Inlägg från: Friger |Visa alla inlägg
  • Friger

    Regeringens el-fiasko

    KillBill skrev 2021-12-08 16:32:49 följande:
    Vad menar du med flytande? Finland har till skillnad mot Sverige ett stort underskott på energi. Energipriserna i Finland är högre än i Sverige. Inte ens när Hanhikivi är färdigbyggt (om massor av år)  kommer Finland ha lika stor stort överskott på el som Sverige har idag. 
    Dom har börjat lösa sitt energiproblem. Det har inte vi. Du behöver produktion även i höglast. Det har inte vi. Som så fint exemplifieras nu här i dagarna. Då behövde vi importera. Det som också visades är att varje land för sig. Det kommer att komma värre.

    Det är som att ha hundra fallskärmare varje dag på året du är på marken, men ingen när du ska hoppa från flygplanet.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-12-12 10:42:18 följande:

    Stockholm importerar 90% av sin el men Moderaterna säger nej till en vindkraftpark i Östersjön utanför Stockholm som skulle generera 20 TWh el om året d.v.s. nästan lika mycket som hela Forsmark.  Men en sådan politik får vi vara beredda på höga elpriser under överskådlig tid.


    Den är inte reglerbar. Dvs skadlig.

    Men i övrigt.... Det du skriver... storheten är märklig... Vi har typ 4.500st vindkraftverk som producerar ca 27-28TWh.

    Här påstår du att en park som skulle producera nästan lika mycket (20TWh)? Hur ser en sådan park ut?

    Det är inte så att det är någon "raketingenjör" som multiplicerat märkeffekten med 365*24?
  • Friger
    KillBill skrev 2021-12-12 12:17:10 följande:
    Högern måste inse att det saknas energibolag som är beredd att investera i ny storskalig kärnkraftsproduktion samtidigt som det är en kö av energibolag som vill investera i vindkraft.  Om Sverige fortsätter att säga nej till vindkraften blir följden att investeringarna i vinkraft hamnar utomlands och att Sverige i framtiden får importera mer om mer energi.
    Det var det sämsta svar jag sett.. Besvara frågan/påståendet istället för att skriva strunt.
  • Friger

    Här är en informativ video som förklarar el-nät. Den är ej politiskt avspeglad på någon särskilt kraftslag. Utan bara förklarar vad som händer när du har en händelse som elnätet inte klarar av.

    Temat är strömavbrotten i Texas för en tid sedan. Mycket sevärd.





  • Friger
    KillBill skrev 2021-12-12 15:51:40 följande:

    Vad menar du? Jag svarar inte på någon fråga utan jag påpekar ett faktum. 


    Det finns i Sverige ansökningar om att få bygga vindkraftsanläggningar för flera hundra miljarder kronor samtidigt som det saknas konkreta ansökningar om att få bygga ny storskalig kärnkraft. Ifrågasätter du detta påstående?


    När du inte svarar på frågan.

    Jo, jag vet dom ansökningarna. Det är helt enkelt orealistiskt. El-nätet skulle inte klara en sådan belastning, inte ens i närheten.

    Nu är merparten av ansökningarna säkert av sådan art att samma företag ansöker på flera platser i hopp om att få en godkänd.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-12-12 15:57:34 följande:

    Ifrågasätter du påståendet att vindkraftparken på Doggers bankar i Nordsjön kommer kunna leverera ca 18 TWh el eller att vindkraftparken Offshore Delta utanför Stockholm planeras generera 20 THh? 

    Vad är i så fall dina argument för ifrågasättandet?


    Doggers bankar beräknas kosta mer än den finska kärnreaktorn. Dom räknar med att den ska producera ca 60% av installerad effekt. Det låter mycket även om det ligger i ett blåsigt område. Svenska vindkraftverk levererar ca 12% av installerad effekt i snitt. Tydligen så var priset bantat via offentlig upphandling. Ungefär som Karolinska kanske? :P

    England har redan mycket vindkraft. Dom höll på att åka ner ordentligt i toaletten nu i höstas när det inte blåste.

    Offshore Delta... Hittar inte så mycket info annat än att det skulle täcka 1000 km2 dvs 3 x 3 mil och att det skulle vara 253 vindkraftverk som är 330 (!) meter höga. känns mer som ett koncept.

    Stockholm klarar inte av att ta emot den effekten som skulle genereras en blåsig dag. Byggkostnaden är jättelika men anslutningskostnaden och nätförstärkningarna skulle bli enorma. Men det har ju den mindre begåvade regeringen lovat att bjuda på. Tvärt emot remissinstanser och energiföretagens rekommendationer.

    Regeringen har ju som princip att köra på: Dummast förslag vinner.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-12-12 19:12:27 följande:
     Det jag tolkar som en fråga  i ditt inlägg är hur en vindkraftspark ser ut som producerar 20 TWh. Den anser jag är besvarad med de två länkar som jag gett dig: 
    Friger skrev 2021-12-12 11:12:34 följande:
    Den är inte reglerbar. Dvs skadlig.

    Men i övrigt.... Det du skriver... storheten är märklig... Vi har typ 4.500st vindkraftverk som producerar ca 27-28TWh.

    Här påstår du att en park som skulle producera nästan lika mycket (20TWh)? Hur ser en sådan park ut?

    Det är inte så att det är någon "raketingenjör" som multiplicerat märkeffekten med 365*24?
    www.dn.se/sthlm/sveriges-storsta-vindkraftpark-planeras-utanfor-stockholms-skargard/

    etn.se/index.php/nyheter/67223-vindkraftsmonster-vaxer-till-13-mw.html

    Vad menar du är frågan i ditt inlägg?
    Fråga är det som avslutas med ett frågetecken.

    Nu är den besvarad men inte med det inlägg som jag kallade för strunt, vilket var strunt.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-12-12 22:57:27 följande:
    Det är märkligt med en person som Per Hagwall. Lever han under en sten eller hur kommer det sig att han missat energiuppgörelsen 2016 som möjliggör byggandet av 10 nya svenska kärnreaktorer?
    Suck... Här är vi igen... Hur många tiotals miljarder skulle du vilja lägga om du har ett parti i regeringsställning som gör allt för att motarbeta dig? Nu vet jag att miljöpartiet inte längre sitter i regeringen, men dom har gjort det länge och satt krokben för branschen.

    Problemet är att vi behöver planerbar kraft. Det är inte din älskade vindkraft. Det du i praktiken förordar är katastrof och en hastig utbyggnad av fosil-eldad gas.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-12-14 07:23:31 följande:
    Tycker du att den sittande regeringen ska hållas ansvarig för det du anser borde gjorts för 40 år sedan? 1981...?

    1980 hölls en folkomröstning om kärnkraft i Sverige. Vad menar du regeringen skulle gjort 1981?
    Det finns många som är ansvariga för kaoset.... Bara det faktum att det sitter en minister ansvarig för eländet som inte ens vet hur många kärnkraftsreaktorer vi har eller lagt ner men ändå har starka åsikter om saken säger ju en del. Hon verkar ju basera sin nuvarande ståndpunkt på en tv-serie.

    Vi kunde lika gärna låta en apa bestämma. Den vet inte heller något alls. Men har inga egentliga åsikter och borde gå in i uppgiften mer fördomsfritt. Har säkert större potential också.

    Det som jag kan sakna i debatten är att det pratas mycket om kostnader hit och dit för olika kraftslag. Det som inte kommer fram är prislappen vi får betala för ett instabilt elnät i form av nerlagd industri och uteblivna investeringar? Eller värre, vad händer om el-nätet faller? (nätkollaps)


  • Friger
    KillBill skrev 2021-12-14 11:15:42 följande:

    Vilket bottennapp till debattnivå. Påstå att en apa har större potential an en kvinnlig minister i regeringen.  Var kommer detta kvinnohat ifrån?


    Suck, har inget med att hon är kvinna att göra. Mitt påstående kvarstår. Hon är inte bara inkompetent, hon är dum och obildad också. inget fel med det egentligen. Men hon borde inte vara minister.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko