• Kaninb­unny
    Thu 8 Apr 2021 12:47
    22301 visningar
    322 svar
    -1 +1
    322
    22301

    Oetiskt med äggdonation

    Hej FL. Jag skulle vilja starta den allmän debatt om det här med äggdonation.

    Det är väldigt många som har svårt att få barn på egen hand och tar till ivf bland annat.

    När det kommer till spermie-och/eller äggdonation får det mig att må väldigt dåligt. Som jag har förstått det har inte barnet ifråga alltid rätten på sin sida att få reda på sitt ursprung, alltså vem som är donator.

    Känt är ju att adopterade barn ofta mår dåligt när de känner sig rotlösa och inte lyckas hitta sina rötter, även om de ser sina adoptivföräldrar som sina föräldrar naturligtvis. Det har gjort att de löper större risk för psykisk ohälsa.

    Inte heller är det etiskt rätt att köpa njurar av folk, och jag förstår inte varför det skulle vara okej att köpa ägg eller sperma av folk då det dessutom går ut över ett oskyldig barn. Jag kan förstå att man vill ha barn, men kan inte förstå hur man kan vara beredd att gå över lik för detta. Hade personligen aldrig klarat av att köpa ägg eller sperma av en okänd person utomlands just av den anledningen. Varför gör man det? Hur kan man tycka att det är okej? Och vad har barnet för rättigheter i detta?

  • Svar på tråden Oetiskt med äggdonation
  • Anonym (Ja)
    Thu 8 Apr 2021 18:35
    #51
    +1
    Jag är bara jag skrev 2021-04-08 17:07:33 följande:

    Om den som föder barnet inte är biologisk mamma vad sjutton är hon då?! Det är ju jag som burit mina barn i ca 8,5 månad, jag som mådde illa med dom, jag som kände dem sparka, jag som födde dom, jag som ammade dom. Vad är jag då? En behållare för nån annans barn eller? Så extrema synpunkter som dina har jag nog aldrig stött på. Att man kan ha åsikter om könscellsdonationer och rättigheter till att veta ens ursprung är en sak, men att som du helt förneka att det är den kvinna som fött barnet som är biologisk mamma är ju absurt. Rent juridiskt och på alla andra sätt är vi mammor också. 

    Jag googlade lite på hur barn till donationer mår och såg en studie från Karolinska där de kollat upp barn som blivit till genom spermiedonationer. Är man över 18 har man rätt att få veta vem donatorn är. Det vara bara ett ytterst fåtal som faktiskt tog reda på det. Även om man kan anta att inte alla vet så är det ändå bara några få som tar reda på ursprunget. Varför? För att det inte är viktigt helt enkelt för de barnen. De anser att den pappa de vuxit upp med är just deras pappa. Varför skulle det vara annorlunda vid ÄD? Jag är med i en ÄD/ED-grupp på F.B. Några av de barnen är rätt gamla idag. De struntar helt i vilket ursprung de har annat än att det är just bara kunskap/vetskap om att de härstammar från det och det landet rent genetiskt. Nån allmän önskan att söka upp deras "riktiga" mamma som du tror de skulle drabbas av har jag aldrig läst eller hört talas om. De har nämligen en riktig mamma- den som fött dom! 

    F.ö är det ju fler än adopterade barn som växer upp utan sina genetiska föräldrar. Styvbarn/bonusbarn, de som aldrig vetat vem pappan är, fosterbarn.


    Isf är ju surrogatmammorna i Indien också de biologiska mammorna trots att barnet inte bär deras gener?
  • Thu 8 Apr 2021 18:38
    #52
    EnAnonumius skrev 2021-04-08 18:29:40 följande:
    Barn som kommer till via donation, eller via adoption, har faktiskt, när de är 18år, laglig rätt att få veta vem som är dess biologiska föräldrar.

    https://ki.se/forskning/en-familj-oavsett-slaktskap

    Utdrag från Karolinska institutet.

    "Lagstiftarna valde barnens perspektiv: Varje myndig individ ska ha rätt till möjligheten att ta reda på sitt eget genetiska ursprung om hen önskar det. Ståndpunkten bottnade i sin tur i forskning gjord på adopterade personer: För att utveckla en egen identitet kan det vara viktigt att känna till sitt ursprung."
    I Sverige, ja. Jag har läst artiklar om svenska kvinnor som åkt till Danmark eller andra länder med annan lagstiftning, för att de vill ha en anonym donator.

    Som jag skrev ovan har det här med anonyma donatorer debatterats, just eftersom man anser att det inte är i barnens intresse med anonymitet.

    Dessutom, om man ska gå på en av de studier jag läste i samband med denna tråd, så är 18 år för sent för att få reda på detta. Som jag skrev så säger den studien att de som fick reda på att de blivit till via donation som små, hade mycket lättare att acceptera detta, än de som fick reda på det i tonåren eller senare.

    En annan dimension av detta, är de idag väldigt lätta DNA-testerna som finns tillgängliga för privatpersoner, och de databaser som byggs upp kring detta. Det gör att även om donatorn är anonym, så kan de hittas via dessa databaser om någon släkting till dem lagt upp sin information där.
  • Anonym (-)
    Thu 8 Apr 2021 18:44
    #53
    +1

    Jag bär hellre någon annans embryo (med någon annans ägg och spermier), föder fram det och ger bort det till de biologiska föräldrarna - än att donera mina egna ägg - MINA gener.

    Jag skulle aldrig kunna leva med att jag har barn där ute som jag inte känner. För det ÄR mina barn om det är mina ägg. De barnen har lika mycket genetik från mig som mitt eget barn har.

    Så mycket hellre är jag surrogat än äggdonator.

  • Anonym (Ja)
    Thu 8 Apr 2021 18:55
    #54

    En annan tanke är ju t ex om ett vitt par får ägg och spermier från ett svart par skulle ni då också tycka att de är biologiska föräldrar trots att barnen skulle bli svarta?

    Väljer man som vitt par medvetet ut ägg och spermier från vita personer med exakt samma ursprungsland med tanken att barnen då skulle kunna "likna" dem själva..Förstår ju att så är fallet men resonemanget att man är barnets biologiska förälder gäller det endast om man tar ägg från en person med samma "ursprung"?. Var går gränsen för detta? Poängen är ju att det är en annan persons gener man bär på oavsett ursprung. Man kan ju knappast vara mer biologisk förälder för att man bär på någon av samma "ursprungs" gener.

  • Thu 8 Apr 2021 19:18
    #55
    -1

    Att vara biologisk mamma är ju inte en fråga om tyckande. Om min kropp är gravid och föder ett barn är barnet rent biologiskt mitt. Har jag genomgått ÄD/ED rent juridiskt också. Det är som det är och helt odiskutabelt. Surrogatmammor är också biologiska mammor. Sällan genetiska däremot och beroende på lagstiftning i olika länder inte juridiska mammor. Inte sen allt lagligt gått igenom i alla fall. Då har de inga rättigheter och är ju i praktiken inte mammor i den bemärkelsen vi menar mammor. Jag vet för lite för att uttala mig om huruvida alla surrogatmammor i alla länder kan ångra sig och behålla barnet rent juridiskt. Det är en annan diskussion. 

    Det finns nåt som heter epigenetik. Mycket intressant och bara i början av forskningen. Det innebär kortfattat att jag som bär ett foster kommer sätta spår i hur barnet blir även om barnet inte genetiskt är mitt. Om en annan kvinna burit barnet hade barnet blivit annorlunda. Det är alltså själva miljön i min livmoder och min moderkaka som påverkar hur barnet blir och inte enbart generna från ägget och spermierna. 

    Vad gäller utseende kvittade det för oss. Våra barn liknar inte oss, en har annan ögonfärg. De flesta väljer donatorer som liknar dem, men inte alla. De flesta kliniker väljer donatorer som har samma hudfärg, men det finns ÄD-mammor med barn av annan hudfärg. Jag ser inte skillnaden mot att ett par som adopterat får ett barn av annan hudfärg och ögonfärg.

    Känner att detta får bli mitt sista inlägg. Ts och andra som tvärsäkert uttalar sig har garanterat aldrig varit ofrivilligt barnlösa i åratal, kämpat med IVF.er och hormoner och sprutor och haft missfall på missfall och sett andra runt om en få barn efter barn efter barn och själv står man där utan med en gränslös sorg inom sig. Att då efter massor med år äntligen få barn och få uppleva den enorma lyckan det kommer ni aldrig fatta.

  • Thu 8 Apr 2021 19:24
    #56

    Vilken orimlig vikt folk lägger vid sina och andras gener.... känns helt galet att gener på någotvis skulle trumfa relationer.

    Känns väldigt ytligt på nåt vis.

  • Thu 8 Apr 2021 19:26
    #57

    Undrar om det är samma typ av människor som säger att om de fick veta att deras femåring blivit förväxlad på BB så skulle de vilja byta tillbaks.

    Fanns en sådan tråd för ett tag sedan och jag var fullständigt chockad över hur många föräldrar som skulle vilja byta bort det barn som de trott var sitt under många år.

  • Anonym (genet­ik)
    Thu 8 Apr 2021 19:41
    #58
    Jag är bara jag skrev 2021-04-08 19:18:49 följande:
    Känner att detta får bli mitt sista inlägg. Ts och andra som tvärsäkert uttalar sig har garanterat aldrig varit ofrivilligt barnlösa i åratal, kämpat med IVF.er och hormoner och sprutor och haft missfall på missfall och sett andra runt om en få barn efter barn efter barn och själv står man där utan med en gränslös sorg inom sig. Att då efter massor med år äntligen få barn och få uppleva den enorma lyckan det kommer ni aldrig fatta.
    Detta har väl ändå inte med saken att göra överhuvudtaget? Ingen i tråden är emot ägg/spermiedonationer. Endast emot om barnet inte får tillgång till information om donatorn.
  • Anonym (genet­ik)
    Thu 8 Apr 2021 19:53
    #59
    +2
    Drottningen1970 skrev 2021-04-08 19:24:11 följande:
    Vilken orimlig vikt folk lägger vid sina och andras gener.... känns helt galet att gener på någotvis skulle trumfa relationer.

    Känns väldigt ytligt på nåt vis.
    Ytligt? Kanske, men för mig känns det snarare djupt. Släktskap är för många människor mycket starka band. Även om jag personligen känner att nära relationer är viktigare än att man är släkt så kan jag mycket väl förstå att man vill känna till sina släktingar, se skillnader och likheter, och eventuellt skapa nära relationer även till dem.
    Mitt syskon är viktigt, och hade jag i vuxen ålder fått reda på att jag har ett hittills okänt halvsyskon skulle jag gärna lära känna det.

    Vi är formade av både arv och miljö. Arvet kanske är mest tydligt i själva utseendet, men det finns också exempel på nära släktingar (syskon/barn/föräldrar) som vuxit upp skilda från varandra och i vuxen ålder träffas och då noterar hur lika de är vad gäller kroppsspråk, uttryck, känsloregister osv.

    Bara fenomenet släktforskare (som det finns rätt gott om) visar att det kan finnas ett väldigt starkt driv att ta reda på mer om dem man är genetiskt närmast.

    Självklart finns det också de människor som fullkomligt struntar i sin genetiska bakgrund, men jag tycker inte man kan ta för givet att just alla donerade ägg/spermier tillhör dessa människor.

    Personligen har jag både gett och tagit emot blod. Jag är uppsatt som organdonator och skulle inte tveka att ta emot ett organ om jag behövde. Däremot skulle jag aldrig donera mitt genetiska barn till någon annan. För mig vore det som att ge bort mitt eget barn. Huruvida jag skulle kunna ta emot ett donerat ägg eller inte har jag aldrig behövt fundera över. Jag tror inte jag skulle göra det, men har inte varit med om förtvivlad barnlöshet. Skulle jag tagit emot ett donerat ägg skulle jag självklart vilja att mitt barn när det vuxit upp har möjlighet att få reda på mer om donatorn, samt även träffa denna och eventuella halvsyskon, halvkusiner, genetiska äldre släktingar osv.
  • Thu 8 Apr 2021 20:05
    #60
    +1
    Drottningen1970 skrev 2021-04-08 19:24:11 följande:

    Vilken orimlig vikt folk lägger vid sina och andras gener.... känns helt galet att gener på någotvis skulle trumfa relationer.

    Känns väldigt ytligt på nåt vis.


    Du kan vara lugn, ingen har sagt att gener trumfar relationer. Tror du det, då har du missförstått ganska rejält det som sagts.

    Det som har sagts, det är att gener är en del av människors identitet, och att förneka detta går emot gängse kunskap.
Svar på tråden Oetiskt med äggdonation