• jojja

    Istället för "Duktig"...

    Vill inte att min dotter ska växa upp och bli "den duktiga tjejjen". Har läst en del Jesper Juul och så och insåg då att det finns andra begrepp som gör att man uppmärksammar barnet som person istället för dess prestation.

    Men vad?

    Behöver en massa tips på vad man kan säga istället för "Åh vad duktigt". Är så jämrans less på det... Försöker och försöker, men tillslut hamnar jag i duktig-träsket igen....

  • Svar på tråden Istället för "Duktig"...
  • jojja
    ebben skrev 2007-02-06 09:43:16 följande:
    "15 Idag 09:05 - ID: 17100188 jojja Och ffa så blir det alldeles för lätt att tejjen är duktig och killen är häftig. Och det om något vill jag utrota helt "Oj-jag har då ALDRIG hört nån säja till en tjej-"oj vad duktig du var som torkade bordet"!O TILL EN KILLE-" oj, vad häftigt att du torkade bordet"??VA? har NI hört det? på allvar?Då fattar jag att ni tänker på det ........
    Näe, inte i just de sammanhangen. Men ofta ofta hör jag om tex killen bygger nåt med lego så blir det "åh vad häftigt" och om tjejjen visar nåt "åh vad duktigt".
    Paulina f69 skrev 2007-02-06 09:59:18 följande:
    ebben: Det är nog snarare så att man berömmer killar och tjejer för olika saker. Flickan är duktig som torkar av bordet. Killen är häftig/tuff som springer snabbt eller nåt annat som inte har att göra med att "hjälpa till". Så uppfattar jag det iaf. (Alltså inte alltid eller endast så, men LITE mer av att man säger "duktig" till flickan som hjälper till och LITE mer av "häftig" till pojken som vågar saker, är aktiv etc.)
    Precis. Ofta beröms pojkar för tuffa häftiga saker medan flickor är smöta och duktiga. Förresten - att vara söt. Vad är det för bra egenskap egentligen? Att vara stark är ju en sak (som killar ofta får  höra), det har man ju nytta av, men vad har man för nytta av att vara söt? *suck*
    Mammann skrev 2007-02-06 10:39:42 följande:
    Vill dock gärna undvika "vad snäll du är för att du hjälper" etc. För personligen vill jag arbeta in att det ofta inte handlar om att hjälpa till. Städar mina barn sitt rum är det definitivt inte att hjälpa till, det är ju deras rum. Lagar de mat tillsammans med mig så är det inte jag som får hjälp, utan det är vi som lagar maten vi alla ska äta tillsammans. De gör en viktig insats för sig själva osin familj precis som vi andra, de "hjälper inte mamma".
    Hepp! Där sa du nåt! Fasen. Klagar på karln att han inte ska "hjälpa till" utan att vi "hjälps åt", men till ungarna har jag inte kommit så långt. Tack för den sparken i röva Tänkvärt!
    queenpepsi skrev 2007-02-06 12:22:45 följande:
    Har just läst "Ditt kompetenta barn" och håller i stort med JJ om hans tankar. Försöker att tänka på hur jag pratar med och behandlar vår son fast han bara är 8 månader. Min fru har inte läst JJ´s böcker än, men håller med om det jag har berättat.Hennes mamma, alltså svärmor, säger alltid "oh, vad duktig du är!" till Alex, oavsett om han kryper, har ätit upp all sin mat eller bara är allmänt söt och på gott humör. Jag får allergiska utslag varje gång hon säger det, men tror att hon inte skulle fatta om jag förklarar för henne hur vi tänker. Vi har i o f s inte försökt, så kanske vi ska göra det. Jag är bara rädd att hon ska missuppfatta och ta det som personlig kritik - ha ha ett problem som jag borde bearbeta hos mej själv:)
    Det är nog lättare att försöka få in "rätt" språkbruk om man börjar tidigt. Istället som för en annan vars "duktiga tjej" är 4 snart
    *skrattar* Allergiska utslag... Diskuterade just det med en kompis idag - vad är det för duktigt med att äta mat?
    Ett tips är att köpa jesper juuls bok, finns på pocket, och lägga fram lite fint att "vi tycker han skriver bra och tänkvärt" tex...
  • hewa

    Intressant tråd, har funderat en del på detta, särskilt det här med hur man uttrycker sig till killar resp. tjejer (har både och). Men har ni något tips ang. detta... Sonen och jag hjälptes åt att städa undan leksaker. Något kom emellan och jag blev avbruten. Han fortsatte själv utan att vi pratat om det och hade plockat undan i stort sett allt och travat lådorna på plats i sitt rum. Använde nog duktig-ordet när jag berömde honom för att han fortsatt städa undan allt själv. Något tips på hur man kunde formulerat sig annorlunda?

  • Isolde

    Hewa: "Å vad bra att du städade klart! Vad fint det blev!"

    Fast jag tycker nog att just det var duktigt.


    ~ reta inte djuren, ty de retar sig själva ~
  • LillaLulla

    hewa - nämen OJ! så fint det blev här! Titta, nu kan man ju gå utan att snubbla på alla sakerna! till exempel. Prata om hur fint det ser ut när det är städat och hur praktiskt det är att slippa ha alla sakerna framme.

    Själv har jag inte läst J.J´s böcker, men jag tänker göra det eftersom han verkar vara en allmänt klok människa. Jag tycker inte heller att man är duktig bara för att man äter upp sin mat - man MÅSTE äta, annars dör man ju!

    Och ja, jag har också problem med att förklara åt svärmor hur vi tänker... Fast jag resonerar såhär: Hon har följt våra instruktioner till punkt och pricka, hon säger aldrig NEJ, FY eller dylikt, hon har bara varit en ängel. Så när sonen kommer till hennes kan han gott få höra hur duktig han är, det tar han inte skada av!

  • Loppan79

    Fast ibland måste man ju bara få tycka att de är duktiga! Det får ju inte gå till överdrift så att man aldrig säger att de är duktiga. Det man ska passa sig för är ju sånna saker som exemplet när barnet åker rutchkana, då är den inte duktig utan har roligt och man ska bara bekräfta att man uppmärksammar barnet. Men ibland måste de ju få vara duktiga också! Städar de hela rummet själva så kan de väl få vara duktiga beroende på ålder såklart! Tar min dotter som är två på sig kläderna själv så tycker jag hon är duktig och säger det också till henne!
    Ang. maten så tycker itne jag heller man är duktig när man äter upp maten Fundersam

  • LillaLulla

    Men att städa rummet och klä på sig är ju saker som faktiskt är nödvändiga - man MÅSTE klä på sig när det är -30 ute. Då är det inte duktigt, bara något man gör för att det är nödvändigt.

  • LillaLulla

    Snarare kan man väl säga att det är BRA att hon kan klä på sig själv, så slipper du göra det.

  • Linda1976

    Bra tråd - jag försöker verkligen tänka på att inte hamna i "duktig flicka"-fällan med ALice, och jag tror faktiskt att jag lyckas rätt bra, men det är bra att påminna sig själv.


    A true lady never travels behind less than twelve cylinders.
  • Loppan79
    LillaLulla skrev 2007-02-06 15:32:34 följande:
    Men att städa rummet och klä på sig är ju saker som faktiskt är nödvändiga - man MÅSTE klä på sig när det är -30 ute. Då är det inte duktigt, bara något man gör för att det är nödvändigt.
    Fast jag tycker en tvååring som kan klä sig själv kan få vara duktig någon gång. Sedan när de har lärt sig ordentligt så är det inte duktigt längre. Eller tänker jag fel?
  • snoppan79

    Men jag ser å hör inget värre än när man klappar i händerna hysteriskt samtidigt som man säger åååh vad du e duktig, blä.
    Verkar så ... jag vet inte. (min åsikt bara)

Svar på tråden Istället för "Duktig"...