• ungmam­ma89
    Äldre 9 Nov 07:23
    27062 visningar
    309 svar
    309
    27062

    Snälla föräldrar, GE ER!

    Jag har alltid levt efter regeln "Ät det som serveras, när det serveras, annars får du vara hungrig". Det är INGET fel i att göra så. Det finns inga barn i sverige som svälter.
    Att se folk som daltar med sina barn när det gäller mat, det gör mig riktigt illamående faktiskt. "äh, hon/han gillar inte det och det, så jag får skylla mig själv som lagat det... Hon/han kan äta det eller det istället" Vadå istället? Vad är det för stil att lära sitt barn att det är okej att gnälla över mat så att de får något annat istället? Tror ni att skolbespisningspersonalen resonerar likadant sen? Eller planerar du kanske att skicka med barnet egenlagad mat till skolan när det så blir dags?
    Skärpning, ni lär era barn att fnysa åt mat, att det är okej att gnälla över mat som folk slitit för att laga. Och ni lär era barn att det är okej att vara överkräsna när det gäller mat!

    Förlåt om ni tar illa upp, men det finns inget värre än att laga mat till barn som anser att ingenting utöver pannkakor är acceptabelt. Seriöst... någon sorts variation får det väl vara?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-09 07:39
    Måste tillägga att jag inte pratar om att någon enstaka gång ge vika och kanske ge något annat, utan att jag stör mig på när det ALLTID blir så, att man inte ens säger åt barnet att smaka om det är någon ny maträtt, utan att man hellre gör en macka än att ta en diskussion.
    Självklart gör man ju undantag om man VET att barnet absolut inte gillar maten.

  • Svar på tråden Snälla föräldrar, GE ER!
  • Vulgus­Profan­um
    Äldre 9 Nov 19:08
    #91
    Lady Dahmer skrev 2009-11-09 18:13:21 följande:
    jag tror det handlar om att ERBJUDA och framförallt om att vara en förebild. Servera maten - ställ den på bordet eller lägg det på tallriken, men ha inga förväntningar på att det ska ätas upp. Ingen press, ingen diskussion. Ät själv och visa att du tycker om maten. Tids nog så kommer ungen smaka. Sen kan man ju trixa lite. Min unge älskar pasta, finns det på tallriken så äter hon oftast inget annat. Så för att få henne att äta ägg eller sojabitar så serverar jag BARA det ihop med lite sås eller nån grönsak. (vem säger att man måste äta enligt tallriksmodellen varje måltid?) Servera grönsaker mellan målen som snacks istället för att bråka om det vid maten. Serverar man spagetti med köttfärssås och broccoli på sidan ska man liksom inte bli förvånad om ungen ratar broccolin!
    Bra skrivet och jädrans bra tips!
    Lev i nuet för det är det enda ögonblick du har.
  • Duudi
    Äldre 9 Nov 19:23
    #92

    Fast om man har barn som inte växer som dom ska, så är det väl självklart att man fixar sån mat till dom som man vet att dom äter?
    Det tycker inte jag är att dalta!
    Jag har konstant fått höra från BVC att min ena son är för liten.
    Jag har även konstant fått höra från andra som vet bäst att "barn svälter inte sig själva" och "dom får i sig det dom behöver ändå" och andra idiotiska saker.
    Vem ska man tro på och hur ska man göra?
    Märker jag att mitt barn äter köttbullar, makaroner och bananer, ja, då får han självklart det. Jag vill ju inte att han ska vara undernärd.
    Sen tror jag inte att han kommer peta i maten när han blir äldre och klokare för det. Allt har sin tid.

  • Äldre 9 Nov 19:30
    #93

    Jag lagar bara mat som jag vet att mina barn tycker om..o blir det ensigt ja då får det bli det. Min stora pojk åt ingenting förutom fiskpinnar o potatis o spenat när han va mindre då sa dom på bvc att jag skulle göra det till honom..så han fick det 7 dagar i veckan tills han tröttnade på det...


    Robin -97 Nemo -05
  • Äldre 9 Nov 19:36
    #94

    Vi har haft turen att våra barn äter typ allt, men visst händer det att de helt plötsligt inte äter. Eftersom de äter bra 99% av måltiderna så låter vi det bara vara när de inte äter, men skulle det vara så att de aldrig åt så vore det ju såklart en helt annan sak.

    Jag tror att de flesta barn äter om de blir tillräckligt hungriga, men att det även finns undantag.

  • Äldre 9 Nov 19:39
    #95

    Jag är uppfostrad att man äter upp det som serveras oavsett hur äckligt det är. Det har resulterat i att jag kräkts i matbordet och fått en väldigt sne syn på mat.

  • Äldre 9 Nov 19:43
    #96
    Dr Mupp skrev 2009-11-09 19:39:53 följande:
    Jag är uppfostrad att man äter upp det som serveras oavsett hur äckligt det är. Det har resulterat i att jag kräkts i matbordet och fått en väldigt sne syn på mat.
    Min sambo är uppfostrad att äta upp allt på tallriken, oavsett om man är mätt långt innan. Det har resulterat i att han äter fast han inte är hungrig och bara inte kan lämna mat. En rätt snedvriden syn på mat det med....
  • Duudi
    Äldre 9 Nov 19:46
    #97

    Jag vet inte hur jag är uppfostrad, för det minns jag inte, men jag äter allt och gillar det mesta och äter alltid upp allt. Resulterar i all jag ofta blir för mätt. Som tur är har jag inte lätt för att lägga på mig.

  • Äldre 9 Nov 19:48
    #98
    Winnertaco skrev 2009-11-09 19:43:33 följande:
    Dr Mupp skrev 2009-11-09 19:39:53 följande: Min sambo är uppfostrad att äta upp allt på tallriken, oavsett om man är mätt långt innan. Det har resulterat i att han äter fast han inte är hungrig och bara inte kan lämna mat. En rätt snedvriden syn på mat det med....
    Precis samma här. Har tagit mig år att hitta min mättnadskänsla.
  • Trolle­t Ludenb­en
    Äldre 9 Nov 19:54
    #99
    mulan skrev 2009-11-09 19:05:25 följande:
    Har bara läst TS. Jag är uppvuxen med att man ska äta det som finns på tallriken. Bra tycker jag. Jag är till skillnad från många andra inte kräsen. Man lär sig att äta mat då som man först inte tyckte om. En del mat som jag avskydde som lite äter jag utan problem idag. Visst kan man ge vika nån gång men inte alltid.
    men varför är det negativt att vara kräsen?? Det funderar jag ofta på. Är det något som hänger kvar från fattigdomens tid? I det moderna Sverige när vi har så enormt stort utbud på mat. Vi kan faktiskt välja och vraka. Det är inte bara husmanskost längre utan mångkulturen har ju fört hit mat från hela världen.
    Undrar varför ordet kräsen är så laddat egentligen? Vi har ingen matbrist här. Varför kan folk inte få känna "nej, detta tycker jag inte om". Är man mer uppfostrad eller finare än alla andra för att man faktiskt äter allt. Jag är ganska kräsen. Jag ser inte det som något negativt. Jag kan inte påstå att jag är så förtjust i svensk husmanskost. Enstaka rätter men inte över lag. För en som bara gör husmanskost, för den uppfattas jag som att jag inte äter något alls. Men det finns väl annat att äta?? Huvudsaken är att man dagligen får i sig allt från kostcirkeln och att man äter allsidigt.
    Älskade ungar Frodo 021001 och Elias 090224
  • Majamj­au
    Äldre 9 Nov 20:00
    Duudi skrev 2009-11-09 19:23:13 följande:
    Fast om man har barn som inte växer som dom ska, så är det väl självklart att man fixar sån mat till dom som man vet att dom äter? Det tycker inte jag är att dalta! Jag har konstant fått höra från BVC att min ena son är för liten. Jag har även konstant fått höra från andra som vet bäst att "barn svälter inte sig själva" och "dom får i sig det dom behöver ändå" och andra idiotiska saker. Vem ska man tro på och hur ska man göra? Märker jag att mitt barn äter köttbullar, makaroner och bananer, ja, då får han självklart det. Jag vill ju inte att han ska vara undernärd. Sen tror jag inte att han kommer peta i maten när han blir äldre och klokare för det. Allt har sin tid.
    Du gör helt rätt! Det är vanligt att barn har perioder då dom bara vill äta vissa maträtter. Forsätt bara att erbjuda annat och gör ingen stor affär av det, så råder de flesta "experter" och jag är övertygad om att det är det bästa
Svar på tråden Snälla föräldrar, GE ER!