• Ingemar

    Behövs blod inom sjukvården?

    Som framgår av trådarna som rör Jehovas vittnen är det en utbredd uppfattning bland medlemmar i den religionen att blodtransfusioner i verkligheten inte behövs, att det i alla lägen finns "fullgoda ersättningar". Det är religiösa föreställningar som ytterst ligger bakom detta synsätt.

    Så här kan nu vem som helst komma med synpunkter huruvida det finns behov av blod inom sjukvården eller ej.

  • Svar på tråden Behövs blod inom sjukvården?
  • Gisse the one and only

    1972 var jag 6 år gammal och jag hoppas innerligt att det har gått framåt sedan dess Jösses.

  • Gisse the one and only

    Förlåt jag var 8 år.

  • anamcara

    hib58: Härligt att du respekterar oss JV iaf! Även om vi inte delar tankar o tro

  • Smilla1977

    är det här du hamnat nu anamcara?
    Svårt att slita sig?

  • Ingemar

    Fia, som artikeln visade har männsikor dött pga Dextran. Dextran var på vippen att bli förbjudet.

    Riskerna finns fortfarande, för produkten har inte ändrats, men eftersom fördelarna överväger används Dextran ändå, precis som blod används därför att fördelarna överväger. Men man kan fortfarande dö av Dextran, som medicinen är helt klar över. Risken är dock liten, precis som vid användning av blod.

    Skriften "VÄRT ATT VETA OM BLOD" av läkarna Berséus, Filbey och Henriksson (Örebro 1994) som användes vid universiteten på 90-talet, visar klart några av riskerna:

    "Dextran försämrar hemostasen genom att hämma trobocytaktiveringen. Det ger även ett mycket luckert koagel." (s. 54)

    "Dextran...Vid snabb infusion ökar blodvolymen mer än mängden dextranlösning som infunderats varför risken för hjärtsvikt med lungödem bör beaktas."

    Boken "HEMOTERAPI en handledning i klinisk användning av blod och blodprodukter av Claes Högman, Lars Thorén m. fl. (Sthlm 1984), säger om DEXTRAN:

    "Ökad blödningsbenägenhet kan uppstå vid dosering som överstiger cirka 1,5 g/kg kroppsvikt och dygn (Dextran 70), resp. 2 g/kg kroppsvikt och dygn (Dextran 40).

    Oliguri och anuri har beskrivits. Orsaken är sannolikt massiv dextrantillförsel utan tillräcklig tillförsel av kristalloider för att täcka vätskebehovet (se sid. 59).

    Lungödem kan utlösas vid altför snabb dextraninfusion till patienter med hotande hjärtinsufficiens. Risken är störst med det hyperonkotiska Dextran 40, särskilt vid upprepade infusioner under flera dagar.

    Anafylaktisk reaktion uppkommer i frekvens av en på cirka 2-3000. Den karakteriseras av plötsligt påkommande blodtrycksfall, i sällsynta fall kombinerat med hjärtstillestånd. Reaktionen kommer alltid då de allra första millilitrarna av dextranet ges. Den beror på förekomst av antikroppar mot dextran i hög koncentration, som dock inte bildats till följd av tidigare dextrantillförsel utan sannolikt i flertalet fall utgörs av korsreagerande antikroppar mot bakterier. Det har visat sig att den anafylaktiska reaktionen kan förebyggas eller göras väsentligt lindrigare genom att man omedelbart före dextranet ger cirka 20 ml av ett extremt lågmolekylärt dextran, s. k. Dextran 1, dvs. dextran med en medelmolekylvikt av cirka 1000 (Promiten). Detta fungerar som ett hapten och binder antikropparna utan att ge någon väsentlig reaktion.

    Dextran skall inte ges till patienter med blödningssjukdomar (hemofili, von Willebrands sjukdom, trombocytfunktionsdefekter), inte heller i samband med heparinbehandling. Vid uremi bör dextran inte ges, eller ges i reducerad dos. Detta beror dels på att den uremiska blödningstendensen kan förvärras, dels på att dextran elimineras långsammare."
    -----
    Att säga att t o m döda, om det inte ges på rätt sätt, ja även om det ges på "rätt sätt". Men fördelarna överväger, och medlet är mycket billigt. Det kan användas vid blodförluster upp till en viss gräns, och används så på sjukhus i värstvärlden. Även saltlösningar används, och även dessa kan ge biverkningar.
    När blodförlusten blir mycket stor räcker givetvis varken dextran eller saltlösningar. Kroppen måste ha syre, och när det finns för lite blod eller inget blod alls, måste blod tillföras, annars dör patienten.

  • Ingemar

    Anamcara,

    De länkar du hänvisar till har ingen information om att riskerna med Dextran har försvunnit.

    Faktum är att människor har dött av dextran och kan göra det den dag i dag är.

    Hade JV hänvisat till en artikel om faror med blod från 60-talet, som man ibland fortfarande gör, är jag säker på att du INTE skulle kontakta dem och säga: Hallå! 60-talet?! Tror ni inte att blodterapin har gjort framsteg sedan 60-talet?

    Se fakta i ögonen, du är lurad av JVs ledning. Denna har INTE informertat dig om riskerna med Dextran, risker som fortfarande finns.

  • anamcara

    Ingemar : Självklart. Är en liten risk med ALLA läkemedel att bli allergisk!

    Det är inte sånna risker med Dextran som det är med blod rirekt! Så jag tror mer på att du är lurad av " den stora massan" när du följer strömmen o godkänner blod som oumbärligt!

  • Ingemar

    Anamcara,
    JV har inte informerat om riskerna med Dextran, det är faktum. Man har ignorerat farorna med Dextran och överdrivet farorna med blod, det är faktum. Jag VET att blod är OUMBÄRLIGT vid mycket stor blodförlust. Också vid något mindre blodförluster KAN det vara oumbärligt, eftersom Dextran och likn. inte kan fungera tillfredsställande för alla. Blod kan också vara oumbärligt vid blodförgiftningar och andra sjukdomstillstånd. Däremot behövs blod inte vid ett stort antal operationer - används inte heller då ens när det gäller vanliga "världsmänniskor". Här kan treden att använda blod säkert vara vikande. Men blod ÄR oumbärligt för överlevnad i åtskilliga situationer, det trodde jag att vi nu var överens om. Och därför ÄR blod oumbärligt, trots att några JV då och då skriver här att det finns riskfria ersättningsmedel, att blod inte behövs. Kanske den dagen kommer då man har en fungerande syntetisk syrebärare som kan tillföras i väntan på kroppens egen blodproduktion. Medicinen gör allt den kan för att hitta en sådan, men ännu har det inte lyckats. Men även om det skulle lyckas finns de fall kvar, då kroppens egen förmåga att framställa blod inte fungerar. Därför kommer nog blodterapi att finnas kvar länge, hur gärna läkarvetenskapen än skulle vilja ha ett verkligt "blodersättningsmedel".

    Följande citat från aktuell FASS kom upp då sökning skedde på "Dextran":
    ----
    Dextran interagerar med faktor VIII, så att blödningsproblem kan uppstå hos patienter med en latent faktor VIII-brist. Blödningar behandlas med AHF-koncentrat. Ökad blödning kan också uppstå efter kombinerad tillförsel av dextran och heparin.
    ---
    Ringer-Dextran 60 skall inte användas under graviditeten såvida det inte anses nödvändigt (dvs livräddande).

    I samband med förlossning ska Ringer-Dextran 60 endast ges på mycket strikta indikationer och endast efter föregående injektion av Promiten eftersom anafylaktiska reaktioner hos modern - oberoende av orsak - i samband med förlossning har visats leda till försämrad syreförsörjning hos fostret. Fosterdöd och fosterskador med neurologiska konsekvenser har rapporterats i samband med sådana reaktioner efter behandling med andra läkemedel, t ex Rheomacrodex.

    -----
    Biverkningar (Läs mer om biverkningar)
    Hos ca 0,03% av patienterna som behandlas med dextranprodukter uppträder biverkningar. Allvarligaste biverkan är överkänslighetsreaktioner som i sällsynta fall kan vara mycket svåra.

    --------------------------------------------------------------------------------
    Sällsynta
    (

Svar på tråden Behövs blod inom sjukvården?