Inlägg från: Friger |Visa alla inlägg
  • Friger

    Regeringens el-fiasko

    KillBill skrev 2021-11-01 17:34:52 följande:

    Uppgifterna om investeringar på 430 miljarder ? i vätgas kommer från European Clean Hydrogen Alliance som är en sammanslutning av en mängd företag såsom ABB, Siemens, Vattenfall, E.ON, Fortum, Equinor samt en mängd myndigheter och universitet. 

    ec.europa.eu/growth/industry/strategy/industrial-alliances/european-clean-hydrogen-alliance_en

    Du hittar hela deltagarförteckningen här: 
    ec.europa.eu/docsroom/documents/46751/attachments/1/translations/en/renditions/native


    Lär dig skilja på löften och rundsnack... 

    Eftersom du inte verkar ha läst texten som du refererar till själv så skriver jag av det viktiga nedan med en liten tolkning.

    Översatt man åtar sig att med glada hejarop och ryggdunkningar moraliskt stödja dom som lägger pengar på detta. Det närmsta dom själva kommer med att öppna plånböckerna är ett "investeringsvänligt klimat".

    Dom där 4300 miljarder kronorna är vad dom uppskattar att det kommer att kosta. Dom skrattade säkert gott när dom gjorde kalkylen.

    Sammanfattningsvis. Dom lovar exakt 0kr.

    Citat:
    "The alliance will establish an investment agenda and support the scaling up of the hydrogen value chain across Europa. The alliance will play a crucial rol in facilitating and implemanting the actions of the new European hydrogen strategy and in particular its investment agenda."
    ......
    "An industry blueprint estimates invesments of E430 bilion until 2030. It will also be important in the context of the new energy system integration strategy."
    ........
    "The alliance should support scaling up production and demand for renewable and low-carbo hydrogen, coordinate action, and provide a broad forum to engage civil society."
  • Friger

    Slå en tärning, se om du får vindkraft eller inte.

    Vi kan inte bygga ut vattenkraft så vad kan man då bygga ut som basenergi?


    Jo, det är det som är problemet... Något måste vi ha.

    Kol, gas, kärnkraft. Det är i princip det som finns att tillgå. För miljöns skull tycker jag att vi ska bygga kärnkraft.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-11-04 19:16:18 följande:
    Var hittade du diagrammet? Kan du länka?

    Faktum är att CO2 utsläppen från både kärnkraft, vattenkraft  och vindkraft är extremt låga om man jämför med fossil energi. Vissa studier menar att vindkraft ger lägst CO2 utsläpp medan andra menar att kärnenergi ger lägst utsläpp men spelar mindre roll och det viktiga är att ersätta fossil energi med energi som ger låga CO2 utsläpp.
    Jag kan ingen studie men jag köper resonemanget. Varje energikälla som inte bränner några tusen ton brännbart materiel varje år det är i drift släpper helt säkert ut väldigt mycket mindre koldioxid.

    Då är det den mängd koldioxid som åtgår när man tillverkar kraftverket kvar att bråka om. Där tror jag inte att det har någon större betydelse. Alla släpper ut så pass mycket mindre koldioxid att det ur den synvinkeln inte är värt att bråka om.

    Utan det är andra aspekter av produktionen som har betydelse.
  • Friger
    Smurre skrev 2021-11-09 18:59:27 följande:

    Elpriset borde halveras för de som bor längs de utbyggda älvarna som kompensation för elbolagens intrång och skador på natur och fiske det orsakar.


    Bodde du där när dom byggdes?

    Blir ju lite som att flytta bredvid en befintlig motorväg och kräva ersättning för att den stör naturen.
  • Friger
    Smurre skrev 2021-11-10 17:24:08 följande:
    Ja vi har bott på samma ställe i flera generationer.
    Men när det gäller pengar så väderas inte alla lika
    Flera generationer hjälps inte. Är släkt med halva Norrland och växte upp invid ett kraftverk. Jag skulle vara stormrik.

    Man ska ha intrångsersättning när bygget sker. Det är en engångssumma och den ska vara väl tilltagen. Där brister det ofta. Men... Med det sagt...

    Att springa runt och ha ersättning av gammal hävd är ohållbart. Alla kan hänvisa till något i sin omgivning som stör. Särskilt om du har nöjet att få backa några generationer.

    För att samhället ska fungera så måste alla arbeta för sitt uppehälle. Att sitta på rumpan och ha ersättningar är skadligt för samhället om för många gör det.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-11-20 11:32:30 följande:

    www.dagensnaringsliv.se/20210210/202396/dansk-energi-tror-inte-pa-karnkraft-i-danmark

    "Det kan finnas något företag som vill förlänga livet på ett befintligt kärnkraftverk, men man måste vara ovanligt galen för att komma på att bygga ett nytt kärnkraftverk i vårt område. Det kommer att kräva stora subventioner, säger Aagaard"


    Nä, kolkraft "is da shit".

    Tror det går en avstickare på nya gasledningen till Danmark också.

    Den stora haken... Strunta i pengarna. Nu snackar vi praktiskt. Ingen mening att diskutera prislappen på kallfussion när du inte kan bygga en sådan reaktor.

    Antingen har du kolkraft/fosilgas eller så har du kärnkraft. Danmark har valt det förstnämnda.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-11-20 12:06:06 följande:

    Danmark använder inte mer fossil elenergi än kärnkraftslandet Finland. Dessutom ställer den nya danska klimatlagen krav på kraftig minskning av klimatskadliga utsläpp.


    www.energiforetagen.se/medlemsnyheter/2020/mars/danska-fjarrvarmebranschens-tio-forslag-for-att-klara-hojda-klimatmal/
    Finland satsar på kärnkraft. Men idag är en stor del av deras kraftförsörjning baserad på värmekraft. Kan inte den exakta mixen av det men mycket är kol.

    Dom har dessutom en betydligt högre el-förbrukning i Finland än Danmark. Danmark har en väldigt låg el-förbrukning per kapita.

    Antar att det är mindre energiintensiv industri i Danmark. Kanske för att dom inte har en hållbar energipolitik?

    Jo, du kan ställa upp alla möjliga mål. Nya hobbyn bland ledarna. Måluppfyllelsen brukar vara dålig, redan från start.

    Jag har som mål att erövra världen om 10år.
  • Friger
    Tom Araya skrev 2021-11-21 11:07:55 följande:
    Det hade varit bättre, men gissar på att det hade varit väl sent att sätta igång redan då.
    Jag jobbade med elkraft även på den tiden. Inte med nätplanering dock.

    Det man trodde på den tiden var att el-förbrukningen i framtiden skulle minska.

    Det blev inte så.

    Sen la man ner produktion som låg nära förbrukarna. Vilket ökar behovet av el-ledningar som inte fanns.

    Kraftledningar genom ett land är inga gratisprodukter. Tänk vad mycket man skulle spara om man bara hade produktionen lite närmare förbrukarna (hint hint)

    Dom nätprojekt som är igång nu är gigantiska. Men räcker ändå inte för att få i hopp kalkylen.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-11-21 12:07:11 följande:
    Ok. klimatupplysningen kröntes redan 2010 till det mindre smickrande   'årets folkfövillare' - jag ser inte att de blivit bättre - ser du att de blivit bättre?

    sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85rets_f%C3%B6rvillare

    "

    Till årets förvillare kan den utses som i Sverige under året, frivilligt eller av grov oaktsamhet, bidragit till att skapa förvirring och oklarhet om vetenskapens metoder och resultat. Särskild vikt ska fästas vid insatser för att främja auktoritetstro och en okritisk inställning till sådant som sägs i vetenskapens namn.


    ? ? VoFs webbplats["
    Har inte känt till den siten tidigare. Men stämmer deltagarlistan så tycker jag att det är bra att dom håller på. Det är ju vetenskapsmän och vetenskapskvinnor.

    Forskningen på klimat är otroligt politiskt styrd. Bästa sättet att bli av med anslag och få bilen vandaliserad är att din forskning inte visar "rätt resultat".

    Det betyder inte att koldioxiden inte gör det som alla säger. Men det betyder att forskningen på området inte sker på ett bra sätt.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-11-21 16:27:57 följande:
    Att ägarna till OKG och Ringhals beslutat lägga ner reaktorer är beslut som tagits de senaste 6 åren. Att bygga ut elnätet tar lång tid. De satsningar som statliga kraftnät initierat beräknas ta uppemot 20 år att bygga. Statliga kraftnät har initierat rekordmånga elnätsprojekt de senaste 2 mandatperioderna (investeringar på ca 70 miljarder kronor(
    Roliga med den summan är att en stor del av detta är indirekta kostnader som uppkommit genom att man lagt ner baskraft nära konsumenterna.

    Och dom 70 miljarderna kommer ändå inte räcka för det elnät som skulle behövas om vansinnet försätter.

    Hänger i hopp med kabeldimensionering. Du dimensionerar kabel efter säkring. Du dimensionerar säkring efter effekt. Ett kärnkraftverk har en stabil effekt. Vindkraft har en effekt  som pendlar mellan "herr jösses" eller "inget alls". Då måste du dimensionera kabeln efter "herre jösses". Annars "brinner den upp".

    Dom där 70 miljarderna ökar elnätets kapacitet lite grann, men några jättestora förändringar är det inte. Utan 10-20%. För att klara Svenska Kraftnäts framtidsprognos pratar vi om en 3-4 -dubbling av stamnätet. Då är 70 miljarder växelpengar. Svenska kraftnät har i sin prognos, typ gett upp.

    Går det? Nej, naturligtvis inte. Lika lite som du kan ersätta kärnkraften med vindkraft på många decennier. Det blir att med mössan i hand knacka på i Kreml och fråga efter lite fosilgas.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko