• ungmam­ma89
    Äldre 9 Nov 07:23
    27013 visningar
    309 svar
    309
    27013

    Snälla föräldrar, GE ER!

    Jag har alltid levt efter regeln "Ät det som serveras, när det serveras, annars får du vara hungrig". Det är INGET fel i att göra så. Det finns inga barn i sverige som svälter.
    Att se folk som daltar med sina barn när det gäller mat, det gör mig riktigt illamående faktiskt. "äh, hon/han gillar inte det och det, så jag får skylla mig själv som lagat det... Hon/han kan äta det eller det istället" Vadå istället? Vad är det för stil att lära sitt barn att det är okej att gnälla över mat så att de får något annat istället? Tror ni att skolbespisningspersonalen resonerar likadant sen? Eller planerar du kanske att skicka med barnet egenlagad mat till skolan när det så blir dags?
    Skärpning, ni lär era barn att fnysa åt mat, att det är okej att gnälla över mat som folk slitit för att laga. Och ni lär era barn att det är okej att vara överkräsna när det gäller mat!

    Förlåt om ni tar illa upp, men det finns inget värre än att laga mat till barn som anser att ingenting utöver pannkakor är acceptabelt. Seriöst... någon sorts variation får det väl vara?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-09 07:39
    Måste tillägga att jag inte pratar om att någon enstaka gång ge vika och kanske ge något annat, utan att jag stör mig på när det ALLTID blir så, att man inte ens säger åt barnet att smaka om det är någon ny maträtt, utan att man hellre gör en macka än att ta en diskussion.
    Självklart gör man ju undantag om man VET att barnet absolut inte gillar maten.

  • Svar på tråden Snälla föräldrar, GE ER!
  • Äldre 9 Nov 08:29
    #21

    Om jag själv undviker mat som jag inte tycker om, varför ska jag tvinga i mina barn mat som de inte tycker om?

    Jag kräver att barnen ska smaka, men att tvinga i dem eller tvinga dem att gå hungriga ligger inte för mig. Jag anser mig inte dalta med ungarnas mat men om ens 2½ åring går hungrig måltid efter måltid bara för att han är OTROLIGT kinkig med maten så får han det han äter...

    Med tanke på att hans två småbröder äter allt i princip så är det inte våra mathållning/rutiner som är problemet, han vägrar äta helt enkelt. Idag är han 5½ år och vi har bråkat med honom och mat i 3 år...

    TROR du verkligen att det går att lösa med "ät eller gå hungrig"? Tänk om världen var så enkel....


    Mina bloggar: ☆ Virkaholic ☆ och tesked.blogspot.com/
  • Äldre 9 Nov 09:13
    #22

    Vad är det för sorglig syn ni har på barn?
    Jag är vuxen. Det finns maträtter som jag inte tycker om och som jag inte äter.
    Jag respekterar min dotters smak. Precis som jag respekterar vuxna människors smak.

  • La Lola
    Äldre 9 Nov 10:02
    #23
    zanna80 skrev 2009-11-09 08:27:28 följande:
    La Lola skrev 2009-11-09 07:49:03 följande: Blir jag serverad mat när jag är bortbjuden äter jag- oavsett vad de serverar, däremot blir det mer eller mindre beroende på vad det är.
    Jasså, nä, det gör faktiskt inte jag.
    Vad är det för mening med att sitta o plåga i sig något man tycker är rent äckligt? {#lang_emotions_undecided}
    *mamma till Alma 9 år och Hedda född 13 mars-09*
  • Äldre 9 Nov 10:09
    #24
    zanna80 skrev 2009-11-09 08:27:28 följande:
    La Lola skrev 2009-11-09 07:49:03 följande:
    Blir jag serverad mat när jag är bortbjuden äter jag- oavsett vad de serverar, däremot blir det mer eller mindre beroende på vad det är.
    Det gör inte jag. Jag är ingen kamikazepilot heller
    Smaken är olika, det är alla överens om när det gäller allting annat, tex kläder, musik, färger osv. Men när det kommer till mat då ska tydligen alla tycka lika. Så är det inte och så kommer det aldrig att bli.
  • mamman­2008
    Äldre 9 Nov 10:16
    #25

    Jag håller med TS.... det är så i dagens läge att en del är grymt kräsna... självklart så lagar man inte ärtsoppa åt ett barn om man vet att barnet inte gillar ärtsoppa men att barn får för sig att de inte gillar fisk fast de ätit fisk 100 ggr tidigare så e det bara nonsens.. det är bara för att de ska slippa äta fisk just då...

    Man ska smaka på maten sen kan man säga om man gillar det eller inte. Men när barnet kommer i den åldern så att de säger att de inte vill ha en viss maträtt fast de ätit de tidigare bara för att det inte passar för barnet just då.. så får faktiskt barnet gå hungrigt.

    Jag lagar inte 10 olika maträtter till mina barn bara för att de inte gillar en viss rätt en dag.. skulle aldrig falla mig in.. jag skiter inte pengar direkt och det blir väldigt dyrt om jag varje dag ska laga 10 olika rätter till kräsna barn!

    Så en rätt eller högst 2 där går gränsen....

    Men JA barn idag är så grymt bortskämda och även vuxna!

  • mamman­2008
    Äldre 9 Nov 10:19
    #26
    lövet2 skrev 2009-11-09 07:40:48 följande:
    "Ät det som serveras, när det serveras, annars får du vara hungrig"En bra regel, men vad gör du om barnet i fråga rycker på axlarna, säger OK och är hungrig? Dag efter dag efter dag?// luttrad mamma till kräset barn
    Har du inte hört att barn inte svälter sig själva.??? det sa min bvc sköterska till mig.. när barnet inte ätit på nån eller några dar så blir de hungrig och då äter de det som serveras för att överleva! Det är altså överlevnadsinstinkten som sätter i gång då...

    Så JA barn ska äta de som serveras och passar de inte så får man gå hungrig... och efter några dar så ändrar nog barnet sin mening ska du se....

    Hur många maträtter lagar du till dina barn?
  • Äldre 9 Nov 10:23
    #27

    Vi lagar inte annan mat till barnen, förutom de gånger vi vill äta sånt som vi sedan tidigare vet att de inte äter.

    När det gäller mat i allmänhet och särskilt nya maträtter så vill vi att de smakar, men vi tvingar dem aldrig att äta upp.

    Men man vet inte om man tycker om något innan man smakat, och viss mat lär man sig tycka om. När jag var liten tyckte jag att pizza var skitäckligt, det tycker jag inte idag
    Jag äter inte rotmos eller äppelpaj men låter gärna sambon göra och äta det och så klart även ge till barnen. Sambon äter inte lever, men det gör jag så när han är borta lagar jag lever till mig och barnen.

    Man behöver inte överföra sina egna matfobier till barnen.


    Det kan ALDRIG bli för mycket glitter!!!
  • Äldre 9 Nov 10:26
    #28
    ungmamma89 skrev 2009-11-09 07:23:22 följande:
    Jag har alltid levt efter regeln "Ät det som serveras, när det serveras, annars får du vara hungrig". Det är INGET fel i att göra så. Det finns inga barn i sverige som svälter. Att se folk som daltar med sina barn när det gäller mat, det gör mig riktigt illamående faktiskt. "äh, hon/han gillar inte det och det, så jag får skylla mig själv som lagat det... Hon/han kan äta det eller det istället" Vadå istället? Vad är det för stil att lära sitt barn att det är okej att gnälla över mat så att de får något annat istället? Tror ni att skolbespisningspersonalen resonerar likadant sen? Eller planerar du kanske att skicka med barnet egenlagad mat till skolan när det så blir dags? Skärpning, ni lär era barn att fnysa åt mat, att det är okej att gnälla över mat som folk slitit för att laga. Och ni lär era barn att det är okej att vara överkräsna när det gäller mat! Förlåt om ni tar illa upp, men det finns inget värre än att laga mat till barn som anser att ingenting utöver pannkakor är acceptabelt. Seriöst... någon sorts variation får det väl vara?TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-09 07:39Måste tillägga att jag inte pratar om att någon enstaka gång ge vika och kanske ge något annat, utan att jag stör mig på när det ALLTID blir så, att man inte ens säger åt barnet att smaka om det är någon ny maträtt, utan att man hellre gör en macka än att ta en diskussion. Självklart gör man ju undantag om man VET att barnet absolut inte gillar maten.
    jag måste bara fråga dig TS... äter du mat du tycker är äcklig? Och om du inte klarar att äta den, går du hungrig då eller tar du t.ex en macka eller nåt annat för att bli mätt?

    Givetvis ska man lära barn att äta olika sorters mat och framförallt att känna matglädje, men det sker inte med tvång.
    The male is an incomplete female, a walking abortion
  • LolloN
    Äldre 9 Nov 10:28
    #29
    zanna80 skrev 2009-11-09 07:44:14 följande:
    Håller med TS!Usch vad många bortskämda barn (och vuxna) det finns idag!Man äter det som serveras helt enkelt.
    Säger precis som du.
    Har en sambo som blivit äckligt bortskämd hemma med en mamma som trots att dom var 3 ungar lagade olika mat till ungarna bara för att det inte skulle bli tjabb vid matbordet.
  • LolloN
    Äldre 9 Nov 10:32
    #30
    Gul13 skrev 2009-11-09 09:13:41 följande:
    Vad är det för sorglig syn ni har på barn?Jag är vuxen. Det finns maträtter som jag inte tycker om och som jag inte äter. Jag respekterar min dotters smak. Precis som jag respekterar vuxna människors smak.
    Jo absolut ska man respektera andras smak. Men som t ex min sambo... Han äter Hamburgare, pizza (vesuvio endast), Kött och potatis med sås typ. Ingen fisk inga grönsaker och skulle man göra gryta med grönsaker i då kan han inte ens pilla bort dessa utan fixar en macka typ.
    Såå jag tycker visst det att man ska stå på sig som förälder...
Svar på tråden Snälla föräldrar, GE ER!