Inlägg från: Friger |Visa alla inlägg
  • Friger

    Regeringens el-fiasko

    KillBill skrev 2021-09-27 07:03:28 följande:
    Här är en moderat som vågar säga som det är: 
    Lite nyfiksmässigt...

    Kan du redovisa hur många vindkraftverk du tror kommer att behöva byggas för att hantera framtida kärnkraftsavveckling som kommer och det ökade strömbehovet?

    Kan du redovisa vart i världen det finns fungerande vätgasanläggningar som lagrar energi på TW-skala? Hur hade du tänkt dig att sådana anläggningar ska byggas? Ska man skippa försöksanläggningar och gå "all in" på en gång? Hur lång tid tror du en sådan uppbyggnad tar? Med eller utan försöksanläggningar.

    Vad tror du händer om det inte fungerar? (hypotetiskt)
  • Friger
    Rataxes skrev 2021-09-27 07:39:03 följande:
    Mest nyfiken på effektförlusterna vid omvandlingen mellan el/H2 resp. H2/el. Varifrån ska svängmassan hämtas? Det finns iofs roterande omformare men då blir effektförlusterna ännu större.
    Skulle tro att det rent praktiskt går att bygga batteribanker modell större av vanliga batterier som kan gå in som artificiell svängmassa.

    Det är mycket stora förluster när du ska tillverka vätgas, komprimera för lagring och sedan vid omvandling till el igen.

    Tror inte ens det finns en fungerande "förvaringstank" för dom volymerna.

    Själva bränslecellerna finns men dom är inte tillräckligt driftsäkra. Jämför med hur många cykler ett batteri tål. Det ligger inte i närheten av vad som skulle behövas.

    Har även hört att elektrolys på den skalan det handlar om är besvärlig.

    Man forskar på saken. Såg att Tyskland(EU har 2020/2021 satsat ca 80 miljarder på att utveckla tekniken. Man har valt ut 50 projekt som får medel för forskning.

    Tycker tekniken är jättespännande och jag siktar själv på att bli självförsörjande på el hemma. Har mycket goda möjligheter för det. Även om jag av säkerhetsskäl är skeptisk till just vätgaslagring för privat bruk. Har barn som jag älskar.

    Men... Med det sagt... Det finns ett besvärande glapp i tid när tekniken kan vara tillgänglig OM allt går bra och när den skulle behövas med nuvarande politik.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-09-27 08:45:15 följande:

    Den brunblå alliansen reagerade alltså först fem år efter det att Vattenfall av affärsmässiga skäl beslutat att stänga två reaktorer i Ringhals och efter det att Ringhals 1 redan var stängd. Detta var bara ett spel för gallerierna.


    Tycker man att växthusgaser är ett problem hade det varit bra om dom två reaktorerna hade varit i drift idag.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-03 00:28:33 följande:
    Det är inte regeringen som utformat systemet - systemet sattes på 90-talet och omfattar idag en elmarknad med marginalprissättning för fler länder i norra europa. Nu har dessutom länken mellan UK och Norge tagits i drift om jag såg rätt..
    Det är inget fel på systemet... Det är produktionen som det är fel på. Lite som skillnaden mellan översvämning och torka. Just nu jobbar man på att öka detta problem i snabb takt.

    Regeringen gör även sitt till för att skapa osäkerhet och omöjliggöra större investeringar. Först var det effektskatten på kärnkraft. Vem fan vågar investera när du riskerar den typen av torpeder i ryggen? Så länge miljöpartiet bestämmer kan vad som helst hända.

    Nu flaggar Vattenfall att som det ser ut nu så måste dom stänga flera kärnreaktorer med dagens regler angående slutförvar. Då har man ändå akut i sista sekund flyttat fram det datumet. Tidigare var datumet nästa år.

    För att stoppa slutförvaret så har det suttit en panel med politiskt tillsatta politruker utsedda av miljöpartiet som granskat en studentuppsats från Finland. 40år av seriös forskning och utveckling bortser man helt ifrån.

    Finns ingen som genomför större investeringar med dom förutsättningarna. Nu pratar vi inte bara om att bygga nya kraftverk. Det kostar rätt häftiga belopp att underhålla och uppgradera befintliga reaktorer till en aldrig sinande ström av nya regler och säkerhetsföreskrifter.

    Vi får hoppas att vindarna håller i sig ett tag så att vattendammarna få fyllas på lite granna. Det behöver dom verkligen. Norge har satt två av sina el-områden i läge gult. Vilket är första gången jag sett. Det betyder att dom ser en risk på 5-19% för att dom kommer behöva ransonera el.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-07 08:21:57 följande:
    Utfasningen av kol-kraftverk tillsammans med låga lager för vattenkraft och gasdepåer efter en kall förra vinter  driver upp marknadspriserna på el i europa. 

    www.dn.se/vetenskap/peter-alestig-klimatomstallningen-bakom-hojda-elpriser/

    "Ja, priserna på el är ovanligt höga i Sverige just nu. Men för att sätta saken i perspektiv: I Storbritannien kostade en kilowattimme el 20-30 kronor tidigare i september ? att jämföra med runt 1,50-2,00 kronor i Sverige.

    ...

    Kärnkraftskramare har å andra sidan pekat på elkrisen som ett resultat av en alltför snabb utfasning av kärnkraften. Och visst hade situationen sett lite annorlunda ut om Tyskland haft kvar sin kärnkraftspark, som stängdes genom politiska beslut efter Fukushimakatastrofen.

    De svenska reaktorerna har dock avvecklats av affärsmässiga skäl, då ägarbolagen inte bedömde det lönsamt att göra de investeringar som behövdes för att svara mot ökade säkerhetskrav.


    Men den huvudsakliga förklaringen till de skenande priserna finns varken i vindkraften eller i kärnkraften utan i en annan del i EU:s energiomställning: skiftet från kol till gas.


    Kolkraften har nämligen genomgått en storartad kollaps de senaste åren. På bara fem år har kolet halverats i unionen, enligt analysfirman Ember. Till 2030 väntas kolkraftsflottan att halveras igen."


    Näe, har du en skatt som gör kärnkraft olönsamt så blir den ju... olönsam. Grundläggande ekonomisk lära. Merparten av reaktorerna las ner i den vevan.

    När skatten är borta så jävlas vi med slutförvaret i stället. Vem vill investera miljardbelopp när vår existens godkänns något år i taget?

    För övrigt spelar pengar ingen roll.. Du kan inte bygga vindsnurror och få ett stabilt elnät med dagens teknik. Bränsleceller och vätelagring ligger en bra bit in i framtiden om allt går "jättebra" med utvecklingen. I bästa av världar.

    Du som kritiserar kärnkraften så mycket. Har du någon egen lösning om hur vi ska lösa energifrågan? Ja menar, annat än att lägga ner allt och börja leva i hyddor igen.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-07 18:30:13 följande:
    Kan du bemöta den kritik jag riktat mot kärnkraften? 

    Ja, börja då med att i mina inlägg i tråden hitta den kritik jag riktar mot kärnkraften.

    gamla.familjeliv.se/Forum-26-65/m80780999-1.html&searchField=3&searchRange=5&searchSort=1&searchLocation=2&doSearch=S%F6k&searchDisplay=2&ts=1
    Du och den andre undviker med kirurgisk precision att svara på alternativen.... Har frågat tidigare och får inget svar.

    Om vi nu lägger ner kärnkraften, vad ska vi ersätta den med?
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-07 18:38:09 följande:
    Så vilken kritik mot kärnkraften hittade du?

    Hittade du den kritiken i mina inlägg eller hittade du kritiken i ditt eget huvud?

     
    I dina inlägg dag efter dag.

    Men jag kanske har missuppfattat dig. Du ser kärnkraften som lösningen på energikrisen? Om inte, hur anser du att den ska lösas?
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-07 18:53:55 följande:
    Kan du citera något av kritiken mot krnkraft i mina inlägg som du ser dag efter dag?

    Jag vet inte om du missuppfattat eller du inte fattat eller om du helt enkelt har fördomar om vad andra har för uppfattningar, vad tror du?
    Strunt samma, du kan ju dementera det här och nu. Jag har missuppfattat saken.

    Svara på frågan i stället...

    Hur ser en lösning på energikrisen ut i dina ögon?
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-07 19:06:22 följande:
    Ok - du har helt enkelt inte fattat vad jag skrivit -kanske har du varit upptagen med väderkvarnar/vindkraftverk så du missat vad jag skrivit i mina inlägg.

    Jag är så naiv att jag tror och hoppas att GenIV ska komma att lösa många av de problem och kriser vi som mänsklighet på planeten står inför.
    Du hoppas på mirakel med andra ord? Jo, det skulle vi sannerligen behöva...

    Problemet med ny teknik på den här skalan är att även om någon skulle uppfinna fungerande kall-fussion imorgon. Så skulle det säkert ta 3-4 årtionden innan det finns färdiga kraftverk i omfattning att det har betydelse.

    Skummade någon EU-rapport. Dom tror att om man satsar stort (vilket man gör) så kan det vara möjligt att ha fungerande vätgaslagring av betydelse 2050. Tyvärr så kommer merparten av kapaciteten på slutet. Inte i början av tidsprognosen.

    Med vår nuvarande politik har vi ett litet "glapp" mellan tekniker på si så där 20 år som riskerar att ställa till det för oss.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-07 20:38:46 följande:
    Om det fanns en enkel universallösing här och nu som kunde sänka priset och öka den jämna tillgängligeten på energi på den europiska markanden så skulle det inte vara så att vi stod inför de problem vi står inför nu.. också Frankrike  - som är en av de länder med en omfattande kärnkraftselproduktion - har höga energipriser just nu.
    Nja, i Europa så satsar man rätt stort på fosil gas samtidigt som vindkraft/solkraft.

    Frankrike har lagt ner en hel del kärnkraft och ersatt med vind. Det har blåst för lite och så har dom brist på fosil gas. Därför är priset högt där.

    Tanken är att dom ska köra fosil gas när det inte blåser/solen lyser och under vintern. Det ska dom ha under den här mellantiden tills det går att lagra energi från förnyelsebara källor. I Sverige har vi inte haft någon sådan planering. Där har vi i stället ett besvärande glapp.

    Sen har det nog gått lite för fort i Europa. Nedläggningarna går snabbare än uppbyggnaden. Och uppbyggnaden är lite besvärlig med tanke på att toppeffekten på förnyelsebart ställer till problem i elnätet det också.

    Ryssland har i och för sig lovat att om man ger ett snabbare startbesked till nya gasledningen så kommer dom att skicka in mer gas till EU. Ryssland har hållit sina gasleveranser på en mininivå sedan en tid. Dom uppfyller dom avtal dom har med EU men inte en stavelse mer.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko