från konsument. Storleken på den är reglerad. Men man kan väl säga att regleringen fungerar "sådär" utan konkurrens och sanktioner. Det är helt enkelt otroligt lönsamt och riskfritt att driva elnät.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko