• Kaninbunny

    Oetiskt med äggdonation

    Hej FL. Jag skulle vilja starta den allmän debatt om det här med äggdonation.

    Det är väldigt många som har svårt att få barn på egen hand och tar till ivf bland annat.

    När det kommer till spermie-och/eller äggdonation får det mig att må väldigt dåligt. Som jag har förstått det har inte barnet ifråga alltid rätten på sin sida att få reda på sitt ursprung, alltså vem som är donator.

    Känt är ju att adopterade barn ofta mår dåligt när de känner sig rotlösa och inte lyckas hitta sina rötter, även om de ser sina adoptivföräldrar som sina föräldrar naturligtvis. Det har gjort att de löper större risk för psykisk ohälsa.

    Inte heller är det etiskt rätt att köpa njurar av folk, och jag förstår inte varför det skulle vara okej att köpa ägg eller sperma av folk då det dessutom går ut över ett oskyldig barn. Jag kan förstå att man vill ha barn, men kan inte förstå hur man kan vara beredd att gå över lik för detta. Hade personligen aldrig klarat av att köpa ägg eller sperma av en okänd person utomlands just av den anledningen. Varför gör man det? Hur kan man tycka att det är okej? Och vad har barnet för rättigheter i detta?

  • Svar på tråden Oetiskt med äggdonation
  • Drottningen1970
    Embla twopointoh skrev 2021-04-08 16:46:31 följande:

    Det kan du tycka så mycket du vill, men forskningen på området håller inte med dig.

    Varför anser du att barn som vuxit upp, medvetet eller omedvetet, där ena eller bägge föräldrarna inte är deras genetiska förälder, mycket ofta vill söka upp sina genetiska släktingar? Varför i all världen lägger de så mycket möda på att hitta människor som de, enligt dig, inte har den minsta koppling till?


    Tror inte att det du säger stämmer. Att barn som blivit till med hjälp av donation särskilt ofta vill söka upp donatorn.
  • Drottningen1970
    Embla twopointoh skrev 2021-04-08 16:51:51 följande:

    Din anekdotiska bevisföring imponerar inte. Att du resonerar så är en sak, att du verkar tro att alla andra människor i hela världen tänker som du är något helt annat. Faktum är, oavsett vad du personligen tycker, att genetiskt ursprung är en viktig bit i mångas identitet. Det är också en viss skillnad på att aktivt välja bort sina släktingar, och att ha fått dessa släktingar fråntagna sig.


    Anekdotisk bevisföring? Är det vad du kallar det när man i ett debattforum för fram sina åsikter? Märkligt.

    Att någon påstår att barn som kommit till genom donationer upplever oerhört lidande och skulle föredra att inte finnas till, det är däremot fakta tänker du då.... well...
  • Anonym (Ebba)

    Jag ska donera ägg och är jätteglad att kunna hjälpa ett barnlösts par att få bli föräldrar, tycker det är jättefint.

  • Anonym (i)
    Embla twopointoh skrev 2021-04-08 14:14:15 följande:

    Trots att det är lagstiftat att barn har rätt till sitt ursprung, så finns det de som inte talar om för sina barn att de blev till genom donation (eller adoption, men det är ovanligare).

    Att föräldrarna verkligen är beredda att göra (nästan) vad som helst för att få barn och har möjligheten att betala för det ser inte jag som relevant för om de kommer att bli bra föräldrar eller ej. Tvärtom bäddar det för just oetiska förhållanden. Vid just ägg-och spermadonation är kanske risken att människor exploateras lägre, men den finns. Att man verkligen kämpar för att få barn är inte en garanti för att man inte handlar oetiskt.

    Även om det absolut är en skillnad mellan att vara adopterad och att ha blivit till via donation, så är det ändå viktigt för många barn att veta sitt ursprung. Det är ju därför som denna rätt är lagstadgad, för att det är viktigt.

    Jag upplever att denna fråga nästan alltid ses enbart ur föräldrarnas perspektiv, att för dem så spelar det ingen roll om de delar gener med barnet eller inte. Och det är säkert sant. Men många barn känner faktiskt inte så, för dem spelar det genetiska roll, men barnens perspektiv förminskas eller ignoreras helt.

    Detta går hand i hand med att man ser barn som en rättighet, att bara man har resurser så har man i princip rätt att få barn. Din jämförelse om paret med stabil ekonomi och mycket innanför pannbenet kontra det fattiga, korkade paret som förökar sig som kaniner, ligger helt i linje med denna attityd.

    (Inser du inte hur snedvriden denna jämförelse är, hur den ensidigt hyllar ena typen av föräldrar och hur ensidigt nedlåtande den är mot den andra? Att du försöker ursäkta denna jämförelse överväger inte det faktum att du gjort den.)


    Sitter med mobilen så kan ej gilla inlägg så får bli en tummen upp på detta!
  • Embla twopointoh
    Drottningen1970 skrev 2021-04-08 17:11:39 följande:
    Anekdotisk bevisföring? Är det vad du kallar det när man i ett debattforum för fram sina åsikter? Märkligt.

    Att någon påstår att barn som kommit till genom donationer upplever oerhört lidande och skulle föredra att inte finnas till, det är däremot fakta tänker du då.... well...
    Det är inte att du framför dina åsikter som är anekdotisk bevisföring, utan att du verkar förutsätta att alla resonerar som du.

    Jag har inte sagt att det är fakta att dessa barn skulle föredra att finnas till. Det som är fakta, eller i alla fall i linje med nuvarande kunskapsläge på området, är att det genetiska ursprunget är en viktig bit i en individs identitet. Den är så viktig att det till och med är lagstiftat att barn har rätt till sitt ursprung. Din personliga åsikt i frågan säger alltså tvärtemot den gängse kunskapen.
  • Anonym (Läs på)
    Kaninbunny skrev 2021-04-08 13:25:15 följande:

    Man dör inte av att ha en njure och många gånger sker detta på kliniker under sterila former.

    Man dör inte av att sälja sex heller om man skyddar sig, men hur etiskt är det av mannen att köpa detta?

    Tänk dig själv att du blivit till genom exempelvis äggdonation. Din biologiska mamma kanske bor i Finland, Ryssland, Rumänien osv. Du kommer alltid undra vem är hon, hur är hon, liknar jag henne?

    Och du har ingen som helst möjlighet att kontakta henne. Det är precis samma sak som vid en adoption förutom att du har en biologisk pappa men din bio-mamma finns någonannanstans. Vidare blir man ekonomiskt ersatt för detta.

    För att en kvinna bär barnet i kroppen och föder detta gör henne inte till biologisk mamma. Tänk på surrogatmödradkap exempelvis.

    Kan personligen inte förstå att barnet inte har mer rättigheter än såhär.


    1 Ägg/spermiedonation inom EU får inte vara för pengar. Det räknas som organhandel om ersättningen är mer än för direkta kostnader och lagstiftningen förbjuder organhandel.

    2 Finland som du glatt buntar ihop med Ryssland och Rumänien har samma regler som Sverige, dvs barnet har rätt att från och med 18 år kontakta donatorn.

    Innan du börjar debattera något i framtiden, bör du läsa på lite inom ämnet, annars gör du fler pinsamma misstag.
  • Embla twopointoh
    Drottningen1970 skrev 2021-04-08 17:08:56 följande:
    Tror inte att det du säger stämmer. Att barn som blivit till med hjälp av donation särskilt ofta vill söka upp donatorn.
    Det smög sig in ett "mycket" där som jag inte menade. Men jag antar att att det där med "ofta" är nog för din invändning.

    Jag har googlat lite på detta (på engelska, inte på svenska) och andelen barn som vill veta vem som är deras genetiska förälder (det handlar om spermadonation det jag hittat) sägs ligga mellan 70-80%. Det tycker jag definitivt kan kallas "ofta". Men, att vara intresserad av varifrån man kommer och av genetisk förälder och eventuella andra släktingar, är naturligtvis inte samma sak som att man mår dåligt av att ha blivit till via donation. En studie jag hittade visade just det, att även om en andel vill veta sitt ursprung, så spelar det inte någon roll för vilka de ser som sina föräldrar, och speciellt framhävde denna studie att barn som tidigt får reda på att de är donerade, har i mycket mindre utsträckning problem med detta när de sedan kommer in i tonåren (och det utforskande av sin identitet som alla genomgår i samband med den).
    Det stämde också med de personliga berättelser jag hittade kring ämnet (som på intet vis kan sägas vara ett statistiskt underlag), att de som fått reda på att de hade andra genetiska föräldrar i tonåren eller senare, ofta uttryckte det som att det gav upphov till en identitetskris, medan de som vetat om det sedan de var små accepterade det på ett helt annat sätt.

    Dessutom hittade jag i samband med mitt informationssökande att det här med anonyma donatorer har varit uppe för debatt under flera år, just på grund av att många anser att barnet har rätt att veta sitt ursprung. Och det för att genetik är viktigt för identiteten hos många.

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5972639/

    www.verywellfamily.com/understanding-donor-arrangements-4176290


  • EnAnonumius
    Kaninbunny skrev 2021-04-08 12:47:19 följande:

    Hej FL. Jag skulle vilja starta den allmän debatt om det här med äggdonation.

    Det är väldigt många som har svårt att få barn på egen hand och tar till ivf bland annat.

    När det kommer till spermie-och/eller äggdonation får det mig att må väldigt dåligt. Som jag har förstått det har inte barnet ifråga alltid rätten på sin sida att få reda på sitt ursprung, alltså vem som är donator.


    Barn som kommer till via donation, eller via adoption, har faktiskt, när de är 18år, laglig rätt att få veta vem som är dess biologiska föräldrar.

    https://ki.se/forskning/en-familj-oavsett-slaktskap

    Utdrag från Karolinska institutet.

    "Lagstiftarna valde barnens perspektiv: Varje myndig individ ska ha rätt till möjligheten att ta reda på sitt eget genetiska ursprung om hen önskar det. Ståndpunkten bottnade i sin tur i forskning gjord på adopterade personer: För att utveckla en egen identitet kan det vara viktigt att känna till sitt ursprung."
    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • Anonym (-)

    Håller med så till vida att jag anser att barnet ALLTID SKA HA RÄTT TILL ATT TA REDA PÅ SITT GENETISKA URSPRUNG!

    Om den möjligheten alltid finns, även innan 18-års ålder, så ser jag inga problem med ägg/spermiedonation. Förutom att världen redan är överbefolkat så de som inte kan få barn kanske helt enkelt ska avstå. Barn är ingen rättighet liksom.

    Tilläggas bör att jag ALDRIG skulle kunna donera ägg. Det blir ju till hälften min unge då. Jag vill inte at någon annan får en unge med till hälften mina gener.

    DOCK skulle jag kunna donera min livmoder (dvs själva ugnen) eller bära NÅGON ANNANS befruktade ägg/embryo och föda fram det och ge bort det till de biologiska föräldrarna.

    Men mina gener vill jag inte dela med mig av.

  • Anonym (Ja)

    Håller helt med ts. Som att generna inte skulle ha betydelse för hur barnet blir? Klart att de har. Biologisk förälder är ju detsamma som genetisk förälder. Man ärver vissa gener från sina biologiska föräldrar, både till karaktär och utseende. Gener kan ju förklara massor. Arv och miljö formar en människa.

    Vissa motargument här..skulle då innebära att en surrogatmamma då skulle vara den biologiska föräldern trots att hon fått ngn annans ägg...? Är ju samma konstiga logik som när vissa här menar att den som fött barnet är med automatik biologisk mamma.

Svar på tråden Oetiskt med äggdonation